Alăptarea: tabelul de interacțiune al alimentelor cu laptele de mamă

Alăptarea: tabelul de interacțiune al alimentelor cu laptele de mamă

Irina Olteanu - Redactor Senior

Multe proaspete mămici se tem că alimentele pe care le consumă în perioada alăptării pot interacționa cu laptele matern. Este perfect adevărat, iar în continuare îți explicăm ce se întâmplă în cazul principalelor grupe alimentare, precum și în cazul plantelor, dar și al substanțelor interzise.

Alimentele pe care le consumi și alăptarea

O mulțime de substanțe pot trece prin fluxul tău sanguin până la laptele matern. Cum influențează acest lucru rezerva de lapte și mai ales sănătatea bebelușului? O alimentație sănătoasă încă de la venirea pe lume joacă un rol important pentru dezvoltarea ulterioară; dar există câteva alimente și plante care pot afecta lactația.

Multe mame sunt tentate să evite anumite alimente cât timp alăptează, dar adevărul este că acestea - leguminoase, condimente, varză, citrice și alergenii comuni - reprezintă rareori motiv de îngrijorare. Bineînțeles, dacă bebelușul pare deranjat după ce consumi un anumit aliment, este clar că nu și-l dorește în laptele tău.

Simptomele unei alergii sau intoleranțe alimentare includ: diaree, iritație, agitație, gaze, regurgitație sau vărsături constante, scaune dure, scaune cu sânge sau mucus, rinoree sau congestie nazală, tuse. În situația în care un anumit aliment este vinovat pentru gaze și agitația bebelușului, cel mai probabil este vorba despre proteina din lapte, prin urmare unii specialiști recomandă ca mama să nu mai consume lactate (lapte, brânză, iaurt, unt) timp de câteva săptămâni pentru a urmări dacă mai apare problema. Peștele este un aliment benefic, mai ales consumat constant, însă trebuie evitat peștele care conține un nivel ridicat de mercur (rechin, pește spada, macrou, ton alb).

alaptarea

Nu trebuie excluse nici plantele care pot cauza probleme dacă sunt consumate de mama care alăptează; pot afecta rezerva de lapte și chiar bebelușul. Majoritatea plantelor nu dispun de teste pentru femei gravide sau care alăptează, prin urmare nu există nicio garanție cu privire la siguranța, eficacitatea și puritatea lor. Astfel, deși schinduful și feniculul sunt folosite de secole pentru a stimula lactația, nu se cunoaște ce impact au asupra bebelușului. Iar echinaceea este privită în general sigură, dar gențiana poate fi toxică. Majoritatea plantelor folosite pentru condimentare, precum usturoi, mărar și salvie pot fi consumate, dar nu în cantități mari sau concentrate. Nu uita de alcool, cofeină, nicotină și marijuana, care nu trebuie niciodată folosite pe perioada alăptării.
Pentru orice situație cu privire la care ai nelămuriri este important să ceri sfatul medicului sau al nutriționistului.

TABEL - Cum interacționează alimentele cu laptele matern și ce efecte pot avea asupra bebelușului

Aliment

Soluție

Legume precum varză, broccoli, ceapă, usturoi, varză de Brussels, conopidă, ardei gras, castravete și gulii pot cauza gaze și agitație bebelușului. Efectele durează până la 24 de ore și dispar de la sine

Cel puțin pentru primele luni de la începerea alăptării trebuie să renunți la aceste alimente. Poate dura până când tractul gastrointestinal al bebelușului tău este dezvoltat.

Lapte, brânză, unt și iaurt pot cauza o reacție alergică bebelușului. Simptomele includ diaree, iritație pe piele, agitație și gaze, rinoree, congestie nazală sau tuse

Trebuie să limitezi sau să excluzi lactatele din alimentație timp de 2 săptămâni. Astfel vei avea șansa de a observa dacă starea bebelușului tău se ameliorează.

Unele fructe precum citrice – portocale, grapefruit, lime și mandarine constituie iritanți comuni. Simptomele pot presupune în cazul bebelușului agitație, iritație a pielii, diaree, urticarie etc.

Ar trebui să excluzi aceste alimente o perioadă și apoi să reintroduci câte un aliment pe rând pentru a descoperi care aliment dăunează bebelușului.

Ciocolata poate constitui un iritant gastric din cauza unei substanțe denumite teobromină. Simptomele pot include agitație și diaree.

Trebuie să eviți consumul batoanelor de ciocolată și a produselor similare timp de o săptămână pentru a observa dacă starea bebelușului se ameliorează.



Plante

Soluție

Mușețel, ghimbir, echinaceea.  Consumate adesea sub formă de ceai, pot fi sigure în doze normale.

Consumă ceaiurile din plante cu atenție, mai ales când nu cunoști ingredientele. Ferește-te de gențiană care apare în combinație cu echinaceea, poate fi toxică în doze moderate pentru nou-născuți.

Schinduf, anason, frunze de zmeur, mărar, usturoi, urzici, semințe de fenicul, verbină, ciulin

Consultă medicul sau un specialist în plante înainte de a le consuma. Deși sunt folosite pentru stimularea lactației nu s-au dovedit sigure sau eficace. Schinduful poatre să nu fie sigur pentru diabetici

Spilcuța este folosită pentru a trata migrene

Nu sunt cunoscute probleme în timpul alăptării, dar este mai bine să o eviți pentru că nu se cunosc date despre siguranța sa.

Sunătoarea este folosită pentru tratarea depresiei

Deși cantitățile prezente în sângele bebelușilor nu sunt mari, există informații conform cărora consumul de către mamă poate cauza apatie și somnolență și chiar colici. Cel mai bine este să se evite consumul, mai ales că poate interacționa cu o gamă largă de medicamente

Mielărea

Deși a fost folosită pentru stimularea lactației, poate fi nesigură și unele studii susțin că mai degrabă scade lactația

Aloe, anason, crușin, ulei de chimen, frunze de podbal, tătăneasă, sclipeț, neem, vâsc, busuiocul cerbilor, ulei de mentă, rădăcina de rubarbă, salvia,

Evită aceste plante cât timp alăptezi. Unele pot influența lactația și pot fi chiar dăunătoare pentru bebeluș

 

Substanță

Soluție

Alcool – cantitatea care ajunge la bebeluș prin lapte depinde de cât consumi și când. Nivelul de alcool atinge pragul maxim la aproximativ 30-90 minute după ultimul pahar. Durează 2-3 ore pentru a fi eliminat din sistem. Consumul de alcool suprimă lactația, poate afecta dezvoltarea motorie a bebelușului, precum și somnul și alimentația

Cantități limitate de alcool sunt considerate sigure în timpul alăptării. După ce consumi alcool, așteaptă cel puțin 2 ore înainte de a alăpta bebelușul sau folosește pompa și aruncă laptele. Sau poți să exprimi laptele înainte de a consuma alcool. Bea apă și mănâncă înainte sau în timp ce consumi alcool pentru a scădea nivelul din sânge și lapte.

Cafeină – mai mult de 300 mg pe zi (cantitatea din 3-5 căni) poate afecta bebelușul. Corpul copilului nu este capabilă să o descompună și excreta ușor, în principal în primele luni de viață, prin urmare se poate acumula în sistem. În plus, îl poate face irascibil și tulbura somnul

Limitează consumul de cofeină la mai puțin de 300 mg pe zi, chiar și mai puțin dacă ai un nou-născut sau prematur. În plus față de cafea, cofeina se găsește și în ceai, băuturi energizante, unele sucuri și ciocolată. Verifică întotdeauna ambalajul înainte de consum.

Nicotina – cantitatea de nicotină din laptele matern este mai mare decât cea din sângele mamei. Fumul de țigară este compus din aproximativ 4000 chimicale și mai mult de 60 sunt cancerigene. Bebelușii mamelor fumătoare dorm mai puțin dacă acestea fumează înainte de alăptare, sunt predispuși la colici și probleme respiratorii, au risc crescut de sindrom al morții subite. În plus, fumatul excesiv poate scădea producția de lapte.

Renunță la fumat dacă poți sau limitează consumul la cât mai puține țigări. Încearcă să nu fumezi înainte de a alăpta, ci după. Nu fuma niciodată lângă bebelușul tău, în casă sau în mașină și spală-te pe mâini + față și schimbă-ți hainele după ce fumezi.

Marijuana – când o mamă care alăptează fumează marijuana cantitatea din lapte este de până la 8 ori mai mare decât cea din fluxul sanguin. Fumatul pasiv expune și bebelușul la acest drog. Bebelușii expuși la marijuana din lapte matern vor excreta tetrahidrocanabinol în urină timp de 2-3 săptămâni după expunere. Bebelușii pot prezenta semne de sedare, tonus muscular relaxat și supt defectuos, iar mai târziu pot prezenta dezvoltare motorie redusă. Scade de asemenea cantitatea de lapte matern.

Nu consuma deloc cât timp alăptezi marijuana.


Citește și:
 Alimentele permise si alimentele interzise in timpul alaptarii 

Surse: www.learntobirth.com; www.babycenter.com; www.ayushveda.com
 

Articolul urmator
Laptele praf făcut acasă este sigur pentru bebeluși? Răspunsul specialiștilor
Laptele praf făcut acasă este sigur pentru bebeluși? Răspunsul specialiștilor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Studiu incredibil: imagini cu bebeluși în uter care reacționează la gustul amar al alimentelor mâncate de mama
    Studiu incredibil: imagini cu bebeluși în uter care reacționează la gustul amar al alimentelor mâncate de mama

    Un nou studiu extraordinar a înregistrat prima dovadă a reacției bebelușilor din uter la aromele alimentelor consumate de mamele lor. Imaginile uimitoare arată fetuși care...

    Această mamă s-a îmbogățit din laptele matern! Îl vinde culturiștilor!
    Această mamă s-a îmbogățit din laptele matern! Îl vinde culturiștilor!

    Cum faci bani în plus ca proaspătă mămică? Îți vinzi laptele matern! Cel puțin așa a procedat o femeie de peste granițe, care spune că a câștigat 13.522 de dolari...

    Un bărbat se filmează când își toarnă în cafea laptele... soției
    Un bărbat se filmează când își toarnă în cafea laptele... soției

    Un celebru star TV s-a filmat în timp ce își îndulcea cafeluța de dimineață cu... laptele soției. Conform spuselor lui, este absolut delicios! Dar ce părere au...

    Laptele fără lactoză – beneficii și proprietăți
    Laptele fără lactoză – beneficii și proprietăți

    Pentru mulți dintre noi, laptele este un aliment nelipsit din bucătărie, pe care îl folosim constant la micul dejun, în deserturi sau în cafeaua de zi cu zi. Din...

    Un bebeluș ajunge cu fractură de femur la spital după ce bona îl forțează să își bea laptele
    Un bebeluș ajunge cu fractură de femur la spital după ce bona îl forțează să își bea laptele

    În cazul în care intenționezi să apelezi la o bonă, știi cât este de important ca aceasta să fie deosebit de atentă cu copilul tău și să nu-l pună nicicând...

    Laptele școlar: O întreagă industrie în spate, dar copilul tău, al meu și elevii, în general, sunt cei care îl gustă primii
    Laptele școlar: O întreagă industrie în spate, dar copilul tău, al meu și elevii, în general, sunt cei care îl gustă primii

    Drumul laptelui de la fermă și până pe băncile elevilor este unul foarte meticulos și atent gândit. Programul pentru Școli al României este atent gândit și...

    Programul „Cornul și laptele” în școli devine „Mic dejun sănătos”. Elevii vor avea mai multe portii de lactate, fructe si legume
    Programul „Cornul și laptele” în școli devine „Mic dejun sănătos”. Elevii vor avea mai multe portii de lactate, fructe si legume

    Senatul României a adoptat luni, pe 21 noiembrie, transformarea programului de alimentație din școli „Corn, fruct, lapte” în „Mic dejun sănătos”....

    Ce a făcut o fetiță de 5 ani când a aflat că părinții unei colege nu își permit să plătească laptele de la grădiniță
    Ce a făcut o fetiță de 5 ani când a aflat că părinții unei colege nu își permit să plătească laptele de la grădiniță

    Generozitatea și compasiunea de care pot da dovadă copiii sunt într-adevăr uimitoare. S-a întâmplat așa și în cazul unei fetițe de 5 ani din SUA, care nu a stat...

    © 2024 Qbebe