Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca în primele șase luni de viață hrănirea bebelușului să se facă exclusiv la sân. Însă alăptarea poate continua chiar și după diversificare, până spre vârsta de 2 ani sau chiar mai mult. Mai ales că un studiu recent arată că bebelușii alăptați au rezultate neurocognitive superioare!
STUDIU: copiii alăptați au rezultate neurocognitive superioare
Copiii alăptați la sân prezintă dezvoltare neuronală și cognitivă mai bună decât cei alăptați cu formulă de lapte, conform cercetărilor recente realizate de Institutul de Neuroștiințe Del Monte și Universitatea Rochester Medical Center din SUA.
Cercetătorii au comparat rezultatele testelor cognitive realizate în rândul a peste 9.000 de copii cu vârste cuprinse între 9 și 10 ani, alăptați exclusiv la sân, cu cele ale copiilor hrăniți cu formulă. S-a ajuns la concluzia că cei care au fost alăptați chiar și câteva luni, au înregistrat rezultate neurocognitive superioare. Cu cât durata alăptării a fost mai mare, cu atât și rezultatele copiilor au fost mai bune!
Citește și: Studiu important: mamele transmit prin alăptare anticorpi Covid-19 bebelușilor
„Copiii care au înregistrat cele mai bune rezultate la testele cognitive au fost alăptați peste 12 luni. Cei care au primit lapte matern între 7 și 12 luni au avut rezultate ușor mai slabe, însă chiar și așa, mult mai bune comparativ cu rezultatele copiilor care nu au fost alăptați deloc”, a explicat unul dintre autorii studiului, profesorul universitar Daniel Adan Lopez.
Rezultatele cercetării au fost publicate în News Medical Life Sciences.
Beneficiile laptelui matern pentru mama și bebe
Laptele matern este esențial pentru creșterea și dezvoltarea sanaotasa a bebelușilor, punând bazele sistemului imunitar al copilului. Laptele matern conține diferite substanțe și enzime care îl protejează pe cel mic de infecții în primele luni de viață, reducând totodată riscul diabetului zaharat, obezității, astmului bronșic sau sindromului de moarte subită al bebelușului.
Alăptarea are o câteva beneficii importante și pentru mamă! Procesul de alăptare poate să aibă efecte pozitive nu numai pentru sănătatea fizică în ansamblul ei, ci și pentru sănătatea psihică. Poate înlătura depresia postpartum, le ajută pe mămici să răspundă mai bine stresului, să doarmă mai bine și să fie mai relaxate și le poate feri de afecțiuni serioase precum cancer de sân, probleme cardiace, diabet zaharat sau osteoporoză.
Citește și: 4 beneficii psihice ale alăptării de care nu aveai habar
- Surse: medical-news.net, healthline.com, webmd.com
- Sursă foto principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com