Cum ajuti copilul sa isi formeze oase puternice

Cum ajuti copilul sa isi formeze oase puternice

Irina Olteanu - Redactor Senior

Sistemul osos se dezvolta cel mai mult in perioada copilariei, dar modul in care se desfasoara acest proces are un impact asupra intregii vieti. Ce trebuie sa stiti despre formarea oaselor la copii, ce vitamine si minerale le sunt necesare, dar si alte sfaturi importante in acest sens veti afla in continuare.

Aspecte importante

oasePerioada de crestere a oaselor este esentiala pentru intregul organism, in primul rand deoarece procesul asociat este ireversibil. Copiii se dezvolta in mod normal 6 cm pe an in inaltime si au nevoie de o nutritie corespunzatoare pentru a-si forma oase sanatoase si puternice pentru intreaga viata, dar si pentru a fi protejati impotriva osteoporozei in viitor. In timp ce dezvoltarea si densitatea oaselor sunt influentate in mare parte de factori genetici, si parintii pot interveni in sens pozitiv prin intermediul obiceiurilor alimentare si exercitiilor fizice care pot fi introduse in rutina celor mici. Un articol din anul 2004 publicat in revista Prevenirea Imbolnavirii Cronice atesta faptul ca osteoporoza constituie o boala a copilariei cu consecinte la maturitate.

Cum cresc oasele copiilor

Oasele celor mici continua sa creasca pe intreaga perioada a copilariei; acest proces are loc mai rapid in primii ani de viata si apoi cand intra in pubertate. Mai exact, la varsta de 9 ani apare un puseu de crestere care dureaza pana la finalul pubertatii, respectiv pana la 14-15 ani, scheletul de adult fiind finalizat (in proportie de 90%). Dupa formarea mesei osoase primare, are loc asa-zisa perioada de masa osoasa maxima (intre 18-25 ani). Cu cat sunt mai dense oasele la acest moment, cu atat rezervele oasoase sunt mai mari pentru a proteja impotriva bolii osteoporotice ulterior in viata (are loc fragilizarea oaselor). Doctorul Paul Arundel, consultant in metabolismul pediatric al bolii osoase din cadrul Spitalului de copii Sheffield afirma: "cu totii incepem sa pierdem masa osoasa mai tarziu in viata, iar daca pornim de la un nivel redus, avem si sanse crescute de a dezvolta mai timpuriu ostoporoza."

Citeste si: Lipsa de calciu la copii: ce trebuie sa stii 

Rolul alimentatiei

Crearea unui sistem osos puternic necesita o gama larga de vitamine si minerale. O alimentatie echilibrata va oferi acest lucru si implica urmatoarele:
- Legume si fructe - cel putin cinci portii pe zi (dar nu mai mult de 150 ml de suc de fructe deoarece se reduce aportuloase altor alimente mai nutritive)

- Carbohidrati - cartofi, paste, orez si paine (preferabil integrala)
- Proteine - carne, peste, oua, leguminoase, oleaginoase
- Lactate - lapte, branza, iaurt

Citeste si:

Alimente care influenteaza asimilarea calciului la copii 

Tratamente naturiste pentru oase sanatoase 

Trebuie mentionate insa o serie de nutrimente deosebit de importante in consolidarea unui sistem osos. In primul rand, este vorba despre calciu care se regaseste in corp in cantitate de 1 kg (99% se afla in oase si dinti). Calciul contribuie la duritatea oaselor, cele mai mari rezerve acumulandu-se in copilarie si adolescenta. Acest mineral devine vital in pubertate, respectiv intre 11-15 ani pentru fete si 12-16 ani pentru baieti.

Aportul recomandat de calciu pentru cei cu varsta 1-3 ani este de 700 mg, pentru copiii de varsta 4-8 ani este de 1000 mg, iar pentru categoria de varsta 9-18 ani este de 1300 mg (la adulti este vorba de 700 mg); statisticile indica ca 5 din 7 copii din Romania sufera din cauza lipsei de calciu. Alimentele care contin din abundenta calciu sunt: lactatele (lapte, branza si iaurt), dar si sardinele la conserva (cu oase), legumele verzi cu frunze, mazarea, smochinele, nucile, semintele si orice aliment fortifiat (inclusiv unele sortimente de lapte de soia).

Vitamina D este si ea esentiala deoarece ajuta corpul sa asimileze calciul mai rapid. Principala sursa pentru aceasta este lumina soarelui; vitamina este sintetizata cand pielea este expusa la soare, mai ales intre lunile mai si septembrie (10-15 minute pentru copiii cu pielea deschisa). Trebuie subliniat faptul ca epiderma copiilor este sensbila si pentru a preveni inrosirea/arsurile solare este necesara folosirea unui produs de protectie solara in timpul expunerii, iar bebelusii mai mici de 6 luni nu trebuie sa aiba contact direct cu razele soarelui. Insa exista si cateva alimente ce contin vitamina D in mod natural, cum sunt pestele gras, ouale si alimentele fortifiate cum sunt unele produsele tartinabile si cerealele. La copiii cu varsta mai mica de 5 ani, din cauza predispozitiei cunoscute catre un deficit de vitamina D, se recomanda un aport zilnic sub forma de suplimente (intre 6 luni si 5 ani sau chiar de la nastere pentru bebelusii alaptati-laptele formula are inclusa in compozitie aceasta vitamina); acest produs trebuie sa contina 7-8,5 mcg (aproximativ 300 unitati) sau in functie de recomandarea pediatrului pentru situatii speciale.

Nu in ultimul rand, trebuie mentionat magneziul, mai putin cunoscut de majoritatea persoanelor. Acest mineral este esential pentru asimilarea si metabolismul vitaminei D, dar si a calciului. "Magneziul converteste vitamina D in forma sa activa astfel incat poate sustine asimilarea calciului. Acesta stimuleaza un anumit hormon, calcitonina, care ajuta la pastrarea structurii osoase si extrage calciul din sange si din testurile moi transmitandu-l in oase si prevenind osteoporoza si pietrele la rinichi" sustine doctorul John Cannell.

Osteocare lichid - 200 ml

Ideal pentru copii peste 3 ani sau pentru persoane care au dificultati de inghitire a comprimatelor - forma lichida cu gust delicios de protocala. Este dovedit stiintific: calciu nu este eficient daca nu este insotit de magneziu. Calciul administrat fara magneziu contribuie la formarea calculilor renali. Vitamina D3 are rol in fixarea calciului in os. Zincul contribuie la formarea celulei osoase si stimuleaza imunitatea.

Osteocare lichid contine (per 5ml) : 150mg Ca, 75 mg Mg, 3mg Zn, 1.9 mcg ( 75 U.I) Vit. D3http://magazinvavianpharma.ro/suplimente-nutritive/osteocare-sirop-271

Mod de administare:
• Copii 3-12 ani: 10 ml (~2 lingurite) x 1-2/zi
• Adulti: 10 ml (~2 lingurite) x 2/zi
• In sarcina si alaptare: 10 ml (~2 lingurite) x 2/zi
A nu se depasi doza zilnica recomandata. A se agita inainte de utilizare.

Nu contine: produse lactate, ulei din arahide, lactoza, sare sau drojdie, coloranti artificiali sau conservanti tip alcool. Produsul nu este testat pe animale.
Suplimentele alimentare nu inlocuiesc o dieta sanatoasa si echilibrata. Ca si in cazul altor suplimente alimentare, cereti aviz de specialitate inainte de utilizare daca sunteti sub supravegherea medicului sau suferiti de alergii alimentare. Consumul excesiv poate avea efecte laxative.

http://magazinvavianpharma.ro/ 

Exercitiile fizice

Activitatea fizica zilnica, desi multe persoane ii minimizeaza importanta, este si ea extrem de importanta in formarea unor oase puternice. Nu permiteti celor mici sa fie sedentari o perioada indelungata de timp (de exemplu cand stau jos, se uita la tv sau se joaca pe computer). Pentru copiii cu varsta sub 5 ani, puteti gasi tot felul de jocuri in casa, chiar si o rutina de exercitii fizice realizata impreuna, iar pentru cei care merg este recomandata o durata de timp de 180 minute de activitate fizica pe zi sau catarat si sarit afara. Copiii cu varsta 5-18 ani necesita cel putin 60 minute de activitate fizica pe zi de intensitate moderata, cum sunt ciclismul sau joaca in locuri special amenajate. Pentru intarirea muschilor si a oaselor, este bine sa includeti activitati mai intense cel putin de 3 ori pe saptamana, apeland la sporturi cum sunt tenis, salturi si sarituri sau chiar exercitii de ridicat greutati. Iata exemple de activitati fizice recomandate: mers, alergat, dans, urcat scari, sarit coarda, karate si tae kwon do, tenis, baschet, fotbal si volei.

oase

Probleme

Complicatii asupra sistemului osos pot fi aduse de catre alimentatia cu surplus de sare sau zahar. Daca este consumata in exces, sarea determina excretia calciului, respectiv inlaturarea sa din corp, in timp ce alimentele dulci determina corpul sa nu il asimileze prea bine (in special sucurile). Revista Americana de Nutritie Clinica a descoperit ca un consum zilnic de suc a fost asociat cu densitate osoasa redusa (este implicat in proces atat zaharul, cat si acidul fosforic-apare o disproportie in metabolismul calciului); in plus, de multe ori bauturile dulci inlocuiesc consumul recomandat de lapte. Trebuie subliniat si faptul ca nu toate zaharurile sunt create in mod egal- lactoza de exemplu (apare in mod natural in lapte) ajuta la asimilarea calciului, insa prea putine persoane o pot digera complet (nu sunt asimilate toate mineralele si vitaminele), fiind recomandat nectarul de agave, care contine fructantii inulina si chiar magneziu.

Un risc semnificativ in sanatatea sistemului osos il joaca si boala celiaca netratata (intoleranta la gluten); apare o inflamatie si sangerare la nivelul mucoase intestinale, cauzand o slaba asimilare a nutrimentelor, inclusiv a vitaminelor cum sunt vitamina K si vitamina C. Si sindromul de intestin iritabil presupune o inflamatie care limiteaza asimilarea adecvata a substantelor benefice organismului, dar si boala lui Crohn. De asemenea, fetele sunt expuse unui risc de anorexie in perioada de adolescenta care poate avea un impact semnificativ asupra dezvoltarii; greutatea redusa conduce la nivele mici de estrogen, care in consecinta scad densitatea osoasa (nutritia precara si slabiciunea musculara contribuie suplimentar).

In final, este bine sa retineti ca Academia Americana a Pediatrilor recomanda ca toti copiii sa fie testati pentru deficit de calciu si o lipsa a exercitiului fizic adecvat din dorinta de a identifica cazurile in care exista un risc crescut de osteoporoza la maturitate.

www.magazinvavianpharma.ro

 

Surse: 

http://scopeblog.stanford.edu; www.nhs.uk; www.medicinenet.com;www.livestrong.com; http://rebalancelife.com; www.nbcnews.com; www.news-medical.net

 

Articolul urmator
Cum îți convingi copilul să renunțe la obiceiul de a-și suge degetul
Cum îți convingi copilul să renunțe la obiceiul de a-și suge degetul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Copilul și aparatul dentar. Cum îl ajuți să se adapteze
    Copilul și aparatul dentar. Cum îl ajuți să se adapteze

    La unii copii, aparatul dentar este o necesitate. Acest instrument folosit de medicii dentiști să corecteze postura dinților copiilor, poate fi la început destul de deranjant pentru...

    Cum ajuți copilul să-și dezvolte spiritul de echipă
    Cum ajuți copilul să-și dezvolte spiritul de echipă

    Spiritul de echipă este o calitate importantă, pe care trebuie să le-o insuflăm celor mici încă din primii ani ai copilăriei. Un spirit de echipă bine dezvoltat îi...

    Prima călătorie cu avionul. Cum ajuți copilul să depășească teama de zbor?
    Prima călătorie cu avionul. Cum ajuți copilul să depășească teama de zbor?

    Primul zbor cu avionul al copilului poate fi un real coșmar, atât pentru el, cât mai ales, pentru părinți. Cu multă compasiune, înțelegere, cu un bagaj pregătit...

    „Mami, mă doare burtica, nu vreau să merg în prima zi de școală". Cum ajuți copilul să accepte mai ușor emoțiile din prima zi
    „Mami, mă doare burtica, nu vreau să merg în prima zi de școală". Cum ajuți copilul să accepte mai ușor emoțiile din prima zi

    Emoțiile în prima zi de școală se traduc prin senzații care cuprind tot corpul copiilor. Cu ajutorul potrivit venit din partea părinților, copiii pot traversa mai ușor...

    Dureri de oase: cauze și motive de îngrijorare
    Dureri de oase: cauze și motive de îngrijorare

    Durerea de oase nu este la fel de frecventă precum cea musculară sau articulară și poate fi „surdă” ori ascuțită, intensă. De asemenea, pielea din zona afectată de...

    Cum își liniștește această mamă copilul agresiv: „2 cuvinte sunt de-ajuns”
    Cum își liniștește această mamă copilul agresiv: „2 cuvinte sunt de-ajuns”

    Termenul de „gentle parenting” este din ce în ce mai apreciat de părinți. Iată ce cuvinte magice ne sfătuiește o mămică să folosim în momentul în care...

    Cele mai puternice zodii. Ele conduc lumea și nu poți sta în calea lor
    Cele mai puternice zodii. Ele conduc lumea și nu poți sta în calea lor

    Fiecare zodie are calitățile sale, însă există anumiți nativi care sunt adevărate forțe ale naturii. Sunt puternici, siguri pe ei și nu se tem să își asume riscuri....

    Traumele din copilărie ale partenerului de viață îi afectează stilul de parenting? Uite cum poți să ajuți
    Traumele din copilărie ale partenerului de viață îi afectează stilul de parenting? Uite cum poți să ajuți

    Traumele din copilărie produc neplăceri la vârsta maturității. Copiii deveniți adulți și la rândul lor părinți nu știu cum să gestioneze bagajul emoțional și...

    © 2025 Qbebe