Alaptarea: obiceiuri de-ale mamei care pot dauna bebelusului

Alaptarea: obiceiuri de-ale mamei care pot dauna bebelusului

Irina Olteanu - Redactor Senior

Regulile de alaptare reprezinta o serie de indicatii care va pot ajuta sa depasiti cu bine aceasta perioada minunata dar plina de incercari. Haideti sa aflam impreuna care sunt cele mai importante reguli de alaptare si cum va pot ajuta acestea in mod concret.

Regulile de alaptare - alaptarea o decizie speciala

Planul de alaptare nu apare odata cu nasterea bebelusului ci inca din momentul cand femeia a ramas insarcinata. Aceasta poate incepe o dieta potrivita pe parcursul celor noua luni de sarcina, bogata in vitamine, saraca in grasimi saturate si E-uri pentru a sustine buna crestere si dezvoltare a copilului. Drept urmare in timpul sarcinii corpul se pregateste in mod natural pentru alaptarea bebelusului. Daca alimentatia a contribuit in mod benefic si starea de sanatate a proaspetei mamici permite, alaptarea bebelusului va fi una usoara si incununata de succes. Insa, daca mama isi pastreaza obiceiurile nesanatoase pe parcursul sarcinii sau revine la ele odata cu nasterea bebelusului, alaptarea poate deveni din procesul miraculos si hrana cea mai sanatoasa pentru un bebelus, un lucru de-a dreptul daunator pentru sanatatea si dezvoltarea bebelusului.

Iata cele mai frecvente deficiente intalnite la proaspetele mamici pe parcursul perioadei in care isi alapteaza bebelusul:


bebelus dormind

Regulile de alaptare - lipsa hidratarii

Cantitatea de lapte nu este neaparat conectata cu cantitatea de apa bauta de mama in timp ce alapteaza, dar in timpul sau intre sesiunile de alaptare femeile prezinta o senzatie de sete mai acuta; se cunoaste faptul ca atunci cand organismul prezinta senzatia de sete este deja deshidratat. In acest caz mamele care alapteaza trebuie sa consume cel putin 3 pana la 4 litri de lichide pe zi. Insa aceasta cantitate reprezinta de fapt niste parametri conventionali si femeia este cea care va stabili cat de multe lichide va consuma, in functie de cat de sete ii este.
Unele mame insa s-au confruntat cu urmatoarea problema: daca beau multe lichide vor merge des la toaleta si isi vor intrerupe activitatea. Insa chiar urina este cea care va poate spune daca ai nevoie de mai multe lichide sau nu. Astffel, daca urina este concentrata (de culoare inchisa) inseamna ca mama care alapteaza necesita sa consume mai multe lichide decat o face in mod regulat.

Doamna doctor Ana Culcer, medic primar pediatru - seful sectiei de Nou Nascuti din cadrul Spitalului Universitar Bucuresti www.ingrijireacopilului.ro ne mentioneaza:

"Mamele care alaptateza trebuie sa bea cat simt nevoia. Nu este nevoie de consum excesiv de lichide."

Doamna doctor Alexandra Bulboaca, medic nutritionist-dietetician http://nutritionistarad.wordpress.com/, membru Asociatia Romana de Nutritie si Dietetica ne impartaseste:

"E esentiala hidratarea si se recomanda un 2,5-3 l si chiar mai mult in anotimpul cald. Efectele nu vor fi asupra copilului, ci asupra mamei in cea mai mare parte... Cel mai bine e ca inainte de fiecare alaptare sa se consume un pahar de apa."



Regulile de alaptare - alimentatia deficitara

Consmul de alimente interzise in timpul alaptarii

Fiecare copil este diferit. Unele mame pot descoperi ca bebelusul are gaze sau este agitat dupa ce acestea au consumat fasole, conopida, broccoli, portocale etc., alte mame sustin ca bebelusii lor tolereaza aceste alimente foarte bine. Unele mame pot confirma ca dupa ce au mancat alimente condimentate, bebelusii lor nu vor sa suga la san. Din nou, alti copii nu par sa fie deranjati de gustul "iute" al laptelui matern dupa ce mama a mancat chilli de aceea regula prin care sunt interzise alimentele care provoaca gaze/cele iuti este relativ...flexibila.

La fel ca in timpul sarcinii, o regula ramane neschimbata: mamele care alapteaza trebuie sa evite sau sa limiteze aportul de peste marin, deoarece nivelul de mercur ridicat poate afecta sistemul nervos al bebelusului, in curs de dezvoltare. De asemenea, daca observati ca bebelusul are o stare aparte de nervozitate, balonare, colici etc.), incercati sa pastrati evidenta exacta a ceea ce manancati si cum copilul vostru reactioneaza la acele alimente de fiecare data, apoi intrebati medicul. Acesta va poate sugera eliminarea produselor alimentare respective, eventual deranjante pentru bebelus (cum ar fi produsele lactate - un alergen comun) din dieta voastra pentru cateva zile pentru a vedea daca exista vreo schimbare in starea bebelusului.

Cura de slabire in timpul alaptarii

Alaptarea este un proces care solicita organismul mamei si o ajuta sa piarda calorii si energie. Asadar, este posibil sa slabiti mai repede dupa nastere daca alaptati. Cu toate acestea, unele femei au nevoie de gustari suplimentare pentru a preveni o pierdere in greutate foarte mare. Specialistii recomanda unei mame care alapteaza sa aiba in considerare un aport de 1600 de calorii pe zi pentru a se asigura ca obtine toate substantele nutritive necesare (acest numar este orientativ si variaza in functie de greutatea fiecareia).

Doamna doctor Ana Culcer, medic primar pediatru - seful sectiei de Nou Nascuti din cadrul Spitalului Universitar Bucuresti www.ingrijireacopilului.ro ne sfatuieste:

"Alaptarea = cea mai buna cura de slabire daca nu mananca pentru doi. Scoatem cel putin 500 calorii zilnic din grasimea proprie alaptand."

Doamna doctor Alexandra Bulboaca, medic nutritionist-dietetician http://nutritionistarad.wordpress.com/, membru Asociatia Romana de Nutritie si Dietetica ne ofera urmatoarele informatii: 

"Nu ar trebui sa se tina cura de slabire in timpul alaptarii!!! Mai ales in primele luni in care bebelusul mananca exclusiv de la san. Femeia ce alapteaza are nevoie de un aport in plus de 200 kcal/zi fata de aportul normal. Cel mai important e sa existe o dieta adecvata, echilibrata in alimente bogate in minerale si vitamine, insa nu trebuie uitat exercitiul fizic. In timpul alaptarii se pot efectua exercitii fizice aerobice usoare, mers pe jos, mers pe bicicleta sau inot. Trebuie sa se tina cont de o crestere a hidratarii in caz de sport. Nu este indicat sa se slabeasca mai mult de 1-2 kg/luna de o femeie care alapteaza." 


dieta mamei

Mamele lacto-vegetariene si alaptarea bebelusului

O dieta vegetariana poate satisface nevoile nutritionale ale unei mame care alapteaza, atata timp cat aceasta include numarul de calorii si alimentele adecvate inclusiv: leguminoase, oua, lapte, branza, iaurt, paine si cereale integrale, fructe si legume proaspete. Unele femei aleg o dieta zilnica vegetariana simpla, fara lapte. Insa laptele este o sursa bogata de calciu, vitamine si minerale. Daca totusi va mentineti alegerea de a nu consuma lapte, asigurati-va ca dieta va contine o multime de sucuri de fructe, apa si alte lichide, precum si o sursa bogata de calciu.

Regulile de alaptare - consumul de alcool

Consumul regulat de alcool si/sau in cantitati mari dauneaza organismului uman intotdeauna. Insa in sarcina si ulterior in perioada in care femeia alapteaza bebelusul dauneaza nu numai mamei ci si fatului si ulterior copilului.
Alcoolul este daunator dezvoltarii cerebrale a bebelusului

Nu de multe ori lauzele si femeile care alapteaza sunt sfatuite de bunici, soacre (numai de specialisti nu) sa consume un pahar de bere pentru a stimula lactatia. Dragi mamici, nu va lasati convinse de acest argument, de-a lungul cercetarilor si studiilor nu s-a gasit nicio legatura intre consumul de bere sau alte bauturi alcoolice si cantitatea de lapte matern. Din contra, s-a demonstrat faptul ca bebelusii care au fost alaptati de mame ce au consumat regulat cantitati de alcool au prezentat o incetinire in dezvoltare, in special consumul zilnic de alcool (cel putin un pahar pe zi) a fost asociat cu incetinirea dezvoltarii functiilor motorii.



Daca totusi vreti sa consumati la o petrecere un pahar de sampanie, cocktail sau alta bautura ce are in componenta alcool trebuie sa tineti cont de urmatoarea regula: alaptati bebelusul dupa cel putin 2 ore dupa ce ati consumat alcool. Aceste 2 ore sunt timpul minimum pentru ca alcoolul sa se disipeze in organism care nu este general valabila. Fiecare metabolism este diferit si trecerea alcoolului in organism depinde de greutate si alti factori individuali ai organismului fiecarui om (poate dura mai mult). De asemenea, incercarea de a va goli sanii dupa ce ati consumat alcool si apoi de a ii oferi copilului lapte matern de la san mai devreme de cele 2 ore nu va asigura ca bebelusului nu i-a fost transmisa o cantitate mica de alcool.

Regulile de alaptate - consumul de cafea sau bauturi cu cofeina

Desi cofeina trece in laptele matern, mamele care alapteaza pot consuma cantitati mici de cafeina in conditii de siguranta, fara ca aceasta sa afecteze intr-un fel starea de sanatate a bebelusului. Insa cantitatile mari de cafeina ar putea provoca bebelusului tulburari de somn, nervozitate, iritabilitate, lipsa poftei de mancare, astfel incat limitarea consumului de cofeina are sens. Organismul unui nou-nascut este inca in formare si nu poate elimina toxinele, inclusiv cofeina, atat de usor. Este recomandat sa inlocuiti cafeaua normala cu cea decofeinizata, ceai, si sa evitati pe cat posibil consumul de alte bauturi carbogazoase, in special pe cele care contin cofeina (cofeina poate fi gasita in cafea, bauturi sportive, dar si in alte bauturi si alimente). Pediatrii recomanda ca femeile care alapteaza sa limiteze consumul de cofeina la 1 pana la 3 cesti de cafea pe zi.

Doamna doctor Ana Culcer, medic primar pediatru - seful sectiei de Nou Nascuti din cadrul Spitalului Universitar Bucuresti www.ingrijireacopilului.ro ne mentioneaza:

"Nu cafea, bauturi racoritoare acidulate, mai ales de culoare neagra, tutun, excitante care agita copilul si sunt toxice."

mama cu bebelus

Regulile de alaptare - fumatul

Mama care fumeaza
Fumatul, mai ales in timpul alaptarii, este periculos. Nicotina este prezenta in laptele matern si va fi transferata cu usurinta la bebelus. Pentru sanatatea mamei, precum si pentru starea de sanatate a copilului este indicat sa se renunte la fumat.
Fumatul pasiv si bebelusul
Toate persoanele nefumatoare necesita un mediu fara fum de tigara, nou-nascutii, bebelusii si copiii mici in mod special, indiferent daca sunt alaptati la san sau cu biberonul. Fumatul pasiv este periculos pentru toti copiii, dar mai ales pentru nou-nascuti. Printre alte afectiuni, aceasta creste riscul de sindrom de moarte subita a sugarului (SMSS). Insistati asupra faptului ca fumatorii din jurul vostru sa isi savureze tigara departe de cel mic.

Doamna doctor Alexandra Bulboaca, medic nutritionist-dietetician http://nutritionistarad.wordpress.com/, membru Asociatia Romana de Nutritie si Dietetica ne informeaza:

"Cafeaua ar trebui evitata (putem accepta cateva guri), ar trebui observat copilul daca e mai agitat sau nu; in general ar trebui evitate astfel de stimulente: cafea, ceai negru, bauturi carbogazoase.
Tigarile/alcoolul influenteaza negativ bebelusul. Alcoolul trece in laptele matern si nu ar trebui consumat. Berea nu stimuleaza secretia lactata, dupa cum spune un bine-cunoscut mit, la fel tutunul, nicotina, acidul nicotinic etc. trec in lapte si sunt daunatoare pt organismul bebelusului. Atentie si la fumatul pasiv!!!"


fumatul si bebelusul

Regulile de alaptare - administrarea de medicamente nepermise

Medicamentele folosite pentru tratarea celor mai usoare afectiuni pot avea efecte secundare nebanuite. Asadar, de ce sa riscati? Inainte de a va administra orice tip de medicament, pastila sau schema de tratament cereti parerea medicului specialist. In timp ce unele medicamente sunt sigure in timpul alaptarii, exista multe medicamente care pot fi periculoase pentru copil.

Doamna doctor Ana Culcer, medic primar pediatru - seful sectiei de Nou Nascuti din cadrul Spitalului Universitar Bucuresti www.ingrijireacopilului.ro ne mentioneaza:

"In categoria medicamentelor interzise in perioada alaptarii sulfamidele, cloranfenicolul, psihotropele, citostaticele, antiepileptice (in general in primul trimestru de viata al copilului, dar este obligatoriu respectata opinia medicului). Antibioticele nu sunt contraindicate in perioada alaptarii."

Doamna doctor Alexandra Bulboaca, medic nutritionist-dietetician http://nutritionistarad.wordpress.com/, membru Asociatia Romana de Nutritie si Dietetica ne ofera urmatoarea informatie:

"Inainte de a lua orice medicament, o mamica ce alapteaza ar trebui sa se consulte cu un medic. Pentru ca exista medicamente interzise complet in sarcina, iar altele se pot lua cu anumite precautii.
http://www.ms.ro/documente/02%20alimentatia%20nou%20nascutului%20la%20termen%20sanatos_9180_7481.pdf
pe site-ul ministerului sanatatii exista acest ghid care contine toate medicamentele si daca sunt permise/sau nu."


Regulile de alaptare - informarea necorespunzatoare sau neinformarea

Unele femei au luat la un moment dat in viata decizii care este posibil sa interfereze acum cu dorinta de a-si alapta bebelusii. Una din aceste decizii este reprezentata de implantul mamar sau de interventia de reducere a sanilor.

Implanturile mamare sau interventiile chirurgicale de reducere a sanilor si alaptare
Femeile care au suferit aceste interventii chirurgicale teoretic ar trebui conciliate inainte de efectuarea operatiei, afland astfel faptul ca aceste proceduri ar putea interfera cu capacitatea lor de a produce lapte matern sau despre modul in care este afectata functionarea mameloanelor. Femeile care beneficiaza de implant mamar sunt sfatuite in general de medici sa incerce sa alapteze.



Infectarea cu HIV si alaptarea bebelusului
Femeile care sunt infectate cu hiv, cu tuberculoza activa care nu este tratata, herpes cu leziuni active pe sanii, consuma droguri ilegale; sunt dependente de narcotice pe baza de prescriptie medicala sau care prezinta un abces mamar netratat, trebuie sa primeasca tratament si consiliere speciala.

bebelus hranit cu biberonul

Mama cu hepatita C si alaptarea bebelusului
Aceste femei ar trebui sa inteleaga faptul ca, teoretic, este posibil sa se transmita infectia la copil in timpul alaptarii, desi acest lucru nu a fost inca dovedit stiintific. Hepatita C nu este considerata a reprezenta o contraindicatie pentru alaptare, insa in lipsa documentarii alaptarea bebelusului cu biberonul constituie solutia ideala. Cu toate acestea, femeile cu hepatita B pot alapta daca nou-nascutului acestuia i s-a administrat un vaccin adecvat in termen de 12 de ore de la nastere.

Voi considerati ca in unele cazuri alaptarea bebelusului cu biberonul este mai benefica decat alaptarea la san?

Multumim doamnelor doctor Ana Culcer si Alexandra Bulboaca pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

 

Articolul urmator
Am fost judecată aspru în grupul de mămici pentru faptul că am fost nevoită să opresc alăptarea. Cum rămâne cu solidaritatea și grija pentru alte mame?
Am fost judecată aspru în grupul de mămici pentru faptul că am fost nevoită să opresc alăptarea. Cum rămâne cu solidaritatea și grija pentru alte mame?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Povestea bebelușului care a supraviețuit în ruinele din timpul cutremurelor din Siria, atașat de cordonul ombilical al mamei
    Povestea bebelușului care a supraviețuit în ruinele din timpul cutremurelor din Siria, atașat de cordonul ombilical al mamei

    Ea este Afraa, bebelușul care s-a născut sub ruinele cutremurului din Siria, scoasă de sub dărâmături cât încă era atașată de cordonul ombilical al mamei sale....

    Un adevărat miracol! Un adolescent a făcut infarct și a murit, dar a revenit la viață la rugămințile fierbinți ale mamei
    Un adevărat miracol! Un adolescent a făcut infarct și a murit, dar a revenit la viață la rugămințile fierbinți ale mamei

    Doar printr-un miracol a fost readus la viață tânărul de 16 ani care a făcut infarct odată ajuns în vârful peretelui de alpinism pe care se cățăra, alături de...

    10 obiceiuri zilnice care te vor apropia mai mult de copilul tău
    10 obiceiuri zilnice care te vor apropia mai mult de copilul tău

    Relația dintre copil și părinte este, poate, cea mai specială din câte există. Asta nu înseamnă că e perfectă, ci că trebuie să depunem efort ca să o menținem și să...

    Obiceiuri care ajută la refacerea creierului
    Obiceiuri care ajută la refacerea creierului

    Leziunile cerebrale se referă la orice leziune sau afectare a creierului care îi perturbă funcționarea normală. Ele pot rezulta din diverse cauze, inclusiv traumatisme, accidente...

    O fetiță de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Apelul dureros al mamei: „Dacă e unul, se poate elimina, dar dacă sunt doi, pot să blocheze stomacul”
    O fetiță de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Apelul dureros al mamei: „Dacă e unul, se poate elimina, dar dacă sunt doi, pot să blocheze stomacul”

    Apelul dureros al unei mame îndoliate care și-a pierdut fetița de nici doi ani din cauza unor bile magnetice. Fetița a ingerat 5 astfel de bile și după numeroase investigații...

    Sondaj îngrijorător: 95% dintre familiile vulnerabile din România nu pot acoperi nevoile de bază ale copiilor
    Sondaj îngrijorător: 95% dintre familiile vulnerabile din România nu pot acoperi nevoile de bază ale copiilor

    Aproximativ 95% dintre familiile vulnerabile din România nu le pot satisface copiilor nevoile bazale. Un sondaj al ONG-ului Salvați Copiii arată că celor mici le lipsesc alimentele,...

    Microchimerismul sau "suvenirul" lăsat de bebeluș în pântecul mamei, care va păstra pentru totdeauna conexiunea dintre ei
    Microchimerismul sau "suvenirul" lăsat de bebeluș în pântecul mamei, care va păstra pentru totdeauna conexiunea dintre ei

    Fără să știi, poți purta o parte din copilul tău cu tine toată viața. Cercetările din medicină demonstrează că acest lucru este posibil! Tu știai că un număr mic de celule din...

    Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Tradiții și obiceiuri: ce NU ai voie să faci astăzi
    Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Tradiții și obiceiuri: ce NU ai voie să faci astăzi

    Pe 29 august creștinii de pretutindeni prăznuiesc sărbătoarea Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. În această zi, marcată cu cruce roșie în calendarul...

    © 2025 Qbebe