Cariile, cea mai des întâlnită afecțiune la copii
În Statele Unite, cariile sunt cea mai frecventă afecțiune cronică la copii, cu mai mult de jumătate dintre micuții cu vârste între 6 și 8 ani prezentând cel puțin o carie la nivelul dinților „de lapte” (dinții primari). Iar statisticile continuă în aceeași notă îngrijorătoare, jumătate dintre adolescenți suferind de carii la dinții permanenți.
Dar nu numai cariile sunt surse de îngrijorare. Placa bacteriană poate să conducă și la afecțiuni gingivale sau la pierderea prematură a dinților, precum și la infecții ce vor conduce la dificultăți de vorbire, de mâncare sau de învățare. Când îi dor dințișorii, nici chef de joacă nu mai au cei mici!
De ce se formează cariile?
Mulți părinți sunt șocați să afle că micuții lor au carii dacă știu că aceștia se spală pe dinți cel puțin o dată pe zi. Însă, deși e evident că o igienă dentară precară e principala cauză a apariției afecțiunilor dentare, nu e singura. Vom vedea mai jos de ce obiceiuri are nevoie copilul ca să prevină cariile și durerile de dinții.
Fiziologic vorbind, caria se produce din cauza bacteriilor care, în combinație cu saliva și cu resturile de mâncare nedigerată, formează o peliculă albă și lipicioasă pe care o cunoști sub numele de placă bacteriană. În timp, placa erodează stratul exterior al dintelui, și anume smalțul, și astfel se formează caria, practic o cavitate (gaură) în structura dintelui. Acizii din placa bacteriană continuă să „sape” în dinte, eventual ajungând la nerv și provocând durere bietului micuț.
Și îți frânge inima să îți vezi copilul suferind!
Cum previi afecțiunile dentare?
O igienă dentară susținută va ține afecțiunile dentare departe de copii. Uite pe ce să pui accent!
O dantură puternică are la bază o alimentație sănătoasă.
Prăjiturele, sucuri, înghețată și bomboane, ce copil nu le preferă? E o amintire neprețuită momentul când am gustat prima ciocolată! Dar deși e evident că nu o să îl poți ține la nesfârșit departe de dulciuri, reține că orice conține zahăr poate să formeze carii.
Însă zahărul nu e singurul ingredient dăunător sănătății dentare: i se adaugă alimentele bogate în amidon, precum covrigei, crackers sau snacksuri, principala lor „vină” fiind aceea că rămân lipite de dințișori ore întregi, alimentând bacteriile și crescând riscul de carii. E evident o situație asemănătoare și cu jeleurile.
Dar îndeajuns cu ce e rău, să descoperim și pe ce să punem accent, da? Iaurtul e o gustare de milioane care se clătește ușor cu apă și salivă. În această categorie intră și nucile, brânzica, bucățile de măr sau alte mâncăruri bogate în proteine care nu se lipesc de dinte.
Să știi însă că și bebelușii pot să dezvolte carii, chiar dacă nu au trecut la mâncarea solidă. Așadar, evită să îi dai micuțului să bea altceva decât lapte sau apă și chiar și așa ai grijă să îi cureți gingiile, după cum vei vedea mai jos.
Încurajează-l pe cel mic să folosească ață dentară!
Pentru o curățare ca la carte, cei mici au nevoie, precum adulții, și de ață dentară. De cum are doi dinți care se ating, va trebui să învețe să o folosească. Alege sortimente speciale pentru copii, mult mai ușor și mai plăcut de utilizat, și, evident, fii cu ochii în patru ca să nu se rănească. Ca întotdeauna, exemplul personal contează enorm!
E nevoie de controale periodice la dentist.
Când să îl duc pe bebe la dentist? De cum i-a apărut primul dinte! Controalele periodice vor preveni acumularea tartrului și vor sesiza la timp primele carii, invizibile cu ochiul liber. Totodată, dentistul va putea aplica, dacă e cazul, tratamentele pentru întărirea smalțului dinților.
Ai nevoie de o vizită la dentist o dată la 6 luni pentru ca cel mic să zâmbească radios, cu toți dinții sănătoși!
Ce mai poți face pentru a preveni nesuferitele carii? Evită să folosești ustensile și recipientele celor mici, fie pentru a gusta mâncarea sau a verifica temperatura lichidelor și alimentelor. Ține cont că bacteriile ce populează cavitatea bucală a unui adult sunt diferite de cele de la copii și că astfel poți să ridici singur/ă riscul de afecțiuni dentare.
Învață-l bunele practici pentru o igienă orală corectă!
Nu aștepta să apară primul dinte ca să îl speli pe cel mic pe gingii! Folosește o periuță specială pentru bebeluși sau un degetar de silicon pentru gingii. Poți recurge și la o cârpă curată și umedă sau la un tampon din tifon ca să cureți gingiile de resturile de lapte, iar odată ce apare primul dințișor treci la periuțele de dinți. Când iese și al doilea, ai grijă să cureți bine și între dinți.
După vârsta de 3 ani, micuțul poate începe să se spele singur pe dinți, dirijat de tine, evident. Învață-l să scuipe pasta, folosind echivalentul unui bob de mazăre. Copiii trebuie să execute un periaj de cel puțin 2 minute și să se spele de două ori pe zi.
Ce mai trebuie să reții? Că trebuie să îl supraveghezi pe cel mic când se spală pe dinți până la vârsta școlară. Să știi că e nevoie de o coordonare destul de înaintată pentru a efectua toate acele mișcări necesare periajului, iar unii experți în igiena orală merg și mai departe, considerând că un indice bun al capacității celui mic de a se spăla pe dinți este abilitatea de a mânui un stilou sau un creion suficient de bine încât să-și scrie propriul nume.
Pentru mulți părinți, reprezintă o corvoadă să își convingă copiii să se spele pe dinți, de aceea va ajuta să transformi acest ritual într-unul distractiv. Ascultați muzică antrenantă, lasă-l pe cel mic să își aleagă periuța sau optează tu pentru una cu personajul său preferat de desene animate, răsplătește-l atunci când se spală pe dinți singur sau o face fără ca tu să îl fi îndemnat în acest sens. Sunt multiple modalități de a crea ritualuri pozitive, nu?
Sensodyne Pronamel Kids & Junior protejează zâmbetele inocente ale copiilor!
Zâmbetele lui sunt lumina ochilor tăi? Ce e prioritar pentru tine reprezintă un scop în sine pentru Sensodyne! Cu ajutorul noii game pentru copii protejezi atât de prețiosul smalț al dinților celui mic pentru zâmbetele sănătoase de astăzi și din viitor!
De ce e important să investești în produse specializate pentru prichindei? Fiindcă smalțul lor e cu 50% mai subțire decât al adulților. De la dinții de lapte la cei permanenți, Sensodyne știe perfect ce pericole există și le contracarează eficient!
Îmbunătățite cu fluor pentru a menține smalțul puternic, pastele de dinți Sensodyne Pronamel Kids &Junior sunt o variantă îmbunătățită, oferind de două ori mai multă protecție* pentru smalțul subțire al dinților copiilor. Ai 24 de ore de protecție împotriva cariilor **, dar ține cont că e recomandat în continuare un periaj de două ori pe zi.
Cu arome 100% naturale, fără zahăr și SLS (lauril sulfat de sodiu), fără gluten și potrivite și pentru vegani, aceste produse satisfac toate cerințele de protecție a mediului datorită ambalajelor din carton reciclabil și capacului și tubului reciclabile.
Nu mai rămâne decât să descoperi varianta potrivită pentru copilul tău pentru o îngrijire orală adecvată vârstei acestuia! Începe cu SENSODYNE KIDS 0-6 ANI, cu aromă delicioasă de căpșuni! După vârsta de 6 ani, apelează la SENSODYNE JUNIOR 6-12 ANI, cu gust de bubble mint. Mai ai nevoie de o periuță fun și ai tot ce îți trebuie pentru ca micuțul tău să fie protejat temeinic împotriva afecțiunilor dentare!
Cu Sensodyne, copilăria va fi plină de zâmbete! Descoperă și tu cele două paste, formulate în funcție de nevoile celor mici, și aplică sfaturile noastre pentru o igienă orală de top inclusiv la vârste fragede!
*protecția smalțului dinților împotriva acizilor din zaharuri în raport cu protecția obținută în mod natural în cavitatea bucală
**urmați o dietă sănătoasă și periați-vă de două ori pe zi
Surse foto: iStock
Surse articol: munroefallsfamilydentistry.com, cdc.gov, kidshealth.org/, healthline.com/