În acest articol poți descoperi câteva informații științifice cu privire la monitoarele pentru copii și efectul acestora asupra micuțului tău. Însă, ca să nu te speriem, îți spunem de la început că există modalități prin care un baby monitor să poată face față cu brio celor mai multe dintre îngrijorările pe care le-ai putea avea. Află mai multe detalii aici.
Cum funcționează un baby monitor?
Pentru a comunica wireless, toate sistemele de monitorizare a bebelușilor emit radiații de radiofrecvență (RF), fie în banda FM, fie sub formă de micro-unde. Emițătorul stației de bază este fie atașat în camera copilului, în timp ce părintele ține receptorul fie în buzunar, fie îl plasează în apropiere pentru a răspunde la plânsul bebelușului.
Majoritatea monitoarelor wireless pentru bebeluși emit în mod constant o formă de radiație pentru a permite receptorului să mențină contactul, precum și o conexiune sigură. Pentru a te convinge că acest lucru este real, doar ascultă semnalul constant de emisie-recepție pe care monitoarele digitale îl folosesc pentru a menține o conexiune sigură. Această radiație este principala problemă cu care te confrunți în ceea ce privește expunerile nedorite la radiații.
Există frecvențe mai sigure pentru bebeluși?
Ideea principală pe care trebuie să o reții este că bebelușii absorb mai mulți CEM (Câmpuri Electromagnetice) decât adulții. Telefoanele mobile sunt principalele dispozitive vizate, deoarece se folosesc aproape de creier, bazându-se pe 5G și Wi-Fi, care emit CEM mai puternici decât, de exemplu, firele electrice de uz casnic.
Din acest motiv, un baby monitor care utilizează banda FM, de obicei între 35 și 50 Mhz, sunt considerate mai sigure decât monitoarele digitale care transmit prin Bluetooth, Wi-Fi -2,4 GHz sau DECT. Cu toate acestea, majoritatea cercetărilor efectuate pentru stabilirea corelației dintre radiații și bebeluși s-au efectuat pe baza telefoanelor mobile și ale electronicelor din casă, aparate care emit cantități mult mai semnificative de radiații decât un simplu baby monitor.
Momentan, se cunoaște faptul că monitoarele de supraveghere wireless emit radiații micro-unde în mod constant în timp ce sunt pornite. Totuși, nimeni nu a reușit să precizeze cu exactitate cât de mult expunerea la acest gen de radiații provoacă efecte negative asupra sănătății copiilor. Îți recomandăm să adopți o atitudine cumpătată în ceea ce privește reducerea expunerii copilului tău la câmpurile electromagnetice. Nu trebuie să te muți în natură sau să renunți la toate dispozitivele electronice, dar evită să îți pui copilul în fața unei tablete pentru ore întregi.
Cum îți poți proteja copilul de radiațiile monitorului pentru bebeluși?
Există doi factori importanți care pot reduce riscurile asociate cu nivelul ridicat de radiații emise de monitoarele pentru copii:
- cumpără un baby monitor cu frecvență joasă;
- așază monitorul la o distanță sigură de patul bebelușului.
Monitoarele de frecvență joasă folosesc o modulație de frecvență analogică care nu pulsează cu rafale de radiații. Procedând astfel trebuie să faci câteva compromisuri în legătură cu calitatea audio și video. Acestea pot fi mai puțin clare, mai slabe și pot fi disponibile mai puține funcții interactive, precum comunicarea bidirecțională.
În plus, dacă ai un dispozitiv cu wireless, este recomandat să-l plasezi la cel puțin 1,8 metri de pătuțul copilului tău. Cercetările privind monitoarele digitale wireless pentru bebeluși arată că aaratele plasate la mai puțin de 1 metru distanță de pătuțul copilului emit aproape același nivel de radiații ca un stâlp de telefonie mobilă aflat la 150 de metri distanță.