Alegerea locatiei
In cazul in care alaptezi si folosesti si o pompa pentru san, alege un loc de cazare in care sa ai un mic frigider in camera pentru a putea pastra laptele extras. Pungutele presterilizate pentru colectarea laptelui te vor ajuta atat cu spatiul in bagaj cat si in frigiedrul de dimenisuni reduse intalnit de obicei in camerele de hotel. Pentru sterilizare, poti opta pentru un sterilizator de dimensiuni reduse sau, daca vei avea la dispozitie un cuptor cu microunde, o punga pentru sterilizare la microunde, va fi suficienta pentru tot concediul.Tine cont de nevoile corpului tau
Nu este recomandat sa expui sanii in lumina directa a soarelui in perioada de alaptare. Ca una dintre cele mai sensibile zone ale corpului, pielea de pe sani prezinta un risc ridicat de arsura solara. Cel mai indicat este sa te protejezi si sa ii acoperi daca mergi la plaja. Lotiunile de plaja in cele mai multe cazuri, sunt parfumate si pot supara bebelusul blocand mirosul natural al mamelonului. Ar fi recomandabil sa eviti folosirea cremelor de protectie solara in zona areolelor sau sa speli bine zona inainte de a alapta. Totusi, se poate intampla ca soarele, caldura excesiva si apa sarata sa iti creeze un disconfort la nivelul mameloanelor, pe care il poti diminua in timpul alaptarii cu protectii din silicon. Daca bebelusul tau nu este obisnuit cu astfel de accesorii, asigura-te ca le alegi pe cele mai subtiri si decupate astfel incat nasucul bebelsului sa intre in contact cu pielea ta.
Te poti simti bine
Poate ca vei fi putin mai reticenta explorand aceasta noua aventura, insa asta nu inseamna ca nu te poti distra. Poti inota linistita in mare si in piscina. Totusi, pentru a evita uscarea excesiva a pielii mameloanelor cauzata de sare sau clor, foloseste un unguent pe baza de lanolina inainte de a intra in apa. Daca exista dusuri pe plaja sau langa piscina, profita de ocazie pentru a te clati imediat dupa inot.
Fericita la caldura
Cateva sfaturi utile pentru vacanta ta:
- matasea este un material racoros ideal pentru vara
- imbraca bebelusul in hainute din fibre naturale si tine intotdeauna cateva de rezerva in geanta de plaja, astfel incat, daca intrati intr-un restaurant cu aer conditionat, sa te asiguri ca nu va raci
- in mod normal un dus pe zi este suficient pentru mentinerea igienei corporale si a sanilor, insa vara vei transpira mai mult si de aceea este indicat sa iti clatesti sanii cu apa calda inainte de a alapta, in masura in care locatia iti permite
- nu uita acasa absorbantele de unica folosinta pentru san. Ele pot fi purtate si pe sub sutienul costumului de baie, pentru a evita patarea acestuia.
Hidrateaza-te
Bebelusii alaptati exclusiv primesc suficienta hidratare prin intermediul laptelui matern si rareori au nevoie de apa aditionala. Este insa foarte important ca tu sa bei suficienta apa atunci cand temperatura este mai ridicata decat de obicei. Tine intotdeauna o sticla de apa la indemana si bea imediat ce simti ca incepe sa iti fie sete. Tine cont si de faptul ca atunci cand este foarte cald, bebelusul tau va cere sa fie alaptat mai des decat de obicei. Evita sa bei apa de la robinet pentru a fi sigura ca tu si bebelusul nu va expuneti unor bacterii cu care nu sunteti obisnuiti.
Planificarea zilei
Daca vrei sa faceti mici excursii, programeaza-le dimineata, pentru a evita caldura excesiva de la pranz. Asigura-te ca stati cat mai mult timp la umbra, folositi amandoi sepcute sau palariute si nu uita de crema cu factor de protectie. O crema cu factor de protectie ridicat este esentiala pentru bebelusul tau.
Ingrijeste-te!
Asigura-te ca te odihnesti suficient. Schimbarea rutinei, calatoria, caldura si acomodarea cu locuinta temporara pot fi foarte obositoare si pentru tine si pentru bebelusul tau. De asemenea, toate acestea pot afecta negativ fluxul tau de lapte. Pe cat posibil incearca sa incluzi in programul de vacanta momente de somn si relaxare suficiente. Poti utiliza o pompa bifazica pentru a spori lactatia prin stimulare.