Cum recunoști insecta care ți-a mușcat copilul în funcție de ciupitură

Cum recunoști insecta care ți-a mușcat copilul în funcție de ciupitură

Irina Olteanu - Redactor Senior

Pentru orice părinte este esențial să recunoască insecta care i-a mușcat copilul în funcție de ciupitură, deoarece există situații în care pot apărea reacții adverse, unele potențial fatale. De aceea, este important să știți câte o descriere detaliată pentru fiecare insectă. Pe de altă parte, pentru a evita mâncărimile, petele roșii și umflarea zonei afectate, sunt câțiva pași pe care trebuie să-i urmați cu rigurozitate imediat după s-a produs înțepătura. Există și mici trucuri foarte utile evitarea unei umflături urâte. Pe lângă măsurile imediate ce trebuie luate acasă, există și numeroase unguente și analgezice ce pot fi administrate cu atenție. În cazul unui tratament medicamentos, vă trebuie înainte de toate sfatul medicului. Mai jos găsiți informații pe care trebuie să le știți și poze cu mușcături de insecte.

Mușcăturile de insecte

Indiferent că te afli într-o zonă munte, la mare sau chiar în oraș, insectele sunt prezente pretutindeni în mediul înconjurător, prin urmare trebuie să îi protejăm corespunzător pe cei mici. Poate fi vorba despre albine, furnici, purici, muște, țânțari sau viespi, dar și de arahnide precum păianjeni care pot ciupi sau înțepa când sunt provocate sau deranjate; există și câteva insecte care ciupesc în mod intenționat: căpușele, acarienii, ploșnițele, puricii, păduchii, păduchii pubieni, tăunii, muștele negre, țânțarii. Multe insecte mari nu caută un contact, însă vor mușca dacă sunt atinse. Contactul inițial cu pielea se dovedește de obicei dureros și este adesea urmat de o reacție alergică la depozitul de venin din piele care pătrunde prin gura sau acul insectei. Majoritatea mușcăturilor nu cauzează decât un disconfort minor (înroșirea pielii), însă unele pot fi fatale, mai ales dacă există alergii cunoscute și grave la veninul de insecte. Nu trebuie să uităm de boala Lyme; căpușele sunt purtătoare frecvente ale acesteia.

Prevenția constituie cea mai bună modalitate de apărare, prin urmare modul de a recunoaște și evita mușcătura și înțepătura sunt pașii cheie pentru părinți. În acest sens, trebuie să țineți cont și de anotimp: țânțarii și albinele sau viespile au tendința de a fi mai prezente în timpul verii.

Tipuri de mușcături de insecte

Acarienii - nu răspândesc boli, dar mușcătura lor poate irita pielea și poate cauza mâncărimi intense

picior-plin-de-pete-mici-rosii-de-la-intepatura-de-la-acarieni

Ploșnițele - lasă un marcaj mic de mușcătură pe piele, care este roșu și conferă senzația de mâncărime sau cauzează o reacție alergică gravă.

zona-a-pielii-cu-par-si-bube-mici-rosii-de-la-intepatura-de-plosnite

Albinele - cauzează o umflătură roșie pe piele cu o porțiune de alb în jur. În general, acul unei albine sau al unei furnici usturătoare este însoțit de o cantitate mică de venin. Când ajunge în piele, veninul determină cele mai multe cazuri de mâncărime și durere asociată înțepăturii și poate cauza o reacție alergică. Insecte care înțeapă frecvent: albine, viespi, furnici de foc

zona-a-pielii-cu-o-pata-mare-rosie-si-un-centru-portocaliu-cauzata-de-la-intepatura-de-albina

Puricii - determină o urmă care conferă senzație de mâncărime pe piele, adesea pe glezne și picioare

bube-mici-rosii-iesite-in-relief-de-la-intepatura-de-purice

Țânțarii - lasă o umflătură, care conferă senzație de mâncărime sau în cazuri rare o reacție alergică pe piele

fetita-blonda-cu-bluza-in-dungi-albe-si-negre-se-uita-la-brat-si-se-scarpina-pe-el-si-are-pete-si-umflaturi-rosii-de-la-intepatura-de-tantar

Păianjenii - cauzează simptome minore precum piele roșie, inflamație și durere la locul mușcăturii sau simptome grave care necesită intervenție medicală de urgență. Unii păianjeni au chelicere otrăvitoare și pot cauza reacții grave precum crampe musculare puternice, greață, vărsături, convulsii și creșterea tensiunii arteriale.

intepatura-de-paianjen-ce-are-conturul-rosu-si-centrul-roz-iar-pielea-este-lucioasa

Căpușele - poartă boala Lyme, iar mușcătura lor lasă un semn care seamănă cu o țintă care se mărește

contur-rosu-foarte-mare-cu-o-pata-rosie-in-centru-foarte-mare-pe-spatele-unui-om-cauzata-de-intepatura-de-capusa

Reacții la mușcături și înțepături de insecte

Veninul injectat în corp de mușcătura sau înțepătura unei insecte va determina o reacție a sistemului imunitar. Adesea, răspunsul imediat al corpului va include înroșire și inflamație în locul mușcăturii sau ciupiturii. Reacțiile minore întârziate includ mâncărime și durere. În cazul în care copilul este extrem de sensibil la veninul unei insecte, poate apărea o afecțiune potențial fatală denumită șoc anafilactic (determină îngustarea căilor respiratorii, iar respirația devine dificilă). Unele mușcături și înțepături pot cauza diverse boli atunci când veninul conține agenți infecțioși.

Orice copil poate fi mușcat sau înțepat de o insectă, însă riscul crește dacă petreci mult timp afară, în special în zone rurale sau împădurite; copiii și vârstnice pot prezenta reacții alergice mai grave.

Simptome ale unei reacții grave

În cazul în care copilul tău este înțepat sau mușcat de o insectă, de multe ori o poți observa direct pe piele. În alte situații, nu se observă decât simptomele care apar ulterior: inflamație locală (în zona afectată sau se poate răspândi pe întregul corp), înroșirea pielii sau eczemă, durere în zona afectată sau la nivelul mușchilor, senzație de mâncărime sau de căldură, amorțire/furnicături în zona afectată. Simptomele care denotă o reacție gravă și care presupun un consult medical urgent sunt: febră, dificultate în respirație, greață sau vărsături, spasme musculare, ritm cardiac rapid, inflamația buzelor și a gâtului, confuzie, pierderea stării de conștiență. Când copilul experimentează și simptome similare gripei în zilele următoare unei mușcături, medicul trebuie să verifice existența unor infecții sau boli asociate mușcăturii. Încercați să păstrați corpul insectei dacă este posibil pentru a ajuta medicul să pună un diagnostic corect al simptomelor (în special dacă este vorba despre o mușcătură de păianjen).

Tratarea mușcăturilor de insecte

Majoritatea cazurilor pot fi tratate acasă, în special pentru reacțiile ușoare. Îndepărtați acul din piele, dacă este cazul, spălați zona afectată și aplicați un pachet cu gheață pentru a reduce durerea și inflamația. Creme topice antiprurit și analgezice cu administrare orală și antihistaminice pot fi folosite pentru a combate simptomele deranjante. Dacă sunt prezente simptome ale unei reacții grave, chemați imediat salvarea; este posibil să fie recomandat pe viitor un autoinjector cu epinefrină (previne șocul anafilactic). Când suspectați un păianjen veninos, trebuie să apelați de urgență la medic, chiar dacă simptomele sunt ușoare/nu au apărut.

Pentru a preveni mușcăturile de insecte, fiți precauți în preajma unor stupuri sau zona în care există insecte agresive. Când copilul petrece timp în aer liber este important să: poarte pălărie și haine care să îi acopere o parte cât mai mare din corp, hainele să aibă o culoare neutră și să nu aibă un imprimeu floral, evitați parfumul și loțiunile parfumate, acoperirea alimentelor și băuturilor, folosirea de spray repelent de insecte.

Tratament pentrule înțepăturile de insecte

Chiar dacă multe înțepături de insecte nu sunt un pericol pentru sănătate, ele pot crea un disconfort major în zona afectată. De aceea, este foarte important să știți cum trebuie să tratați corect înțepăturile de insecte, pentru a preveni o infecție. În primul rând, nu vă scărpinați. Chiar dacă aveți o mâncărime severă în locul înțepăturii trebuie să evitați iritatrea și infectarea zonei. Următorul pas este să spălați zona afectată cu apă și săpun din abundență. Abia după ce ați dezinfectat locul, puteți să scoateți acul (dacă este cazul). Albinele sunt cele care își lasă acul în piele, ceea ce le provoacă ulterior moartea. În schimb, viespile pot înțepa de nenumărate ori pe cineva.

Un truc pentru a scăpa de potențiala umflătură este de a ține zona afectată în sus, pentru minimum 10 minute. Totodată, pentru a evita înroșirea zonei afectate puteți să aplicați o compresă cu gheață pentru 10 – 15 minute.

În medie, umflarea și senzația de mâncărime a zonei afectate pot dura între 1 – 2 zile. De aceea, puteți să aplicați o serie de creme și spray-uri pentru umflături sau antihistaminice orale. Pentru durere, există analgezice precum paracetamolul și ibuprofenul. În orice caz, recomandat este ca înaintea administrării orcărui tratament, să consultați medicul. De asemenea, prezentarea de urgență la doctor se impune și dacă aveți alte simptome cum ar fi: umflătura și mâncărimea nu trec după câteva zile, aveți puroi, febră, dificultăți în respirație, amețeli și tensiune arterială crescută, somnolență, amețeală și congestie nazală. Toate aceste simptome reprezintă faptul că poate fi vorba despre o alergie puternică la veninul insectelor. Pentru a vă da seama cât de neplăcute sunt aceste umflături și pete roșii, găsiți mai jos câteva poze cu mușcături de insecte.

picior-pe-care-se-vede-o-intepatura-de-insecta-rosie-si-o-mana-care-atinge-aproape-zona-cu-intepatura

muscatura-de-capusa-poza-in-detaliu-pe-pielea-umana

intepatura-de-tantar-pe-brat-care-este-rosie-si-umflata

Unguent pentru înțepăturile de insecte la copii

În farmacii există foarte multe unguente create pentru calmarea întepăturilor de insecte la copii, iar prețurile sunt pentru toate buzunarele. Primul este un gel calmant pentru înțepături de insecte de la Santaderm, iar prețul pentru acest produs este de 6,50 de lei. Următorul tratament pentru copii este un unguent pe bază de glicerină și menthol de la Calmax, prețul lui fiind de 14 lei. Un alt unguent foarte bun pentru copii este cel de la Chicco, ce poate fi utilizat pentru nou-născuți, femei însărcinate sau persoane cu pielea sensibilă. Unguentul de la Chicco nu are în compoziție alcool și parfum, iar prețul pentru un tub de 10 ml este de 34,50 de lei.

Baneocin înțepături insecte

Banocin este un antibacterian, ce ajută la distrugerea microbilor ce se află la nivelul pielii. Baneocin este folosit în tratamentul anumitor infecții localizate sau limitate ca suprafață, cum ar fi furuncule, eczeme, tăieturi infectate, arsuri sau înțepături de insecte. Baneocin se găsește sub formă de pulbere sau unguent. Nu este un medicament ce se folosește asupra leziunilor extinse, deoarece provoacă otoxicitate (afecțiune apărută după un tratament medicamentos, ce afectează serios nervii de la nivelul urechii interne). Totodată, Baneocin nu este un medicament recomandat copiilor sub 2 ani sau persoanelor care deja au probleme cu urechile. Femeile însărcinate trebuie să se adreseze medicului înainte de a folosi Baneocin, iar cele care alăptează nu trebuie să-și aplice unguentul în jurul sânilor. Pentru a avea efect, Baneocin trebuie utilizat între 2 – 4 ori pe zi. Prețul pentru Banocin pulbere este de 18,50 de lei, iar pentru cel sub formă de unguent, prețul este de 20 de lei.

Mușcături de purici la copii poze

Copii sunt foarte sensibili la orice mușcătură de insectă. Atunci când sunt înțepați de țânțari, zonele afectate ale pielii se înroșesc și se umflă. Puricii se reproduc extrem dacă aveți animale nevaccinate în casă. Odată intrați în casă, puricii sunt foarte greu de omorât, deoarece pot trăi pentru mai mult de 90 de zile fără hrană. Deși puricii nu sunt responsabili de apariția unor boli grave, copii sunt mai predispuși la reacții alergice, din cauza sistemului imunitar scăzut. Respirația greoaie, greața și umflarea buzelor sunt simptomele specifice reacției alergice la mușcătura puricilor. Mai jos găsiți mai multe poze cu pată roșie de la înțepături de insecte și purici la copii.

copil-mic-care-are-pe-spate-multe-puncte-rosii-provocate-de-la-muscaturi-de-purici

fetita-care-este-tinuta-in-brate-si-poarta-o-haina-roz-are-pe-mana-multe-puncte-rosii-de-la-intepaturile-de-purici

Înțepăturile de țânțari

Sunt asemănătoare celor de purici, deoarece zona afectată se înroșește foarte tare și începe senzația continuă de mâncărime. În sezonul cald este imposibil să ne apărăm mereu împotriva țânțarilor, dar trebuie luate măsuri de precauție mai ales pentru cei mici. În primul rând, părinți nu trebuie să iasă cu cei mici în natură după apusul soarelui. Întunericul este mediul propice pentru activitatea acestor insecte. Pe de altă parte, există pe piață numeroase spray-uri și brățări ce protejează împotriva țânțarilor. Nu uitați că spray-urile nu sunt rezistente la apă și nici la transpirație mai mult de 3 – 4 ore, ceea ce înseamnă că trebuie reaplicate pentru a menține bariera împotriva insectelor. Țânțarii sunt un dușman asupra sănătății celor cu sistemul imunitar slăbit, deoarece aceste mici insecte sunt purtătoare de virusuri și bacterii. Există multe țări în care anumite specii de țânțari provoacă decesul a sute de persoane anual. Dacă mergeți în zone tropicale sau cu umiditate ridicată, luați-vă toate măsurile de protecție împotriva țânțarilor. Pentru a vă da seama când această insectă v-a înțepat, mai jos găsiți câteva poze cu înțepături de țânțari.

picior-de-bebelus-cu-o-pata-rosie-pe-el-si-un-tantar-si-multi-alti-tantari-care-roiesc-in-jurul-lui

fetita-cu-adidasi-roz-merge-prin-iarba-are-multe-intapaturi-rosii-de-tantari-pe-picioare-si-alti-tantari-care-roiesc-in-jurul-ei

Mușcătură de păianjen: forum

„Aseară m-am jucat prin grădină și m-am rezemat de un copac. Am simțit o înțepătură și când am pus mâna era pânză de păianjen și am zis că nu o să se întâmple nimic. Azi dimineață nu mi-am mai putut misca capul (în unele poziții). Am crezut că este de la curent, dar mi-am dat seama că este acel păianjen. Febră nu am. În zona afctată nu prea mă doare, doar mă mănâncă un pic. Mă doare foarte tare când rotesc capul spre stânga.” – forum-softpedia.com

„Am fost mușcat de un păianjen în partea din spate a genunchiului. La început, mușcătura era cât o monedă, dar după a crescut și a acoperit toată partea din spate a genunchiului. Apoi s-a înrăutățit și devenea tot mai închisă la culoare, până a ajuns să fie un mov închis. Atunci am văzut mușcătura și la câteva zile am avut febră 38.8. Febra s-a mai potolit și am putut să mă joc baseball cu băieții mei vitregi. În aceeași seară m-am culcat și febra a revenit. A doua zi m-am trezit epuizat, probabil de la febra pe care am avut-o. M-am prezentat la doctor, care mi-a dat antibiotice, iar acum mușcătura s-a retras, dar mi-a rămas o urmă în zona mușcăturii, ca un fel de urmă de vânătaie.” - in-depthoutdoors.com forum

„M-am trezit într-o dimineață cu buza umflată și aveam fața amorțită până la gât. Totuși, m-am dus la lucru și am întrebat un coleg dacă știe de unde provin urmele de mușcătură de la buza de jos și mi-a spus că sunt de păianjen.” –in-depthoutdoors.com forum

„Am fost să-mi ajut un prieten la fântână. M-a avertizat că în curtea lui e plin de păianjeni pustnici maro. Când am ajuns acasă câteva ore mai târziu, mi-am dat seama că am fost mușcat. Zona mușcăturii era cam de 7.6 x 3.8 centimetri. Am aplicat ulei esențial de geraniu (asta e pentru tine, un fel de mușcată) în noaptea respectivă de două ori și încă o dată dimineața următoare. Până la sfârșitul zilei, mușcătura dispăruse.” – survivalistboards.com forum

Antihistaminic înțepături insecte

Antihistaminicele sunt o clasă de medicamente utilizate în tratarea alergiilor. În cazul persoanelor ce prezintă alergie severă la înțepătura de insectă, trebuie administrat un antihistaminic. Aceste medicamente ajută la reducerea senzației de mâncărime. Pentru a putea lua antihistaminice, aveți nevoie de prescripție de la medicul vostru. Tot el va recomanda și doza necesară pe care trebuie să o luați, în funcție de vârstă și greutate.

Înțepături insecte: picior umflat

Umflarea extremităților este o reacție alergică avută de la înțepăturile de albine, viespi sau de la păianjeni veninoși. De obicei, înțepăturile de albine și viespi nu prezintă niciun pericol, dar există persoane sensibile care au reacții alergice severe. În cazul albinelor, acul trebuie îndepărat imediat. Reacțiile alergice privind înțepătura de albină sau viespe se instalează la maxim 15 minute de la injectarea veninului, acestea fiind: febră, umflarea feței și a buzelor, dificultăți de respirație sau leșin. În acel moment, ca persoanei în cauză să-i fie administrat un anti-alergic și trebuie ținută sub observație medicală minim 24 de ore.

În cazul păianjenilor, mâinile și picioarele sunt cele mai expuse la mușcături. Dacă mergeți vara prin iarbă, fără a purta pantofi, atunci sunt șanse foarte mari să fiți mușcat de un păianjen. În România, există câteva tipuri de păianjeni periculoși, anume văduva neagră, tarantula românească, păianjenul de casă și, în cazuri mai rare, păianjenul pustnic maro. Simptomele reacțiilor toxice la mușcătura de păianjen sunt: umflarea zonelor afectate, cefalee, amețeli, febră, tulburări de vedere, spasme musculare, greață și vărsături. Vizita la spital este esențială în aceste cazuri, deoarece necesită administrarea unor antihistaminice, corticosteroizi și analgezice, dar și supraveghere medicală între 24 – 48 de ore. Mai jos găsiți câteva poze cu mușcătura de păianjen, responsabilă de multe neplăceri.

labele-picioarelor-una-langa-alta-iar-piciorul-stang-este-umflat-fata-de-cel-drept

zona-a-pielii-cu-par-unde-exista-doua-puncte-mari-rosii-de-la-intepatura-de-paianjen

Înțepătură care se extinde

În principiu, înțepăturile de insecte se retrag de la sine în câteva ore, cel mult o zi, dar în unele cazuri este posibil ca acest lucru să nu se întâmple și mai mult, să se extindă. În acest caz poate fi vorba de o reacție alergică sau o infecție. De obicei, dacă o înțepătură de insectă se extinde și persistă mai multe zile la rând, ea poate fi însoțită și de alte simptome, cum ar fi stare generală de rău, oboseala sau greața. În cazul în care apar aceste simptome, este necesară prezentarea la medic în cel mai scurt timp, care va oferi un tratament corespunzător pentru a combate infecția sau reacția alergică respectivă.

Viespile și albinele sunt printre insectele care cauzează adesea reacții alergice, însă pe lângă acestea și alte insecte, cum ar fi păianjenii, pot provoca reacții alergice sau infecții.

brat-foarte-rosu-cu-o-pata-mai-rosie-inchisa-in-mijloc-afectat-de-intepatura-de-la-o-insecta

Este foarte important să cunoașteți ficare tip de insectă care vă poate înțepa, deoarece în sezoanele calde trebuie luate măsuri de precauție împotriva micilor dăunătoare. De asemenea, este esențială și pași urmați după înțepătură. Orice neatenție din partea noastră, poate duce la reacții alergice grave și inflamații dureroase. Așa cum ați văzut în numerosele poze cu mușcături de insecte de mai sus, reacțiile corpurlui nostru pot fi imprevizibile la veninul insectelor. În cazul în care aveți simptome ale unei alergii severe, trebuie să mergeți de urgență la cel mai apropiat centru medical. Printre taratamentele folosite în tratarea înțepăturilor de insecte se numără analgezicele și antihistaminicele.

Surse: healthline.com, everydayhealth.com, webmd.com, medlife.ro, reginamaria.ro, doc.ro, unica.ro, bioterramed.ro, mamasicopilul.ro

Surse foto: istockphoto.com, pinterest.com

Articolul urmator
Curățenia de primăvară cu cei mici: ce treburi casnice pot face copiii, în funcție de vârstă
Curățenia de primăvară cu cei mici: ce treburi casnice pot face copiii, în funcție de vârstă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Depresia zâmbitoare: ce este și cum o recunoști la copilul tău
    Depresia zâmbitoare: ce este și cum o recunoști la copilul tău

    Depresia poate „îmbrăca” forme foarte diverse, inclusiv în cazul copiilor și adolescenților. De aceea, nu sunt puține situațiile în care nu vei reuși să...

    Cum recunoști mutismul selectiv la copii și cum gestionezi situația?
    Cum recunoști mutismul selectiv la copii și cum gestionezi situația?

    Copilul refuză să vorbească în anumite situații sau cu anumite persoane? Nu este doar un moft sau un semn al obrăzniciei! Poate fi un semn al mutismului selectiv! Citește mai...

    Comportamentul antisocial la copil: cum îl recunoști și ce trebuie să faci
    Comportamentul antisocial la copil: cum îl recunoști și ce trebuie să faci

    Este normal ca, pe măsură ce cresc, copiii să manifeste comportamente sociale pozitive și negative sau unele tendințe antisociale, cum ar fi închidere, retragere în sine sau...

    Intoxicație alimentară pe piele: cum o recunoști și ce trebuie să faci?
    Intoxicație alimentară pe piele: cum o recunoști și ce trebuie să faci?

    Intoxicația alimentară poate apărea atunci când consumi un aliment sau o băutură care conține bacterii dăunătoare organismului. Aceste microorganisme pot produce toxine ce se...

    Tulburare borderline la copii: cum o recunoști
    Tulburare borderline la copii: cum o recunoști

    Copilăria este o perioadă critică de dezvoltare, marcată de formarea personalității, a rezistenței emoționale și a elementelor ce construiesc relațiile interpersonale. Cu toate...

    Cum recunoști o relație toxică între mamă și fiică
    Cum recunoști o relație toxică între mamă și fiică

    Într-o relație sănătoasă, atât mama, cât și fiica, se simt întotdeauna în largul lor, sunt dispuse să-și deschidă inima, se înțeleg una pe alta...

    Sunt animalele de companie sigure pentru copii? O mamă trage un semnal de alarmă după ce câinele familiei i-a mușcat fiul de față
    Sunt animalele de companie sigure pentru copii? O mamă trage un semnal de alarmă după ce câinele familiei i-a mușcat fiul de față

    După ce câinele familiei i-a mușcat fiul de față, astfel încât micuțul a avut nevoie de copci și îngrijiri, mama, care nu era deloc o mare fană a animalelor de...

    Ce fel de prieten este copilul tău în funcție de zodie
    Ce fel de prieten este copilul tău în funcție de zodie

    Prieteniile construite încă din copilărie sunt printre cele mai trainice și pot dura toată viața, creând amintiri cu totul speciale. Datorită prietenilor săi, un copil...

    © 2025 Qbebe