Alergiile de toamna
Odata cu venirea toamnei, observam ca tot mai multi copii se confrunta cu tuse, lacrimarea ochilor, prurit, stranut sau eruptii pe piele. Acestea sunt doar cateva dintre simptomele unei alergii de toamna, provocata, in special, de sporii de mucegai ce sunt plimbati de curentii de vant, dar si de polenul florilor de toamna.
Daca si copilul tau prezinta astfel de simptome, trebuie sa te prezinti la medic, fara ezitare, pentru o serie de teste ce vor arata exact care sunt cauzele aparitiei alergiei.
In cazul in care alergia copilului nu este foarte severa, medicul va prescrie antihistaminice, care vor actiona ca un calmant, pentru a controla reactia si a reduce disconfortul. Daca alergia se manifesta la nivel cutanat, poti apela la diferite creme si lotiuni pentru a calma mancarimea sau usturimea celui mic.
Pentru a evita aceste afectiuni, foarte important este ca cel mic sa aiba un sistem imunitar sanatos si o rezistenta fizica ridicata. De asemenea, este esential sa pastrezi locuinta curata si bine aerisita. |
Sinuzita
Orice afectiune usoara trebuie tratata inca de la primele simptome pentru a nu risca sa apara complicatii. Printre acestea, cel mai des s-a constatat ca cei mici se "pricopsesc" cu sinuzita, o afectiune ce se manifesta prin scurgeri nazale si sinuzale, dar, poate cel mai deranjant, prin dureri insuportabile de cap. Sinuzita presupune, de fapt, infectia mucoasei nazale si sinuzale, dar si imposibilitatea de comunicare a sinusurilor cu cavitatea nazala.
Nu incerca sa ii administrezi copilului medicamente dupa ureche, ci apeleaza la un medic specialist, care va analiza sursa aparitiei afectiunii si va prescrie un tratament personalizat.
Pe langa tratamentul medicamentos, poti apela si la cateva remedii naturiste precum:
- In fiecare seara, pune-i in nas una sau doua picaturi de miere. Il va ustura putin, dar trebuie sa suporte deoarece este foarte eficienta.
- Da-i sa bea, in fiecare seara, o cana cu apa in care ai adaugat doua lingurite de otet de mere si una cu miere.
- Pentru eliberarea sinusurilor, pune-i cate o picatura de zeama de lamaie in fiecare nara.
- Mergeti zilnic la plimbare si invata-l pe cel mic sa faca exercitii de respiratie profunda. Mai exact, mergeti amandoi cu capul in sus, umerii lasati in jos spre spate, in timp ce respirati adanc.
- Inainte de culcare, maseaza-i putin fruntea cu unguent de galbenele.
- Amesteca un cartof crud ras cu sare gronjoasa si tuica, pune-le intr-un tifon, dupa care aseaza-i-l pe frunte. Repeta procedeul de doua-trei ori pe saptamana.
Racelile sau virozele de toamna
Aceste afectiuni debuteaza cu iritarea mucoasei nazale, dar si a celei faringiene, apoi apar si alte simptome precum tusea, stranutul, rosu in gat, dar si stari de oboseala, dureri musculare, lipsa poftei de mancare si dureri de cap.
|
Daca raceala s-a instalat deja, poti apela la o serie de "trucuri" pentru ca cel mic sa se simta mai bine si sa se recupereze mai repede:
- Prepara-i copilului supa de pui, aceasta fiind recunoscuta ca unul dintre cele mai bune remedii impotriva racelii. Este si foarte gustoasa, dar si deosebit de sanatoasa datorita proprietatilor nutritive.
- Fa-i dus fierbinte, bineinteles la limita la care suporta el. Vei vedea ca aburul produs va face adevarate minuni deoarece ajuta la decongestionarea cailor respiratorii.
- Maseaza-i pieptul cu creme mentolate ce il vor ajuta pe copil sa respire cu mult mai putina dificultate, dar si sa tuseasca mai putin.
- Da-i ceaiuri calde, cu o felie de lamaie, indulcite cu miere.
- Administreaza-i picaturi de nas cu solutie salina pentru a fluidifica mucusul si invata-l sa isi sufle bine nasul.
Nu ii da celui mic medicamente recomandate de prietene sau despre care stii ca l-au mai ajutat si in alti ani. Mai degraba, mergi cu cel mic la doctor, acesta fiind cel mai in masura sa iti prescrie tratamentul corect.
Boli digestive
Simptomele sunt usor de recunoscut, cel mai adesea fiind vorba de diaree, dureri abdominale, greata si varsaturi, astenie fizica, somnolenta, dureri de cap.
Apar, de regula, la mijlocul-sfaristul verii si se amplifica toamna, mai ales cand incep scolile si gradinitele. De ce? Pentru ca parazitii se transmit usor intre copii, acestia ducandu-se la toaleta, actiune neurmata de spalarea pe maini si apoi se joaca impreuna cu alti copii.
Diagnosticul se pune in urma unei probe de scaun. Pentru a evita aparitia acestora, ai grija ca micutul sa se spele pe maini regulat si sa manance fructele si legumele foarte bine spalate si curatate. |
Boli reumatice
Acestea sunt mai rar intalnite in cazul copiilor, dar nu inexistente. Din pacate, din cauza expunerii la frigul toamnei, la umezeala, in acest anotimp, durerile de articulatii se intensifica foarte mult.
Ca si metode de calmare, poti merge cu cel mic la sedinte de acupunctura, ii poti face bai fierbinti, ii poti administra unguente antiinflamatorii. De asemenea, este recomandat sa eviti plimbarile cu cel mic atunci cand este vreme rece si ploioasa.
Tu cum tratezi afectiunile specifice toamnei ce il afecteaza pe copil?