5 trucuri pentru o dantura sanatoasa a copilului tau

5 trucuri pentru o dantura sanatoasa a copilului tau

Iuliana Moraru

Orice parinte isi doreste ca piticul sau sa aiba o dantura sanatoasa si stralucitoare si un zambet de invidiat. Tocmai de aceea recomandat este sa incepi ingrijirea dintilor copilului inca de la aparitia primului dintisor de lapte, reusind sa eviti, in acest fel, formarea cariilor dentare.

O igiena dentara riguroasa impusa din copilarie, il va ajuta pe acesta sa se bucure de dinti sanatosi si frumosi in momentul in care va deveni adult.

Poti spune ca o igiena orala precoce nu este neaparat necesara, tinand cont de faptul ca primii dintisori sunt de "lapte" si ca vor cadea pentru a fi inlocuiti cu altii permanenti. Fals... o ingrijire a danturii inca de la o varsta frageda pregateste "terenul" pentru aparitia si cresterea frumoasa si ordonata a noilor dintisoril.

Astfel, echipa Qbebe iti vine in ajutor cu serie de sfaturi si trucuri pentru o ingrijire corecta a danturii copilului tau:

1. Spalarea regulata pe dinti

Odata cu aparitia primului dintisor al copilului, poti incepe sa ii masezi usor gingiile, ajutand, in acelasi timp, ceilalti dinti sa iasa mai usor. In momentul in care cel mic are deja sase-sapte dintisori este timpul sa primeasca in dar o periuta. Sigur, este inca destul de mic pentru a o putea folosi singur, insa, pentru inceput, poti manui tu periuta si, in timp, va accepta bucuros acest obiect nou.

Si pentru ca cel mic se afla la varsta la care ii place sa imite pe oricine, fii un exemplu pozitiv si ia-l cu tine in baie de fiecare data cand te speli pe dinti. Va fi curios si ii va placea sa faca si el la fel ca mami, activitate ce va deveni un obicei placut pentru un inceput de zi, dar si pentru seara.

Foarte importanta este si durata unui periaj corect si complet... acesta trebuie sa dureze cel putin trei minute. Cei mai multi copii isi periaza dintisorii orizontal pentru ca le este mult mai comod. Daca si copilul tau face la fel, incearca sa il dezveti si sa ii explici ca cea mai eficienta tehnica de periaj este metoda periajului vertical.

mama si copilul se spala pe dinti

In fiecare dimineata, mergeti amandoi la baie si spalati-va pe dinti impreuna, mai exact de sus in jos la dintii superiori si de jos in sus la dintii inferiori, periind fiecare grup de dinti, atat dinspre obraji, cat si dinspre limba, pe fiecare grup cu zece miscari verticale. Atunci cand treceti la periajul maselutelor, miscarile trebuie sa fie orizontale, dinspre interiorul gurii spre inafara si invers. Si clatirea gurii este foarte importanta, invata-l pe pitic ca odata ce a luat apa in gurita trebuie sa o treaca cu putere printre dinti si apoi sa o elimine.

2. Folosirea atei dentare

Foarte importanta in igiena orala a copilului tau este si folosirea atei dentare, aceasta prevenind depunerea tartrului pe si intre dinti, tartrul fiind acea substanta galbena si lipicioasa care se formeaza pe dinti dupa consumarea de carbohidrati cum ar fi painea, laptele, stafidele, sucurile, prajiturile si bomboanele.

Invata-l pe cel mic sa foloseasca ata dentara o data pe zi dupa periaj pentru a preveni cariile si pentru a avea un zambet frumos.

Mai intai trebuie sa ii arati tu cum trebuie facut, urmand cativa pasi simpli:

- Ia o bucata de ata dentara si infasoara fiecare capat de cele doua degete mijlocii, iar cu ajutorul degetului mare si al aratatorului ghideaza ata intre dintisorii copilului ca si cand ai taia cu fierastraul. In momentul in care ajungi la gingie, trage de capetele atei in jos pana se formeaza un "C" in jurul dintelui, apoi misca in sus si in jos.

Repeta aceste etape pentru fiecare dinte si fii sigura ca, in timp, piticul tau va vrea sa foloseasca el singur ata dentara.

copil la dentist

3. Administrarea suplimentelor cu fluor

Ce este fluorul? Este un mineral component al structurii osoase umane, ce intra si in compozitia smaltului dentar si joaca un rol important in prevenirea cariilor.

Sanatoasa este si o cura de suplimente cu fluor, administrate, insa, doar dupa un consult la medicul stomatolog si nu mai devreme de sase luni.

4. Vizitele la dentist

Prima vizita la dentist nu trebuie facuta imediat dupa aparitia primului dinte. Ideal ar fi sa mergi la medic cu cel mic in jurul varstei de trei anisori pentru ca acesta sa se familiarizeze.

Daca in perioada dintilor de lapte nu ai fost cu copilul la un medic stomatolog, in momentul in care dintisorii se schimba, vizita la doctorul specialist este absolut obligatorie.

Pentru a avea siguranta ca dantura copilului creste frumos si corect, este obligatorie vizita la dentist la sase ani, la noua ani, la douasprezece ani, atunci cand dentitia definitiva este complet formata.

Vizitele la stomatolog sunt necesare pentru a evalua pozitia corecta a dintilor si pentru a corecta, din timp, eventualele probleme deoarece cu cat se intarzie mai mult, cu atat erorile de crestere vor putea fi mai greu rezolvate.

5. Alimentatia- importanta pentru sanatatea danturii

Alaturi de periere si de folosirea atei dentare, si alimentatia joaca un rol foarte important in mentinerea sanatatii orale. Calciul si vitamina D sunt doua ingrediente necesare pentru o dezvoltare armonioasa si sanatoasa a dintilor si a oaselor copilului.

Calciul il gasesti din abundenta in: lapte si produse lactate, oua, paine, legume verzi sau fructe. Vitamina D o gasesti, la randul ei, in: lapte integral, unt, margarina, peste. Medicii recomanda ca pana la varsta de 18 luni, alimentatia copilului sa cuprinda zilnic produse bogate in vitamina D, iar pana la 12-15 ani, doar in sezonul rece.

Fara doar si poate, o igiena dentara corecta si regulata alaturi de o dieta sanatoasa pot reduce incidenta cariilor dentare, iar copilul tau va putea zambi fara niciun complex.

 alimentatie sanatoasa

Tu cum ingrijesti de dantura copilului tau?

Articolul urmator
Cum îți înveți copilul să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea?
Cum îți înveți copilul să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    5 moduri simple prin care poți păstra o relație sănătoasă cu soțul tău
    5 moduri simple prin care poți păstra o relație sănătoasă cu soțul tău

    Nu este un secret faptul că este nevoie de mai mult decât de dragoste pentru a menține o relație sau o căsnicie puternică și sănătoasă. Pe lângă sentimentele puternice,...

    Ai tratat greșit până acum crizele de furie ale copilului. 4 trucuri care te ajută să le gestionezi corect
    Ai tratat greșit până acum crizele de furie ale copilului. 4 trucuri care te ajută să le gestionezi corect

    Pe cât sunt de neplăcute crizele de furie ale celor mici, pe atât sunt de normale. Aceste accese de furie încep, de obicei, în jurul vârstei de 18 luni și pot...

    8 trucuri utile în alăptare pentru mamele care revin la serviciu după concediul de creștere a copilului
    8 trucuri utile în alăptare pentru mamele care revin la serviciu după concediul de creștere a copilului

    Revenirea la serviciu după concediul de creștere a copilului reprezintă o provocare pentru cele mai multe mămici, care și-ar dori să stea cât mai mult timp în preajma...

    12 trucuri care te vor ajuta să fii o mamă singură de succes
    12 trucuri care te vor ajuta să fii o mamă singură de succes

    Viața de mamă te pune în fața unor provocări la care nici nu te-ai fi gândit vreodată. Când ești mamă singură, nu este exclus să consideri că anumite provocări...

    Stimulează imaginația copilului tău într-un mod atractiv
    Stimulează imaginația copilului tău într-un mod atractiv

    Joaca este atât de importantă pentru dezvoltarea fizică și emoțională a copilului încât a fost recunoscută de către Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile...

    Culoarea costumului de baie al copilului tău îi poate salva viața. Iată cum!
    Culoarea costumului de baie al copilului tău îi poate salva viața. Iată cum!

    Atunci când alegi un costum de baie pentru copilul tău, culoarea acestuia nu reprezintă neapărat un factor decisiv. Ar putea fi, însă, cel mai important! Culoarea costumului...

    5 metode simple pentru întărirea imunității copilului tău
    5 metode simple pentru întărirea imunității copilului tău

    Fluctuațiile de temperatură specifice acestei perioade, precum și trecerea la ora de iarnă, își pun încet, dar sigur, amprenta asupra organismului nostru. Cei mai mulți...

    Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești
    Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești

    Prietenia este o experiență minunată, un sentiment înălțător, dar poate fi și toxică. Încă de la vârsta de trei ani, copilul începe să conștientizeze...

    © 2025 Qbebe