Sindromul Klinefelter: informații complete

Sindromul Klinefelter: informații complete

Irina Olteanu - Redactor Senior

Sindromul Klinefelter este o afecțiune cromozomială care afectează funcția reproductivă masculină. Este imposibil de tratat, dar putem  să-i ameliorăm manifestările. Cum o diagnosticăm și ce putem  să facem în cazul în care ne confruntăm cu sindromul Klinefelter, vom afla și din articolul de mai jos.

Ce este Sindromul Klinefelter

Sindromul Klinefelter este ușor de „definit” din punct de vedere matematic: este determinat de prezența unui cromozom suplimentar X (în loc de 46 cromozomi-23 X si 23 Y, aceștia prezintă 24X). Acest cromozom conduce însă la o serie de simptome deloc de neglijat și, din păcate, la infertilitate sau fertilitate redusă (există însă și cazuri cu 3 sau cu 4 cromozomi X în plus).
 
Cromozomi X

Sindromul Klinefelter- cauze

Nu se transmite nici pe cale genetică, nici prin altă modalitate, este pur și simplu o eroare care apare în procesul de diviziune celulară după fecundarea ovulului de către spermatozoid. S-a constatat totuși o prevalență în acest sens pentru femeile care devin mame după vârsta de 35 ani.

Simptomele sindromului Klinefelter

Acestea variază în funcție de vârstă, fiind mai evidente odată cu instalarea pubertății . Și până atunci există semne care îți pot indica faptul că este posibil să ai un copil cu Sindrom Klinefelter. Iată ce ai putea sesiza:
La bebebeluș
Dacă are sindromul, va avea hernie inghinală sau testicul necoborât în scrot, se va dezvolta mai lent (va sta în șezut și va vorbi mai târziu decât este normal) și vei sesiza slăbiciune musculară.

La copii
Băieții care au Sindrom Klinefelter nu sunt energici și au dificultăți de învățare, fiind foarte timizi și având dificultăți în a lega  prietenii.

La un adolescent
Primul indiciu că băiatul tău ar putea avea Sindromul Klinefelter se leagă de întârzierea pubertății. De asemenea, se vor putea remarca la el și:
• Pilozitatea de pe corp și de pe față este redusă
• Prezintă ginecomastie (mărirea în volum a sânilor)
• Are picioarele și brațele lungi, șolduri mai largi și torsul mai scurt decât al celor de vârsta lui. Este mai înalt însă decât bărbații din familia voastră
• Nu are un  tonus muscular bun
• Testiculele și penisul sunt mici

Un adult cu Sindrom Klinefelter va suferi  din cauza infertilității sau fertilității reduse, va avea probleme de erecție și va prezenta un nivel redus de testosteron. De cele mai multe ori, un bărbat află că are această afecțiune genetică abia când își dă seama că nu poate avea copii.

Citește și: Semne ale infertilitatii

Incidența Sindromului Klinefelter

Acest sindrom poate apărea în proporție de 1 la 500 pana la 1 la 1000 de masculi, un raport procentual indicând faptul că 3.1% din bărbații infertili suferă de această afecțiune.

Riscuri asociate Sindromului Klinefelter

Băieții care au această afecțiune genetică au o predispoziție puțin mai ridicată decât cei care nu o au spre:
• Boli autoimune (cum ar fi lupusul sau artrita reumatoidă)
• Diabet
• Diferite forme de cancer (în special la sâni sau la nivelul nodulilor limfatici)
• Maladii cardiace
• Boli de plămâni
• Osteoporoză
• Anxietate sau depresie 

Baietel trist, care sta pe canapea

Diagnosticul Sindromului Klinefelter

Se poate realiza intrauterin prin amniocenteză sau prin biopsia vilozităților corionice (acestea sunt protuberanțe de pe placentă, care au același material genetic din celulele fătului. Analiza lor se face în scopul de a se detecta anumite anomalii   genetice),  investigații care prezintă unele riscuri și trebuie efectuate doar la recomandarea medicului. Există și posibilitatea efectuării unui test numit cariotip prin care este reprezentată structura cromozomială a individului (care este însă destul de scump și nu toate laboratoarele îl pot realiza).

Alte modalități de diagnosticare se referă la testele hormonale. Acestea se pot efectua prin analize de sânge și de urină, care vor arăta dacă există niveluri hormonale anormale.
De asemenea, pentru o confirmare a Sindromului Klinefelter se apelează la examenul fizic din timpul consultației la medic (prin examinarea zonei pieptului și a zonei genitale), urmat de teste care să verifice reflexele.

Tratamentul Sindromului Klinefelter

Deoarece nu este o afecțiune medicala standard, tratamentul este destinat în principiu îmbunătățirii condițiilor de viață ale persoanelor afectate de Sindromul Klinefelter. Astfel, dacă este diagnosticat în pubertate (11-12 ani) prin administrarea de testosteron se contribuie la îmbunătățirea puterii de concentrare,  a dispoziției, a  stimei de sine, precum și la sporirea dezvoltării musculare, extrem de importante pentru un adolescent.

Exista și posibilitatea efectuării unui tratament de fertilitate în cazul adulților, până în anul 2010 fiind înregistrate 100 de sarcini (prin fertilizare în vitro a femeilor) pentru bărbații care suferă de aceasta afecțiune. De asemenea, în cazul în care țesutul mamar este extrem de dezvoltat, se poate apela la mastectomie (excizia țesutului mamar). Este esențială intervenția în acordarea unui sprijin educațional și psihologic, familia deținând un rol cheie în acest sens.

Prognosticul pentru sindromul Klinefelter

În cazul adolescenților depistați cu Sindromul Klinefelter la timp, s-a demonstrat că aceștia au beneficiat de o evoluție mult mai bună decât a celor depistați la maturitate. De asemenea, studiile realizate în ultimele decenii au ajuns la concluzia că persoanele care au această boală genetică, dar au fost diagnosticate cu ea abia la maturitate, au o speranță de viață mai redusă (cu 1 an și jumătate2 ani) prin comparație cu acelea care fost diagnosticate în copilărie sau adolescență. Motivul pentru care se întâmplă așa se leagă de complicațiile grave asociate: boli cardiovasculare, boli  de plămâni, tumori mamare sau forme grave de osteoporoză. 

Din fericire, majoritatea adulților  cu Sindrom Klinefelter au o viață de  familie normală în cazul în care au beneficiat și de controale medicale regulate și de tratamentele corespunzătoare.

Deși Sindromul Klinefelter nu este o boală des întâlnită, poate provoca probleme de dezvoltare și de integrare serioase dacă nu este depistată la timp. De aceea, părinții dețin un rol important în evoluția să, fiind necesară urmărirea dezvoltării psiho-motorii a copilului, ținându-se permanent legătura cu medicul.

Tu ai auzit până acum de Sindromul Klinefelter?

Citește și: Sindromul Turner- simptome și tratament

Surse:
www.sfatulmedicului.ro; www.vioricaradoi.ro, www.mayoclinic.com; www.healthline.com,  www.webmd.com

Surse poze:

www.pixabay.com

Articolul urmator
Sindromul de scrot acut la copii: ce este și cum îl gestionezi
Sindromul de scrot acut la copii: ce este și cum îl gestionezi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Endometrioză vs. sindromul ovarelor polichistice. Hai să învățăm să le deosebim
    Endometrioză vs. sindromul ovarelor polichistice. Hai să învățăm să le deosebim

    Endometrioza și sindromul ovarelor polichistice reprezintă două afecțiuni care provoacă simptome supărătoare femeilor, mai ales în timpul menstruației și care, fără un...

    Previziuni complete pentru ultimele luni din anul 2023. Ce se întâmplă cu nativii pe plan amoros
    Previziuni complete pentru ultimele luni din anul 2023. Ce se întâmplă cu nativii pe plan amoros

    Finalul anului 2023 aduce surprize în dragoste tuturor nativilor, căsătoriți sau singuri. Pentru cine vor bate clopote de nuntă în 2024? Ce nativi își vor găsi...

    Cum se manifestă sindromul impostorului la mame?
    Cum se manifestă sindromul impostorului la mame?

    Sindromul impostorului se manifestă prin credința că orice ai face în domeniul în care activezi, tot nu ești suficient de bun. În cazul mamelor, apar gânduri de...

    O fetiță diagnosticată cu sindromul Prader-Willi a ajuns supraponderală la doar cinci ani
    O fetiță diagnosticată cu sindromul Prader-Willi a ajuns supraponderală la doar cinci ani

    O fetiță de 5 ani cântărește 98 de kilograme din cauza unei afecțiuni rare, numită Prader-Willi, care o face să fie mereu flămândă. Mama micuței povestește că nu de...

    Ce este sindromul Skeeter și ce trebuie să faci pentru a-ți proteja familia
    Ce este sindromul Skeeter și ce trebuie să faci pentru a-ți proteja familia

    O banală ciupitură de țânțar se poate transforma într-un coșmar pentru întreaga familie. Sindromul Skeeter este o reacție alergică puternică la ciupitura de...

    Mi s-a spus că nu îmi voi putea alăpta copilul cu sindromul Down. Instictul meu de mamă nu a ascultat gurile rele
    Mi s-a spus că nu îmi voi putea alăpta copilul cu sindromul Down. Instictul meu de mamă nu a ascultat gurile rele

    Descurajată de medici în primele zile de viață ale bebelușului său diagnosticat cu sindromul Down, o mamă nu s-a lăsat influențată de nimeni și nimic. Cu ajutorul unui...

    Ce este „sindromul noului tătic”
    Ce este „sindromul noului tătic”

    Sindromul noului tătic afectează bărbații care sunt copleșiți de noul rol, care simt că nu își pot exprima sentimentele, au anumite frustrări și trec prin perioade de stres,...

    Da, am refuzat să am grijă de nepotul meu cu sindromul Down pentru că nu am pregătirea necesară
    Da, am refuzat să am grijă de nepotul meu cu sindromul Down pentru că nu am pregătirea necesară

    O femeie a refuzat să aibă grijă de nepotul ei de 3 ani, diagnosticat cu sindrom Down, de teamă că nu se va descurca. Acum, fratele ei, tatăl copilului, s-a supărat pe ea.

    © 2024 Qbebe