Iritatiile la copii - Ghidul iritatiilor copilului tau

Iritatiile la copii - Ghidul iritatiilor copilului tau

Irina Olteanu - Redactor Senior

Iritatiile la copii reprezinta o problema cu care cei mici se confrunta adesea, fiind cauzate de factori din cei mai diversi. Motivul principal de aparitie este ca pielea copiilor reprezinta unul dintre cele mai sensibile organe si necesita o ingrijire deosebita. Haideti sa aflam impreuna care sunt cel mai des intalnite iritatii la copii, cum se manifesta si cum pot fi tratate.

Iritatii la copii - informatii generale

In termeni medicali, iritatiile poarta denumirea de dermatite, reprezentand o inflamare sau iritare a pielii si putand prezenta diverse culori (in general rosu) si aspect (uscat, solzos si iritant). In cazul iritatiilor pielea poate prezenta noduli, umflaturi, basici si chiar cosuri, dar in unele cazuri, in special daca este vorba si despre o temperatura crescuta, pot indica o afectiune grava. Urticaria, de exemplu, cea mai des intalnita iritatie la copii, reprezinta o reactie alergica si copilul are nevoie de interventie medicala rapida. Aceasta este caracterizata de umflaturi la nivelul pielii rosii sau incolore care apar cand in interiorul corpului este secretata histamina (raspunsul imun al corpului la un alergen), factorul declansator putand fi reprezentat de un aliment, medicament sau chiar intepatura de insecta, dar si de un virus. Exista insa si plante care pot provoca iritatii, cum sunt urzicile, iedera otravita.

Tipuri comune de iritatii la copii:
- eczema, extrem de des intalnita sub forma dermatitei atopice. Aceasta poate cauza zone uscate, crapate si umflate in jurul coatelor si genunchilor, iar in cazuri rare, piele inflamata de tip solzos pe tot corpul
- dermatita iritanta de contact este cauzata de contactul cu un factor iritant, cum este un produs chimic, sapun sau detergent. Se manifesta prin piele rosie, inflamata si care da mancarime. Chiar arsurile solare pot reprezenta o forma a acestei dermatite (provoaca mancarime in cursul procesului de vindecare)
- dermatita alergica de contact este o iritatie produsa de un alergen, cum este cauciucul, vopseaua de par, nichelul (un metal din bijuterii) etc. Daca este vorba de alergie la nichel, se poate ca pielea sa prezinte o iritatie rosie, solzoasa, asemenea unei cruste in locul unde bijuteria atinge epiderma.

Iata si o clasificare a iritatiilor in functie de simptomele evidente:
-basici: poate fi vorba de dermatita de contact, virusul coxsackie (care cauzeaza varicela si boala mana-gura-picior), dermatita de scutec, impetigo (infectie bacteriana cauzata de un stafilococ sau streptococ), iedera otravita
- obraji rosii: poate fi vorba de eritem infectios (sau boala a cincea cauzata de parvoviros B19 uman)
- febra: poate fi virusul coxsackie, eritem infectios, rujeola, scarlatina
- piele care se exfoliaza: poate fi dermatita seboreica
- mancarime: poate fi dermatita de contact, eczema, eritem infectios, impetigo, iedera otravita, scarlatina
- leziuni: poate fi psoriazis
- umflaturi sau pete rosii: poate fi dermatita de scutec, eczema, petesii (afectiune caracterizata printr-o atingere, de cele mai multe ori benigna, a vaselor mici de sange si prin manifestari cutanate, digestive si articulare), iedera otravita, rujeola, scarlatina
- portiuni rosii: poate fi urticarie

Iritatii la copii - dermatita de contact

Este caracterizata de basici mici, solzoase care apar intr-o zona ce intra frecvent in contact cu haine sau bijuterii (gat, talie, zona inghinala sau incheieturi) dar poate aparea si pe maini sau fata (unde pielea a fost atinsa de o crema noua, planta, substanta chimica sau aliment), desi de obicei se declanseaza la nivelul incheieturilor si pliurilor. Dermatita de contact poate prezenta o forma usoara si disparea rapid sau poate produce basici mari, supurante timp de mai multe zile in ambele cazuri provocand disconfort dar nefiind contagioasa. Dermatita de scutec sau cea cauzata de saliva sunt exemple comune ale acestei afectiuni.

Cauzele dermatitei de contact
Apare dupa o expunere prelungita la o substanta iritanta, in cazul dermatite iritante sau la un alergen in cazul celei alergice, iar cea din urma este mai des intalnita la copiii de 2 sau 3 ani deoarece la aceasta varsta copilul a fost expus la mai multe substante pentru ca sistemul sau imunitar sa le diferentieze si sa reactioneze. Dermatita alergica de contact poate aparea si cand lotiuni solare sau antibiotice locale sunt aplicate.

Diagnosticul este realizat de medical dermatolog care ia in considerare dieta, obiceiurile si mediul de acasa. Este posibil in cazul dermatitelor recurente sa fie necesara efectuarea unui test cutanat, dar se recomanda ca cel mic sa aiba varsta de peste 5 ani, nefiind concludent la varste mai mici (pentru acestia este posibila efectuarea unei analize de sange).

Prevenirea dermatitei de contact se realizeaza prin evitarea expunerii la factorul iritant, putand insemna taierea etichetelor de pe haine sau eliminarea ornamentelor metalice din vestimentatie. In cazul bebelusilor care saliveaza excesiv, incercati sa le pastrati fata curata si aplicati creme protectoare. In cazul in care pielea copilului intra in contact cu o substanta la care stiti ca este alergic, spalati imediat zona expusa cu apa si sapun pentru a minimiza reactia.

Iritatiile la copii - dermatita de scutec

Copilul care este afectat de aceasta este extrem de agitat si poate incerca sa se scarpine in interiorul scutecului. Aceasta iritatie este caracterizata de umflaturi mici roz sau rosii sau portiuni mai mari in zona fundului, a organelor genitale sau abdomenului inferior. Basici mici care supureaza apar uneori. Unele iritatii de acest tip sunt cauzate de candida, prezentandu-se ca portiuni de un rosu puternic cu puncte rosii de obicei concentrate in zona pliurilor inghinale.

Cauzele sunt reprezentate de contactul prelungit cu un scutec ud sau murdar. Pielea uda este mai susceptibila la iritatiile cauzate de acizii din urina si fecale. Unii copii, din cauza pielii sensibile sau a alergiilor alimentare, sunt mai predispusi acestei probleme. Si diareea poate cauza dermatita de scutec.

Diagnosticul este realizat de obicei chiar de parinti, dar impune si un examen din partea medicului daca se transforma in rani deschise sau este de o culoare aprinsa (sugerand o infectie cu candida) sau este insotita de febra (poate indica celulita, o infectie bacteriana care necesita antibiotic).

Prevenirea consta in schimbarea cat mai des a scutecului, in special daca copilul are diaree. Curatati de fiecare data fundul cu apa calda sau servetele umede fara parfum, putand lasa pielea expusa la aer cateva minute pentru a se usca. Este de ajutor si aplicarea cremelor cu petroleum sau cu oxid de zinc inainte de schimbarea scutecului. In cazurile severe se recomanda o crema cu steroizi (care actioneaza mai rapid), iar daca este vorba de candida, se recomanda de obicei creme de tip anti-micotic care contin clotrimazol sau nistatina, ce trebuie aplicate la fiecare schimbare a scutecului. In cazul in care copilul nu raspunde la niciun tratament, trebuie sa apelati de urgent la medic pentru ca poate fi vorba de o alta afectiune asociata.

Iritatiile la copii - urticaria

Se manifesta sub forma unor portiuni rosii umflate, care provoaca mancarime sau pete care apar brusc. Portiunea iritata poate fi mai mica decat varful unui deget sau mai mare decat o palma si poate aparea oriunde pe corp si poate disparea aparand in altul, avand o durata de la cateva minute la cateva zile. Urticaria este considerata acuta cand dureaza mai putin de o zi pana la sase zile, in cazul cronicizarii este vorba de luni de zile.

Cauzele in cazul a 3% din copiii prescolari si 2% pentru cei mai mari sunt reprezentate de o cauza iritanta care determina producerea de histamina (care curge in vasele de sange si se unifica sub piele). In cazul unora dintre copii, este declansata de alergeni cum sunt nuci, crustacee, oua, fructe de padure, lapte, anumite antibiotice sau muscaturi de insecte, iar la altii de expunerea la soare, aer sau apa rece sau expunere la infectii virale sau stres.

Diagnosticul este realizat de medic ca si in cazul dermatitei de contact, luand in considerare toti factorii de mediu, iar tratamentul necesita adeseori administrarea de antihistaminice (pot avea efect sedativ) si creme locale. In multe cazuri tratamentul consta in sirop pentru copiii mai mici (Zyrtec, Xyzal, Peritol, Ketof, Aerius, Claritine), fie pastille pentru cei mai mari (Claritine) cu efect antihistaminic. In cazul acestei iritatii, se recomanda aplicarea locala de creme cum este mixtura mentolata, Fenistil sau creme cu cortizon si mentinerea unui regim special (asemanator celui pentru diaree) pentru a indeparta toxinele din organism care au provocat iritatia.

Iritatii la copii- Eritem infectios

Supranumita si boala obrajilor rosii sau infectia cu parvovirus B19, eritemul infectios este o iritatie usor de depistat prin simptomele clare pe care le prezinta: iritatia apare in zona obrajilor prezentandu-se sub forma unei roseli accentuate, dar poate aparea si pe corp. Bebelusul este posibil sa prezinte febra urmata apoi de iritatia propriu-zisa.

Ce trebuie sa stiti despre eritemul infectios este faptul ca se incadreaza in categoria bolilor specifice copiilor si primavara este anotimpul cand copilul poate prezenta o astfel de iritatie. Este o afectiune contagioasa si se transmite prin saliva sau secretii nazale. De aceea exista riscul ca cel mic sa o contacteze de la alti copii si de asemenea o poate transmite la randul lui altora prin simpla tuse sau stranut. Perioada de incubatie este cuprinsa insa 4 si 20 de zile iar iritatia se trateaza fara probleme in 7, maxim 10 zile.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa va adresati medicului pediatru pentru a va asigura ca este vorba de acest virus si de faptul ca nu exista alte complicatii. Medicamentatie nu se prescrie de obicei in aceste cazuri, deoarece este o afectiune auto-limitata (se vindeca de la sine intr-un anumit timp independent de vreun tratament). Pentru ameliorarea simptomelor se recomanda ibuprofen si paracetamol (pentru febra), dar numai la recomandarea medicului.

 

 

Iritatiile la copii - dermatita atopica


Cea mai des intalnita forma de dermatita in ultima perioada este reprezentata de dermatita atopica. Iata ce putem afla despre ea de la doamna doctor Antoniu Cerasela, medic specialist pediatru European Hospital:

"Dematita atopica apare la persoanele cu teren atopic, adica o susceptibilitate genetica a organismului de a dezvolta anticorpi de tip Ig E la diferite alergene din mediu: alimentare, mucegaiuri, polen, praf de casa, la copiii cu antecedente familiale de afectiuni alergice (astm bronsic, conjunctivite, rinite alergice). Apare din perioada de sugar, in medie 4-5 luni dar poate fi intalnita si dupa varsta de 2-3 ani si chiar mai tarziu.European Hospital
Dermatita atopica este o boala cu evolutie oscilanta, cu perioade de acutizare alternand cu perioade de remisie si consta in aparitia de leziuni eritematoase la nivelul pielii, intens pruriginoase (sugarul este agitat, nu doarme bine) localizate frecvent la nivelul capului (scalp, obraji, frunte, portiunea din spatele urechilor) si la nivelul suprafetelor de extensie ale membrelor (coate, genunchi), in afebrilitate si fara modificarea apetitului. Leziunile de grataj apar dupa ce bebelusul creste si se poate scarpina singur, totodata crescand si probabilitatea suprainfectarii acestor leziuni (cu virusuri, bacterii, ciuperci).

In cazul sugarilor factorii care pot declansa dermatita atopica pot fi:
• Supraincalzirea camerei si umiditate scazuta
• Folosirea unor hainute groase, prea stramte, din fibre sintetice si intens colorate
• Spalarea hainutelor cu detergent pe baza de inalbitori si clatirea lor cu balsam de rufe
• Bai prelungite cu apa a carei temperatura depaseste 37 C
• Contact cu animale, polen, acarieni din praful de casa, mucegaiuri, pene, puf, jucarii din plus
• Alimente alergenice ca laptele de vaca, oua, capsuni, fructe de padure, kiwi, citrice, ciocolata
• Fumatul in camera sugarului asigura expunerea constanta la fumul de tigara
Dermatita atopica fiind o boala inflamatorie cronica, cu evolutie oscilanta, tratamentul vizeaza ameliorarea leziunilor pana la disparitia lor.

Trebuie avut in vedere identificarea si evitarea factorilor declansatori:
• Alaptare exclusiva pana la varsta de 6 luni
• Evitarea supraincalzirii camerei si a umiditatii crescute
• Imbracarea sugarului cu hainute albe, de preferat din bumbac, fara fibre sintetice, lejere, spalate cu detergent ce nu contine inalbitori, clatite suplimentar, fara balsam adaugat la clatire
• Evitarea bailor cu temperatura apei mai mare de 37 C, prelungite peste 10 minute si dupa baie pielea sugarului se tamponeaza doar si se aplica apoi crema emolienta, favorizand astfel o mai buna penetrare a tegumentului
• Evitarea vaccinarilor in perioada de acutizare a bolii

Ca tratament medicamentos se foloseste:
• O crema emolienta aplicata zilnic, de mai multe ori pe zi in timpul puseelor de acutizare
• Corticoterapia doar in perioada de exacerbare a bolii, pe o perioada scurta de timp, folosind creme, emoliente, solutii cu cortizon si administrare sistemica doar in cazurile severe care nu raspund la tratamentul local
• Daca apare suprainfectia bacteriana se pot aplica local unguente sau creme cu antibiotic sau in administrare sistemica daca tratamentul local nu este suficient
• Antihistaminicele care reduc pruritul si care sunt prescrise de medic in functie de simptomatologia copilului (se folosesc antihistaminice cu efect sedativ in cazul copiilor la care pruritul afecteaza somnul)."

Domana doctor Doina Tabacila, medic primar dermatolog Centrul Medical Academica ne mentioneaza urmatoarele despre dermatita atopica:

"Deseori este vorba de dermatita atopica si apare la cei cu piele sensibila pe un fond genetic predispus. Acest lucru inseamna ca si alti membri ai familiei au sau au avut dermatita atopica sau rinita sau conjunctivita alergica sau astm bronsic. Riscul este de exemplu mai mare daca ambii parinti au avut dermatita atopica.academica

La copiii mai mici leziunile apar mai ales pe fata, cap, gat, antebrate si gambe (suprafete de extensie). La copiii mai mari apar de obicei in pliuri (zone de flexie) - in dreptul coatelor, in spatele genunchilor, articulatiile pumnilor.
Exista mai multe situatii care pot contribui la declansarea sau agravarea unui episod de dermatita atopica, cum ar fi: transpiratia, schimbarile bruste de temperatura, caldura sau frigul prea intense, hainele iritante (lana, fibre sintetice), sapunuri, detergenti, parfumuri si alti alergeni din mediu (praf, uneori si anumite alimente), stresul emotional.

Prevenirea episoadelor de agravare se poate face tocmai prin evitarea factorilor de mai sus. De exemplu, purtarea de haine din fibre naturale (bumbac), evitarea transpiratiei, inlocuirea sapunurilor cu produse pentru piele sensibila de tip dermatocosmetic etc.
Pentru diagnosticul corect si tratament este indicat consultul medical de specialitate. Se vor recomanda foarte probabil emoliente (pentru buna hidratare si aparare a pielii) si creme medicament cu efect antiinflamator (de multe ori cu cortizon). Este de dorit o buna comunicare si colaborare intre copil, familie si medic, pentru a putea tine afectiunea sub control si a limita aparitia episoadelor acute."

Cum se trateaza iritatiile la copii concluzie

Este important de retinut ca, daca se afla intr-un loc accesibil cum sunt membrele, copiii nu trebuie sa se scarpine deorece, pe langa agravarea senzatiei de mancarime, pielea se poate infecta local, iar iritatia se poate chiar croniciza (caz in care pielea se intareste in zona respectiva din cauza obsinuintei de scarpinare conducand la neurodermatita). Medicul indicat caruia trebuie sa va adresati este dermatologul, care va distinge intre diferitele afectiuni ale pielii. Regula de baza in tratament insa consta in evitarea substantei care a provocat iritatia, fie ca este vorba despre un aliment (urticaria), fie a unui obiect (o bijuterie). De asemenea, substantele continute de anumiti detergenti, creme, produse de ingrijire pot provoca o asemenea reactie si de aceea este indicat sa se foloseasca produse special destinate ingrijirii bebelusilor. Nu in ultimul rand, in momentul in care bebelusul trece de la alaptare la diversificarea alimentelor, introduceti pe rand noile alimente. Astfel veti putea observa eventuale iritatii produse de o anumita categorie de produse si veti sti exact ce anume sa ocoliti.


Multumim doamnelor doctor Cerasela Antoniu si Doina Tabacila pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Surse:
www.sfatulmedicului.ro; www.nhs.uk; www.emedicinehealth.com; http://kidshealth.org/

 

Articolul urmator
Cum să descoperi stilul copilului de a învăța: ghid complet pentru părinți
Cum să descoperi stilul copilului de a învăța: ghid complet pentru părinți

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum te pregătești ca adult pentru viitorul copilului tău? Asigurarea pentru copii și părinți
    Cum te pregătești ca adult pentru viitorul copilului tău? Asigurarea pentru copii și părinți

    Dacă am învățat ceva în ultimii doi ani este că timpul nu așteaptă pe nimeni. El trece și nu ține cont că e pandemie sau război. Așa că stă în puterea...

    Culoarea costumului de baie al copilului tău îi poate salva viața. Iată cum!
    Culoarea costumului de baie al copilului tău îi poate salva viața. Iată cum!

    Atunci când alegi un costum de baie pentru copilul tău, culoarea acestuia nu reprezintă neapărat un factor decisiv. Ar putea fi, însă, cel mai important! Culoarea costumului...

    Tranzitul intestinal al copilului în primul an de viață. Copii alăptați vs. copii crescuți cu lapte formula
    Tranzitul intestinal al copilului în primul an de viață. Copii alăptați vs. copii crescuți cu lapte formula

    Tranzitul gastrointestinal reprezintă procesul prin care alimentele care au fost ingerate vor fi digerate și prelucrate în timp ce vor traversa tractul digestiv. Modul în care...

    Stimulează imaginația copilului tău într-un mod atractiv
    Stimulează imaginația copilului tău într-un mod atractiv

    Joaca este atât de importantă pentru dezvoltarea fizică și emoțională a copilului încât a fost recunoscută de către Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile...

    5 metode simple pentru întărirea imunității copilului tău
    5 metode simple pentru întărirea imunității copilului tău

    Fluctuațiile de temperatură specifice acestei perioade, precum și trecerea la ora de iarnă, își pun încet, dar sigur, amprenta asupra organismului nostru. Cei mai mulți...

    Educația financiară timpurie. Ce efecte poate avea asupra copilului tău, la maturitate
    Educația financiară timpurie. Ce efecte poate avea asupra copilului tău, la maturitate

    Educația financiară nu se predă în școli (iar atunci când profesorii le vorbesc elevilor despre bani, o fac de cele mai multe ori la nivel superficial), prin urmare ne revine...

    Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești
    Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești

    Prietenia este o experiență minunată, un sentiment înălțător, dar poate fi și toxică. Încă de la vârsta de trei ani, copilul începe să conștientizeze...

    Cum să descifrezi limbajul dragostei copilului tău și să devii un părinte mai bun
    Cum să descifrezi limbajul dragostei copilului tău și să devii un părinte mai bun

    Fiecare dintre noi ne exprimăm dragostea și o primim în mod diferit. Cu cât înțelegem mai profund acest aspect, cu atât avem șanse să ne bucurăm de relații mai...

    © 2025 Qbebe