Cât trebuie să doarmă un bebeluș de o lună?
Bebelușii de o lună dorm în total între 16 – 18 ore. Noaptea sunt necesare între 9 – 10 ore de somn, iar ziua între 6 – 8 ore. Nu este o problemă nici dacă doarme maximum 10 ore, deoarece majoritatea bebelușilor care au colici dorm mai puțin din cauza lor. Colicii apar ori la o lună, ori în apropierea vârstei de 2 luni. Bebelușii de o lună se scoală des, de obicei 30 de minute pentru a fi hrăniți sau schimbați.
Un aspect important pe care mamele trebuie să-l aibă în vedere este faptul că bebelușii nu fac diferența între zi și noapte, de aceea, programul lor de somn este haotic și pot avea perioade dese de trezire noaptea. Un bebeluș de o lună este deja atent atunci când aude vocile părinților și își ridică capul pentru câteva secunde. De asemenea, simțul olfactiv i se dezvoltă cel mai mult, iar cel vizual cel mai puțin. Bebelușul de o lună nu distinge bine fața mamei, dar simte mirosul ei și al laptelui.
Cât trebuie să doarmă un bebe de 2 luni
Odată cu trecerea lunilor bebelușii își schimbă programul de somn, iar orele pe care le petrec dormind sunt în scădere. La vârsta de 2 luni, un bebeluș trebuie să aibă un total de ore de somn cuprins între 13 -15. Noaptea sunt recomandate între 8 – 10, iar ziua între 5 – 6 ore de somn. Perioadele de trezire sunt mai rare. La această vârstă apar și colicii, care reprezintă, de fapt, adaptarea bebelușului tău la noua alimentație. De obicei, colicii apar la bebelușul de o lună și jumătate și se manifestă cu dureri abdominale. De aceea, în acea perioadă bebelușii sunt foarte agitați, nu dorm corespunzător și refuză mâncarea.
Colicii sunt un adevărat test și pentru părinți, deoarece au parte de multe nopți nedormite și de un copil care plânge continuu din cauza durerilor abdominale. Dacă la o lună bebelușul își ține doar pentru câteva secunde capul ridicat, la 2 luni bebelușul își ține capul ridicat mult timp și stă așezat acolo unde este pus. Își dezvoltă și simțul vizual și distinge deja fețele părinților. Deoarece începe să vadă bine, bebelușul de 2 luni este atent la tot ce se mișcă în jurul său.
Cât doarme un bebe de 3 luni?
De la 3 luni, bebelușul începe să-și modeleze somnul în funcție de zi sau noapte, deoarece își dezvoltă așa-numitul somn „de veghe”. Un bebeluș de 3 luni are nevoie de 12 – 14 ore de somn în total. Cele mai multe sunt noaptea, anume 10 ore, iar restul de 2 – 4 ore sunt ziua. La această vârsta, copilul de 3 luni va începe să aibă perioade mai lungi în care să stea treaz și va vrea să se joace mult. De asemenea, începe să-și ducă mâinile la gură și vrea să stea cât mai mult în preajma mamei.
Este perioada în care va începe să-și folosească mâinile și picioarele și lovește cu ele în stânga și în dreapta. Bebelușul de 3 luni scoate deja primele sunete și imită anumite expresii faciale. Perioadele în care este treaz trebuie să fie productive, astfel încât bebelușul să-și consume energia. Mamele trebuie să vorbească cât mai mult cu micuțul lor și să înceapă să-i descrie totul. Bebele își dezvoltă vederea la distanță și ține pentru câteva minute jucăriile cu mâinile și recunoaște anumite obiecte.
Cât doarme un nou-născut?
Un nou-născut doarme cel mai mult. Între 18 – 19 ore de somn sunt necesare pentru un nou-născut. Până la 3 luni, bebelușul nu va face distincția între zi și noapte, tocmai de aceea va dormi în reprize de 4 – 5 ore. Se pot trezi chiar și după 45 de minute de somn, dacă le este foame. Prima lună de viață este cea mai grea pentru părinți, din cauza programului de somn al copilului. Un nou-născut se trezește chiar și de 4 -5 ori pe noapte, iar perioadele în care stă treaz durează cam 15 minute.
Somnul este esențial pentru un nou-născut, deoarece are rol în formarea sistemului imunitar, iar în timpul somnului mai sunt secretați hormonii de creștere, prolactina și testosteronul. Pentru ca bebelușul vostru să aibă un somn ideal, trebuie să aveți grijă și la locul în care doarme. Este foarte important ca salteaua pe care dorm cei mici să fie tare, iar pătuțul bebelușului să fie gol, adică fără jucării, perne și pături, deoarece există riscul de sufocare.
Nou-născut care doarme prea mult?
Orele de somn pentru un nou-născut sunt esențiale în dezvoltarea anumitor funcții vitale. Un semnal de alarmă pentru mame trebuie să fie atunci când un nou-născut depășește cele 18 -19 ore de somn recomandate. Atunci când bebelușii dorm prea mult, este un semn că aceștia sunt bolnavi. Un factor care duce la perioade prea mari de somn este lipsa hranei. Dacă un bebeluș nu este hrănit suficient, se poate deshidrata și pierde în greutate rapid. Totodată, scutecul se murdărește foarte rar și are o stare de letargie permanentă. Dificultățile de alimentație apar, de obicei, când mama are probleme cu lactația și se apelează la suplimente și lapte praf. În acest caz, trebuie consultat un medic pediatru care va reuși să găsească o soluție prin care cel mic să fie hrănit suficient.
Icterul este un alt factor care îl face pe nou-născut să doarmă prea mult. Această afecțiune este normală, dar există cazuri în care se agravează și vine însoțit de perioade de agitație și tulburări alimentare. Icterul este denumirea pentru culoarea galbenă pe care o au tegumentele bebelușului. În uter, copilul are nevoie de mai mult oxigen, de aceea, se produc multe hematii care au rol în transportarea oxigenului la făt. După naștere, copilul trebuie să scape de aceste globule roșii în exces. Culoarea galbenă a tegumentelor este dată de bilirubină, pigment galben produs de bilă, care degradează hematiile în exces din corpul nou-născutului. Unii copii fac icter imediat după naștere, alții la câteva zile sau săptămâni distanță.
Infecțiile sau răcelile minore pot provoca perioade lungi de somn. Corpul unui nou-născut nu este pregătit să lupte cu infecțiile. Atunci când bebelușul vostru se luptă cu un virus, apar și alte simptome cum ar fi: febra, erupții pe piele, apetit scăzut, letargie, agitație, respirație greoaie și apatie. În aceste cazuri, trebuie de urgență consultul unui pediatru care va acorda tratamentul corespunzător. De obicei, sunt prescrise antibiotice, iar pentru prevenția acestor efcțiuni sunt recomandate vaccinurile.
Cei care au nevoie de perioade mai lungi de somn sunt copii născuți prematur. Aceștia nu au funcțiile și organele dezvoltate complet, de aceea, au tendința să doarmă mai mult decât un copil născut la termen. Somnul unui copil prematur nu este profund, se trezește în fiecare oră și chiar și în acele perioade în care stă treaz este într-o stare de letargie. Un nou-născut prematur are un proces de adaptare greoi, de la mâncare la mediu, până la timpul petrecut cu mama care este abia la câteva zile sau săptămâni de la naștere.
Tabel de somn la bebeluși
Mamele trebuie să fie atente la orele de somn ale bebelușului lor, ca acesta să crească sănătos și fericit. Mai jos găsiți tabelul de somn la bebeluși care vă va ajuta să vă dați seama dacă cel mic doarme suficient sau doarme prea mult.
Vârsta | Ore de somn |
0 - 2 luni | 14 - 18 ore |
2 - 4 luni | 12 - 15 ore |
4 - 6 luni | 12 - 13 ore |
6 - 9 luni | 12 ore |
9 - 12 luni | 11 - 12 ore |
Atenția care trebuie acordată în primele luni de viață ale bebelușilor este esențială. Orele de somn sunt cele care îi ajută pe micuți să se dezvolte normal și să fie sănătoși. Pentru a fi siguri că bebelușul vostru are parte de un somn odihnitor, aveți grijă la mediul în care doarme, de la patuț, până la lumina și obiectele din jurul său. Totodată, cu trecerea lunilor programul bebelușilor se schimbă încet și își dezvoltă treptat toate simțurile. Părinții trebuie să fie trup și suflet alături de copilașii lor care sunt doze zilnice de fericire și împlinire sufletească.
Surse: sleepfoundation.org, reginamaria.ro, pampers.ro
Surse foto: istockphoto.com