Cât de sigur este consumul de roșii în timpul alăptării?
Deși specialiștii spun că roșiile nu ar trebui evitate în timpul alăptării datorită conținutului de vitamina C (care, la rândul său, va crește rata de absorbție a fierului în organism), din păcate este posibil ca acestea să-i dăuneze bebelușului. De exemplu, licopenul din roșii va trece în laptele matern, ceea ce-i poate cauza micuțului diverse simptome neplăcute, cum ar fi: balonari, gaze, colici, diaree sau chiar iritații ale pielii.
În plus, în urma unor cercetări, s-a constatat că nu numai roșiile proaspete pot conduce la astfel de reacții nedorite, ci și alte produse pe bază de roșii, precum sucul de roșii (folosit la gătit), sosul de roșii sau sucul de băut din roșii. Nu de puține ori s-a ajuns la concluzia că roșiile proaspete sunt mai puțin nocive bebelușului decât atunci când sunt consumate, de către mamă, produsele pe care tocmai le-am menționat.
Se poate întâmpla ca la numai câteva ore (cam între 4 și 8 ore) de la consumul unor asemenea produse pe bază de roșii (ce au în componență nu numai licopen, ci și acid) de către mama ce alăptează, bebelușului să-i apară iritații similare celor produse de către scutec (acestea apar mai ales în zona anusului) sau să înceapă să aibă scaune moi.
Medicii spun că reacțiile bebelușului la consumul de roșii/ de produse pe bază de roșii de către mamă pot fi atât dovada unei intoleranțe la alimentele respective, dar cel mai probabil este vorba despre faptul că bebelușul nu are încă sistemul digestiv complet dezvoltat, astfel încât să fie apt să prelucreze corespunzător anumite tipuri de hrană.
Prima măsură pe care trebuie să o ia mama este să reducă sau să elimine consumul de roșii/de produse pe bază de roșii întimpul alăptării. Începeți, de pildă, prin a le mânca în cantități foarte reduse, convingându-vă treptat dacă reacțiile bebelușului sunt într-adevăr provocate de roșii.
În cazul în care observați că micuțul continuă să fie agitat, să aibă colici, gaze și chiar pare că ar refuza laptele matern, scoateți din dieta voastră tot ce are în componență roșii (renunțați chiar și la supele în care ați adăugat roșii sau la sosurile din mâncare). De asemenea, dacă bebelușul nu pare să scape cu ușurință de asemenea simptome, consultați un medic. Numai acesta îi va putea prescrie un eventual tratament și te va sfătui când ai putea să încerci să consumi iar roșii.
Vei începe iar să mănânci roșii în perioada de alăptare numai după ce observi că bebelușul și-a revenit complet. Prima dată vei consuma cantități foarte mici și îi vei urmări reacțiile cu mare atenție. Dacă vor reveni oricare dintre simptomele precizate, va trebui să renunți complet la roșii/la produse pe bază de roșii în timp ce alăptezi. În schimb, dacă nu intervine niciun simptome neplăcut, poți reîncepe să crești, treptat, cantitatea de roșii/de produse pe bază de roșii, dar păstrând moderația.
Pentru a urmări cât mai eficient modul în care bebelușul tău reacționează la roșiile/ la produse pe bază de roșii pe care le consumi, experții ne sfătuiesc să ținem un fel de „jurnal” al alimentației acestuia. În el vei trece alimentele pe care le mănânci zilnic, la câte ore după ce ai mâncat ceva bebelușul tău are diferite simptome, precum și modul în care vezi că reacționează când ai mâncat roșii/un produs ce conține roșii.
Nu uita: este foarte important să știi exact câte roșii/ produse cu roșii ai consumat la un moment dat, întrucât este posibil ca reacțiile bebelușului să fie provocate nu numai de acestea, ci și de alte alimente la care bebelușul să fie intolerant, precum produse lactate, citricele, ouăle, ciocolata, cerealele etc..
În concluzie, nu suprima dintr-odată consumul de roșii în timp ce alăptezi decât dacă ești convinsă că ele sunt responsabile de simptomele neplăcute ale bebelușului tău.
Citește și: Alimentatia corecta a mamei in timpul alaptarii
Ce beneficii are consumul de roșii
Roșiile nu sunt deloc de ocolit, întrucât pot avea numeroase beneficii pentru sănătatea noastră. Iată doar câteva dintre acestea:
• Roșiile sunt bogate în carotenoizi precum luteina și licopenul, ce acționează ca antioxidanți puternici
• O dietă în care roșiile sunt consumate în mod regulat poate reduce riscul dezvoltării cancerului
• Sunt bogate în potasiu- De pildă, s-a descoperit că o cană de suc de roșii conține peste 500 de mg de potasiu.
• Roșiile conțin alți trei antioxidanți esențiali, precum beta-carotenul (atât de util în asigurarea resurselor de vitamina A), vitamina E și vitamina C. Datorită compoziției roșiilor, aceștia pot fi absorbiți în corp de 2 până la 15 ori mai repede decât antioxidanții ce ne sunt furnizați de alte alimente.
Citește și: Ce legume pot sa mananci cand alaptezi
Voi mai știți și alte aspecte interesante legate de consumul de roșii în alăptare?
Surse:
www.livestrong.com; www.parentinghq.com;www.philips.ch; www.webmd.com