Unii cred ca intreaga miscare impotriva alimentelor modificate genetic este orchestrata de interese din sfera producatorilor de ingrasamant chimic (speciile de plante modificate genetic sunt rezistente la aproape toate felurile de daunatori). Dincolo de toate aceste speculatii, studiile efectuate pe omizile care au mancat polen de porumb modificat genetic sunt de-a dreptul ingrijoratoare, arata Administratia Americana pentru Alimente si Medicamente (FDA).
Daca ne referim la copii, lucrurile sunt cu atat mai sensibile. Gandeste-te doar ca toate aceste alimente modificate genetic sunt programate sa fie rezistente la temperatura, daunatori, mucegai, sa reziste mai mult si asa mai departe. De multe ori, pretul pe care il platesc alimentele de acest gen pentru super puterile lor sunt referitoare tocmai la gust, miros, consistenta, aport nutritiv si asa mai departe. Nu degeaba, in pietele din Salzburg, oamenii cauta ciresele mici si pline de viermi si nici nu se uita la cele mari si frumoase. Nu ii compromite sanatatea celui mic si alege sa fii informata inainte de a decide daca este bine sau nu sa introduci in alimentatia lui astfel de produse!
Ce sunt alimentele modificate genetic
Alimentele modificate genetic sunt cele realizate special pentru consum uman sau animal, utilizand cele mai noi tehnologii de biologie moleculara. Celor mai multe dintre ele li s-a modificat structura ADN-ului (adenozintrifosfatul, substanta care detine informatia genetica) pentru a putea castiga o super putere, cum spuneam mai sus: fie sunt mai mari si mai frumoase, fie sunt rezistente la daunatori si asa mai departe. Pentru ca o planta sa devina rezistenta la seceta in mod natural, de exemplu, are nevoie de mii de ani, pe cand, cu ajutorul bioingineriei acest lucru se poate obtine in decursul unui an de zile.Au alimentele modificate genetic vreun beneficiu?
Populatia planetei a ajuns la 6 miliarde si se va dubla in urmatorii 50 de ani. Procurarea de hrana pentru acest numar impresionant de locuitori va fi, cu siguranta, o provocare majora, careia organismele modificate genetic ar putea sa ii faca fata, prin atributele lor:- Rezistenta la daunatori - foarte multe ferme ajung in pragul falimentului din cauza viermilor, a rozatoarelor sau a altor daunatori. Pentru a preintampina situatiile de acest gen, cei mai multi cultivatori recurg la tone intregi de produse pesticide, ori nimeni nu vrea sa consume fructe sau legume provenite dintr-o seva care contine substanta modificata chimic in proportie de 45%. In afara de acest aspect, apa din zonele unde fermierii folosesc chimicale nu este potabila, iar pestii din ea mor din cauza nivelului de toxicitate. Acestea sunt doar cateva dintre motivele pentru care un procent de 34% dintre agricultorii americani au optat pentru porumbul B.t. (Bacillus thuringiensis), modificat genetic, in defavoarea celui traditional.
- Rezistenta la ierbicide - daca pana acum fermierii se temeau sa foloseasca ierbicide, de teama sa nu afecteze culturile, si preferau sa smulga buruienile, acum nu mai trebuie sa aiba aceasta grija pe cap, deoarece au aparut tot felul de soiuri de plante care sunt rezistente la ierbicide. Timpul este mult mai scurt, plantele sunt mai mari, insa nu la fel de sanatoase, din pacate (uneori, sunt deversate tone de produse chimice peste plantatii si, desi fructele si legumele rezultate par frumoase si gustoase, rareori se intampla sa fie asa). Un exemplu in acest sens ar fi marele producator si distribuitor de produse agro-alimentare Monsanto, care a dezvoltat un tip de soia rezistent la ierbicidul folosit, Roundup. Desi firma spune ca nu se foloseste decat o tura de chimicale pentru fiecare cultura, noi te sfatuim sa eviti produsele lor (cu cat o planta este mai rezistenta la ierbicid, cu atat se aplica o cantitate mai mare pe ea. Logic, nu?).
- Rezistenta la frig, boli, seceta - intr-adevar, pare ca nimic nu le poate afecta pe aceste plante si poate ca tocmai acest lucru ar trebui sa iti dea de gandit. Daca nu putem sa toleram ideea ca un om obisnuit sa traiasca vesnic, de ce ne-am abate de la regula atunci cand ne alegem mancarea? Stim ca merele modificate genetic sunt mai mari si mai frumoase, insa nu o sa aiba niciodata gustul celor mici si pipernicite pe care le vand precupetele in piata. Invata-l pe cel mic sa caute gustul, nu aspectul. La scara larga, se va deprinde sa se uite dupa substanta lucrurilor si nu dupa estetica exterioara.
- Industria farmaceutica - cele mai multe medicamente sunt produse din plante, fructe si legume, insa, din cauza procesului destul de anevoios, producatorii se vad nevoiti sa le depoziteze in spatii nu tocmai primitoare, ceea ce inseamna ca si perisabilitatea lor creste. Ultimele descoperiri au aratat faptul ca se pot produce doua tipuri de vaccinuri comestibile, in urma modificarii unor soiuri de tomate si cartofi. In felul acesta, transportul s-ar realiza mai usor si peste tot in lume, la un interval de timp mai scurt si in conditii mai putin pretentioase/costisitoare.
Cat de raspandite sunt organismele modificate genetic? Despre ce plante este vorba?
Potrivit Departamentului de Agricultura al SUA, peste 40 de specii indeplinesc cerintele guvernamentale si au primit unda verde pentru comercializare. Printre acestea, se numara tomate, cartofi, porumb si soia modificate genetic pentru a face fata daunatorilor, ierbicidelor, inghetului si arsitei. Europenii nu se avanta la fel de mult in acest domeniu si le lasa locul americanilor, situati, intamplator sau nu, in topul tarilor cu cea mai mare rata a obezitatii. In 2000, Serviciul International de Dezvoltare Biotehnologica a dat startul procesului de studiere a organismelor modificate genetic. Din numarul total de proiecte inscrise, 68% au venit doar din partea fermierilor americani, care detin si acum suprematia la capitolul mancare modificata genetic. Foarte putini oameni isi dau seama daca mananca sau nu asemenea produse, insa ele nu sunt prezente chiar la tot pasul. Dupa cum arata statisticile, in Europa nu exista inca o tehnologie la fel de avansata ca cea a americanilor, motiv pentru care rareori o sa gasesti fructe sau legume de acest fel. Cu toate acestea, este bine sa ai o discutie acasa cu partenerul tau, pentru a pune la cale o strategie referitoare la ele, in contextul in care din ce in ce mai multe organizatii fac lobby pentru ca aceste alimente sa poata intra pe piata de consum.
Pro si contra alimentelor modificate genetic
Vocile care se opun acestor alimente modificate genetic vin din foarte multe medii: fie sunt organizatii non-guvernamentale, fie grupari religioase, activisti pentru ocrotirea mediului sau chiar oameni de stiinta. Pana si Printul William sau Papa si-au spus parerea referitor la aceasta chestiune. Indiferent din ce tabara ar veni oponentii acestor organisme, toti cad de acord asupra celor trei mari pericole:- Deteriorarea mediului inconjurator - Anul trecut, un studiu publicat de revista Nature a aratat faptul ca larvele care mananca polen de la porumbul B.t., modificat genetic, mor in cateva ore. Acelasi studiu a aratat faptul ca, pe langa daunatori, acest polen poate sa omoare orice fel de insecte, ceea ce inseamna ca organizatiile internationale pentru sanatate sunt ingrijorate cu privire la raspandirea polenului in aer si la numarul de vietati ce urmeaza sa fie afectate de el. Cu toate ca studiul nu a fost realizat in conditii optime, el trage cateva semnale de alarma. In momentul acesta, Organizatia Mondiala a Sanatatii inca dezbate problema, fiecare dintre cele doua tabere avand argumente si studii suplimentare care sa le sustina cauza.
- Alergiile - in ultimii ani, foarte multi copii din Europa si Statele Unite au dezvoltat alergii la alune si alte mancaruri, iar specialistii cred ca acest lucru se datoreaza modificarii structurii genetice a alimentelor in cauza. Acum cativa ani, a existat o tentativa de a se introduce o gena din nucile de Brazilia in soia, insa proiectul a fost abandonat, din cauza riscului ridicat de alergii.
- Riscurile necunoscute asupra sanatatii - un articol recent, publicat in Lancet, arata faptul ca soarecii care au fost hraniti cu un tip de cartof modificat genetic au suferit probleme la nivel intestianl, din cauza unei substante numita lectina florala, toxica pentru toate mamiferele. Cu toate acestea, cei care au dezvoltat acel tip de cartof spun ca el nu era pentru uz comercial si ca se afla inca in faza de testare, asa ca nu trebuie luate in considerare aceste date.
Cum sunt etichetate alimentele modificate genetic
Etichetarea alimentelor modificate genetic este si ea o problema continua. Cei mai multi cred ca, daca nu exista dovezi ca aceste alimente sunt daunatoare, nu ar trebui etichetate in mod special, in timp ce altii sunt de parere ca este dreptul fiecaruia dintre cumparatori sa stie diferenta dintre produsele aflate pe raft. Pana se hotarasc americanii ce este de facut cu mancarea din tara lor, Uniunea Europeana a pus deja la punct cateva directive. Astfel, conform regulamentului 1830/2003, toate produsele alimentare sau cosmetice care contin organisme modificate genetic vor fi etichetate corespunzator, pentru a le oferi cetatenilor posibilitatea alegerii. Producatorii sunt obligati sa treaca pe eticheta toate ingredientele, procentul pe care il contine din fiecare substanta, locul de provenienta, gramajul, numele producatorului, data de valabilitate si daca in compozitia lui se regasesc urme de organisme modificate genetic sau nu. Cu toate acestea, nu toti producatorii s-au aliniat la standardele europene, ceea ce inseamna ca este posibil sa nu gasiti ultima mentiune chiar pe toate etichetele.
Concluzie
Surse: europa.eu, discovery.com, csa.com