Constipația în timpul alăptării

Constipația în timpul alăptării

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Constipația face și ea parte dintre problemele cu care ne putem confrunta în perioada alăptării. Nu trebuie să ne alarmăm însă, ci, cu voință și cu răbdare, să facem tot ceea ce putem pentru a o preîntâmpina, pe cât posibil. Parcurgând articolul de mai jos vei vedea că există mai multe metode prin care putem evita neplăcuta constipație. Acestea nu sunt dificil de pus în aplicare și ne vor fi de mare ajutor pentru a fi în cea mai bună formă în perioada alăptării.

Ce este constipația

De obicei, este vorba despre constipație când cineva are un număr de trei sau mai puțin de 3 scaune pe saptamana , iar acestea sunt dure și dificil de evacuat.
Desigur, funcționarea sistemului digestiv diferă de la persoană la persoană, dar, în general, specialiștii spun că se poate vorbi despre constipație când există mai puțin de 3-4 scaune într-un interval de o săptămână.
Important este să evităm, pe cât posibil, să fim constipate, întrucât constipația poate duce, în timp, la apariția unor afecțiuni precum hemoroizii, probleme în regiunea pelviană (din cauza presiunii asupra zonei pelviene), probleme de tract intestinal, chiar si probleme de piele, etc..

Cauze ale constipației din timpul alăptării

În primul rând, trebuie să știi faptul că, dacă avem tendința să fim constipate pe parcursul sarcinii, este foarte posibil să continuăm la fel și imediat după sarcină. Alături de acest motiv, mai sunt și altele care pot duce la apariția constipației în perioada de alăptare:
Diferite medicamente pe care le-am luat/ pe care le luăm- De exemplu, medicamentele pentru calmarea durerilor de după naștere, dar și vitaminele ce ne-au fost prescrise pentru perioada de alăptare, toate acestea pot afecta funcționarea normală a intestinelor și pot duce la constipație.
Dacă ai avut complicații la naștere (precum o ruptură de perineu sau pur simplu ai născut prin cezariană) sau dacă suferi de hemoroizi, toate acestea îți pot provoca dureri, ceea ce te va face să te abții atunci când ai nevoie să mergi la toaletă. În plus, poate interveni teama că, în momentul în care vei avea scaun, mișcările tale ar putea să ducă la ruperea firelor (dacă ai fost cusută pentru ruptura de perineu sau pentru cezariană). Trebuie să știi însă ca mișcările intestinului din momentul în care evacuăm scaunul nu vor dăuna tăieturilor și cusăturilor de după intervențiile respective. Iar dacă te supără hemoroizii, mergi la medic și urmează tratamentul prescris de acesta. Cu siguranță că neplăcutele simptome se vor ameliora!
Schimbările hormonale- Fluctuațiile hormonale prezente în perioada alăptării pot tulbura funcționarea normală a aparatului digestiv. Iată de ce se poate întâmpla să fim mai predispuse la constipație în timpul alăptării.

Constipatia provoaca disconfort

Citește și: Remedii naturiste pentru constipatie

Ce am putea face pentru a preveni constipația din timpul alăptării

Din fericire, există soluții care ne pot ajuta să ameliorăm constipația și chiar să scăpăm de ea:
Ne hrănim cu alimente bogate în fibre
Acestea vor pătrunde în intestine, vor absorbi apa și ne vor stimula să avem „scaun”.
În perioada de alăptare putem alege, fără probleme, alimente care să fie benefice pentru întreg organismul și care preîntâmpină și apariția constipației, precum: fructe și legume, orez, quinoa, cereale integrale, pâine pe bază de cereale integrale sau paste de acest tip.

Alimentele ce contin fibre pot preveni constipatia din timpul alaptarii

Hidratarea este esențială
Experții recomandă ca, în perioada de alăptare, să încercăm să bem câte un pahar de apă la fiecare alăptat. Acest demers ne va fi util nu numai pentru buna funcționare a sistemului digestiv, ci și pentru a ne asigura că-i oferim bebelușului nostru lapte de calitate.
Ideală este apa simplă, dar putem consuma și ceaiuri de plante (fără zahăr) sau sucuri naturale. În schimb, cafeaua și alcoolul trebuie evitate cât mai mult, întrucât nu ne oferă hidratarea necesară și, odată ce ajung în laptele nostru, îi pot fi dăunătoare bebelușului.

Citește și: Cele mai bune ceaiuri pentru tratamentul constipatiei

Mâncăm prune sau bem suc de prune
Prunele crude și sucul de prune conțin sorbitol, care va stimula activitatea intestinală.
Putem opta și pentru prune deshidratate, despre care specialiștii spun că sunt o sursă de fibre (în 5 prune deshidratate se găsesc cam 3 grame de fibre).

Prunele ne pot fi de folos in combaterea constipatiei din timpul alaptarii

Este necesar să facem mișcare
Constipația este frecventă în timpul alăptării și din cauza faptului că nu mai facem suficientă mișcare. Astfel, eventuala recuperare după o naștere mai dificilă sau pur și simplu faptul că ne dorim să nu ne separăm nicio clipă de bebeluș, ne vor transforma în persoane inactive.
Cu toate acestea, este recomandat să te consulți ca un medic, pentru ca acesta să-ți spună cînd ai putea fi pregătită să-ți reiei activitatea fizică obișnuită.
De exemplu, poți începe să faci din ce în ce mai multe plimbări sau exerciții simple, tip yoga. Numai după ce corpul tău va fi complet refăcut după naștere este bine să ai o activități ceva mai intense, precum jogging-ul.
Nu uita: mișcarea nu va stimula numai sistemul tău digestiv, reducând șansele să fii constipată în perioada alăptării, dar te va ajuta și să pierzi kilograme în plus, redobândind mai repede silueta dorită.

Tu mai știi și alte metode prin care constipația din timpul alăptării ar putea fi evitată?

Surse:
www.livestrong.com; www.seslhd.health.nsw.gov.au;www.whattoexpect.com

 

Articolul urmator
Alăptarea a fost dăunătoare pentru sănătatea mea mintală și mi-aș fi dorit să mă opresc mai devreme
Alăptarea a fost dăunătoare pentru sănătatea mea mintală și mi-aș fi dorit să mă opresc mai devreme

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Constipația în sarcină: 5 alimente care te fac să o dai uitării
    Constipația în sarcină: 5 alimente care te fac să o dai uitării

    Constipația în sarcină este mai frecventă decât crezi. Studiile arată că femeile sunt de 2-3 ori mai predispuse să sufere de constipație în timpul sarcinii și...

    Constipația la bebeluși: cauze și cum ne pot ajuta probioticele
    Constipația la bebeluși: cauze și cum ne pot ajuta probioticele

    Încă din primul an de viață al bebelușului tău, un tranzit intestinal normal pentru starea sa de bine contează foarte mult. Uneori însă, din diverse motive, tranzitul...

    Vlăduța Lupău, reacție vehementă la adresa alăptării în public. „Nevoile bebelușului nu sunt pe program. Sunt la cerere"
    Vlăduța Lupău, reacție vehementă la adresa alăptării în public. „Nevoile bebelușului nu sunt pe program. Sunt la cerere"

    Cunoscută pentru atitudinea ei sinceră și deschisă, Vlăduța Lupău dorește să normalizeze alăptatul în public, susținând că nevoile de hrană ale copilului sunt o...

    12 motive pentru care chiar trebuie să faci mișcare în timpul sarcinii. Mărturia unei mămici
    12 motive pentru care chiar trebuie să faci mișcare în timpul sarcinii. Mărturia unei mămici

    Atunci când ești însărcinată pare că toată lumea își dă cu părerea în legătură cu ce și cât ar trebui să mănânci, ce ar trebui să faci, să...

    4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului
    4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului

    De la vergeturi și vene varicoase, până la coșuri și pete pigmentare, pielea unei femei suferă o serie de modificări în timpul sarcinii. Majoritatea sunt inofensive, nu pun...

    Soțul meu a dormit în timpul petrecerii de un an a copilului nostru…
    Soțul meu a dormit în timpul petrecerii de un an a copilului nostru…

    O mamă de peste hotare este nemulțumită de faptul că soțul său a dormit pe tot parcursul petrecerii fiicei lor de 1 an. Ea cere sfatul internauților de pe un forum de parenting,...

    De ce nu limitez timpul pe ecrane al copiilor mei
    De ce nu limitez timpul pe ecrane al copiilor mei

    Printre subiectele dezbătute intens de părinți se numără și acesta: care este vârsta de la care un copil are voie să utilizeze ecranele și cât timp ar trebui să...

    Alimente interzise în timpul chimioterapiei
    Alimente interzise în timpul chimioterapiei

    Atunci când treci prin procedura de chimioterapie, organismul tău întâmpină mai multe dificultăți. Pentru a avea grijă de tine, anumite alimente pot fi deosebit de...

    © 2024 Qbebe