Un proces de divorț care implică și copii este puțin spus dureros de toate părțile baricadei. Copiii suferă, părinții suferă și soluții de compromis există, dar nu prea sunt acceptate din cauza egoului adulților. Ce-ar fi să lăsăm totul la o parte să iertăm și să ștergem cu buretele trecutul, să ne intereseze doar binele suprem al copilului? Credeți că nu se poate colabora cu un partener invidios, egoist, egocentrist, abuziv?
Există diferite căi de abordare a situației care pot avea succes. Astfel, bagajul emoțional care vine odată cu procesul de divorț și suferința copiilor vor fi ușurate. Să vedem cum pot cuplurile divorțate să se înțeleagă, să trăiască în armonie pentru copii.
Comunicați clar cu celălalt
Comunicarea este cea mai bună soluție la orice problemă, indiferent că vorbim de relații deteriorate sau de relații perfecte. Fără comunicare nu există înțelegere, celălalt nu știe ce ne deranjează, ce ne stresează, ce ne-am dori, ce neîmpliniri avem. Părinții divorțați ar trebui să comunice pentru binele copilului, lucruri care țin sunt strict legate de acesta, folosind un ton respectuos, neutru, prin mesaje scrise sau la telefon.
Creați un plan de cooperare cu celălalt părinte
Puneți la punct un plan concret cu puncte și subpuncte pe care ambii părinți să-l respecte și care să vizeze doar lucruri legate de copil. Stabiliți reguli de comun acord care să fie de bază în ambele case.
Ascultați-vă copilul și țineți cont de părerea acestuia
În loc să vă certați, să vă aduceți injurii, jigniri și argumente pentru a stabili cine are dreptate în relația voastră, ar trebui să vă ascultați copilul. Întrebați-l asupra custodiei, înțelegeți mai bine părerea lui despre toată această situație și respectați-i dorința de a rămâne cu un anumit părinte, înțelegându-i totodată sentimentele confuze din cauza tranziției prin care trece.
Stabiliți limite clare, fără dramă
Între părinții divorțați care împart o custodie ar trebui să existe limite clar delimitate, astfel încât după divorț să nu mai existe niciun fel de certuri sau neînțelegeri. Stabiliți canalul prin care să comunicați, modul de a rezolva problemele și renunțați la a mai dau vina unul pe celălalt.
Divorțul cu copii: trucuri pentru o viață liniștită
Flexibilitate și adaptabilitate
Viața este imprevizibilă, de aceea trebuie să fim flexibili. Adaptați-vă schimbărilor de program, orarului copilului, schimbărilor la locul de muncă al unuia din părinți, de evenimente neașteptate sau de anumite urgențe.
Nu luați nimic la modul personal
Desigur că atunci când sunteți într-o permanentă luptă cu un fost partener romantic aveți tendința de a lua lucrurile destul de personal, iar în fiecare cuvințel este astfel analizat, se poate crea o adevărată dramă din nimic. Alegeți să vă eliberați de traumele trecutului și să nu mai luați nimic personal, chiar dacă celălalt încearcă să vă mai șicaneze sau să vă necăjească în anumite feluri.
Sărbătoriți evenimentele mari și mici împreună
Orice eveniment din viața copilului ar trebui serbat atât de mamă, cât și de tata. La ziua de naștere, obținerea unui premiu special, a unui premiu pentru performanțele școlare, este important ca ambii părinți să fie alături de copil, chiar dacă aceștia nu se mai înțeleg.
Nu, un divorț nu trebuie să încheie relația taților cu copiii
Cum să colaborez cu un fost partener încăpățânat care nu dorește să coopereze sub nicio formă?
Din păcate, pe această lume există și oameni narcisiști, egoiști, egocentriști, geloși peste măsură, invidioși, care nu vor dori să colaboreze după divorț, nici măcar pentru binele copilului. Iată cum puteți reuși o colaborare în limitele normalului:
Mențineți un mod de comunicare respectuos și clar
Încercați să evitați neînțelegerile, să discutați doar problemele esențiale legate de copil, fără a include și detaliile personale.
Luați în calcul apelarea la un mediator
Din fericire, există și mediatori foarte buni în țara noastră la care puteți apela pentru a ajunge la un consens cu fostul partener.
Apelați la un avocat
În cazul în care mama sau tata nu dorește să colaboreze cu celălalt părinte, nu plătește pensie alimentară, nu este de acord cu anumite schimbări în viața copilului, este cazul să apelați la un avocat pentru a-l obliga să coopereze.
Păstrează-ți atitudinea calmă
Dacă atunci când vă întâlniți să discutați pentru binele copilului, amândoi țipați, nu ajungeți la niciun consens. Fii tu cel/ cea care își menține atitudinea calmă, liniștită, chiar dacă celălalt are o avalanșă de reproșuri la adresa ta. Răspunde-i provocărilor cu calm și evită conflictele pe care dorește să le stârnească.
Caută ajutor profesional de la un psiholog sau de la un terapeut specializat în probleme de familie
Fie că mergeți la terapie individuală sau împreună cu copiii sau la un psiholog specializat pe problemele de familie, se va dovedi de un real ajutor pentru a-l determina și pe celălalt să colaboreze pentru binele celui mic.
Nu uitați că angajamentul de a fi părinte vi l-ați luat pe viață, nu pe o durată de câțiva ani. Explicați acest lucru și celuilalt părinte, depășiți supărările pe care le aveți unul față de celălalt, neînțelegerile și evitați drama de după divorț din care copiii ies cel mai șifonați și mai afectați.
Surse foto: pexels.com istockphoto.com
Surse articol: msn.com