De ce se sperie bebelușii în somn?

De ce se sperie bebelușii în somn?

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Încă de când îți vei lua pentru prima dată puiul în brațe, vei ști că, alături de dragostea și de grija ta, un somn de calitate va fi esențial pentru dezvoltarea sa armonioasă, din toate punctele de vedere. De aceea, te vei strădui mereu să-i creezi cele mai bune condiții pentru a se putea odihni suficient atât pe timpul zilei, cât și noaptea. În ciuda eforturilor tale, nu este exclus să fii pusă în situația de a vedea că bebe este speriat și plânge în somn, trezindu-te când nici nu te-ai aștepta. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla nu doar de ce bebelușii se sperie în somn, ci și cum ar trebui să acționezi pentru a-ți calma micuțul, pentru a-l deprinde să se autoliniștească, astfel încât să-și formeze rutina de somn necesară pentru un somn cât mai odihnitor și în primul său an de viață.

De ce bebelușii se sperie în somn?

Pentru a înțelege mai bine de ce bebelușii se sperie în somn în primele luni de viață, gândește-te și la cele trei etape ale reflexului Moro: bebelușul întinde brațele în față (întrucât simte că, brusc, capul i se duce în spate), își îndepărtează brațele și membrele inferioare, ca și cum ar încerca să îmbrățișeze, apoi începe să plângă brusc. Reflexul Moro reprezintă o etapă firească a dezvoltării sale, demonstrând că sistemul său nervos funcționează corect. Acest reflex este favorizat de stimuli precum:

  • Un zgomot puternic
  • O atingere neașteptată
  • O schimbare semnificativă în intensitatea luminii
  • Când bebelușul este pus într-o nouă poziție (de exemplu, dacă îl pui în pătuțul său după ce l-ai ținut în brațe)
  • Dacă are loc o schimbare a poziției corpului bebelușului

bebelus-cu-paturica-bleu-care-s-a-inrosit-de-atata-plans

Tocmai prin contactul cu acești stimuli poți observa cum tresare și ți se pare că bebelușul tău este speriat în somn. Ai în vedere faptul că, pe măsură ce mușchii zonei gâtului devin tot mai puternici și va începe să fie capabil să se rostogolească prin pat, să-și schimbe sigur pozițiile, reflexul Moro va dispărea treptat, în intervalul în care bebelușul are între 4 și 6 luni.

Ca să îți dai seama de ce bebelușii se sperie în somn, ia în calcul și motivele enumerate mai jos:

Terorile nocturne (pavorul nocturn)

Terorile nocturne îți pot arăta și ele de ce bebelușii se sperie în somn. Ei nu își amintesc însă traumele la fel ca adulții și copiii mai mari: nu și le amintesc datorită acelor părți ale creierului implicate în procesele de gândire, ci datorită părților responsabile cu simțurile, cu declanșarea senzațiilor în corp. De pildă, traumele unui bebeluș pot proveni dintr-o naștere dificilă, de separarea de persoana care are grijă de obicei de el, de faptul că a fost scăpat din brațe, că a fost lăsat singur pentru o perioadă mai mare de timp etc..

De obicei, terorile nocturne survin brusc, bebelușul fiind speriat și plângând în somn, foarte intens, iar în aceste condiții te poți gândi că este posibil să-l doară ceva. În realitate, teama din somn este acompaniată de manifestări variate: mișcări necoordonate ale membrelor, tresăriri accentuate, încordare musculară, arcuirea spatelui, plâns ce pare de necontrolat, dificultate mare de a se calma.

Dacă asemenea episoade nu sunt frecvente și persistente, nu sunt motive de îngrijorare. Ai în vedere următoarele aspecte: bebelușul nu își va aminti terorile nocturne din somn și, mai mult decât atât, pe măsură ce va crește, se va deprinde cu acele mecanisme de autoliniștire. Spre exemplu, își va introduce degetul în gură pentru a suge, își va mișca ușor capul dintr-o parte în alta, iar în final se va calma și va putea adormi iar.

Prezența refluxului gastroesofagian

Când te gândești de ce bebelușii se sperie în somn, nu ar trebui să omiți nici eventuala prezență a refluxului gastroesofagian. Acesta este responsabil de disconfort și de tulburări de somn, de aceea nu ar trebui să fii surprinsă că tocmai refluxul este cauza lor. Posibilitatea să apară în somn este mai mare dacă, la scurt timp după ce bebelușul este hrănit, va fi pus în pătuț.

Poziția corpului este cea care va stimula apariția refluxului, în contextul în care alimentul primit și acizii gastrici se amestecă la nivel esofagului. Uneori, fiindcă bebelușul este întins, pot apărea și dureri.

Medicii pediatri vin cu această explicație: bebelușul ajunge să se teamă de senzațiile resimțite în urma declanșării refluxului gastroesofagian, iar prima sa reacție, în timp ce se află în timpul somnului, va fi să înceapă să plângă și să nu-și mai dorească să adoarmă la loc. Pentru el, refluxul poate fi percept ca o traumă, pe care corpul său o resimte din plin. Odată ce acesta va fi ținut cât mai bine sub control, bebelușul va putea să se odihnească iar bine, fiind mult mai relaxat pe timpul somnului. De aceea, este esențial să-ți observi permanent bebelușul și să te adresezi cât mai rapid medicului pediatru în cazul în care sesizezi prezența refluxului gastroesofagian.

Nasul înfundat

Un alt factor demn de luat în seamă pentru a-ți putea răspunde la întrebarea de ce bebelușii se sperie în somn este și nasul înfundat. Deoarece bebelușii au pasajele nazale mai înguste decât cele ale copiilor mai mari sau ale adulților, sunt mai predispuși congestiei nazale pe timpul nopții, fie din cauza uscăciunii, fie din cauza mucusului în exces. Dat fiind faptul că un bebeluș nu se poate adapta la fel de bine într-o astfel de situație precum un adult sau copiii de vârste mai mari, este foarte posibil ca o congestie nazală să-l sperie și să-l trezească din somn sau să-i facă dificil procesul de adormire.

mama-care-incearca-sa-isi-aline-bebelusul-care-plange-tare

Poți să-l ajuți să depășească mai ușor o asemenea situație dacă:

  • Vei pune un umidificator în camera sa
  • Dacă medicul pediatru îți recomandă, apelează la picături pe bază de apă de mare
  • Folosești un aspirator nazal pentru bebeluși

Anxietatea de separare

Acest tip de anxietate face parte din procesul normal al dezvoltării emoționale a bebelușului. Dacă intervine pe timpul nopții, îl determină pe bebeluș să se sperie în somn, în special dacă nu a ajuns încă în acea etapă a dezvoltării care să-i permită să fie pe deplin familiarizat cu conceptul de permanență a obiectelor/ființelor (acestea există chiar dacă nu pot fi văzute la un moment dat). În același timp, teama sa se poate declanșa ca urmare a unor zgomote necunoscute sau dacă este vorba despre un atașament excesiv față de unul dintre părinți.

Anxietatea de separare este o altă explicație legată de ce bebelușii se sperie în somn, ne asigură psihologii. Aceștia insistă asupra ideii că un bebeluș ajunge să devină rapid anxios când este lăsat singur, când nu se mai află alături de ființa cu care este obișnuit.

În general, anxietatea de separare se manifestă în jurul vârstei de 6 luni, ceea ce nu exclude tulburări de somn la bebeluș, ce se va trezi pe timpul nopții speriat, plângând după unul dintre părinți. Din nou, specialiștii susțin că este ceva firesc, întrucât bebelușii nu au încă abilitatea de a-și gestiona temerile, de a contracara emoțiile negative.

Petrecând cât mai mult timp cu micuțul înainte de culcare, alintându-l și demonstrându-i că-i ești aproape, cântându-i, citindu-i sau pur și simplu vorbindu-l, îl vei stimula să fie mai calm înainte de somn și să doarmă mai profund, fiind mai puține șanse să se trezească plângând. Totodată, recurgerea la gesturi de confort (cum ar fi suptul degetului de pildă), îmbunătățirea capacității de autoliniștire și familiarizarea deplină cu conceptul permananenței ființelor, vor micșora posibilitatea ca bebelușul să se sperie în timpul somnului.

Tulburări de somn la copiii sub 1 an

În funcție de vârsta pe care o are, la un bebeluș pot fi sesizate tulburări specifice somnului, care demonstrează și ele de ce bebelușii se sperie în somn:

În primele 3 luni de viață

Nou-născuții dorm cam 14-17 ore pe zi, trezindu-se de mai multe ori pe timpul zilelor și al nopților. La 1-2 luni, dorm cam tot atât, iar la 3 luni au nevoie de 14-16 ore de somn pe zi.
Printre tulburările ce țin de somnul în primele 3 luni de viață se regăsește somnul neliniștit ca urmare a trezirilor frecvente pentru hrănirile de noapte. Cei mai mulți bebeluși de 2-3 luni, în special cei alăptați, se trezesc cel puțin o dată-de două ori pe noapte pentru a mânca. Discută cu medicul pediatru și vezi dacă nu ar fi mai bine să renunți la o parte dintre mesele de noapte ale bebelușului, asigurându-te că mănâncă suficient ziua și mărind treptat intervalele dintre hrănirile de noapte.

parinti-care-stau-pe-pat-si-incearca-sa-isi-calmeze-bebelusul-care-plange

La 4-5 luni

Începând cu vârsta de 4 luni, bebelușului îi sunt suficiente 12-16 ore de somn pe zi, fracționate în 2-3 episoade de somn pe timpul zilei (în total, cam 6 ore de somn), plus 9-11 ore de somn noaptea.

Odată ce bebelușul atinge și depășește vârsta de 4 luni, se poate vorbi despre existența unei regresii de somn. Acest fenomen este normal și se leagă de: în cazul în care bebelușul stă prea mult treaz pe timpul zilei sau dacă nu are parte de un somn de calitate, nu va mai dormi bine noaptea. 

De ce bebeluşii se sperie în somn și le poate fi dificil să adoarmă iar este un fenomen ce ar trebui pus în legătură și cu așa-numitele asocieri de somn (bebelușul se așteaptă să se bucure, când se trezește, de aceleași condiții de care a beneficiat când s-a culcat. De exemplu, dacă a adormit ținut în brațe, se așteaptă să fie la fel și când se trezește). Ca să gestionezi cât mai bine această situație, ține seama și de aceste sfaturi: asigură-te că se odihnește destul ziua, stabilește o rutină cât mai predictibilă înainte de culcare și ai grijă să doarmă într-un mediu cât mai confortabil (de pildă, să fie cât mai multă liniște, să nu fie nici prea cald, dar nici prea frig etc.).

După vârsta de 6 luni

La vârsta de 6 luni, de obicei bebelușul doarme cam 10-11 ore noaptea, iar ziua are 2-3 episoade de somn. Când se apropie de vârsta de 1 an, se poate obișnui ca în timpul zilei să beneficieze de un singur episod de somn.

Tulburarea de somn des întâlnită în perioada în care bebelușul are între 6 și 12 este somnul puțin odihnitor, ce are cauze diverse, printre care:

  • Trezirea mult prea devreme- Nu este exclus ca bebelușul să se trezească încă din zorii zilei și să-i fie greu să mai adoarmă pentru o perioadă de timp. Ca să eviți cât mai mult această situație, pot apela și la aceste tactici: ajustează-i programul de somn de pe timpul zilei, încearcă să-i găsești noi ore de culcare etc.
  • Durerile provocate de erupția dentară- În această situație, poți recurge la soluții ca de exemplu: oferă-i un inel dentar, masează-i gingiile dureroase cu un gel special, cântă-i, pune-i muzică liniștitoare etc.. Dacă sesizezi că durerile sunt foarte persistente, stai de vorbă cu medicul pediatru și vezi dacă nu cumva acesta consideră că, la nevoie, îi poți da bebelușului și un medicament destinat calmării durerii (cum ar fi un medicament pe bază de paracetamol de pildă)

De ce se agită bebelușii în somn?

Ca să poți să îți dai seama de ce bebelușii se sperie în somn și devin foarte agitați noaptea, ia în calcul și:

  • Prezența colicilor- Dacă vei vedea că bebelușul plânge într-o zi trei ori sau mai mult, că acest fenomen se repetă de cel puțin trei ori pe săptămână, timp de 3 săptămâni sau mai mult, este foarte posibil să fie vorba despre colici. Consultă-te cu medicul pediatru pentru a primi sfaturi legate de cum poți calma cât mai rapid bebelușul, astfel încât acesta să ajungă să doarmă cât mai bine și să nu se trezească foarte des noaptea
  • Bebelușul este suprastimulat- Întrucât sistemul nervos al unui bebeluș nu este încă pe deplin dezvoltat, va fi mult mai sensibil la lumini, la sunete și la orice schimbări din mediul său. Din acest motiv, nu ar trebui să te îngrijorezi, ci să înțelegi mai bine de ce bebelușii se sperie în somn și de ce nu va fi prea simplu să fie calmați și să adoarmă din nou cu uşurinţă
  • Bebelușul este foarte obosit- Rezistă tentației de a proceda în felul următor: să-ți culci cât mai puțin bebelușul ziua ca să fii sigură că doarme mai mult noaptea. Dimpotrivă, cu cât va fi mai obosit la ora de culcare, cu atât va fi mai agitat și va adormi cu o mai mare dificultate. Cu alte cuvinte, de ce bebelușii ajung să se sperie în somn este un fapt ce are legătură și cu oboseala excesivă, acumulată peste zi
  • Creșterea apetitului din puseurile de creștere- Când bebelușul trece prin puseuri de crește, apetitul său în creștere va fi mai greu de satisfăcut, iar dacă nu se va simți suficient de sătul va fi mai agitat și va plânge mai mult inclusiv noaptea
  • Excesul de gaze intestinale- Disconfortul generat este cel care-l determină pe bebeluș să fie agitat pe timpul nopții. Pentru a-l ușura, nu neglija aceste indicații: schimbă tipul de lapte praf pe care i-l oferi, elimină tu din dietă anumite alimente dacă alăptezi, ajustează tetina biberonului pentru a modifica fluxul laptelui etc.
  • Modificări ale fluxului de lapte din alăptare- În situația în care fluxul tău de lapte devine mai scăzut, există posibilitatea ca bebelușul să nu se sature așa cum trebuie și să devină mai agitat noaptea

Vei depăși mai ușor perioadele în care bebelușul este adesea agitat în cursul nopților dacă vei pune în aplicare și sugestiile de mai jos:

  • Mizează pe contactul piele pe piele- Indiferent de ce bebelușii se sperie un somn, dacă vor avea parte de un contact cât mai apropiat cu mama lor, vor avea posibilitatea să-și regăsească mai rapid liniștea și să se odihnească mai bine

fetita-bebelus-ce-doarme-linistita-la-pieptul-mamei

  • Plimbă puțin bebelușul- Scurtele plimbări prin casă, în brațele tale sau într-un marsupiu, îl vor ajuta să schimbe mediul, îi vor distrage atenția și îl vor ajuta să se liniștească
  • Stabilește o rutină fermă înainte de culcare- De pildă, o băiță urmată de prezența ta, citindu-i sau cântându-i, îl vor determina pe bebeluș să adoarmă mai ușor și mai profund
  • Străduiește-te să reduci factorii ce îl pot suprastimula- Stinge treptat luminile, elimină sunetele ce-l pot deranja, astfel încât să-i creezi un mediu de somn în care să se simtă în largul său
  • Schimbă pozițiile de alăptare- Procedând așa, te vei asigura că bebelușul se simte mai bine când îl hrănești și de aceea poate deveni mai puțin agitat și mai dispus să adoarmă
  • Efectuarea unui masaj blând- Chiar dacă, la un moment dat, știm cu siguranță de ce bebelușii se sperie în somn, nu ar trebui să fie neglijat nici următorul aspect: un masaj ușor, pe anumite zone ale corpului, îl poate ajuta pe bebeluș să se relaxeze complet, să dobândească acea stare de bine care să-l stimuleze să adoarmă și să nu se mai trezească prea des în cazul în care s-ar speria

De ce plâng copiii noaptea în somn?

Dacă din explicațiile de mai sus ai avut posibilitatea să înțelegi mai bine de ce bebelușii se sperie în somn, în ceea ce-i privește pe copiii mai mari  trebuie să știi că aceştia pot ajunge într-o asemenea situație întrucât:

Se confruntă cu pavorul nocturn

Terorile nocturne sunt mai des întâlnite la copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 8 ani. Când au loc, un copil țipă, plânge, transpiră abundent și, uneori, va sări din pat. Chiar dacă are ochii deschiși, nu va fi complet treaz, un asemenea episod putând să dureze cam 15-20 de minute minute. În unele cazuri, nu este exclus să survină mai mult de o dată pe noapte.

Printre factorii cei mai semnificativi ce pot agrava pavorul nocturn se regăsesc:

  • O stare de oboseală accentuată
  • Stările de anxietate
  • Anumite medicamente
  • Febra
  • Suprastimulările
  • Dificultatea de a se trezi pentru a-și elibera vezica prea plină etc.

Așa cum s-a menționat deja, nu este exclus ca pavorul nocturn să survină și în primul an de viață al unui copil, determinându-te să conștientizezi mai mult de ce bebelușii se sperie în somn, de ce plâng brusc, când nici nu ne-am aștepta.

În scopul de a-ți ajuta copilul să depășească mai ușor un episod de pavor nocturn, ghidează-te după aceste indicații:

  • Nu te strădui să-l trezești, nu interveni, întrucât poate fi foarte cuprins de panică și s-ar putea să nu te recunoască, devenind și mai agitat
  • Evită să discuți cu copilul în legătură cu ceea ce s-a întâmplat noaptea, în condițiile în care poți să-l determini să fie îngrijorat și mai anxios- În schimb, ar fi bine să porți o discuție menită să te ajute să vezi ce i-ar fi putut alimenta pavorul nocturn
  • Înainte de culcare, copilul ar trebui să aibă parte de o rutină care să favorizeze instalarea unei stări de bine, de relaxare
  • Ai grijă și contactează cât mai rapid medicul pediatru dacă pavorul nocturn intervine de mai multe ori pe noapte sau de mai multe ori pe parcursul unei săptămâni!

Au coșmaruri

Coșmarurile sunt mai mult întâlnite la copiii între 3 și 6 ani, provocând teamă, anxietate accentuată, stres, agitație, plâns, dar sunt prezente și în faza de somn REM (somnul caracterizat prin mișcările rapide ale ochilor) a copiilor mai mici, fiind un alt motiv care demonstrează de ce bebelușii se sperie în somn.

Uneori, copilul își poate aminti ce a visat și îți va povesti a doua zi. De regulă, coșmarurile sunt produse de ceva ce a văzut sau a auzit sau de o situație stresantă, traumatizantă. Ca să gestionezi cât mai bine situațiile în care copilul se confruntă cu coșmaruri, nu scăpa din vedere nici aceste aspecte:

  • Stai cât mai mult de vorbă cu micuțul pentru a afla ce ar fi putut favoriza apariția coșmarurilor
  • Nu insista să vorbești despre ce a visat copilul, în afara situațiilor în care el însuși insistă să-ți dezvăluie
  • Adresează-te unui medic dacă trece des prin coșmaruri, dacă acestea îl sperie și îl agită excesiv
  • În cazul în care știi care este situația traumatizantă care l-a determinat să sufere de pe urma coșmarurilor, ia în calcul să te adresezi unui medic psiholog pentru ca acesta să-l ajute pe copil să o depășească

fetita-care-s-a-trezit-noaptea-si-plange-in-pat

Prezența unor probleme de sănătate

Așa cum ai avut ocazia să descoperi și până acum, pentru a afla de ce bebelușii se sperie în somn ar trebui să iei în calcul și prezența unor probleme de sănătate. Același lucru este valabil și pentru un copil mai măricel, care va fi mai predispus să plângă noaptea în somn dacă se confruntă cu:

  • Afecțiuni gastrointestinale (reflux gastroesofagian, crampe, exces de gaze intestinale generate de o intoleranță la lactoză etc.)
  • Dermatite severe (de pildă, iritațiile și mâncărimile vor interfera cu somnul copilului)
  • Astm
  • Apnee în somn (pauzele în respirație din apnee generează panica și îl pot determina pe copil să se trezească plângând din somn) etc.

Nereguli în ceea ce privește igiena somnului

Să vezi de ce bebelușii se sperie în somn presupune și să se analizeze modul în care se respectă anumite reguli de igienă a somnului. Din acest punct de vedere, nu este exclus să vezi și că un copil mai mare este agitat și plânge noaptea în somn din cauze precum:

  • Nu beneficiază de somn atunci când are într-adevăr nevoie- Dacă în primele luni de viață nu se poate vorbi despre un anumit tipar de somn, treptat se va ajunge la o perfecționare a ceasului biologic necesar unui program de somn, cu atât mai mult cu cât un bebeluș de până la 4 luni nu poate sta treaz, de obicei, peste 90 de minute. În același timp, pe măsură ce crește, copilul va fi tot mai curios să descopere lumea din jur și nu se va lăsa ușor dus la culcare, ajungând să obosească excesiv. În scopul evitării acestei situații, se impune crearea unui program de somn care să-i permită să doarmă suficient, în funcție de vârsta pe care o are, pentru a nu intra într-un cerc vicios al oboselii care să-i fie dăunător din toate punctele de vedere
  • Mediul de somn nu îi este favorabil- Prea mulți stimuli în jur (lumini, zgomote etc.), faptul că într-o încăpere este  prea cald, că nu se află în pat pentru a dormi, ci într-un căruț aflat în mișcare de exemplu, oricare dintre acestea nu vor asigura un somn odihnitor, ci dimpotrivă, unul agitat, care poate determina copilul să ajungă să se trezească brusc și să înceapă să plângă
  • Insistența să se respecte o anumită oră de culcare- Pentru un somn cât mai de calitate, nu ar trebui să se insiste asupra ideii că un copil trebuie să se culce doar la o anumită oră. Spre exemplu, obiceiul de a-l ține pe copil treaz ziua pentru ca seara să poată să se culce la o anumită oră duce la acumularea de prea multă oboseală. Cel mai mult contează ca un copil să aibă parte de somn când are într-adevăr nevoie, respectându-se aproximativ orele de culcare și cele de trezire.

Prezența unor probleme emoționale și a stresului

De ce bebelușii se sperie în somn este mai la îndemână de înțeles întrucât nu este necesar să iei în calcul și existența unor probleme emoționale. În schimb, un copil mai mare se poate trezi din somn plângând dacă se confruntă cu:

  • O tristețe profundă- Câteodată, tristețea ce însoțește o pierdere, o dezamăgire suferită de copil etc. interferează cu somnul și pot să declanșeze tocmai atunci un „mecanism” de eliberare, exprimat prin plânsul din timpul nopții
  • O durere înnăbușită- Aceasta poate avea cauze multiple, precum: copilul este neglijat de părinți (de exemplu, dacă o mamă are depresie, nu își va neglija intenționat copilul, dar acesta îi va resimți lipsa și nu se va mai simți în siguranță deplină), primește mai mult critici decât aprecieri (insistând prea mult să corectezi un anumit comportament al copilului, poți să-i creezi un stres în plus, fără a obține ceea ce îți dorești), nu este lăsat să-și exprime emoțiile (Se poate întâmpla ca părintele să fie atât de deranjat de ceea ce exprimă copilul la un moment dat, încât să-l oprească. De exemplu, există tendința de a nu-i permite să plângă dacă simte nevoia), nu petrece destul timp cu părinții (lipsa timpului de calitate își va pune amprenta asupra copilului, care va ajunge să nu se simtă acceptat și iubit necondiționat) etc.
  • Stresul și anxietatea- Pot afecta copiii de toate vârstele în numeroase moduri, cum ar fi apariția fluctuațiilor de dispoziție, dar și nevoia de a plânge mai mult, atât ziua, cât și noaptea. Totodată, dacă părinții sunt foarte stresați, starea lor va fi transmisă inclusiv unui bebeluș, care poate deveni mai agitat decât în mod obișnuit, ajungând să se trezească pe neașteptate în toiul nopții și să ne determine să ne întrebăm de ce bebelușii se sperie în somn. De fapt, nu este vorba despre teamă, ci de prezența unei stări de anxietate, pe care ei nu știu cum să o gestioneze și de aceea se trezesc plângând

Consultă neapărat un medic pediatru, în caz de plâns al copilului noaptea, dacă:

  • Tiparele de somn ale copilului se modifică semnificativ
  • Crezi că plânsul apare din cauza unor dureri
  • Lipsa somnului interferează cu activitățile zilnice ale copilului, afectându-i bună-dispoziția, capacitatea de concentrare, memoria, performanțele școlare, determinându-l să devină hiperactiv, iritabil etc.- Mai mult decât atât, dacă nu se va bucura de suficient somn pe termen lung, va ajunge mai predispus stărilor de anxietate, depresiei sau obezității (studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că există o legătură între somnul insuficient la copii și creșterea în greutate).

Bebe geme în somn

În afară de plâns, bebelușul încearcă să comunice și prin intermediul gemetelor. Nu va fi întotdeauna la îndemână să înțelegi de ce gem sau de ce bebelușii se sperie în somn, de aceea nu ar trebui să excluzi nici următoarele posibile cauze:

  • Îi doare ceva- De la o durere de ureche la durerile provocate de erupția dentară, bebelușul nu se va mai simți deloc în largul său și va încerca să îți transmită că are nevoie de tine. Ca să poți să identifici o posibilă cauză a durerilor sale, poți să-i iei temperatura, să vezi dacă nu cumva pe corp a apărut vreo erupție, dacă din ureche nu se scurge vreo secreție etc.. Dacă nu identifici nimic în neregulă, dar bebe continuă să geamă și să fie agitat, contactează cât mai rapid medicul pediatru

mama-ce-ii-ia-temperatura-bebelusului-ei

  • Abilitatea de a se autoliniști este în curs de dezvoltare- Cam în jurul vârstei de 4 luni, bebelușul devine din ce în mai apt să se poată calma pentru a putea să adoarmă singur după ce se trezește la un moment dat, fără să mai fie speriat. Important este să-i fie creată o rutină de somn, să i se asigure spațiul și mediul de somn necesare pentru a dobândi o stare de bine, de relaxare, esențială pentru a putea adormi. În același timp, apelarea la un gest de confort (cum ar fi suptul degetului) poate fi de mare ajutor. Ține seama și de acest detaliu: bebelușii obișnuiesc să scoată diferite sunete, să ofteze și să geamă, când sunt în faza de somn REM (somnul caracterizat prin mișcări rapide ale ochilor). Uneori, acestea pot fi atât de persistente, încât te pot face să crezi că micuțul este încă treaz. De fapt, este vorba despre tranziția spre somnul mai profund
  • Se confruntă cu tulburări digestive- Mai frecvente în rândul bebelușilor pot fi refluxul gastroesofagian și acumulările de gaze în exces care, așa cum ai aflat și anterior, generează uneori un disconfort foarte accentuat. De aceea, nu ar mai trebui să te întrebi de ce bebelușii se sperie în somn când se confruntă cu oricare dintre aceste probleme
  • Le este foame- În special în primele luni de viață, când se trezește de mai multe ori pe noapte pentru a fi hrănit, bebelușul poate geme mai întâi, înainte să înceapă să plângă. Oferă-i sânul sau un biberon ca să vezi ce se întâmplă
  • Suprastimularea- Prea multă activitate, luminile, sunetele, atingerile etc toate pot fi foarte obositoare la un moment dat pentru bebeluș. Luând în considerare şi aceste aspecte, de ce bebelușii se sperie atât de ușor în somn nu va mai fi un mister!
  • Excesul de oboseală- Cu cât bebelușul este mai obosit, cu atât mai mult nu va beneficia de un somn de calitate. Dimpotrivă, există riscul ca acesta să fie marcat de treziri mai frecvente, de plâns, de gemete și de dificultatea de a adormi iar după ce se trezește. Stabilirea unui program de somn pe care să-l respecți cât mai bine va fi cea mai bună soluție pentru a-i asigura un somn cât mai bun
  • Un scutec murdar- Întrucât bebelușul nu se va mai simți deloc în largul său în acest context, nu este exclus să geamă pe timpul somnului. Verifică-i regulat scutecul pentru a vedea despre ce este vorba!

Tabel somn la bebeluși

În vederea unei dezvoltări optime, în primul an de viață, un copil ar avea nevoie să aibă parte de mai multe reprize de somn și pe timpul zilei. Tabelul de mai jos arată cât doarme, în medie, un bebeluș de până la 1 an:

Vârstă  Numărul mediu de ore de somn dintr-o zi  Numărul mediu de reprize de somn ziua  Numărul mediu de ore de somn din timpul zilei
0-2 luni 15-16 ore 3-5 7-8 ore
3-5 luni 14-16 ore 3-4 4-6 ore
6-8 luni 14 ore 2-3 3-4 ore
9-12 luni 14 ore 2 3-4 ore

Ai permanent în vedere următorul lucru: fiecare bebeluș este unic, iar cifrele din tabelul de mai sus sunt orientative, reprezintă o valoare medie a orelor și a reprizelor de somn, în condițiile în care somnul poate fi adesea fragmentat și din cauze precum acelea care demonstrează de ce bebelușii se sperie în somn.

Pentru a-ți da seama dacă micuțul tău doarme destul sau nu, ar trebui să vezi dacă nu cumva sesizezi la el manifestări menite să-i dovedească oboseala:

  • Se pare că nu îi intri cu nimic în voie
  • Plânge mai mult ca de obicei
  • Este hiperactiv
  • Este mai mofturos la masă
  • Își duce mânuțele la față, frecându-și ochii
  • Își întoarce des fața, nu este interesat să vadă ființe, obiecte, în general nu mai este dornic să se bucure de ceea ce este în jurul său, încercând să se calmeze pentru a se putea culca iar
  • Se trezește greu (chiar și în contact cu sunete, cu lumini puternice etc.)

fetita-ce-se-freaca-la-ochisori

Odată ce ai aflat de ce bebelușii se sperie în somn, îți va fi mai la îndemână să previi și să gestionezi acele tulburări  care pot surveni în primul an de viață al copilului tău, realizând pași importanți în construirea unui program de somn adecvat unei creșteri sănătoase.

Citește și: Ce trebuie să faci seara pentru ca bebelușul să aibă un somn liniștit

Surse: aboutkidshealth.ca, caringforkids.cps.ca, flo.health, healthline.com, mamica.ro, nanit.com, newstalk.com, nsh.uk, parenting.firstcry.com, reginamaria.ro, whattoexpect.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
9 lucruri aparent ciudate, dar normale, la bebeluși care nu trebuie să te sperie
9 lucruri aparent ciudate, dar normale, la bebeluși care nu trebuie să te sperie

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce te sperie cel mai mult în dragoste, în funcție de zodie
    Ce te sperie cel mai mult în dragoste, în funcție de zodie

    Anumite persoane nu își fac deloc probleme în legătură cu faptul că, odată ce se îndrăgostesc, o să-și deschidă sufletul și o să-și lase partenerii să le...

    Am furat piticul de grădină al vecinei mele pentru că îmi sperie copilul
    Am furat piticul de grădină al vecinei mele pentru că îmi sperie copilul

    Un bărbat a recunoscut că a furat piticul de grădină al vecinei sale pentru că îl înspăimânta pe fiul său, iar acum vecina este furioasă.

    Soția mea îmi reproșează că am un somn foarte adânc și nu aud bebelușul când plânge
    Soția mea îmi reproșează că am un somn foarte adânc și nu aud bebelușul când plânge

    Printre marile provocări pe care le ai de înfruntat odată ce devii mamă se regăsește și aceasta: să reușești să reziști în perioadele marcate de nopțile nedormite....

    Vorbitul în somn la copii: cauze și motive de îngrijorare
    Vorbitul în somn la copii: cauze și motive de îngrijorare

    Printre cele mai cunoscute tulburări de somn la copii se regăsesc udarea patului noaptea (enurezis nocturn), sindromul picioarelor neliniștite, scrâșnitul dinților, mersul...

    Soțul meu a murit în somn, la câteva zile după ce a aflat că sunt însărcinată
    Soțul meu a murit în somn, la câteva zile după ce a aflat că sunt însărcinată

    O femeie a împărtășit durerea suferită după ce soțul ei a murit în somn, la doar câteva zile după ce a aflat că va deveni tată.

    Studiu: bebelușii care cresc într-un mediu bilingv sunt mai deștepți
    Studiu: bebelușii care cresc într-un mediu bilingv sunt mai deștepți

    Bebelușii care cresc într-un mediu în care se vorbesc două limbi, vor căpăta abilități cognitive, cum ar fi abilitatea de rezolvare a problemelor, chiar înainte să...

    Ea este mama care făcea cumpărături în somn. A cumpărat un întreg teren de baschet în timpul somnului
    Ea este mama care făcea cumpărături în somn. A cumpărat un întreg teren de baschet în timpul somnului

    În general, persoanele care se trezesc în timpul nopții din cauza unor tulburări de somn își părăsesc patul și încep să umble prin casă. Cu toate acestea, nu...

    Două surori gemene au intrat în travaliu în același timp și și-au născut bebelușii la câteva ore distanță
    Două surori gemene au intrat în travaliu în același timp și și-au născut bebelușii la câteva ore distanță

    Știți că gemenii sunt mereu în sincron, nu-i așa? Și nu vorbim doar despre faptul că simt la fel și gândesc la fel, ci și despre cazurile excepționale, care te fac să...

    © 2025 Qbebe