Un studiu din Canada, publicat de Jurnalul Pediatric a dezvăluit că mai mult de 47% dintre bebelușii cu vârste cuprinse intre 2 și 3 luni se confrunta cu zone aplatizate pe craniu, mai ales în părțile și spatele capului, aproape de creștet. O condiție care se numește plagiocefalia de poziție. Majoritatea cazurilor sunt foarte ușoare.
Aceste zone aplatizate care apar la bebeluși în zona capului sunt cauzate de presiunea pe oasele craniului și apar în primele luni, când oasele sunt încă moi și în plină dezvoltare. Schimbările în forma craniului sunt de cele mai multe ori foarte subtile, dar uneori pot fi foarte evidente.
"În studiu putem observa că exista o creștere a cazurilor de plagiocefalie de poziție de când a început campania pediatrilor de a culca bebelușii pe spate", spune autoarea studiului Aliyah Mawji, cercetător și asistenta la Universitatea Mount Royal din Alberta, Canada. Ea mai spune că nu există informații mai vechi pentru a compara cifrele, așa că se prea poate că aceasta creștere să apară și pentru că aceasta condiție devine din ce în ce mai cunoscută.
Experții spun că vestea bună este că aceste zone aplatizate sunt inofensive
"Nu exista probleme de dezvoltare, cu excepție căpușorului ușor deformat", afirmă dr. S. Anthony Wolfe, directorul de chirurgie plastică și reconstrucție craniofacială de la Spitalul de Copii Miami. Această deformare poate fi tratată cu anumite căști speciale, care pot fi purtate până la vârsta de 6 luni, însă căștile sunt recomandate numai în cazuri severe, când aspectul este cu adevărat inestetic. Alt efect al plagiocefaliei de poziție, în afara de micile deformări, nu există.
Pentru a preveni apariția acestei condiții, plagiocefalia de poziție, specialiștii recomandă părinților să culce bebelușul alternativ pe spate, pe dreapta, pe stânga, iar în timpul zilei, când este treaz, să țină bebelușul cât mai mult timp pe burtică. Ultima poziție ajuta și în dezvoltarea mușchilor gatului și a umerilor, minimizând și presiunea pusă pe oasele craniului.
Citește și: