Top 5 riscuri ale copiilor nascuti prematur

Top 5 riscuri ale copiilor nascuti prematur

Ioana-Catalina Pavel

O nastere prematura inseamna o nastere care s-a produs inaintea celor 37 de saptamani de gestatie, la 34, 32, sau chiar mai putin de 30 de saptamani. In functie de varsta de gestatie si de greutatea la nastere, prematurii pot fi cu greutate corespunzatoare varstei de gestatie sau cu greutate mai mica sau mai mare decat cea normala pentru varsta de gestatie. In general, pragul de greutate este de 2.500 de grame. Ca urmare, exista un top al celor 5 riscuri de neadaptare la viata extrauterina.

Riscuri ale copiilor nascuti prematur: Cauze

Factori socio-economici si zona geografica. Din cauza acestora, sarcina poate fi nedispensarizata, mama, redus instruita, fie are un venit material si conditii de viata precare, fie consuma droguri, tutun sau alcool.

Patologia maternala presupune anumite patologii preexistente sarcinii (boli de sistem, infectii TBC, malformatii cardiace), sau boli concomitente sarcinii (hipertensiune arteriala, diabet zaharat, pneumonii, infectii urinare si vaginale, boli ale aparatului uro-genital matern: fibrom, malformatii uterine; sarcina multipla (frecventa in cazul fertilizarii in vitro); nespatierea sarcinilor cu intervale mici intre ele si lipsa unei igiene sexuale adecvate.

In 2009, 18% dintre femeile sub 30 de ani au nascut fara a merge la nici un control prenatal. "Peste 40% dintre femeile care nasc prematur nu beneficiaza de o consultatie prenatala sistematica sau periodica", spune profesor doctor Silvia Stoicescu.

Nivelul asistentei medicale in general si, in special, cel obstetrical- care este redus sau superficial din cauza ca este conditionat financiar.

copil nascut prematur 

Riscuri ale copiilor nascuti prematur: Imbolnavirea mamei

Cancer la san. O nastere prematura, care are loc inainte de 32 de saptamani. dubleaza riscul cancerului mamar. Avortul provocat, inainte de 32 de saptamani, de asemenea creste riscul direct proportional cu perioada sarcinii in care s-a produs avortul. In termeni de cancer mamar, nu exista nici o diferenta intre nasterea prematura si avortul tardiv la 32 de saptamani, deoarece schimbarile hormonale ale sanului sunt aceleasi si ele difera doar daca bebelusul este viu la incheierea sarcinii.

Riscuri ale copiilor nascuti prematur: Probleme de sanatate intreaga viata 

Intr-un articol din The Journal of the American Medical Association scrie ca "nasterea prematura poate avea efecte dezastruoase asupra sanatatii copilului si cand acesta devine un tanar adult."

O statistica ne arata ca din cei 1453 de copii decedati din cauze perinatale, in 2000, 61,2% cantareau sub greutatea normala (2500 g). In Romania, acesti copii nascuti prematur mor in proportie de 84,9%.
"Problema cu acesti copii nascuti prematuri este ca, cei mai multi, prezinta deficiente cardiace. Tot organismul lor este suprasolicitat, pentru ca vine pe lume nepregatit pentru viata. Aceste probleme se pot inrautati cu timpul", declara medicii.

copilul nascut prematur preduspus bolilor 

 

Riscuri ale copiilor nascuti prematur: Viata scurta

Se pare ca, conform unor statistici, persoanele nascute prematur au cu 38% mai multe sanse sa moara la varsta adulta. 

Oamenii de stiinta au urmarit evolutia acestora pana la varsta de 36 de ani. Copiii nascuti prematur erau cu 59% mai predispusi sa moara in copilarie comparativ cu aceia nascuti la termen. Unii dintre ei au fost rapusi de anomalii congenitale - defecte cardiace - dar si de probleme respiratorii si endocrine.

Riscul de deces se prelungeste pana la varsta maturitatii. Copiii prematuri care au supravietuit pana la varsta de 18 - 36 de ani, aveau un risc cu 38% mai mare sa moara, comparativ cu persoanele nascute normal.

"Stim cu totii ca micutii nascuti prematur sunt mai predispusi sa moara timpuriu. Dar pana acum, am crezut ca riscul scade pe masura ce persoanele inainteaza in varsta. Studiul arata contrariul - ca exista sanse mai mari ca aceste persoane sa decedeze la varsta adulta", declara cercetatorii.

Rezultatele sugereaza ca persoanele nascute prematur trebuie urmarite medical pe parcursul vietii si trebuie sa duca o viata mai rationala si mai sanatoasa. Ei trebuie sa evite, fumatul, bautura si obezitatea. Cu toate acestea, cei mai multi prematuri care supravietuiesc duc o viata normala. Aproximativ 1 persoana din 1000 prezinta riscul de a muri mai devreme" informeaza studiul.

In ultimii ani, rata mortalitatii infantile (18,6‰), dupa datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii, are cea mai mare valoare din Europa. Cele mai multe decese au fost determinate de afectiuni ale aparatului respirator (30,7%).
Cu cat durata sarcinii este mai redusa, cu atat mortalitatea infantila este mai mare. Incepand cu anii '70, au fost folosite mijloace moderne pentru salvarea vietii copiilor prematuri. Pe langa terapia oxigenului, s-a introdus alimentatia nazo-gastrica, s-a imbunatatit monitorizarea electronica si au fost gasite noi metode de ventilatie artificiala.

In ultimii ani, a evoluat alimentatia intravenoasa, monitorizarea transcutanata a presiunii sangelui si a devenit posibila monitorizarea electronica in cazul leziunilor creierului. Mijloacele tehnice moderne se dovedesc a fi tot mai utile in apararea vietii copilului nenascut. Cu ajutorul acestor tehnici pot fi salvati copiii care se nasc cu o greutate foarte mica la nastere. Astfel, in Marea Britanie, a fost salvat un copil cu o greutate de 340 g.

Riscuri ale copiilor nascuti prematur: IQ scazut

Cercetatorii au vrut sa afle daca exista vreo diferenta intre IQ-ul oamenilor nascuti la termen si al prematurilor.
Savantii au ales subiecti nascuti la timp si prematuri, ajunsi la varsta adulta. Acestora li s-au dat niste teste de inteligenta. Astfel, cercetatorii au aflat ca persoanele premature aveau un IQ mai scazut cu 8,4 puncte decat oamenii obisnuiti. Mai mult, ei aveau nevoie de mai mult timp pentru a rezolva problemele.

copil care a ramas in urma cu lectia 


Cu toate acestea, cercetatoarea-sefa, Katri Rikkonen, profesoara de psihologie la Universitatea din Helsinki, considera ca viitorul bebelusilor nascuti prematur nu este compromis. Diferentele reflectate la nivelul IQ-ului nu aveau ecou in viata de zi cu zi a persoanelor premature.

Cele doua grupe, formate din 200 de oameni, si-au terminat studiile in acelasi numar de ani si au avut note asemanatoare.

"Partea buna a studiului este ca am descoperit ca oamenii nascuti prematur nu au probleme grave in viata. Diferentele sunt observabile la un nivel subtil, dar nu se reflecta in viata de zi cu zi", a declarat cercetatoarea.

Savantii cred ca, de vina pentru aceste probleme cognite, sunt leziunile cerebrale produse in momentul nasterii. Chiar daca aceste nu sunt severe, ele au un impact dramatic asupra capacitatilor cognitive si plastice ale creierului" spune Raikkonen.

Riscurile copiilor nascuti prematur: Calitate indoielnica a vietii

Nasterea prematura este traumatizanta atat pentru bebelus, cat si pentru mama. Medicina moderna a gasit cai de a imbunatati prognosticul copiilor nascuti inainte de termen. Cei mai multi din acestia isi revin dupa cateva spatamani petrecute la sectia de terapie intensiva. Cu toate acestea, se pare ca traumele de la nastere afecteaza permanent calitatea vietii persoanei aduse pe lume prematur.

 

Surse:

Carti:
Avortul si cancerul mamar: o legatura care nu va disparea, dr. Angela Lafranchi
O viziune asupra vietii, C-tin Iftime, Larisa Ciochina

Articol in The Journal of the American Medical Association

Articolul urmator
A venit pe lume la 22 de săptămâni și a primit șanse mici de viață, dar a sfidat moartea! "Era transparent când l-am născut"
A venit pe lume la 22 de săptămâni și a primit șanse mici de viață, dar a sfidat moartea! "Era transparent când l-am născut"

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Personalitatea copiilor născuți în anul 2024. Ce spun astrologii?
    Personalitatea copiilor născuți în anul 2024. Ce spun astrologii?

    Copiii născuți în anul 2024, un an de mare însemnătate în astrologia chinezească și numerologie, vor fi norocoși, inteligenți, intuitivi și vor pune pasiune...

    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?
    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?

    Vitamina D este cunoscută mai ales pentru rolul său în funcționarea normală a sistemului imunitar, a sistemului osos și a sistemului muscular. Parcurgând articolul de mai...

    Micuțul miracol: cum a fost salvat un bebeluș prematur cu o pungă de sandviș
    Micuțul miracol: cum a fost salvat un bebeluș prematur cu o pungă de sandviș

    Un bebeluș prematur născut la 22 de săptămâni a supraviețuit și este acum perfect sănătos după ce a fost salvat cu ajutorul unei ... pungi de sandviș.

    Soacra mea refuză să se abțină de la fumat în preajma copilului nostru născut prematur
    Soacra mea refuză să se abțină de la fumat în preajma copilului nostru născut prematur

    Cu toții știm că fumatul e un obicei nesănătos, iar fumătorilor le este foarte greu să renunțe la acesta. Totuși, există anumite limite sau reguli care spun unde e permis sau unde...

    Dorințele simple de Crăciun ale copiilor nevoiași. Nu visează la jucării, ci la căldură și haine
    Dorințele simple de Crăciun ale copiilor nevoiași. Nu visează la jucării, ci la căldură și haine

    Pentru mii de copii din România, Moș Crăciun nu există decât în basme. În timp ce unii micuți așteaptă jucării și dulciuri sub bradul de Crăciun, alți copii...

    Sunt mamă și paramedic: iată top 5 reguli pentru siguranța copiilor mei pe care le respect mereu
    Sunt mamă și paramedic: iată top 5 reguli pentru siguranța copiilor mei pe care le respect mereu

    Nikki Jurcutz este din Australia, este mamă, paramedic și CEO la Tiny Hearts Education, o organizație de parenting. Aceasta a postat pe TikTok un video în care explică cele 5...

    Dr. Craiu despre deciziile eronate ale medicilor legate de tratamentul copiilor în România
    Dr. Craiu despre deciziile eronate ale medicilor legate de tratamentul copiilor în România

    Pentru că au început școlile și grădinițele, au început și virozele respiratorii cu tuse, febră și obstrucție nazală. Așa că mulți părinți dau fuga la medic pentru...

    Fetița dependentă de jucăria de care uitase și alte dependențe ale copiilor
    Fetița dependentă de jucăria de care uitase și alte dependențe ale copiilor

    Fetița mea de 11 ani nu prea se mai joacă cu jucării de pluș, dar recent a făcut obsesie pentru broscuța sa interactivă de pluș pe care o are de la naștere. Toată ziua se plimba cu...

    © 2024 Qbebe