Ce sunt durerile de crestere?
Simptome
Simptomele care apar odata cu durerile de crestere sunt diferite de la un copil la altul (variaza intensitatea) si se aseamana unor crampe/carcei. Pentru unii durerile sunt puternice, iar pentru altii nu; majoritatea nu le experimenteaza zilnic (vin si dispar; in cativa ani nu mai sunt deloc prezente). Simptomele sunt uneori atat de severe incat pot trezi copilul din somn, insa dispar dimineata. Nu influenteaza de obicei abilitatea de a practica sporturi sau de a fi activ.
Ele sunt resimtite in ambele picioare, in special in partea din fata, in spatele picioarelor (gambe) sau in spatele genunchilor (la nivel muscular); articulatiile insa se prezinta normal (daca nu exista alte afectiuni). Studiile sugereaza ca acei copii care s-au confruntat cu ele pot fi mai sensibili la durere, dar si predispusi la dureri de cap si abdominale.
Domnul doctor Mircea Schmidt, medic specialist in ortopedie, chirurgie a coloanei si traumatologie acreditat de Asociatia Medicala din Frankfurt si de catre Asociatia Medicala din Munchen pe care il puteti gasi la Intermedicas ne ofera urmatoarele informatii:
"Copiii pot acuza dureri articulare cu preponderenta in activitatile fizice, dar si in momente de repaus (de exemplu noaptea). Durerile se pot opri dupa aproximativ 2 sau 3 saptamani, dar pot reveni intr-un nou puseu de crestere."
Cauze
Nu s-a demonstrat ca procesul de crestere a oaselor este cea care cauzeaza durere si nici puseele de crestere. Prin urmare, la unii copii simptomele indica de fapt dureri si disconfort in urma saritului, cataratului si alergatului, activitati pe care cei mici le practica zilnic sau apar dupa o zi deosebit de energica. Sunt luate in considerare drept cauze: postura defectuoasa, tulburarea vasculara, oboseala sau cauze de natura psihologica. Par sa fie mai des intalnite la copiii activi si la cei cu articulatii laxe, flexibile (hipermobilitate articulara). De asemenea, tind sa se transmita ereditar. Unii parinti au asociat episoadele dureroase cu exercitiu fizic sau modificari de dispozitie la copil.
Domnul doctor Mircea Schmidt, medic specialist in ortopedie, chirurgie a coloanei si traumatologie acreditat de Asociatia Medicala din Frankfurt si de catre Asociatia Medicala din Munchen pe care il puteti gasi la Intermedicas completeaza:
"Majoritatea copiilor au dureri de crestere, indiferent de greutate si de inaltime. Durerile apar la nivelul genunchilor, dar si, mai rar, la nivelul umerilor si a incheieturilor mainilor. Nu exista o predispozitie."
Diagnostic
Un simptom la care apeleaza medicii in diagnosticarea precisa este modul in care copilul raspunde la atingere cand resimte durere. Copiii care simt durere in urma unei cauze medicale grave nu doresc sa fie miscati deoarece aceasta se agraveaza; insa in cazul durerilor de crestere se simt mai bine cand sunt manevrati, masati si alinati. Practic, este mai degraba vorba de un diagnostic de tip excludere (exclude alte afectiuni), luand in considerare istoricul medical si apeland la o examinare fizica. In unele situatii, se impun teste sanguine si radiografii. In absenta schiopatatului, lipsei de mobilitate sau a semnelor fizice, investigatiile de laborator pentru diagnostic diferential nu sunt justificate. Un diagnostic gresit des intalnit pentru durerile de crestere este sindromul piciorului nelinistit.Tratament
Parintii si copiii trebuie in primul rand reasigurati de specialist care le explica natura benigna si autolimitata a durerilor de crestere. Desi nu se cunoaste cat de eficiente sunt, pot fi de ajutor si urmatoarele metode: masaj local/intinderi, bai calde, sticle cu apa fierbinte/pernute incalzite si medicamente analgezice (de tipul paracetamolului sau ibuprofenului in functie de recomandarea medicului; nu oferiti unui copil sub 18 ani aspirina deoarece poate cauza sindromul Reye). Este de ajutor si oferirea de pauze in timpul perioadelor de joaca energica, precum si purtarea pantofilor care sustin bine piciorul; asigurati-va ca siruturile sunt bine legate sau ariciul este bine prins.
Apelati la medic daca: durerea persista si dimineata sau observati o umflare/inrosirea intr-o zona a piciorului/articulatie (care nu dispare la oferirea primului ajutor constand in odihna, gheata sau compresa rece, compresie si ridicarea membrului), durerea aparea in urma unei raniri, febra/frisoane, schiopatat, eruptie neobisnuita pe piele, pierderea apetitului, slabiciune, oboseala, comportament neobisnuit, urina de culoare inchisa dupa efort fizic. Poate fi vorba in aceste situatii de infectie, fractura, tumoare, leucemie, artrita reumatoida juvenila sau alte probleme articulare. De asemenea, la durerile de crestere nu trebuie sa doara atingerea locului, ci sa se simta mai bine in urma masarii locale.
Domnul doctor Mircea Schmidt, medic specialist in ortopedie, chirurgie a coloanei si traumatologie acreditat de Asociatia Medicala din Frankfurt si de catre Asociatia Medicala din Munchen pe care il puteti gasi la Intermedicas ne informeaza:
"Tratamentul durerilor de crestere este antiinflamator, de durata scurta, 7 pana la 10 zile, in timpul durerilor acute in puseele de crestere.
Sfatul meu este de a consulta un medic ortoped sau pediatru pentru a exclude eventuale alte patologii ale sistemului osteoarticular."
Retineti in final ca, desi durerile de crestere nu sunt o boala, pot deranja copiii si parintii, mai ales ca acestia din urma nu le iau intotdeauna in serios.
Multumim domnului doctor Mircea Schmidt pentru informatiile oferite.
Surse:
http://kidshealth.org; http://en.wikipedia.org; www.babycenter.com; www.healthychildren.org