La fiecare iesire in parc, poti observa atitudinea parintilor atunci cand copilul cade. Cei mai multi intra in panica si alearga speriati sa isi ridice copilul, desi acesta nu da niciun semn de durere. Copilul este cercetat pe toate partile cu minutiozitate si dupa ce se constata ca este in regula, parintele respira usurat si poate afisa un zambet de incurajare. Oricare dintre noi se sperie atunci cand vedem ca cel mic a cazut, insa atitudinea noastra este foarte importanta pentru atitudinea viitoare a copilului fata de incercarile care ar putea sa se sfarseasca din nou cu o cazatura. Iar invatarea se bazeaza pe explorare si pe incercat lucruri noi.
Primul pas este sa nu intri in panica si chiar daca esti speriat ai grija ca cel mic sa nu o vada sau sa o simta. Vederea sangelui nu este usoara. Daca deja plange, agitatia ta nu ii va fi de nici un folos. Incearca sa il incurajezi si sa gestionezi situatia. Este bine sa ai la indemana, in rucsac, o mica trusa de prim ajutor in care sa pui esentialul pentru a trata rana pana ajungeti acasa.
Curatarea si bandajarea ranilor
- Spala-te pe maini astfel incat sa rana sa nu fie contaminata.
- Indeparteaza corpii strainii, cu o penseta curata, fara sa o introduci profund in rana.
- Spala rana cu apa, niciodata calda, sub jet continuu sau cu un pulverizator. Daca rana e foarte murdara, curat-o putin cu un bandaj curat.
- Aplica dezinfectant, de exemplu Betadine, pe un bandaj curat, stergand rana dinspre centru spre margini. Nu folosi vata, pentru ca lasa scame. Evita alcoolul: provoaca durere si deshidrateaza tesutul.
- Daca leziunea e umeda sau risca sa sangereze, bandajeaz-o cu un pansament curat.
- Schimba bandajul des. Daca bandajul este prins de o crusta, dezlipeste-l sub apa calduta.
Daca rana se dovedeste a fi grava, faceti o vizita la medic. Uneori, pentru a se vindeca bine, este nevoie de cusaturi si ingrijiri speciale. In plus, desi rana incepe sa se vindece pot aparea semne de infectie pe care nu trebuie sa le neglijati: febra, durere, puroi, roseata.