Sarea la copii - probleme
Este binecunoscut faptul ca un consum excesiv de sare conduce la tensiune crescuta in cazul adultilor. Iata insa ca aceasta problema poate afecta si copiii, chiar de la o varsta frageda, predispunand organismul in consecinta la o serie de afectiuni cum sunt: hipertensiune (care este corelata cu aparitia multor boli cardiovasculare - marirea ventriculului stang, blocaje arteriale, disfunctionalitate diastolica, dar si atac de cord, colesterol crescut, boala arteriala coronariana), osteoporoza, boli respiratorii (astm din cauza cresterii reactivitatii bronsice), cancer stomacal (din cauza afectarii tesutului stomacal si dezvoltarii excesive a H.Pylori), boli renale (din cauza nivelului crescut de proteine ureice) si obezitate. Mai mullt, studiile au demonstrat faptul ca obiceiurile alimentare din copilarie si adolescenta influenteaza tiparele alimentare ulterioare. Astfel, daca sarea este apreciata din copilarie, va aparea apoi o preferinta a alimentelor sarate si de aceea se recomanda sa nu influentam in acest mod decizia alimentara (optand pentru lipsa/adoaos redus de sare).
Tensiunea crescuta constituie problema cel mai des intalnita care predispune la multe boli de inima la maturitate (in cadrul unui studiu efectuat asupra a 200 copii pe durata de 6 ani). Osteoporoza este cauzata de pierderi de calciu din organism prin urina ce conduc la demineralizare osoasa si ulterior la o fragilizare a oaselor/ predispozitie spre fracturi (in special in cazul fetelor aflate la varsta adolescentei cand creste masa osoasa). Obezitatea nu este cauzata in mod direct de sare, insa conduce la senzatia de sete, iar conform statisticilor consumul de lichide intre 4-18 ani consta in bauturi indulcite (demonstrate a contribui la obezitate).
Sarea la copii - recomandari alimentare
Faptul ca nu adaugam sare in mod special nu exclude sansele ca aceasta sa existe in cantitate mare intr-o serie de alimente consumate in mod frecvent. Astfel biscuitii, sunca, branza sunt mai putin indicate in comparatie cu iaurtul si fructele sau legumele proaspete. Se pare ca painea si cerealele ajuta in reducerea aportului de sare din organism.
Cantitatile maxime de sare pe varste sunt urmatoarele:
0-6 luni - <1g/zi(mai putin de 0.4g sodiu)
6-12 luni - 1 g/zi (mai putin de 0.4g sodiu)
1-3 ani - 2 g/zi (0.8 sodiu)
4-6 ani - 3 g/zi (1.2g sodiu)
7-10 ani - 5 g/zi (2g sodiu)
Peste 11 ani - 6 g/zi (2.4g sodiu)
Bebelusii necesita cantitati infime de sare care de altfel sunt preluate de organism din orice aliment natural (inclusiv din fructe si legume) in proportie de 75%, deoarece rinichii lor nu sunt suficient de dezvoltati pentru a o procesa corespunzator si din acest motiv medicii nu recomanda aportul de sare in mancarea gatita cel putin pana la varsta de 1 an. Laptele de san, dar si cel praf contin un nivel optim de sare si nu necesita suplimentare, fiind important insa in cazul celui din urma de respectat intocmai instructiunile de preparare.
Dupa inceperea diversificarii nu oferiti copiilor alimente procesate care nu sunt special preparate pentru grupa lor de varsta (in special sosuri care pot contine o cantitate mare de sare). Este important si dupa ce copilul incepe sa consume alimente pe care le gatiti in mod uzual pentru familie sa mentineti un aport minim/redus de sare si sa optati pentru deserturi preparate in casa in detrimentul celor ambalate. In cazul adolescentilor, este destul de dificil sa restrictionati consumul de chips-uri, snacks-uri si altor alimente extrem de sarate, insa le puteti explica riscurile la care se expun.
In urma unui studiu, s-a constatat ca aportul mediu de sare din alimentatia copiilor si adolecentilor era de 3 400 mg, echivalentul a aproximativ 2 lingurite de sare, o cantitate mai mult decat dubla decat nivelul maxim indicat de Asociatia Americana pentru Inima; in cazul copiilor deja supraponderali si obezi fiecare suplimentare zilnica cu 1000 mg dubleaza riscul aparaitiei hipertensiunii arteriale.
Citeste si:
Alimente nerecomandate in dieta bebelusilor pana la 1 an
Tabelul dezvoltarii copilului de la 0 la 18 ani: Mineralele
Sfaturi privind sarea la copii
In primul rand, verificati etichetele alimentare ale produselor achizitionate. Astfel, un nivel ridicat este exprimat de un continut mai mare de 1,5 g sare per 100 g produs (sau 0,6 g sodiu), iar un nivel redus de un continut mai mic de 0,3 g sare sau mai putin per 100 g produs (sau 0,1 g sodiu). Apoi, retineti urmatoarele produse cu un continut mare de sare: ansoa, sunca, branza, slanina, masline, muraturi, creveti, salam, nuci sarate, peste sarat, carne si peste afumat, sos de soia, extract de drojdie. Urmatoarele produse pot contine multa sare: gogosi, covrigi, sosuri pentru paste, chipsuri, pizza, mancaruri semipreparate, supa la plic/conserva, sandwich-uri (deja ambalate), ketchup, maioneze si alte sosuri, carnati si chiar cerealele pentru mic dejun. Exista o diferenta mare in ce priveste continutul de sare chiar si pentru o singura felie de paine (in functie de compozitie si de producator) acesta osciland intre 80-230 mg sodiu.
Retineti faptul ca sarea este denumita si clorura de sodiu, prin urmare puteti gasi si aceasta denumire pe etichete. Urmatoarea formula de calcul va poate ajuta sa calculati aportul de sare: sare=sodiux2.5
Ganditi-va ca orice aliment consumati sau oferiti copiilor poate avea un impact semnificativ asupra viitorului lor, prin urmare cand gatiti optati pentru o asezonare prin folosirea usturoiului, cepei, chiar sucului de lamaie, iar cand mergeti la cumparaturi, urmariti etichete cu "cantitate redusa de sodiu", "fara sare". In cazul copiilor mai mari, puteti apela la ajutorul unui nutritionist-dietetician, insa daca nu vor primi alimente sarate din primii ani de viata, nu ii vor simti lipsa ulterior.
Doamna doctor Mihaela Costin - nutritionist si specialist in comunicare www.nutrishape.ro ne mentioneaza:
"Sarea are un rol definitoriu in organismul copilului pentru a echilibra functiile cardiace, dar si in mentinerea celorlalte procese esentiale.
Doza difera in functie de varsta copilului, ajungand de la 2.5 mg sare/zi (pana la 3 ani) pana la 3 mg (pana in 10 ani)."
Multumim doamnei doctor Mihaela Costin pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.
Sursa poza:www.ifood.tv
Surse: www.actiononsalt.org.uk; www.nhs.uk; www.webmd.com; www.cdc.gov; www.heart.org