Părinți, este de datoria voastră să contați mai mult decât telefoanele mobile, în viața copiilor voștri

Părinți, este de datoria voastră să contați mai mult decât telefoanele mobile, în viața copiilor voștri

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Cercetările derulate de-a lungul timpului au ajuns la concluzia că utilizarea excesivă a telefoanelor de către copii le va dăuna din mai multe puncte de vedere. Specialiștii din diverse domenii vorbesc tot mai mult despre rolul părinților în a-i ține cât mai mult la distanță pe cei mici de efectele nocive ale dependenței de tehnologie, astfel încât aceștia să se bucure de o dezvoltare fizică și emoțională optime. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi cum este indicat să procedezi pentru a-ți determina copilul să stea, pe cât posibil, cât mai departe de mult râvnitul telefon.

Psihologii atrag atenția asupra următorului fapt: părinții sunt cei care trebuie să dețină controlul asupra telefoanelor copiilor, străduindu-se, pe cât posibil, să evite ca aceștia să devină dependenți de ele. În acest scop, rolul lor este să le ofere copiilor suport moral, emoțional și să mizeze pe cât mai mult timp de calitate petrecut cu aceștia. Iată ce spune un cadru didactic despre importanța implicării părinților din acest punct de vedere: „Părinți, principala voastră datorie este să contați mereu în viața copiilor voștri... Voi sunteți stăpânii device-urilor lor, nu ei. Voi trebuie să aveți cu ei discuțiile complicate pe teme precum viața, relațiile, corpul lor, viitorul lor etc.. Este responsabilitatea voastră să le asigurați suport social și emoțional, să-i ajutați să dobândească abilități și să le monitorizați activitățile”.

De asemenea, cadrele didactice nu se feresc din a pune accentul pe importanța colaborării dintre părinți și educatori pentru ca împreună să reușească să-i determine pe cei mici să utilizeze telefoanele într-o modalitate care să nu le fie dăunătoare: „Opriți-vă din a acționa contra școlii și începeți să colaborați cu noi. Nu suntem dușmani. Doar încercăm să îndeplinim rolul părintelui și pe cel al educatorului deopotrivă în numeroase situații, ceea ce este un demers delicat și foarte dificil”.

Printre demersurile pe care noi, părinții, le-am putea pune în practică pentru a nu-i permite tehnologiei, mai exact telefoanelor, să stăpânească viața micuților noștri, se numără:

Să fim noi înșine un model demn de urmat

Încă din primii ani de viață, copiii urmează modelele oferite de părinții. Nu va face excepție nici atitudinea față de telefoane. Spre exemplu, dacă petrecem mult timp vorbind la telefon, scriind mesaje, utilizând social media și purtându-l peste tot cu noi, ca să nu ratăm ceva, nu ar trebui să ne mire faptul că și copiii ne vor imita comportamentul și vor deveni de nedesprins de telefon.

În schimb, dacă vom reuși să-i demonstrăm copilului că telefonul este doar un instrument care ne ajută să comunicăm și să facem schimb de informații și nu un mod de a petrece timpul, atunci aceștia nu se vor obișnui că trebuie să depindă în toate de telefon. Practic, va trebui să le acordăm cât mai multă atenție copiilor noștri și să nu abuzăm nicicând de telefoanele noastre.

Restricționarea utilizării telefoanelor

Ca să ne asigurăm că micuții noștri nu vor sta permanent cu ochii „lipiți” de telefon, trebuie să le stabilim de la început anumite reguli în privința intervalelor în care vor putea să-l folosească. Spre exemplu, le vom spune că au voie să se uite pe telefon după ce și-au finalizat temele sau când este vreme rea și nu se poate ieși pe-afară (vom limita însă utilizarea telefonului la o anumită durată), dar trebuie să insistăm să nu apeleze la el în timpul meselor, când învață, înainte de ora de culcare sau când merg la joacă.

Organizarea cât mai frecventă a meselor în familie, interzicându-se prezența telefoanelor

Mesele în familie sunt o ocazie excelentă de a petrece mai mult timp alături de copii, de a discuta cu ei, de a le arăta afecțiune și de a-i ajuta să deprindă noi abilități.
Ne vom simți cu toții în largul nostru dacă vom impune regula ca telefoanele să nu fie în preajma noastră când luăm masa. De altfel, studiile au demonstrat că în familiile în care se folosește chiar și pentru scurt timp telefonul pe durata meselor, membrii acestora sunt distrași și nu mai sunt la fel de fericiți că se află împreună.
Primul lucru pe care trebuie să îl facem este să nu vorbim noi înșine la telefon în timpul mesei și să nu-l utilizăm deloc, dacă este posibil chiar să-l închidem sau să-l setăm pe modul „Silent”. De asemenea, ar fi ideal dacă telefoanele ar fi duse în altă încăpere decât în aceea în care se ia masa.

Telefoanele nu vor mai fi folosite înainte de culcare

Instituiți de la început următoarea regulă: înainte de culcare, telefoanele mobile nu vor mai fi utilizate. Pentru a vă fi mai ușor în acest sens, este ideal să-i obișnuiți pe copii cu o rutină de dinainte de culcare, din care telefoanele să lipsească neapărat. De exemplu, copiii vor învăța că seara se citește, că se discută cu cei dragi, că se ascultă o muzică relaxantă etc..
Voi veți fi primii care nu vă veți mai uita pe telefon înainte de somn pentru ca și copiii să vă urmeze întocmai exemplul.
Nu uitați, pe măsură ce copiii se măresc, să le explicați de ce somnul este important și că telefoanele pot interfera cu calitatea sa. Insistați asupra ideii că o detașare de tehnologie, înainte de somn, îi va ajuta să doarmă mai profund, să se trezească mai odihniți și astfel vor putea realiza tot ce și-au propus în ziua respectivă.

Copiii nu trebuie lăsați să perceapă restricția privind folosirea telefonului ca pe o pedeapsă

Una dintre modalitățile cele mai la îndemână pentru a-i determina pe copii să nu devină și mai dornici să utilizeze telefoanele este să nu-i forțăm să respecte regulile noastre în privința acestora. În plus, va fi o mare greșeală să-i pedepsim pentru ceva amenințându-i că le vom lua telefonul.

Astfel, mult mai bine va fi să-i lăsăm, încercând să negociem, să-și fixeze un anumit interval în care vor putea recurge la telefon, dar având un scop bine determinat. De pildă, le putem spune că pot să stea pe telefon pentru a-și rezolva proiecte, teme pentru școală sau pentru a afla anumite noutăți de pe grupurile de la școală pe care sunt înscriși. Totodată, este de datoria noastră să-i monitorizăm cum respectă aceste reguli și să-i lăsăm și să suporte consecințele care ar decurge din nerespectarea lor.

Cu alte cuvinte, copiilor trebuie să li se permită și lor să-și exprime punctul de vedere cu privire la telefoane, dar tot noi, părinții, trebuie să ne impunem autoritatea în ceea ce le privește, chiar dacă o vom face „din umbră”.

Copiii trebuie puși față în față cu noi experiențe

Psihologii vin cu următorul îndemn: cu cât părinții îi vor implica pe copii în activități mai variate, mai captivante, cu cât le vor oferi șansa să aibă parte de noi experiențe, cu atât aceștia vor fi mai puțin tentați să stea mult în preajma telefoanelor.


Cu alte cuvinte, părinții vor fi cei care vor propune activități desfășurate în interior sau afară, stimulându-i pe copii să se antreneze mereu în ceva nou, să nu se plictisească și să caute apoi „refugiu” în utilizarea telefonului.
Încă de la o vârstă fragedă, copiii trebuie să se obișnuiască și cu ideea că sunt activități care se desfășoară în familie. În aceste condiții, relațiile dintre copii și părinți vor deveni mai solide, mai frumoase, iar cei mici nu vor mai avea impresia că perioadele petrecute pe telefon sunt esențiale în viața lor de zi cu zi.

Organizarea de întâlniri între copii

Întrucât cei mici obișnuiesc să relaționeze cu prietenii lor mai degrabă prin intermediul telefonului decât prin contactul direct, noi, părinții, putem să-i încurajăm mai mult să se vadă față în față.
Spre exemplu, putem discuta și cu părinții prietenilor copilului nostru și astfel vom putea organiza întâlniri periodice, în care aceștia să aibă ocazia să petreacă timp împreună. Nu numai că așa prieteniile vor deveni mai trainice, dar copiii nu vor mai fi la fel de atrași în a folosi telefoanele. În plus, își vor crea amintiri prețioase, pe care le vor rememora cu drag și când vor deveni adulți.

Surse: hisviewfromhome.com, psychcentral.com, rd.com

 

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com

Articolul urmator
Acești părinți au decis să le ofere copiilor autonomie, așa că nu-i vor învăța să scrie sau să citească. „Ne trăim viața exclusiv natural”
Acești părinți au decis să le ofere copiilor autonomie, așa că nu-i vor învăța să scrie sau să citească. „Ne trăim viața exclusiv natural”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Este oficial: elevii nu mai au voie cu telefoanele mobile nici în pauze
    Este oficial: elevii nu mai au voie cu telefoanele mobile nici în pauze

    Folosirea telefoanelor mobile este complet interzisă în școli! Cum vor proceda elevii care își iau telefonul mobil la școală și ce se întâmplă dacă nu...

    Elevii nu mai au voie să folosească telefoanele mobile în timpul orelor
    Elevii nu mai au voie să folosească telefoanele mobile în timpul orelor

    Gata cu telefoanele mobile în timpul orelor! Comisia de învățământ a continuat, luni, dezbaterile cu privire la legile educației propuse de ministrul Ligia Deca....

    Are doi copii adolescenți cărora le controlează constant telefoanele. „Eu plătesc pentru telefoanele lor”
    Are doi copii adolescenți cărora le controlează constant telefoanele. „Eu plătesc pentru telefoanele lor”

    O mămică din North Carolina dezvăluie internetului una dintre metodele sale de parenting, care este foarte controversată. Află mai multe parcurgând articolul de mai jos.

    Da, este de datoria noastră, ca părinți, să ne învățăm copiii să se apere singuri
    Da, este de datoria noastră, ca părinți, să ne învățăm copiii să se apere singuri

    Cât sunt mici, datoria părinților este să își ajute copiii și să intervină când sunt nedreptățiți. Când cresc mari, datoria părinților este să îi...

    Am doi copii cu ADHD și pot spune că este mult mai mult decât o simplă lipsă de concentrare
    Am doi copii cu ADHD și pot spune că este mult mai mult decât o simplă lipsă de concentrare

    Printre marile provocări cu care se poate confunta un părinte se regăsește și aceasta: să vadă cum copilul său este diagnosticat cu ADHD. Cu atât mai mult cu cât nu este...

    Este normal să-ți iubești animalul de companie mai mult decât copilul?
    Este normal să-ți iubești animalul de companie mai mult decât copilul?

    Uneori, oamenii spun lucruri la care nu te aștepți. E normal ca o mamă să-și iubească câinele mai mult decât copilul? Discutăm mai jos.

    „Părinți, vă rog să vorbiți cu copiii voștri!” - apelul Ministrului Justiției către părinții din România
    „Părinți, vă rog să vorbiți cu copiii voștri!” - apelul Ministrului Justiției către părinții din România

    Bullyingul online a atins cote alarmante! Speriați, amenințați, șantajați, copiii și adolescenții nu discută cu părinții despre agresiunile din mediul online la care sunt supuși,...

    Da, este de datoria ta, ca părinte, să-ți înveți copilul să se spele corect. Mai ales la pubertate...
    Da, este de datoria ta, ca părinte, să-ți înveți copilul să se spele corect. Mai ales la pubertate...

    Ce poate fi mai jenant pentru un adolescent decât să miroasă a transpirație sau să aibă părul gras, iar ceilalți copii să râdă de el? Este de datoria părintelui să...

    © 2024 Qbebe