- Cum introduci mancarea solida in dieta bebelusului tau - generalitati
- Semne care-ti spun ca bebelusul este pregatit pentru mancarea solida
- Mancarea solida pentru bebelusii intre 4 si 6 luni
- Mancarea solida pentru bebelusii cu varste cuprinse intre 6 si 8 luni
- Mancarea solida pentru bebelusii intre 8 si 10 luni
- Mancarea solida pentru bebelusii intre 10 si 12 luni
Cum introduci mancarea solida in dieta bebelusului tau - generalitati
Nutrimentele necesare pentru energia consumata in urma procesului de crestere provin din hrana pe care i-o dai bebelusului tau. La inceput, bineinteles, ca il vei hrani cu lapte, recomandata fiind alaptarea naturala. In cazul in care, din diferite motive nu poti alapta, formula de lapte praf ofera copilului mic toate vitaminele si mineralele de care are nevoie.
Dupa 4 luni sau dupa 6 luni (in functie de laptele pe care-l mananca puiutul tau) trebuie sa incepi sa ii dai copilului tau si mancare solida, care fiind mult mai diversificata ii va oferi micutului o mai mare cantitate de nutrimente.
Alternarea mancarii solide cu alaptarea se adapteaza la varsta copilului. Alimentele se introduc treptat in functie de consistenta lor, de toleranta copilului la anumite mancaruri. Unele alimente se introduc mult mai tarziu, desi sunt sanatoase si pline de nutrimente, pentru ca pot provoca alergii.
Diversificarea alimentatiei sugarului nu este tocmai un proces usor. La fiecare aliment nou introdus in dieta copilului trebuie sa-i urmaresti scaunul si sa studiezi atent comportamentul bebelusului. Este el mic dar poate o mancarica nu i-a placut sau nu i-a picat tocmai bine si stomacelul lui poate sa protesteze.
De asemenea, daca vezi pe pielea lui, mai mult pe burtica, o spuzela aparuta din senin, este posibil sa fie o alergie alimentara. Mergi cu el la doctor.
Semne care-ti spun ca bebelusul este pregatit pentru mancarea solida
Bebelusul tau iti „spune" atunci cand este pregatit sa primeasca si altceva de mancare decat laptic. Astfel, fii atenta daca isi poate tine capul singur, sta bine in scaun, face gesturi de mestecare, ia in greutate semnificativ, ajungand sa-si dubleze greutatea initiala, isi arata interesul pentru mancare, poate sa inchida gura in jurul unei lingurite, isi poate folosi limba pentru a muta mancarea in interiorul gurii, pare infometat dupa ce l-ai hranit de 8-10 ori cu laptic, daca ii cresc dintisorii.
In cazul in care sunteti pregatiti (si tu si bebelusul) poti incepe sa ii dai, dimineata si seara, cereale uscate de orez amestecate cu lapte, 1 lingurita de cereale la 120ml de lapte. Treptat vei creste cantitatea de cereale.
Mancarea solida pentru bebelusii intre 4 si 6 luni
Pana la 4 luni este clar ca-l vei hrani doar cu laptele tau sau cu formula de lapte dedicata varstei. Tubul digestiv al bebelusului nou-nascut nu este dezvoltat complet si nu-i poti da mancare solida intrucat nu poate sa o digere.
Dupa 4 luni bebelusul poate primi:
• cereale fara gluten, ca orezul, ovazul si orzul,
• fructe-avocado, mere, nectarine, banana si pere (mai rar banana pentru ca poate constipa, celelalte fructe ar fi bine sa le fierbi sau sa le bagi la cuptor)
• legume- morcov, dovlecel, cartof, conopida, cartofi dulci (de preferat fierte)
• evita laptele de vaca.
Fiind la varsta frageda, in care inca nu stie cum sa mestece sau nu are cu ce sa mestece pentru ca nu i-au crescut dintisori, orice tip de mancare solida poate fi periculoasa pentru el. Asa ca, mancarea ar trebui sa fie mai mult lichida (supa de legume i-o poti da cu biberonul), chiar si piureul de legume sau de fructe trebuie sa fie foarte fluid.
Mancarea solida pentru bebelusii cu varste cuprinse intre 6 si 8 luni
Dupa 6 luni copilul poate primi:
• cereale ( orezul, ovazul si orzul);
• fructe- avocado, mere, banana, pere, caise,mango, nectarine, prune;
• legume - cartofi dulci, fasole verde, morcovi, mazare si pastarnac,dovlecel, conopida, cartof, rosie (fara samburi);
• mancaruri cu protein animala- carne de pui, carne de curcan sau tofu;
• produse din lapte-iaurtul si branza de vaca facuta in casa.
Fructele si legumele ar fi bine sa fie preparate termic (prin fierbere sau coacere). Astfel, sunt mai usor de digerat si elimini orice substanta toxica din alimentul respectiv. Daca faci supa, in primele luni nu fierbe in aceeasi oala carnea cu legumele.
Mancarea solida pentru bebelusii intre 8 si 10 luni
Dupa 8 luni copilul poate primi:
• cereale si fainoase: biscuit graham, paine prajita, biscuiti din multe fainoase,
• fructe: coacaze, pepene, cirese, merisor, smochina, grapefruit, kiwi, papaya si pepene galben, pe langa celelalte fructe, cu care este deja obisnuit.
• legume: sparanghel, spanac, broccoli, conopida, cartofi albi, ceapa, ardei, praz, vinete si pastarnac,
• produse ce contin proteine: galbenus de ou, carne de pasare, ficat de pasare (numai bio, de la pasari de curte)
• produse lactate: iaurt, crema de branza, branza de casa.
Mancarea solida pentru bebelusii intre 10 si 12 luni
Dupa 10 luni copilul poate primi:
• cereale si fainoase: paste, cereale din grau, chifla, cereale dedicate varstei;
• fructe: cirese, citrice, grapefruit, ananas (dar si fructele introduse deja in dieta);
• legume - sfecla, spanac, rosii, castravete si anghinare (dar si legumele introduse deja in dieta);
• produse ce contin proteine: oualele intregi, peste, carne slaba;
• produse lactate: lapte, branzeturi.
Daca vrei sa-i dai lapte de vaca (laptele de capra sau oaie nu este recomandat bebelusilor care nu au implinit un an) ai grija sa-l fierbi bine, cel putin 10 minute, chiar daca il iei deja fiert din comert. Daca-i faci melcisori sau orez cu lapte, ai grija ca totul sa fiarba foarte bine. Nu exagera cu orezul, poate sa constipe.
Branzeturile trebuie sa fie din lapte de vaca (celelalte soiuri pot da alergii).
Copilul poate consuma la aceasta varsta fructe si legume crude, dar indeparteaza coaja. Aceasta poate fi injectata cu diverse substante toxice.
Andreea Sandu, o mamica din Ploiesti ne-a povestit cum a inceput diversificarea si cum a alternat mancarea solida cu alaptarea:
Pentru Vladut, baietelul meu de un an si jumatate, am inceput diversificarea la 4 luni. M-am speriat pe la 2 luni ca-mi dadea afara foarte mult lapte, dupa ce manca si am mers la doctor. Acesta ne-a spus ca are reflux gastric si ca trebuie sa incercam o formula speciala de lapte.
Am alternat in jur de 2 luni laptele de mama cu formula indicata de medic, doar ca lui Vladut ii placea mai mult biberonul si formula pentru ca facea mai putin efort cand manca si usor usor am ramas fara lapte in sani. La vizita de 4 luni medicul m-a intrebat daca mai papa laptic de la mama si daca i-am zis ca nu, ne-a recomandat diversificarea si ne-a dat o reteta care la noi a functionat foarte bine.
Supa de legume la 4 luni
Se pune la fiert in maxim 500 ml de apa, cate o bucata din:
- Legume care NU se paseaza: radacina de patrunjel, pastarnac, ceapa, ardei
- Legume care se vor pasa: morcov, dovlecel, rosie, conopida, cartof (aceasta este ordinea de introducere a alimentelor)
IN PRIMA ZI se pun la fiert legumele care NU se paseaza + morcov si dovlecel. La masa depranz bebele va primi zeama ce rezulta din fierberea legumelor peste care se adauga o lingura de lapte praf, o cupa de faina de orez sau porumb.
IN A DOUA ZI se pun la fiert aceleasi legume ca in ziua intai, dar se va pasa o lingurita de morcov care se adauga peste zeama de legume.
IN A TREIA ZI se adauga la fiert rosia si se paseaza o lingurita de morcov si un ade dovlecel, ce se adauga peste zeama.
IN A PATRA ZI se adauga la fiert conopida si se paseaza o lingurita de morcov, una de dovlecel si una de rosie.
IN A CINCEA ZI se adauga la fiert cartoful si se paseaza o lingurita de morcov, una de dovlecel, una de rosie si una de conopida.
IN A SASEA ZI se paseaza si cartoful.
Dupa prima saptamana se pun la fiert si o lingurita de ulei si un praf mic de sare si se vacreste cantitatea de legume pasate, scazand cantitatea de zeama, pana ce mancarea devine un piure fluid. Cantitatea 135-150 ml (cat o masa intreaga)
Branzica de vaci la 5 luni
Se pune la prins un litru de lapte de vaca, fiert 10 minute si racit, insamantat cu 100 ml iaurt simplu.
Se lasa la temperatura camerei pana dimineata. Cand s-a inchegat se pune pe foc, fara sa fiarba. Prin cresterea temperaturii se va separa cheagul de zer. Cheagul (branza de vaci) se strecoara, se aduna si se pune la frigider. Este valabila 3 zile.
La inceput, branza de vaci se va pune in supa, de la 2-3 lingurite pana la o lingurita cu varf( aproximativ 50 g).
Aceste alimente inlocuiesc o masa de lapte la pranz. In restul zilei, bebelusul mananca lapte, fie de la mama, fie formula.
Pireul de fructe la 6 luni
La 6 luni medicul pediatru ne-a spus ca putem incepe sa-i dam cateva lingurite de fructe fierte si pasate (piure de fructe). Fructele recomandate: mere, pere, piersici. Medicul nostru a spus ca prin fierbere toate substantele nocive din fructe sunt distruse. In plus alimentele fierte sunt mai usor de digerat pentru bebelus.
Pireul de fructe il poate primi bebelusul la masa de dimineata. Ca sa fie mai consistent poti bune si niste branza de vaca in piureul de fructe.
Marul copt sau gutuia coapta la cuptor cu putina branza de vaca facuta de tine in casa este un desert delicios pentru cel mic. Ai grija ca fructele sa fie bine coapte, ca sa fie dulci. Altfel bebelusul ar putea respinge mancarea. La aceasta varsta nu poti folosi nici zahar nici miere.
In supa bebelusului de 6 luni poti adauga, broccoli, spanac, salata verde.
In concluzie, copilul de 6 luni poate manca piure de fructe dimineata, supa la pranz sau piure de legume si laptic la cerere. Seara ii poti adauga in laptic cateva cupe de cereale de orez, ovaz sau orz.
Carnita de pui sau curcan la 7-8 luni
Carnea de pui sau de curcan a fost recomandarea medicului pediatru, in cazul nostru. Daca aveti rude la tara, cereti sa va dea pieptul de pui sau de curcan atunci cand taie cineva o pasare de curte. Ficatul de la pasarile crescute natural , in curte este foarte bun pentru sanatatea bebelusului. Nu-i recomandat sa-i dai la aceasta varsta ficat din comert. In ficat se strang toate toxinele care provin din alimentatia nesanatoasa a pasarilor crescute la ferma.
Carnea de pui se fierbe , la inceput, separat de legume. Apoi se marunteste cu ajutorul unui blender si se adauga in supa. Carnea se da o zi da una nu. Eu puneam in supa bebelusului (la recomandarea medicului) o zi branza de vaci, o zi carne.
Galbenusul de ou la 8 luni
La 8 luni am introdus galbenusul de ou (albusul poate provoca alergii la copiii mici). Si pe acesta l-am bagat in supa ( prima data un sfert, apoi o jumatate, pe la sfarsitul lunii manca un galbenus intreg).
Am renuntat sa mai bag in supa branza de vaci si alternam au cu carne. De 2 ori pe saptamana ou si in restul zilelor carne. Vorbim tot de masa de pranz. Dimineata avea acelasi meniu, fructe cu branzica, in rest lapte, seara lapte cu cereale.
Dupa 10 luni lucrurile au devenit mai usoare si mesele de laptic s-au rarit. Am incercat si iaurtul simplu, sau amestecat cu bucatele, foarte bine maruntite, de fructe. Apoi niste biscuitei pentru bebelusi. Am continuat cu supele in care puneam orice leguma imi venea la mana. Piureurile din legume erau foarte bine apreciate. Dimineata fructele erau si sunt si acum nelipsite. Am introdus in dieta bebelusului toate fructele, mai putin cele care pot provoca alergii ( capsiuni, fructe de padure).
Pana la varsta de un an deja, pot spune, ca avea un meniu diversificat si sanatos. Lapticul il manca seara ( cu cereale) si dimineata foarte devreme (simplu). In jur de ora 11 manca piure de fructe cu branza. La pranz supa mai groasa de legume cu carnita. Intre mese ii mai dadeam suc natural de fructe (facut in casa) sau un iaurt, ori un galbenus de ou frecat cu putin ulei de masline.
Daca incepem sa alternam mancarea solida cu alaptarea naturala, dupa 6 luni, aceste retete pot functiona la fel de bine. Decalam diversificarea cu 2 luni si bebelusul va beneficia numai de lapticul bun si „ocrotitor" al mamei. In cazul in care ai un laptic bun si satios, este si pacat ca bebelusul sa nu profite. Nutrimentele din lapticul mamei sunt mult mai bine asimilate de organismul copilului decat cele din mancarica pregatita in casa.