Alcoolul în alăptare: sfaturile specialiștilor

Alcoolul în alăptare: sfaturile specialiștilor

Mirela Floricescu - Redactor

De-a lungul timpul s-a vehiculat ideea că alcoolul este strict interzis atât în timpul sarcinii, cât și în perioada alăptării. În realitate, alcoolul nu trebuie evitat în totalitate de către proaspetele mămici, dar el trebuie consumat cu moderație. În funcție de băutura aleasă, există și o cantitate maximă de alcool sigură pentru mamă și bebeluș. Află mai jos tot ce trebuie să știi despre consumul de alcool în alăptare.

Alcoolul influențează cantitatea laptelui?

În laptele matern, alcoolul poate fi detectat timp de 3 – 4 ore de la consum, iar acesta poate afecta ușor cantitatea laptelui. Alcoolul atinge cote maxime în 30 – 60 de minute de la ingerarea băuturii. De aceea, este foarte important ca bebelușul să nu fie alăptat minim 3 ore după ce ai consumat alcool, tocmai pentru ca ficatul să aibă timp să filtreze substanța.

femeie-care-bea-dintr-un-pahar-cu-vin-rosu

Într-un studiu din 2005 despre alcool în alăptare, este detaliat faptul că oxitocina și prolactina, adică cei 2 hormonii care stimulează lactația, sunt perturbați atunci când o mamă consumă alcool. Principala  consecință a scăderii acestor hormoni se observă în cantitatea redusă de lapte. În primul rând, alcoolul în alăptare acționează la nivel neurologic, adică inhibă producția de oxitocină. Această oxitocină este un hormon eliberat de glanda pituitară ca răspuns la stimularea mamelonului de către bebeluș. Cu cât bebe este mai înfometat, cu atât nivelul de oxitocină crește, dar în urma consumului de alcool gustul laptelui se schimbă, iar diminuarea cantității de oxitocină determină relaxarea glandei mamare, care nu mai eliberează suficient lapte. Aceeași situație se repetă și în cazul prolactinei, hormonul care stimulează secreția de lapte. Prolactina are și rolul esențial de a crea lapte pentru următoarea masă. Dacă există dereglări de oxitocină și prolactină, este posibil ca bebe să rămână flămând. De asemenea, copilul poate refuza să mai fie hrănit la sân, dacă gustul laptelui s-a schimbat.

Cât alcool trebuie să consum în alăptare, în funcție de băutura aleasă

Fiecare tip de băutură are o anumită cantitate de alcool. În funcție de această cantitate, trebuie să calculezi și câți ml poți consuma maxim într-o zi, pentru a nu-l afecta pe bebe. Ține cont de faptul că un consum moderat de alcool nu are efecte dăunătoare asupra copilului, mai ales dacă aștepți 2 ore înainte de a alăpta. În funcție de băutura aleasă, consumul moderat de alcool înseamnă:

  • 150 ml de vin roșu/alb (minimum 7% alcool)
  • 330 ml de bere blondă (cu maxim 5% alcool)
  • 44 ml lichior/băuturi spirtoase

Nu uita de și de faptul că există în magazine anumite tipuri de ciocolată sau bomboane care pot avea în compoziție o cantitate mică de alcool. Într-adevăr, ea nu este semnificativă, dar contează atunci când deja ai consumat 1 – 2 băuturi pe bază de alcool.

Citește și: Alăptarea: tabelul de interacțiune al alimentelor cu laptele de mamă

Cum afectează alcoolul din lapte bebelușul?

Însă, dacă sunt depășite cantitățile de alcool precizate mai sus, există riscuri pentru bebeluș. Alcoolul la bebeluși poate avea efecte negative pe termen lung, anume afectează creșterea sau cel mic se poate confrunta cu tulburări de somn. Alcoolul are, de asemenea, efecte asupra memoriei sau capacității de învățare a copilului. Totodată, se pare că unii copii expuși la cantități mari de alcool, adică peste 75 g de alcool pur/zi, pot avea la maturitate o afinitate către a bea, la rândul lor, alcool.

Pe termen scurt, atunci când vorbim despre alcool în alăptare, ne referim la diminuarea cantității de lapte și la schimbarea de dispoziție a copilului, ori din cauza gustului sau a gazelor. Da, gustul diferit al laptelui îi poate provoca celui mic disconfort abdominal.

Alți factori care influențează efectele pe care alcoolul le are asupra bebelușului sunt:

  • Obișnuința de a consuma alcool zilnic: pune un stres suplimentar asupra copilului, iar nivelul de cortizol va crește. Coritizolul este hormonul care oferă starea de nervozitate. Un stres continuu are, la rândul său, efecte negative precum: scăderea imunității, obezitate sau irascibilitate.
  • Vârsta copilului: cu cât bebe este mai mic cu atât alcoolul este mai greu de metabolizat de către ficat, ceea ce înseamnă că efectele sale vor dura mai mult timp.

Citește și: Când nu este bine să alăptezi?

Sfaturi privind consumul de alcool în perioada alăptării

Dacă vrei să te bucuri de puțin alcool în alăptare, nu uita că moderația este cuvântul de bază. Consumul moderat de alcool nu prezintă riscuri pentru bebeluș. În schimb, dacă nu vrei să-ți expui sugarul la niciun risc în timpul alăptării, indicat este să nu consumi deloc alcool. Iată mai jos câteva sfaturi utile privind consumul de alcool în alăptare.

barbat-care-vrea-sa-puna-vin-rosu-in-pahar-si-femeie-care-tine-mana-deasupra-paharului

  1. Indicat este să consumi o băutură alcoolică după ce l-ai alăptat pe bebe. În acest mod, ești sigură că bebelușul tău va adormi fericit.
  2. Dacă ai consumat alcool, așteaptă 3 – 4 ore înainte de a alăpta. În acele câteva ore alcoolul va se va filtra complet.
  3. Pomparea și aruncarea laptelui nu rezolvă problema. Trecerea timpului este singura variantă prin care alcoolul este eliminat din organism.
  4. Nu te speria dacă fluxul de lapte scade după ce ai consumat alcool într-o zi. Lucrurile vor reveni la normal imediat ce alcoolul va fi eliminat din corp.
  5. Dacă în urma consumului de alcool ai vărsături, este recomandat să amâni alăptarea până în următoarea zi. În ziua respectivă, bebelușul trebuie hrănit cu formule de lapte praf.
  6. O variantă sănătoasă pentru proaspetele mămici, care nu vor să consume alcool, dar nu știu nici cum să păcălească papilele gustative o reprezintă berea fără alcool. Berea fără alcool în alăptare crește nivelul de antixodianți din laptele matern. De asemenea, berea fără alcool are un conținut caloric scăzut, anume 18 kcal pentru 100 ml. Doar berea fără alcool este sigură pentru mamă și copil, iar pentru bere cu alcool în alăptare nu trebuie depășită doza moderată de 330 ml pe zi, la o băutură cu maxim 5% alcool.

Alcoolul nu este un ingredient nociv dacă este consumat cu moderație. Atenția trebuie să fie și mai mare, mai ales dacă anumite băuturi alcoolice sunt băute de către o mămică care alăptează. Despre alcool în alăptare este esențial să știi ce cantități sunt sigure pentru tine și bebe, dar și cât timp trebuie să aștepți până să îți hrănești copilul. În cazul în care bebelușul nu se simte bine chiar și la mai mult de 5 – 6 ore după ce ai consumat alcool, este recomandat să-l elimini din dieta ta până la finalul perioadei de alăptare.

Surse: doc.ro, romedic.ro, llli.org, ncbi.nlm.nih.gov, romper.com, medela.com.au, la-pediatru.ro, desprecopii.com, csid.ro

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Un consultant în lactație răspunde la 5 întrebări inconfortabile despre alăptare
Un consultant în lactație răspunde la 5 întrebări inconfortabile despre alăptare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    În cât timp iese alcoolul din organism
    În cât timp iese alcoolul din organism

    Te-ai întrebat cât timp îi ia corpului tău pentru a elimina alcoolul din organism? Află care sunt factorii care contribuie la durata alcoolului în organism și care...

    Sfaturile bunicilor sunt „antidepresive” naturale, spun studiile
    Sfaturile bunicilor sunt „antidepresive” naturale, spun studiile

    Printre cele mai cunoscute vorbe din popor se regăsește și aceasta: „Cine nu are bătrâni, să-și cumpere”. Fie că te raportezi la bunicii tăi, fie că te raportezi...

    Sfaturile unui cofetar profesionist pentru cele mai bune fursecuri de Crăciun
    Sfaturile unui cofetar profesionist pentru cele mai bune fursecuri de Crăciun

    Un cofetar profesionist cu o experiență de peste 10 ani, împarte cu noi secretele sale pentru cele mai gustoase fursecuri de Crăciun pe care, spune el, le vom savura până la...

    Te rog frumos, nu încerca să-mi educi copilul. Păstrează-ți sfaturile pentru propriul copil
    Te rog frumos, nu încerca să-mi educi copilul. Păstrează-ți sfaturile pentru propriul copil

    Fiind martora unor mustrări făcute de o mamă unui copil care nu este al ei, o femeie a realizat că nu este deloc de acord cu un astfel de comportament. Sfătuiește toți părinții să...

    De ce visezi că ești însărcinată - răspunsul specialiștilor
    De ce visezi că ești însărcinată - răspunsul specialiștilor

    Ai visat vreodată că ești însărcinată și te-ai întrebat ce înseamnă asta? Ei bine, unele femei visează adesea că sunt însărcinate, iar specialiștii...

    Sucurile de fructe NU sunt recomandate copiilor. Consumate zilnic, produc obezitate, conform specialiștilor
    Sucurile de fructe NU sunt recomandate copiilor. Consumate zilnic, produc obezitate, conform specialiștilor

    Sucul de fructe vine în completarea unui mic dejun sănătos pentru cei mici, sau poate fi o gustare plină de vitamine, nu-i așa? Din păcate, studiile recente arată exact...

    Terapia prin joacă pusă sub lupă: de ce este cea mai bună modalitate de a aborda copiii, conform specialiștilor
    Terapia prin joacă pusă sub lupă: de ce este cea mai bună modalitate de a aborda copiii, conform specialiștilor

    Terapia prin joc ajută copiii să proceseze emoțiile și să-și exprime emoțiile. Utilitatea ei merge mult mai departe însă, fiind considerată una dintre cele mai bune metode...

    Țipatul la copii poate fi la fel de dăunător ca și abuzul intim, conform specialiștilor
    Țipatul la copii poate fi la fel de dăunător ca și abuzul intim, conform specialiștilor

    O metaanaliză care cuprinde mai multe studii despre abuzul la copii a scos în evidență un lucru extrem de important. Se pare că țipatul la copii (abuzul verbal) are aceleași...

    © 2025 Qbebe