Cadita - cea mai buna alegere pentru bebelusul tau

Cadita - cea mai buna alegere pentru bebelusul tau

Irina Olteanu - Redactor Senior

Cadita bebeluslui reprezinta unul dintre primele obiecte achizitionate de parinti. Fiind vorba despre o rutina care se va desfasura extrem de des, este important sa achizitionam un produs durabil si de calitate, care sa corespunda necesitatilor bebelusului. Cum procedam in ce priveste alegerea caditei beblusului vom afla in continuare.

Majoritatea caditelor disponibile in comert sunt realizate din plastic. Exista insa si o generatie "mai noua" care nu seamana deloc cu modelul clasic, ci mai degraba cu un balansoar, ale carei componente sunt materiale textile si metal. Exceptand bugetul, care de altfel reprezinta un factor hotarator si care ne poate limita optiunile semnificativ trebuie sa tinem cont de urmatoarele aspecte cand achizitionam acest obiect destinat igienei:

Cadita bebelusului - durata de folosire

Durata de folosire practic contribuie indirect la o clasificare a tipurilor de cadite, acestea fiind in general destinate unei anumite categorii de varsta sau greutati a copilului.

Cadita bebelului - modelul clasic

Astfel, caditele asa-zis clasice pot reprezenta o solutie convenabila din punct de vedere financiar, dar sunt mai dificil de depozitat din cauza dimensiunii mari si nici nu-l putem lasa pe cel mic singur la baie, fiind cel putin pe perioada primului an de viata necesar sa il sustinem pe brate (ca regula, nu trebuie sa lasam niciodata copilul nesupravegheat in cada de baie deoarece pot aparea accidente si se poate ineca si in apa foarte mica). Din fericire, daca optam pentru acest model, nu ne vom mai gandi prea curand la schimbarea caditei cu una mai incapatoare (poate fi folosita pana la varsta de 4-5 ani). Exista si cadite mai mici de acest gen care pot fi montate (si vin insotite ) de un suport metalic (pentru a ocupa mai putin loc in casa).

Cadita bebelusului - suportul de baie

Suportul de baie este realizat tot din plastic si este usor inclinat, fiind destinat bebelusilor intre 0 si 10 luni. In acesta, copilul sta pe spate, intr-o pozitie stabila, confortabila, cu bratele si picioarele libere, iar capul sau este intotdeauna la suprafata apei, in timp ce corpul acestuia este in apa (de regula inaltimea maxima a copilului trebuie sa fie de 70 cm, iar greutatea de maxim 8 kg).

Cadita bebelusului - reductorul de baie

O varianta a suportului de baie este denumit de producatori drept reductor de baie si este realizat din material textil, fiind recomandat insa pentru bebelusi de varsta foarte mica (sub 8 kg) dispunand de suport antialunecare pentru o imbaiere in conditii sigure. Avantajul pe care ni-l ofera acesta este faptul ca nu trebuie sa mai sustinem noi copilul, ci il putem aseza in acest suport care are deja o pozitie inclinata (ideala pentru copiii de varsta mica care nu sunt capabili sa isi sustina singuri capul), nu ocupa mult loc in casa, dispune de ventuze pentru o fixare optima si este proiectat pentru orice tip de cada.

Cadita bebelusului - modelul oala

Exista si varianta caditelor de tip oala dar nu pot fi utilizate pe termen lung (pentru maxim 25 kg). Acestea dispun de un indicator pentru nivelul apei si avantajul lor este ca cel mic sta in fund (daca este suficient de mare) putand fi instalate chiar si in cabinele de dus (datorita spatiului mic pe care il ocupa). Avantajul acestora este, ca si in cazul suportului de baie sau in cazul reductorului mai sus mentionate este faptul ca cel mic nu este complet acoperit de apa, presupunand si un consum redus de apa (poate fi un dezavataj in cazul copiilor care adora sa se balaceasca).

Cadita bebelusului - balansoarul de baie

Balansoarul pentru cadita reprezinta un model recent pentru imbaiere si dispune de un suport pentru cap (reglabil in 2 pozitii - si perna suportului este reglabila, cu husa detasabila si lavabila) fiind extrem de stabil. Este fabricat dintr-un material moale si se pliaza usor pentru a fi transportat si depozitat cu facilitate. Pretul sau usor mai ridicat decat al modelelor enuntate anterior, poate reprezenta un inconvenient in achizitia lui. Se pare insa ca acesta este menit sa transforme imbaierea intr-o activitate distractiva.

Alte variante de cadite

Putem gasi pe piata cadite pliabile si gonflabile. In cazul celor din urma, perisabilitatea este mai ridicata (pot fi intepate/sparte), dar ambele au avantajul de a ocupa foarte putin spatiu (cand sunt impachetate). Desi sunt adresate in principal uzului pe termen scurt (calatorii, deplasari, vacante), daca vrem sa oferim celor mici o varianta inedita de a face baie, le putem folosi oricand (pretul este insa destul de ridicat).

Alte accesorii pentru cadite: termometru si dop de golire. Ultimul este in general un accesoriu de baza pentru majoritatea modelelor de cadite, usurand evacuarea apei. Termometrul incorporat poate ridica usor pretul produsului insa usureaza munca parintelui (in verificarea temperaturii apei). De asemenea, exista si saltelute anti-alunecare (sunt ideale pentru a reduce riscul alunecarii copilasului in cadita, in timpul imbaierii) care pot fi atasate cu ajutorul ventuzelor de cadite, pentru a spori nivelul de siguranta (in cazul in care cadita nu are deja incorporat un sistem anti-alunecare). Unele cadite dispun si de locas/carlig special de agatare (pentru a le putea depozita mai eficient).

    

Caditele pentru bebelusi- cand putem renunta la ele

Desi multi parinti prefera inca de la o varsta frageda a copilului sa se imbaieze impreuna cu acesta in cada de baie normala, specialistii nu recomanda, deoarece copilul se poate lovi (fie la cap sau la alta parte din corp), fie poate aluneca din brate si chiar si o secunda de neatentie poate avea urmari neplacute (de la aversiunea pentru apa pana la inec).

Caditele pentru bebelusi - de retinut

Din cauza numeroaselor accidente ce pot aparea din cauza acestui ritual de igiena aparent banal (chiar si cand parintele este prezent), trebuie sa urmarim in primul rand standarde de siguranta, eventuale certificari ale producatorilor pentru produsul pe care intentionam sa-l achizitionam. In mod evident, trebuie sa avem grija ca produsul sa corespunda dimensiunilor si necesitatilor copilului. Evitati caditele sau scaunele de baie cu muchii dure/taioase/ascutite care pot dauna pielii sensibile a bebelusului. Este de preferat sa evitam modelele vechi, precum si pe cele deja folosite, deoarece se pot deteriora in timp si pot ceda in timp ce copilul se afla in acestea. De asemenea, in cazul in care este vorba de un produs complex (cum este un scaun, suport etc), respectati intocmai indicatiile fabricantului de asamblare si utilizare pentru a scadea riscula aparitiei accidentelor. Nu in ultimul rand, nu va indepartati niciodata mai mult de un metru de bebelus si asigurati-va ca il urmariti in permanenta cat timp este in baie. Nu lasati niciodata un copil mai mare sa supravegheze bebelusul in lipsa voastra.

 

 

Articolul urmator
Bebe nu doarme? Cea mai comună greșeală pe care o face majoritatea părinților
Bebe nu doarme? Cea mai comună greșeală pe care o face majoritatea părinților

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Un bărbat trebuie să aleagă între logodnica și mama lui, care mai are 5 ani de trăit. „E cea mai grea alegere din viața mea”
    Un bărbat trebuie să aleagă între logodnica și mama lui, care mai are 5 ani de trăit. „E cea mai grea alegere din viața mea”

    Ce faci când ai de ales între iubirea vieții tale și persoana care ți-a dat viață? Un bărbat a fost pus să facă o alegere care i-a schimbat viața pentru totdeauna! A...

    De ce cea mai mare greșeală a ta este, de fapt, cea mai bună lecție de viață, în funcție de zodie
    De ce cea mai mare greșeală a ta este, de fapt, cea mai bună lecție de viață, în funcție de zodie

    Sensibile și romantice, zodiile de apă au o importantă lecție astrologică de învățat. Creativele, comunicativele și istețele zodii de aer primesc sfaturi importante de care...

    Cea mai bună rețetă cu cartofi din lume
    Cea mai bună rețetă cu cartofi din lume

    Rețetele cu cartofi sunt printre cele mai căutate și mai îndrăgite. Versatili și sățioși, cartofii pot fi puși în valoare în numeroase moduri, inclusiv în...

    Cea mai bună prăjitură cu caramel
    Cea mai bună prăjitură cu caramel

    Prăjitura cu caramel este un deliciu apreciat în întreaga lume, cunoscută pentru gustul său bogat și complex, textura extrem de fină și cremoasă, precum și pentru...

    Nu vreau să-mi părăsesc soțul, deși m-a înșelat cu sora mea și cu cea mai bună prietenă
    Nu vreau să-mi părăsesc soțul, deși m-a înșelat cu sora mea și cu cea mai bună prietenă

    După trei ani de căsnicie, o femeie a descoperit că soțul ei o înșela cu sora ei pe care a și lăsat-o însărcinată de două ori. Și mai șocant este că absolut toți...

    Soțul meu și cea mai bună prietenă a mea au o aventură. Ce să fac?
    Soțul meu și cea mai bună prietenă a mea au o aventură. Ce să fac?

    Să afli că soțul tău are o aventură face parte dintre cele mai dure experiențe prin care poți trece în viața de cuplu. Lucrurile devin însă mai dificil de gestionat...

    România, pe locul 4 în topul țărilor cu cea mai bună mâncare din lume
    România, pe locul 4 în topul țărilor cu cea mai bună mâncare din lume

    Nimic nu se compară cu mâncarea tradițională românească! Nu o spunem doar noi, ci și turiștii străini care i-au adus României un loc de cinste în topul...

    Dulceață de mure: cea mai bună rețetă
    Dulceață de mure: cea mai bună rețetă

    Murele fac parte dintre cele mai apreciate fructe de pădure, fiind bogate în vitamine, minerale, antioxidanți și fibre. În plus, fiind suculente și având o aromă...

    © 2024 Qbebe