Vitaminele la sugari

Vitaminele la sugari

Delia Raluca Moisa

Laptele matern nu ofera toate vitaminele de care are nevoie sugarul tau, de aceea, cu timpul, trebuie sa ii adaugi in alimentatie vitaminele - cu diverse roluri. Afla acum care sunt vitaminele de care are nevoie sugarul tau pentru a-si crea un organism puternic impotriva microbilor si nu numai.

Cum trebuie sa aleg vitaminele pentru copilul meu?

Fructele si zarzavaturile trebuie bine alese in raport cu varsta intrucat trebuie respectata o stricta ierarhizare pentru a fi bine suportate de sugar. 

Cel mai bine suportate si primele care se dau in jurul varstei de doua- trei luni sunt sucurile de morcovi, de portocale, de mandarine, respectiv de lamaie. In lunile trei si patru se introduce pulpa de fructe, adica fructul ras si pasat, simplu sau intr-un amestec cu un fainos indulcit ca orezul, pesmetul sau biscuitii.

Capsunile, zmeura, respectiv fragii, se pot da din luna a sasea, dar cu mare atentie, deoarece capsunile dau frecvent manifestari alergice sugarilor. Prunele, caisele si strugurii se pot da sugarului dupa luna a opta, iar gutuile dupa luna a noua si a zecea, sub forma de compot sau coapte si pasate, avand efect antidiareic pentru bebelusul tau.

In ceea ce priveste zarzavaturile, morcovul este cel mai bine primit de sugari. Se poate de sub forma de suc din luna a doua ori sub forma de supa de morcovi, adevarat aliment-medicament in tratamentul bolilor diareice. 
Radacinoasele ca patrunjelul, pastarnacul si telina se pun de la inceput in supa de zarzavat, dar incep sa se paseze in piure dupa luna a patra sau a cincea. Mazarea si fasolea verde, preparate ca supe sau piureuri se dau dupa zece luni sugarilor.

Nu se dau sugarului varza, fasole uscata sau lintea. 

Nu uita ca nu toate fructele si zarzavaturile sunt suportate la fel de sugari, de aceea in introducerea alimentelor noi, trebuie sa se respecte anumite reguli. Una dintre acestea este aceea ca alimentele trebuie introduse in raport cu varsta si starea generala a sugarului. De asemenea, in introducerea alimentelor in diversificarea alimentatiei bebelusului , se incepe cu cantitati mici pentru a tatona toleranta sugarului si se creste progresiv, se respecta modul de pregatire al alimentelor, cu indicatia varstei si conditiilor in care se pot folosi.

Care sunt vitaminele de care sugarul are nevoie?

Iata care sunt vitaminele de care sugarul are nevoie pentru a-si crea un organism puternic: vitamina A, vitamina D, vitaminele B1, B2, B6, B12, vitamina K, dar si vitamina C.

Vitamina A, denumita si retinol, se gaseste in cantitate mare in lapte, oua si ficat de peste, precum si in sfecla si morcovi. Vitamina A ofera abilitatea de a vedea in lumina slaba, mentine aspectul normal al pielii, este necesara pentru cresterea si dezvoltarea oaselor si a dintilor, ajuta la procesul de reproducere, este necesara pentru metabolismul carbohidratilor in ficat, are un rol important in dezvoltarea corespunzatoare a mirosului, auzului si gustului, ajuta la prevenirea unor anumite tipuri de cancer.

Vitamina A se gaseste in legumele de culoare galben-inchis sau portocalie: morcovii, dovleceii, porumbul galben, rosiile, legumele de culoare verde-inchis: broccoli, varza, spanac, sfecla verde, varza collaer, fructele galbene: caisele, pepenele galben, piersicile, portocale, mango.

In ceea ce priveste stabilitatea, vitamina A se pierde in cantitati neinsemnate in timpul coacerii, fierberii sau prelucrarii alimentelor.

Vitamina D este o vitamina necesara pentru cresterea si reglarea metabolismului fosfocalcic- al fosforului si calciului, inclusiv osificarea sugarului. Pentru tarile cu climat rece temperat se merge pe sursele alimentare de vitamina D- peste, ou, unt sau pe administrarea medicamentoasa, in primul an de viata. In ceea ce priveste laptele matern,  acesta contine o cantitate mica de vitamina D liposolubila. Cu toate acestea, rahitismul la bebelusi apare rar la cei alimentati natural, probabil prin coexistenta unui produs hidrosolubil,  adica suflat de vitamina D, dar si a unui raport optim calciu si fosfor.

De asemenea, formulele de lapte imbogatite in vitamina D nu acopera necesarul, astfel incat pentru conditiile climatice ale tarii noastre este necesar adaosul medicamentos zilnic de vitamina D, pana la varsta de un an.

Nu uita ca vitamina D este necesara pentru o buna asimilare a calciului si a fosforului din intestine, regleaza metabolismul calciului si a fosforului pentru intarirea oaselor si dintilor si mentine in limite normale nivelul calciului si fosforului din sange.

Cateva vitamine diferite alcatuiesc ceea ce este denumit de obicei complexul vitaminelor B. Aceste vitamine sunt diferite fata de toate celelalte vitamine, intrucat pe langa carbon, hidrogen si oxigen mai contin si azot. Doua dintre vitamine, fiamina si biotinul contin in plus sulf, iar vitamina B12 contine cobalt si fosfor.

Vitaminele complexului B sunt foarte strans legate in privinta functiilor lor in organism si se regasesc adesea in acelasi grup de alimente.

Vitamina B1 sau tiamina este o vitamina ce se gaseste in ficat, carne si germeni de cereale. Vitamina B1 este acoperita de alimentele zilnice, cu exceptia populatiilor care se hranesc cu orez decorticat si care dezvolta o boala numita beri-beri prin deficitul acestei vitamine. Vitamina B1 este necesara pentru producerea energiei, stimuleaza apetitul, ajuta la functionarea adecvata a sistemului nervos si cardiovascular.

Vitamina B2 este vitamina cu un rol important in desfasurarea reactiilor ce au loc in organismul sugarului tau. Se spune ca un pahar de lapte pe zi asigura cantitatea de vitamina B2 care produce energie, ajuta la cresterea, mentinerea si regenerarea tesuturilor, produce tesuturile rosii din sange. Vitamina B2 se gaseste in germenii de grau sau cereale integrale, zarzavaturi, nuci, leguminoase, lapte.

Necesarul de vitamina B6 depinde de cantitatea de proteine ingerate si se recomanda ca doza zilnica sa fie de 0,4 mg/zi la un an si de 2mg/zi pana la 18 ani. Vitamina B6 este activa in metabolismul proteinelor, glucozei si lipidelor, contribuie la productia celulelor rosii din sange si la sinteza hemoglobinei, contribuie la functionarea normala a sistemului nervos, are un rol important in productia de anticorpi si de substante reglatoare.

Vitamina B12 sau ciancobalamina este vitamina ce are rol in mielinizarea- formarea tecii de mielina a axonilor neuronilor- sistemului nervos. Deficienta de vitamina B12 conduce la anemie megaloblastica- un tip de anemie in care celulele rosii, sunt mai mari decat in mod normal. Vitamina B12 ajuta la functionarea normala a tuturor celulelor organismului si a sistemului nervos, contribuie la metabolismul proteinelor, carbohidratilor si lipidelor, ce ocupa de productia celulelor rosii din sange.

Deficienta de vitamina K conduce la tulburari de sinteza a factorilor de coagulare si este mai frecventa la sugarii alimentati exclusiv natural, laptele uman asigurand o cantitate minima de vitamina K. In ceea ce priveste supradozarea vitaminei K, aceasta favorizeaza hiperbilirubinemia - cresterea cantitatii de bilirubina din sange, mai ales la sugarul prematur.

La nou nascuti exista in mod normal o deficienta de vitamina K, deoarece aceasta nu se poate acumula in cantitate suficienta in organismul lor, atat timp cat se afla in uter, iar in primele doua luni dupa nastere nu poate fi produsa in intestine deoarece bacteriile lipsesc. Din acest motiv exista o boala numita hemoragia nou-nascutilor.

Vitamina K se gaseste in legumele cu frunze verzi, conopida, mazarea si varza, cerealele, uleiul de soia si alte uleiuri vegetale, sinteza realizata de bacteriile din intestine, laptele matern si cel de vaca cu un continut scazut.

Spre deosebire de plante si unele animale care sintetizeaza vitamina C din glucoza, pentru om, sursele de vitamina C, sunt exclusiv de natura alimentara. Numeroasele roluri ale vitaminei C din procesele metabolice, fac indispensabila acesta vitamina pentru o nutritie adecvata. Sursele principale de vitamina C sunt fructele, in special afinele, macesele, citricile si vegetalele verzi. Este esentiala pentru formarea colagenului. Colagenul este materialul proteic care realizeaza coeziunea dintre celulele tesuturilor si este necesar pentru sanatatea dintilor, oaselor, pielii si tendoanelor.

Vitamina C mareste puterea de absorbtie a fierului si a calciului din intestine, ajuta la vindecarea ranilor, protejeaza organismul de infectii, este necesara pentru integritatea peretilor vaselor de sange, este o vitamina antioxidanta.

 

Nu uita ca sugarul tau are nevoie de o alimentatie echilibrata, bogata in vitamine. Ofera-i sugarului tau o alimentatie diversificata.

Articolul urmator
Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent
Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Asimilarea vitaminei D la sugari. Cum o putem gestiona?
    Asimilarea vitaminei D la sugari. Cum o putem gestiona?

    Vitamina D face parte dintre nutrienții de care un copil are nevoie încă din primele sale zile de viață. Astfel, nu numai că această vitamină joacă un rol esențial în...

    Efectele carenței de vitamina K la copii
    Efectele carenței de vitamina K la copii

    Vitamina K este o vitamină importantă care favorizează coagularea sănătoasă a sângelui și previne sângerările excesive. De asemenea, este folosită pentru a promova...

    În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși
    În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși

    Febra la bebeluși poate fi o sursă de îngrijorare pentru părinți, stârnind îngrijorare și dorința de a obține o ameliorare rapidă. Cu toate acestea, este esențial...

    Epidemie de tuse convulsivă în România. Cel puțin 10 copii ajung zilnic la Urgențe
    Epidemie de tuse convulsivă în România. Cel puțin 10 copii ajung zilnic la Urgențe

    România se confruntă cu o explozie de cazuri de tuse convulsivă. În ultimele luni s-au înregistrat cele mai multe cazuri din ultimul sfert de secol. Această boală...

    Am crescut în umbra surorii mele care a murit bebeluș și asta mi-a afectat toată copilăria
    Am crescut în umbra surorii mele care a murit bebeluș și asta mi-a afectat toată copilăria

    Unii copii știu cum este să se simtă în umbra fraților, însă atunci când se află „în competiție” cu un frate care a decedat, situația devine și...

    Lumea mea s-a destrămat în momentul în care bebelușul meu de trei luni a murit subit...
    Lumea mea s-a destrămat în momentul în care bebelușul meu de trei luni a murit subit...

    Cea mai mare durere prin care poate trece un părinte este să-și piardă copilul. Suferința este enormă și simți că nu mai poți respira, că nimic nu mai are sens pentru tine....

    5 metode simple pentru întărirea imunității copilului tău
    5 metode simple pentru întărirea imunității copilului tău

    Fluctuațiile de temperatură specifice acestei perioade, precum și trecerea la ora de iarnă, își pun încet, dar sigur, amprenta asupra organismului nostru. Cei mai mulți...

    6 vitamine care te ajută să te îngrași
    6 vitamine care te ajută să te îngrași

    Vrei să iei în greutate, dar nu știi ce vitamine te pot ajuta ? Descoperă în acest articol 6 vitamine care, în mod indirect, prin proprietățile lor, te pot ajuta să...

    © 2025 Qbebe