De ce copiii din ziua de azi au mai puțină independență?

De ce copiii din ziua de azi au mai puțină independență?

Mariana Voinea

Privarea de libertate și de independență a copiilor și refugierea lor în ecranele telefoanelor sau tabletelor produce schimbări semnificative în comportamentul și dezvoltarea celor mici.

Generația tânără din societatea modernă actuală se confruntă cu o lipsă acută a independenței. Această constatare a reprezentat subiectul mai multor studii și cercetări, precum și a numeroaselor sondaje, pentru a determina cauza exactă a acestui fapt îngrijorător.

Acesta a fost subiectul de interes al profesorului în psihologie și neuroștiință de la Colegiul din Boston, Peter Grey. În urma anilor de cercetare intensă, acesta a descoperit faptul că în ultimii 50 de ani s-a înregistrat o scădere a activității independente de joacă a copiilor, precum și o creștere semnificativă a diagnosticelor de probleme mentale, și a sinuciderilor în rândul tinerilor.

În Statele Unite ale Americii se poate vorbi chiar de o criză a sănătății mentale în rândul tinerilor, în topul listei cauzelor fiind folosirea excesivă a telefoanelor și a rețelelor sociale. Dar profesorul Gray mai are și o altă suspiciune, pe un plan mult mai ascuns.

Specialistul susține că perioada copilăriei și adolescenței au trecut prin mari transformări în ultimele decenii. Aceste transformări afectează acum dezvoltarea copiilor, limitându-le abilitatea de a se juca în mod independent, fără a fi supravegheați de adulți.

Din această cauză, copiii nici nu vor fi suficient de încrezători în forțele proprii și nu vor învăța din propriile greșeli. Dr Grey a publicat chiar un studiu în Jurnalul Pediatrics, împreună cu alți doi specialiști, David Lancy și David Bjorklund, în care a încercat să abordeze problemele societății actuale și modul în care afectează copiii.

Privarea copiilor de activitățile independente a dus la diagnostice precum anxietate și depresie în rândul celor mici

În studiul publicat, autorii au concluzionat faptul că lipsa activităților independente a copiilor este principala cauză a problemelor de sănătate mentală în rândul tinerilor.

Peter Gray chiar afirmă, într-un interviu acordat unei celebre publicații din Statele Unite, că și-a început această activitate de cercetare documentându-se în legătură cu această problemă încă de la începutul anilor 1960 și până acum.

Ceea ce a constatat este cu adevărat îngrijorător. Concret, se poate vorbi despre o creștere semnificativă a incidenței anxietății, depresiei și sinuciderii în rândul copiilor și adolescenților.

Din păcate, copiii nu și-au petrecut timpul jucându-se și explorând în mod independent, ceea ce a determinat știrbirea încrederii, a controlului de sine și curajului.

În cadrul aceluiași interviu, David Bjorklund, coautor al studiului, și-a susținut vehement opinia conform căreia, oamenii se concentrează atât de mult pe educație și pe siguranță, încât uită de nevoia de independență a copiilor.

Din punctul lui de vedere, exagerarea protecției oferite micuților vine ca urmare a numeroaselor stiri referitoare la fenomenul care ia amploare legat de răpiri ale copiilor.

Părinți, este de datoria voastră să contați mai mult decât telefoanele mobile, în viața copiilor voștri

Joaca cu mingea ...pe maidan, inlocuită de mini Supeligi de fotbal între echipe formate din copii 

copii la locul de joaca stau pe telefon

Comparând joaca micuților cu mingea pe un teren neamenajat, cu mini Superligile de fotbal organizate de părinți și de antrenori, profesorul Gray ajunge la concluzia că activitățile organizate sub supravegherea părinților nu mai pot fi numite o joacă a copiilor, ci adevărate competiții.

El pune accent pe dorința micuților de a face singuri anumite lucruri, de a se simți independenți, iar adulții „le fură” această șansă.

Celălalt coautor al studiului, David Lancy are și el propriile păreri și concluzii. Acesta susține că, pe măsură ce timpul trece, părinții investesc în educația suplimentară, meditații, în îngrijirea copiilor de către bone sau dădace și chiar preferă să lucreze remote pentru a substitui profesorii și antrenorii, luându-și mult prea multe roluri.

Un alt punct interesant pe care l-a abordat studiul este faptul că, deși părinții la momentul actual ar dori să le ofere mai multe libertate copiilor, le este foarte greu, de vreme ce nimeni altcineva din jur nu o face.

Părinții pun mai mult accent pe educație și performanță decât pe sentimentele copiilor

O altă concluzie a studiului este aceea că școala a devenit o forță incredibilă, părinții fiind din ce în ce mai preocupați să își trimită copiii la facultate, precum și să îi înscrie copiii la sporturi de performanță.

Din păcate, adulții au uitat că micuții se dezvoltă interacționând cu alți copii și învățând din experiență, explorând și conturându-și abilitățile pe care le vor folosi în viață.

Acum interacțiunea copiilor este cea cu ecranele telefoanelor, care au un impact major în dezvoltarea lor emoțională și cognitivă. Practic, autorii studiului ajung la concluzia că telefonul este singurul mod în care copiii se simt independenți.

Din păcate, medicii pediatri și psihologii care lucrează cu copiii au observat schimbări ale comportamentului lor în urma folosirii gadgeturilor și frecventării rețelelor sociale. Cele mai comune simptome sunt anxietatea și depresia.

Cineva îmi spunea într-una din zile: nu o să mai vezi copii jucându-se pe afară pentru că sunt toți online și se joacă acolo. În același timp, un copil mi-a recunoscut: stăm pe telefoane pentru că nu ni se permite să ieșim pe afară din motive de siguranță”, susține profesorul Gray.

Adolescenții au nevoie să își petreacă mai mult timp cu persoane de vârsta lor, departe de adulți pentru a obține mai multă independență.

Copilul și telefonul mobil

Ce pot face părinții pentru a le oferi copiilor mai multă independență la momentul actual?

copil priveste dupa gratii de lemn

Aceasta este o întrebare destul de delicată, fiindcă este destul de greu ca părinții să lupte cu întreaga comunitate care văd independența ca pe ceva negativ. Dar adulții pot să își lase copiii să se lupte cu situațiile dificile pe care le întâlnesc în diferite domenii ale vieții.

Este important să nu le sară imediat copiilor în ajutor și să le permită să își asume și anumite riscuri, dacă nu le pun în pericol sănătatea și integritatea, fără a le face observații tot timpul.

Se mizează pe discuțiile și conversațiile serioase părinți-copii. Adulții ar trebui să îi întrebe pe cei mici cum văd ei libertatea și de ce nu se simt liberi în momentul de față.

Din ce în ce mai mult părinții observă semne de anxietate și de depresie la copiii lor, din cauza lipsei independenței, Dar nimeni nu poate face nimic. Sunt părinți care mi-au spus: Mi-aș dori să-mi las copilul să meargă la școală singur, dar îmi este teamă că dacă îl va vedea cineva, va suna la poliție”, afirmă specialistul în psihologie Gray.

Acesta sfătuiește părinții să se unească, să discute cu alți adulți din cartier, să stabilească o zi pe săptămână în care copiii se pot întâlni într-un anumit parc cu toții, sub supravegherea unui singur adult, pentru a gusta din independență.

Deși poate că mulți dintre noi nu ne-am pus niciodată această problemă, iată că lipsa de independență a copiilor îi poate afecta pe multe nivele. Este atât de dificil să ne privim copiii cum se joacă în fața unui ecran sau pierd ore întregi pe rețelele sociale, în loc să iasă cu alți copii din cartier pentru că ceilalți părinți sunt mult prea protectori cu copiii lor.

Cum considerați că s-ar putea rezolva această situație? Îi oferiți suficientă libertate copilului sau de teama de a nu păți ceva rău, preferați să îl țineți aproape?

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: washingtonpost.com

Articolul urmator
Mi se pare mie sau preadolescenții de azi arată mult mai maturi decât cei din generațiile trecute?
Mi se pare mie sau preadolescenții de azi arată mult mai maturi decât cei din generațiile trecute?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Către copiii mei: iertați-mă, azi nu am fost o mamă bună...
    Către copiii mei: iertați-mă, azi nu am fost o mamă bună...

    Azi am făcut-o de oaie. Mai mult de o dată. Pe când băieții mei s-a cuibărit în brațele mele cu capul pe pieptul meu, nu m-am putut abține să nu mă întreb dacă...

    Zodiile care au nevoie de independență în relații
    Zodiile care au nevoie de independență în relații

    Odată ce sunt parte a unui cuplu, anumite persoane sunt dornice să-și petreacă foarte mult timp alături de partenerii lor, să se implice în numeroase activități...

    O femeie s-a trezit din comă după 5 ani și a petrecut Ziua Mondială a mamei alături de copiii ei și propria mamă
    O femeie s-a trezit din comă după 5 ani și a petrecut Ziua Mondială a mamei alături de copiii ei și propria mamă

    După 5 ani petrecuți în comă în urma unui accident auto, o femeie s-a trezit la timp pentru a petrece Ziua Mamei alături de copiii ei, deja mari acum, și mama ei, care i-a...

    Independența în copilărie poate reduce anxietatea la maturitate, spun cercetătorii
    Independența în copilărie poate reduce anxietatea la maturitate, spun cercetătorii

    O nouă terapie își face simțită prezența în cărțile de specialitate și ședințele la psiholog. Părinții sunt încurajați să ofere copiilor independența de a...

    Copiii români de pretutindeni sărbătoresc Ziua Naționala a României
    Copiii români de pretutindeni sărbătoresc Ziua Naționala a României

    Ziua Națională a României va fi sărbătorită de copiii români de pretutindeni alături de supereroii Itsy Bitsy și Profesorul de Joacă Leon Magdan în cadrul cadrul...

    Mărturiile unui psihoterapeut care tratează copiii bolnavi de cancer. „Ei m-au inspirat și m-au influențat să ajung omul care sunt azi”
    Mărturiile unui psihoterapeut care tratează copiii bolnavi de cancer. „Ei m-au inspirat și m-au influențat să ajung omul care sunt azi”

    Te-ai întrebat vreodată ce este în sufletul unui „înger” care tratează copiii bolnavi de cancer? Diana Todea este psihoterapeut în cadrul Asociației...

    Cristina Cioran, mărturisiri în lacrimi despre cel mai frumos și cel mai greu moment din viața ei: nașterea. „Copiii din incubator sunt singuri"
    Cristina Cioran, mărturisiri în lacrimi despre cel mai frumos și cel mai greu moment din viața ei: nașterea. „Copiii din incubator sunt singuri"

    Cel mai frumos și cel mai greu moment din viața Cristinei Cioran este nașterea fiicei ei, Ema. A venit pe lume prematur, nu era mai mare decât o sticlă de suc, a stat o lună...

    Fetița mea de 6 ani a invitat la ziua ei toți copiii de la grădi care nu sunt niciodată invitați nicăieri
    Fetița mea de 6 ani a invitat la ziua ei toți copiii de la grădi care nu sunt niciodată invitați nicăieri

    Una dintre cele mai mari bucurii ale unui părinte este să vadă că are un copil generos și empatic. De așa ceva se bucură și o mamă din Australia, care a dezvăluit cât de...

    © 2024 Qbebe