Cum sa tratezi eficient afectiunile de sezon ale copilului

Cum sa tratezi eficient afectiunile de sezon ale copilului

Iuliana Moraru

Sezonul rece este, poate, perioada in care copilul este predispus la cele mai multe afectiuni, mai ales daca are si un sistem imunitar mai slabit. Pot aparea de la cele mai simple alergii pana la cele mai complicate viroze respiratorii, ce se pot agrava in cazul in care nu sunt tratate corespunzator.

Alergiile de toamna

Odata cu venirea toamnei, observam ca tot mai multi copii se confrunta cu tuse, lacrimarea ochilor, prurit, stranut sau eruptii pe piele. Acestea sunt doar cateva dintre simptomele unei alergii de toamna, provocata, in special, de sporii de mucegai ce sunt plimbati de curentii de vant, dar si de polenul florilor de toamna.

Daca si copilul tau prezinta astfel de simptome, trebuie sa te prezinti la medic, fara ezitare, pentru o serie de teste ce vor arata exact care sunt cauzele aparitiei alergiei.

In cazul in care alergia copilului nu este foarte severa, medicul va prescrie antihistaminice, care vor actiona ca un calmant, pentru a controla reactia si a reduce disconfortul. Daca alergia se manifesta la nivel cutanat, poti apela la diferite creme si lotiuni pentru a calma mancarimea sau usturimea celui mic.

Pentru a evita aceste afectiuni, foarte important este ca cel mic sa aiba un sistem imunitar sanatos si o rezistenta fizica ridicata. De asemenea, este esential sa pastrezi locuinta curata si bine aerisita.

copil cu alergie

Sinuzita

Orice afectiune usoara trebuie tratata inca de la primele simptome pentru a nu risca sa apara complicatii. Printre acestea, cel mai des s-a constatat ca cei mici se "pricopsesc" cu sinuzita, o afectiune ce se manifesta prin scurgeri nazale si sinuzale, dar, poate cel mai deranjant, prin dureri insuportabile de cap. Sinuzita presupune, de fapt, infectia mucoasei nazale si sinuzale, dar si imposibilitatea de comunicare a sinusurilor cu cavitatea nazala.

Nu incerca sa ii administrezi copilului medicamente dupa ureche, ci apeleaza la un medic specialist, care va analiza sursa aparitiei afectiunii si va prescrie un tratament personalizat.

Pe langa tratamentul medicamentos, poti apela si la cateva remedii naturiste precum:

- In fiecare seara, pune-i in nas una sau doua picaturi de miere. Il va ustura putin, dar trebuie sa suporte deoarece este foarte eficienta.

- Da-i sa bea, in fiecare seara, o cana cu apa in care ai adaugat doua lingurite de otet de mere si una cu miere.

- Pentru eliberarea sinusurilor, pune-i cate o picatura de zeama de lamaie in fiecare nara.

- Mergeti zilnic la plimbare si invata-l pe cel mic sa faca exercitii de respiratie profunda. Mai exact, mergeti amandoi cu capul in sus, umerii lasati in jos spre spate, in timp ce respirati adanc.

- Inainte de culcare, maseaza-i putin fruntea cu unguent de galbenele.

- Amesteca un cartof crud ras cu sare gronjoasa si tuica, pune-le intr-un tifon, dupa care aseaza-i-l pe frunte. Repeta procedeul de doua-trei ori pe saptamana.

Racelile sau virozele de toamna

Aceste afectiuni debuteaza cu iritarea mucoasei nazale, dar si a celei faringiene, apoi apar si alte simptome precum tusea, stranutul, rosu in gat, dar si stari de oboseala, dureri musculare, lipsa poftei de mancare si dureri de cap.

copil racit
Pentru a preveni aparitia acestor boli de toamna, iti recomandam sa il imbraci pe cel mic corespunzator, cu haine calduroase, potrivite zilelor mai reci. De asemenea, ai grija ca cel mic sa consume multe lichide.

Daca raceala s-a instalat deja, poti apela la o serie de "trucuri" pentru ca cel mic sa se simta mai bine si sa se recupereze mai repede:

- Prepara-i copilului supa de pui, aceasta fiind recunoscuta ca unul dintre cele mai bune remedii impotriva racelii. Este si foarte gustoasa, dar si deosebit de sanatoasa datorita proprietatilor nutritive.

- Fa-i dus fierbinte, bineinteles la limita la care suporta el. Vei vedea ca aburul produs va face adevarate minuni deoarece ajuta la decongestionarea cailor respiratorii.

- Maseaza-i pieptul cu creme mentolate ce il vor ajuta pe copil sa respire cu mult mai putina dificultate, dar si sa tuseasca mai putin.

- Da-i ceaiuri calde, cu o felie de lamaie, indulcite cu miere.

- Administreaza-i picaturi de nas cu solutie salina pentru a fluidifica mucusul si invata-l sa isi sufle bine nasul.

Nu ii da celui mic medicamente recomandate de prietene sau despre care stii ca l-au mai ajutat si in alti ani. Mai degraba, mergi cu cel mic la doctor, acesta fiind cel mai in masura sa iti prescrie tratamentul corect.

Boli digestive

Simptomele sunt usor de recunoscut, cel mai adesea fiind vorba de diaree, dureri abdominale, greata si varsaturi, astenie fizica, somnolenta, dureri de cap.

Apar, de regula, la mijlocul-sfaristul verii si se amplifica toamna, mai ales cand incep scolile si gradinitele. De ce? Pentru ca parazitii se transmit usor intre copii, acestia ducandu-se la toaleta, actiune neurmata de spalarea pe maini si apoi se joaca impreuna cu alti copii.

Diagnosticul se pune in urma unei probe de scaun.

Pentru a evita aparitia acestora, ai grija ca micutul sa se spele pe maini regulat si sa manance fructele si legumele foarte bine spalate si curatate.

 copil care bea ceai

Boli reumatice

Acestea sunt mai rar intalnite in cazul copiilor, dar nu inexistente. Din pacate, din cauza expunerii la frigul toamnei, la umezeala, in acest anotimp, durerile de articulatii se intensifica foarte mult.

Ca si metode de calmare, poti merge cu cel mic la sedinte de acupunctura, ii poti face bai fierbinti, ii poti administra unguente antiinflamatorii. De asemenea, este recomandat sa eviti plimbarile cu cel mic atunci cand este vreme rece si ploioasa.

Tu cum tratezi afectiunile specifice toamnei ce il afecteaza pe copil?

Articolul urmator
Trebuie să-i dai copilului o veste rea? Uite cum procedezi
Trebuie să-i dai copilului o veste rea? Uite cum procedezi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sevrajul nicotinic: ce este și cum îl tratezi
    Sevrajul nicotinic: ce este și cum îl tratezi

    Abandonarea obiceiului de a fuma reprezintă o adevărată provocare, în condițiile în care este vorba, de fapt, despre renunțarea la nicotină. Această substanță provoacă...

    Durerile de cap și stările de greață: de ce apar și cum le tratezi
    Durerile de cap și stările de greață: de ce apar și cum le tratezi

    Durerile de cap pot interveni la orice vârstă și, în anumite cazuri, sunt însoțite și de alte manifestări neplăcute. Printre astfel de manifestări se regăsește și...

    Consultantul în alăptare ne învață: cum să extragi eficient laptele matern
    Consultantul în alăptare ne învață: cum să extragi eficient laptele matern

    Alăptarea este un fenomen natural care în societatea modernă primește foarte multă atenție. Grație noilor tehnologii și invenții, mamele sunt ajutate să își mărească...

    Cât de mult ar trebui să te implici în relațiile de prietenie ale copilului?
    Cât de mult ar trebui să te implici în relațiile de prietenie ale copilului?

    De ce ar fi prieteniile copiilor un motiv de îngrijorare pentru părinți? Adulții se pot gândi la influențele negative, la bullying, dar și la alte pericole din spatele unei...

    3 greșeli minore ale părinților care afectează grav stima de sine a copilului
    3 greșeli minore ale părinților care afectează grav stima de sine a copilului

    Fiecare părinte își dorește să crească un copil încrezător în forțele proprii, independent, capabil să facă fata cu succes provocărilor cu care, inevitabil, se...

    Decizie radicală a vedetelor în plin sezon de gripă, nu și-au dus copiii la grădiniță. „Este o perioadă în care trebuie să fim foarte atenți"
    Decizie radicală a vedetelor în plin sezon de gripă, nu și-au dus copiii la grădiniță. „Este o perioadă în care trebuie să fim foarte atenți"

    Cazurile de gripă sunt în creștere, iar părinții încearcă să ia toate măsurile necesare pentru a-și proteja copiii. Printre aceștia se numără și Anca Serea și...

    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?
    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?

    Vitamina D este cunoscută mai ales pentru rolul său în funcționarea normală a sistemului imunitar, a sistemului osos și a sistemului muscular. Parcurgând articolul de mai...

    Ai tratat greșit până acum crizele de furie ale copilului. 4 trucuri care te ajută să le gestionezi corect
    Ai tratat greșit până acum crizele de furie ale copilului. 4 trucuri care te ajută să le gestionezi corect

    Pe cât sunt de neplăcute crizele de furie ale celor mici, pe atât sunt de normale. Aceste accese de furie încep, de obicei, în jurul vârstei de 18 luni și pot...

    © 2024 Qbebe