4 beneficii psihice ale alăptării de care nu aveai habar

4 beneficii psihice ale alăptării de care nu aveai habar

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Oricare dintre noi știe că laptele matern este esențial pentru dezvoltarea optimă a copiilor în primul an de viață. Din articolul de mai jos veți afla că procesul de alăptare  poate să aibă efecte pozitive nu numai pentru sănătatea fizică în ansamblul ei, ci și pentru starea noastră mentală. Aceasta din urmă este cu atât mai importantă în primele luni de la naștere, când avem nevoie să avem forță din plin pentru a ne dedica micuților noștri.

Poate înlătura depresia postpartum

Studii efectuate în ultimele decenii au arătat că mamele care își alăptează bebelușii sunt mai puțin expuse la apariția depresiei. De exemplu, unul dintre aceste studii a realizat o comparație între starea psihică a femeilor aflate în primele 2 și 4 luni de la naștere. Cele care au alăptat încă din primele 2 luni de viață ale copiilor erau mai puțin expuse, după alte 2 luni, să se simtă rău din cauza depresiei postpartum. În același timp, s-a observat că mamele care și-au alăptat numai la sân bebelușii, în primele 3 luni de la naștere, erau mai bine-dispuse decât acelea care nu reușiseră să facă acest lucru.

O altă cercetare a adus în prim-plan și următorul aspect: mamele care au fost nevoite, din diverse motive ce țineau de starea lor de sănătate, să renunțe să alăpteze, nu se bucurau de o stare psihică bună și au început să-și formeze o viziune negativă asupra procesului de alăptare.

Un alt studiu, efectuat anul trecut, a demonstrat că alăptarea poate să le ajute pe proaspetele mame să fie mai calme și mai binedispuse decât acelea ce nu alăptează. De exemplu, ritmul lor cardiac era mai bine reglat, iar tensiunea lor arterială era în limite normale, inducându-le astfel o stare de bine, ce nu era propice unei depresii. Mai mult, s-a sesizat și că acestea erau copleșite de sentimente pozitive. Explicația pentru acest fenomen a fost următoarea: datorită alăptării, nivelul de oxitocină din organism crește, iar cel de cortizol (hormonul ce reglează răspunsul la stres) se echilibrează și nu va cunoaște fluctuații semnificative. În plus, datorită producției de oxitocină (aceasta este un hormon produs la nivelul hipotalamusului, eliberată prin intermediul glandei pituitare-o mică glandă, așezată în partea anterioară a creierului- ca urmare a creșterii nivelului de excitație nervoasă, ce are loc inclusiv când are loc alăptarea) se va dezvolta mai profund și atașamentul mamă-bebeluș, care nu va face altceva decât să alimenteze starea de bine a mamelor, ținându-le departe de stările de anxietate, atât de frecvente în cazul unei depresii.

Citește și: Depresia postpartum-cauze, simptome si tratament

Ajută mamale să răspundă mai bine stresului

Specialiștii în lactație au explicat, în numeroase cercetări, de ce mamele care alăptează pot să fie mai puțin afectate de stresul postpartum. Una dintre cele mai cunoscute asemenea explicații se referă la: în momentul în care mamele își alăptează bebelușii, se va secreta oxitocina și va scădea, în schimb, nivelul de cortizol. Astfel, dacă vom alăpta regulat, oxitocina ne va ajuta să ne relaxăm și va favoriza totodată și producția de lapte matern (vom avea senzația aceea plăcută de relaxare de dinainte de a adormi, iar laptele va fi stimulat să curgă).

Un studiu din anul 2015, apărut în publicația „The International Journal of Nursing Studies", a reușit să evidențieze faptul că mamele care au reușit să-și alăpteze bebelușii în primele 6 luni de viață aveau un nivel mai redus al cortizolului în organism, prin comparație cu acelea care le-au oferit bebelușilor doar lapte praf.

Și alte studii au ajuns la concluzia că mamele care și-au alăptat bebelușii erau mai capabile să răspundă mai bine tuturor formelor de stres, iar acest lucru nu era vizibil doar la nivel mental, ci și fizic. Spre exemplu, mamele ce alăptau aveau mușchii mai relaxați și o tensiune arterială mai bună decât acelea care, din diverse motive, nu și-au putut alăpta copiii.

Mama zambitoare, ce isi alapteaza bebelusul

Datorită alăptării, pot dormi mai mult și vor fi mai relaxate

Un studiu realizat în anul 2007 (apărut în „the Journal of Perinatal and Neonatal Nursing") a precizat că mamele care pot să-și alăpteze bebelușii vor dormi mai bine și mai mult (în medie cu 40-45 de minute) decât mamele care-i hrănesc doar cu lapte praf. De pildă, în primele 3 luni de la naștere, s-a putut observa o creștere cu cel puțin 45 de minute a duratei de somn a mamelor care alăptau.
Întrucât puteau beneficia de un somn mai de calitate, mamele erau mai bine-dispuse și mai dornice să-și etaleze expresii faciale vesele, atât de utile pentru o conexiune mai bună cu bebelușii lor. De asemenea, ele erau mai apte să înfrunte stresul din viața de zi cu zi și să se angajeze în noi relații sociale.

Alăptarea face mamele mai fericite

Experții din cadrul „Oxford University" (Marea Britanie) au constatat că, odată ce mamele reușesc să-și alăpteze bebelușii, vor simți o satisfacție deosebită. Practic, contactul piele-la-piele, dar și bucuria că le vor oferi bebelușilor lor cea mai sănătoasă hrană, le vor ajuta să se simtă mândre de ele. Și micuții lor vor recepta starea lor de bine, ceea ce-i va ajuta să se simtă  iubiți și în siguranță.

Când vine vorba despre legătura dintre alăptare și satisfacția mamelor, nu putem uita nici de un studiu efectuat în cadrul uneia dintre cele mai prestigioase instituții medicale din SUA: „Cleveland Clinic" (din statul Ohio). Conform acestuia, mamele vor simți din plin efectele oxitocinei, ceea ce le va ajuta să se simtă mai relaxate și mai fericite când vor avea bebelușii la sân. În plus, nivelul de prolactină (aceasta este un hormon produs de către hipofiză, responsabil de inițierea și de menținerea lactației) din organismul lor va fi optim, încurajând și el o stare de bine, alături de o concentrare mai mare a atenției mamei asupra bebelușului.

Mama ce isi alapteaza bebelusul stand in pat

Alte motive pentru care alăptarea este valoroasă

Alături de efectele pozitive pe care alăptarea le poate avea asupra sănătății noastre mentale, nu trebuie să le omitem nici pe acelea care țin de sănătatea fizică. Conform specialiștilor în lactație, ea ne poate feri de tot felul de afecțiuni serioase, printre care:

Maladiile cardiace
Preocuparea oamenilor de știință pentru a evidenția rolul important al alăptării în combaterea diverselor maladii cardiace s-a materializat și ea prin tot felul de studii. Cele mai semnificative dintre ele au ajuns la următoarele concluzii:
• Mamele care au reușit să-și alăpteze copiii timp de aproximativ 1 an sunt cu cel puțin 9% mai puțin expuse riscului de a dezvolta boli de inimă
• Cele care și-au alăptat timp de mai multe luni bebelușii sunt cu 12% mai puțin predispuse la hipertensiune arterială
• Mamele ce alăptează sunt, în medie, cu 19% mai puțin expuse riscului de a avea creșteri periculoase ale colesterolului „rău", prin comparație cu acelea care nu și-au alăptat deloc micuții

Cancerul de sân
După multiple cercetări, experți din lumea întreagă au ajuns la concluzia că, printre cei mai importanți factori ce ne pot proteja de îmbolnăvirea de cancer la sân, se află alăptarea. Astfel, cu cât perioadele de alăptare vor fi mai îndelungate, cu atât vom fi mai ferite de acest tip de cancer, mai ales în premenopauză.De pildă, s-a estimat că dacă femeile din SUA ar reuși să-și alăpteze copiii, pe parcursul întregii vieții, cam 24 de luni, rata națională a îmbolnăvirii de cancer la sân ar fi cu cel puțin 25 % mai redusă.

Explicația pe care ne-o furnizează specialiștii, din acest punct de vedere, este următoarea: grație alăptării, se vor înregistra schimbări în structura țesuturilor mamare, făcându-le mai puțin vulnerabile în fața acestei maladii. În plus, se va echilibra mai bine nivelul de estrogen din organism, ceea ce va împiedica un eventual exces, considerat ca una dintre cauzele majore pentru declanșarea cancerului de sân.

Cancerul ovarian
Unul dintre cele mai importante studii legate de relația dintre alăptare și această formă de cancer a ajuns la o concluzie demnă de luat în seamă: femeile care au reușit să alăpteze pentru cel puțin 2 luni vor fi cu 20-25% mai puțin expuse pericolului de a avea această boală.
Asemenea cancerului de sân, și cancerul ovarian poate fi provocat de o expunere la niveluri mari de estrogen. În schimb, alăptarea va contribui la un echilibru mai bun al nivelului acestui hormon în organism.

Diabetul
Studii recente au demonstrat de mai multe ori faptul că mamele care alăptează sunt mai puțin expuse diabetului zaharat de tip 2 (acesta este o formă de diabet care apare la vârstă adultă, în condițiile în care pancreasul va produce mai multă insulină decât ar fi normal). De exemplu, un studiu din SUA a ajuns la concluzia că alăptarea poate să scadă cu aproape 47% riscul de diabet, întrucât nivelul de zahăr și producția de insulină se vor putea regla mai bine decât la femeile care-și hrănesc bebelușii cu lapte praf.

Osteoporoza
Studiile în domeniu au arătat că, în medie, 1 din 3 femei se va confrunta, la menopauză, cu osteoporoza. În ultimul deceniu, s-au efectuat cercetări amănunțite care au insistat asupra următorului aspect: alăptarea ne poate feri de riscul de a dezvolta osteoporoză. De pildă, un amplu studiu australian efectuat pe un grup de femei în vârstă de 65 de ani, a demonstrat că acelea care au reușit să alăpteze pe parcursul vieții aveau o densitate mai bună a oaselor, un nivel mai ridicat al conținutului de minerale în organism. În aceste condiții, ele erau mai ferite de pericolul de a se îmbolnăvi de osteoporoză și de a se confrunta cu una dintre cele mai răspândite forme de fracturi provocate de aceasta: cea de șold.

Voi v-ați gândit până acum la faptul că alăptarea este atât de benefică pentru sănătatea noastră?

Citește și: 17 statistici despre alăptare care te vor uimi

Surse:
www.babycenter.com, www.my.clevelandclinic.org, www.diabetes.co.uk, www.familyeducation.com, www.mamanatural.com, www.momjunction.com, www.ncbi.nlm.nih.gov, www.romper.com

Articolul urmator
O mamă a postat o imagine în timp ce-și alăpta copilul, ținând un pahar de vin în mână: „Mulți nu știu că vinul în timpul alăptării nu poate face niciun rău”
O mamă a postat o imagine în timp ce-și alăpta copilul, ținând un pahar de vin în mână: „Mulți nu știu că vinul în timpul alăptării nu poate face niciun rău”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum arăta Crăciunul lui Pavel Bartoș când era copil. „Nu prea aveai globuri”
    Cum arăta Crăciunul lui Pavel Bartoș când era copil. „Nu prea aveai globuri”

    Actor, entertainer și prezentator TV, Pavel Bartoș face parte dintre cele mai îndrăgite personalități de televiziune de la noi. În cadrul mai multor interviuri acordate de-a...

    Cum discuți cu cel mic despre problemele tale psihice?
    Cum discuți cu cel mic despre problemele tale psihice?

    Chiar dacă nu înțeleg anumite lucruri la fel ca noi, copiii își dau seama atunci când ceva este neînregulă. Dacă suferi de anumite probleme mentale, cel mic va...

    Concediu parental se dublează! Ce alte beneficii vor primi tăticii care stau acasă cu copilul
    Concediu parental se dublează! Ce alte beneficii vor primi tăticii care stau acasă cu copilul

    Concediul parental s-a dublat și condițiile de acordare a stimulentului s-au schimbat. Vezi ce documente sunt necesare, ce modificări au fost aduse legislației și de ce trebuie să stai...

    Astragalus: beneficii și mod de administrare
    Astragalus: beneficii și mod de administrare

    Nu ai auzit niciodată de astragalus? Renumită pentru proprietățile sale adaptogene, se crede că rădăcina Astragalus susține sistemul imunitar, îmbunătățește sănătatea...

    Bacopa monnieri: beneficii și mod de administrare
    Bacopa monnieri: beneficii și mod de administrare

    Bacopa monnieri, cunoscută și sub numele de Brahmi sau isopul de apă, este o plantă perenă, cu frunze mici și flori albastre sau albe, care face parte din familia Plantaginaceae....

    Brânca ursului: beneficii și mod de utilizare
    Brânca ursului: beneficii și mod de utilizare

    Brânca ursului, cunoscută și sub denumirea științifică Heracleum sphondylium, este o plantă medicinală tradițională folosită de secole în medicina populară. Aceasta...

    Ulei de cimbru: beneficii și mod de utilizare
    Ulei de cimbru: beneficii și mod de utilizare

    Uleiul de cimbru este un ulei esențial extras din planta de cimbru (Thymus vulgaris), cunoscută pentru aroma sa distinctivă și proprietățile terapeutice.

    Hamei: beneficii și utilizări
    Hamei: beneficii și utilizări

    Originar din China, hameiul se regăsește printre cele mai cunoscute și mai cultivate plante. Chiar dacă în zilele noastre este asociat mai ales cu producerea berii, de fapt hameiul...

    © 2025 Qbebe