Mama mea este o persoană se ferește de germeni cu toată ființa ei. Parfumul ei preferat este cel al clorului, iar pachetul cu șervețele dezinfectante sunt accesoriul ei preferat. De ani de zile am fost avertizată cu privire la pernele nespălate, la pericolele puiului nespălat și la cel mai vicios agent cauzator de germeni dintre toți, mersul la culcare cu părul ud.
Înainte de pandemie, manevrele ei de curățenie mi s-au părut un pic cam... să le zicem deplasate, dar când a apărut COVID, mama a fost acel soldat care s-a pregătit pentru această luptă de-o viață. Mulțumită pandemiei, poate că mi-am sporit vigilența față de germeni, dar încă mă mai amuz cu privire la unele sfaturi legate de curățenie ale mamei mele. Unele dintre ele încă mi se mai par exagerate. Așa că am vrut să cer părerea unui expert în știință despre toate acele întrebări mituri care circulă despre curățenie.
Așa că, iată-ne! Mamă, fă cunoștință cu știința, adică cu Susan Kohlhaas, asistentă medicală din Indianapolis, pe care am contactat-o pentru a obține informații despre unele dintre cele mai riscante comportamente ale mamei mele. Iată ce am aflat:
Trebuie să spălăm pernele imediat ce le aducem acasă de la magazin?
Susan Kohlhaas: Aceasta este o întrebare dificilă! Răspunsul standard este da! „Nou” nu înseamnă „curat” sau „lipsit de substanțe iritante”. Având în vedere că vă veți pune capul pe ea în fiecare noapte, este probabil cel mai bine să spălați o pernă nouă înainte de prima utilizare și apoi de aproximativ patru ori pe an. Dacă doriți să reduceți frecvența cu care trebuie să vă spălați pernele, luați în considerare o protecție pentru pernă, care se pune peste pernă, dar sub fața de pernă.
Trebuie să îi fac baie copilului în fiecare zi?
Kohlhaas: Cu excepția cazului în care copilul are anumite afecțiuni ale pielii, acest lucru este inutil și potențial dăunător. Baia sau dușul în fiecare zi reduce bacteriile bune care inhibă pielea, precum și hidratanții naturali. Același lucru este valabil și în cazul spălării părului în fiecare zi: îl poate face mai uscat și mai fragil. Cu anumite excepții, este suficient să faceți baie copiilor voștri de două sau trei ori pe săptămână.
În anii '80 era regulă să speli puiul crud înainte de a-l găti. Ce spune știința despre asta?
Kohlhaas: Puiul cu siguranță nu trebuie spălat înainte de a fi gătit. Nu numai că clătirea puiului nu elimină sau previne bacteriile precum salmonella, dar crește riscul de răspândire a bacteriilor în bucătărie. Cel mai bun mod de a preveni bacteriile din pui este să îl depozitați și să îl gătiți corespunzător.
Răcim dacă ne culcăm cu părul ud?
Kohlhaas: Nu ne îmbolnăvește frigul, mersul afară sau în pat cu părul ud. Virușii și bacteriile ne îmbolnăvesc. Ideea că frigul ar putea provoca îmbolnăvirea este probabil legată de faptul că mulți viruși comuni sunt mai proeminenți în anotimpurile cu vreme rece. Dar acest lucru se datorează cel mai probabil faptului că iarna petrecem mult mai mult timp închiși în casă și suntem mai mult expuși la alte persoane cu boli contagioase. Deci nu, nu părul ud este cel care ne îmbolnăvește.
Așadar, știința este de partea mea. Ca toate victoriile, și aceasta atrage un sentiment minunat de triumf și de glorie. Dar voi fi recunoscătoare mamei mele care își face timp să se îngrijoreze de toate lucrurile de care eu nu am timp să mă îngrijesc. Voi fi recunoscător pentru cât de mult mă iubește mama mea și pe mine și pe fiul meu și pentru faptul că nu vrea decât ce este mai bine pentru noi, să ne țină în siguranță, sănătoși și curați.
Așa că închei acest articol dintr-un loc plin de căldură și recunoștință. De aici declar, cu toată dragostea din inima mea și cu toată căldura și aprecierea autentică din lume: „Mai zi ceva, mamă”!
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: Articol tradus și adaptat după un material publicat pe site-ul scarymommy.com.