Studiul a plecat de la constatarea că o mare parte din apa disponibilă la robinet este tratată cu clor. Acesta este benefic pentru că are capacitatea de a distruge germeni și bacterii (dispare astfel riscul de apariție a bolilor precum holera sau febra tifoidă), nu este costisitor, dar, pe de altă parte, alături de el sunt prezenți și compuși numiți fenoli (aflați și în produsele cosmetice de pildă). Ei pot fi deosebit de periculoși pentru sănătate, având și efecte cancerigene.
Procesul de clorinare în sine nu este dăunător, asigură specialiștii implicați în studiul menționat, iar o doză de 4 mg de clor la 1 l de apă este considerată sigură. Cu toate acestea, când lângă clor apare și un compus numit BDA, lucrurile se schimbă. Astfel, acesta este cancerigen, iar moleculele sale nu sunt ușor de diferențiat de moleculele altor substanțe prezente în apa de la robinet.
Pentru ca experții ce au derulat studiul să detecteze moleculele de BDA, s-au folosit de o metodă nespecifică de testare a apei: au adăugat un aminoacid ce se regăsește și în corpul uman, lizina, peste apa clorinată. Ulterior au așteptat un anumit interval de timp și au analizat prezența radicalilor liberi (factori ce cresc riscul de apariție a cancerului) în apă.
Concluzia coordonatorilor studiului a fost că dezinfectarea prealabilă a apei, în combinație cu clorinarea, este cea care pune probleme legate de siguranța pentru sănătate. Aceștia fac apel la un control mai amănunțit al calității apei și propun renunțarea la procesul de clorinare, dând ca exemplu state precum Germania și Olanda, care au renunțat deja la această tehnică de dezinfectare a apei menajere.
Surse: eu.usatoday.com, heraldtribune.com, msn.com
Studiul a fost făcut de:
1. Department of Environmental Health and Engineering, Johns Hopkins University,
Baltimore, MD 21218, USA
2. Department of Civil and Environmental Engineering, University of California,
Berkeley, CA 94720, USA
3. Eawag, Swiss Federal Institute of Aquatic Science and Technology,
8600 Dübendorf, Switzerland
4. Institute of Biogeochemistry and Pollutant Dynamics, ETH Zurich, 8092 Zurich, Switzerland
5. School of Architecture, Civil, and Environmental Engineering (ENAC), École Polytechnique
Fedérale de Lausanne, 1015 Lausanne, Switzerland
Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com