Studiu despre radiațiile dispozitivelor electronice
Există o reală controversă cu privire la radiațiile emise de telefoanele mobile. În acest sens, un raport emis de Biroul Federal German pentru Protecția împotriva Radiațiilor a făcut publică cantitatea exactă de radiații emise de smartphone-urile comercializate în prezent la nivelul întregii lumi. Datele sunt calculate în wați pe kilogram, un scor mai redus însemnând faptul că există o emisie mai scăzută de radiații din partea telefonului respectiv. Brandurile Xiaomi și OnePlus ocupă 4 din primele 5 poziții ale acestui clasament, ca urmare a cantității mari de radiații emise de dispozitive.
Astfel, modelul Xiaomi MiA1 se situează pe primul loc, cu un scor de 1.75 wați pe kilogram de radiații, fiind urmat de OnePlus 5T cu 1.68, Xiaomi Mi Max 3 cu 1.58 și One Plus 6 T cu un scor de 1.55. Smartphone-ul Google Pixel 3XL a înregistrat 1.39 wați pe kilogram de radiații, iar OnePlus 6 cu un scor de 1.33 și Xiaomi Redmi Note 5 cu un scor de 1.29 wați pe kilogram de radiație.
În ceea ce privește modelele de telefoane Apple, respectiv iPhone, cel mai nociv conform studiului s-a dvedit iPhone 7 cu 1.38 wați pe kilogram de radiație, iar modelele recente iPhone XR a înregistrat 0.99, iPhone XS 0.99, iPhone XS Max 0.99 și iPhne X 0.92.
Telefoanele Samsung nu au avut o poziție de top în acest clasament nefast, modelul Galaxy Note 8 înregistrând cel mai redus scor, de 0.17 wați pe kilogram de radiații. Iată și rezultatele altor modele: Samsung Galaxy A8 - 0.24, Samsung Galaxy S8+ cu 0.26, iar Samsung Galaxy S9+ cu 0.29.
Brandul Huawei, cu modelul cunoscut Huawei Mate 20 Pro a înregistrat 0.4 wați pe kilogram de radiație. Huawei Honor 8 Pro a înregistrat un scor de 1.28 wați pe kilogram de radiație.
Alte modele care se regăsesc în clasament: Nokia 8 Sirocco cu 0.59 wați pe kilogram, LG G7 ThinQ cu 0.24, HTC U11 Life cu 0.28 și Motorola Moto Z cu 0.30.
Biroul Federal German pentru Protecția împotriva Radiațiilor menționează că nu a reușit să implice în testare toate brandurile existente pe piață. De asemenea, nu există un prag anume dincolo de care telefonele mobile sunt considerate periculoase; agenția germană pentru mediu indică drept sigure telefoanele care înregistrează sub 0.60 wați pe kilogram. Sunt necesare studii aprofundate cu părere la efectele adverse ale radiațiilor cauzate de telefoane mobile, însă se cunoaște că o expunere prelungită tinde să reprezinte cauza pentru bariera sânge-creier, tumori cerebrale și fertilitate masculină, printre altele (conform studiilor efectuate pe rozătoare).
Doamna doctor Raluca Ghionaru, medic primar medicină de familie, coordonator regional AREPMF completează:
"Telefonul mobil, televizorul, ecranul calculatorului reprezintă un univers fascinant pentru copii: schimbarea rapidă de culoare și luminozitate, ritmul antrenant al sunetelor, posibilitatea facilă de interacțiune cu mediul virtual, în cazul dispozitivelor cu touch fac din acestea jucăria preferată.
Din păcate, utilizarea lor excesivă, fără discernământ, cu sau fără permisiunea adulților, poate avea efecte nedorite asupra sănătății copiilor.
Dacă efectul radiațiilor emise de aceste dispozitive este încă controversat și nu există dovezi științifice clare asupra modificărilor pe care le produc în organism, în schimb, efectul folosirii intensive a acestor aparate a făcut obiectul a numeroase studii, care arată că dezvoltarea psihică și a abilităților sociale poate fi afectată."
"• Dispozitivele electronice reprezintă în zilele noastre o parte integrantă din viața cotidiană
• Dispozitivele electronice emit energie de tip radiofrecvență, o formă de radiație electromagnetică neionizantă care poate fi absorbită de țesuturile umane
• Cantitatea de radiații pe care țesuturile o absorb depinde de mai mulți factori cum ar fi distanța dintre dispozitiv și utilizator, timpul de utilizare și tehnologia dispozitivului
• În 2011 Agenția Internațională pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC) - au clasificat radiațiile de telefonie mobilă cu posibil risc carcinogen - prin urmare încă se fac cercetări suplimentare privind utilizarea pe termen lung a dispozitivelor electronice
• Expunerea la radiații pe termen lung poate da modificări cutanate - crește cantitatea colagen și creează exocitoza în celulele pielii
• Copiii absorb mai multe radiații de tip microunde - oasele cutiei craniene sunt mai subțiri" precizează doamna doctor Cristina Lupu din cadrulClinicii Neuroaxis
Recomandări pentru părinți
Academia Americana a Pediatrilor recomandă ca smartphone-urile să fie folosite în mod liimitat de către copii, iar aceștia mai degrabă să trimită texte decât să vorbească la ele. În cazul în care vorbesc la ele, sunt sfătuiți să mențină dispozitivul la distanță de câțiva centimetri de cap (o distanță de 15 cm reduce riscul de 10 000 de ori). De asemenea, toți oamenii ar trebui să evite să țină telefoanele mobile aproape de corp; cu excepția situației în care este închis, orice telefon emite radiații. Specialiștii subliniază că niciun producător de telefoane mobile nu poate garanta cantitate de radiații absorbită la un nivel sigur.
Revista de Microscopie și Ultrastructură subliniază câteva aspecte cheie relevate de un studiu din 2014 în această direcție:
-copiii absorb o cantitate mai mare de radiații decât adulții, de 2 ori mai mare (țesutul lor cerebral este mai absorbant, craniul mai subțire și mărimea lor relativă mai mică)
-feții sunt mai vulnerabili decât copiii (expunerea la radiații poate conduce la degenerarea învelișului protector care înconjoară neuronii cerebrali)
-adolescentele și femeile, în special gravide, nu trebuie să își așeze telefoanele în sutien sau lenjeria de corp
"Nu există o vârstă potrivită pentru folosirea dispozitivelor electronice de către copii. deși unii specialiști recomandă evitarea acestora înaintea vârstei de 12 ani. Cred că este important timpul pe care copiii îl petrec în fața ecranelor. Un copil care își petrece timpul în fața televizorului mai mult de o oră pe zi pierde, cu siguranță, din programul zilnic normal câteva etape. Sunt copii care mănâncă în fața televizorului, care nu au răbdare în sala de așteptare dacă nu au în mână telefonul părinților sau care nu colaborează decât primind în schimb ca recompensă tableta. Acești copii trăiesc mai degrabă într-un univers virtual, fără legătură cu realitatea înconjurătoare și căpătând în timp dependență de dispozitive electronice și utilizare a internetului.
Sfaturi pentru părinți:
- limitați timpul petrecut în fața ecranelor la cel mult o oră pe zi
- evitați folosirea dispozitivelor electronice, în special la preșcolari și școlarii mici
- înlocuiți timpul petrecut în fața ecranului cu mișcare în aer liber, jocuri sau citit împreună cu copilul" concluzionează doamna doctor Raluca Ghionaru.
Doamna doctor Cristina Lupu completează "Folosirea dispozitivelor electronice trebuie limitată cât mai mult posibil, la acest moment nu există o vârstă limită. Recomand părinților:
- Menținerea unei distanțe de cel puțin 20 cm pentru tablete/laptopuri și respectarea regulilor de utilizare din manualele acestora
- Având în vedere că limita de expunere la radiații de tip microunde rămâne clară consider că utilizarea dispozitivelor media trebuie să fie limitată la mai puțin de 1 oră pe zi."
Surse: www.rfsafe.com; www.news18.com; www.defendershield.com; www.webmd.com