- 1. Alapteaza la cerere si cat mai des in primele zile de la nastere
- 2. Pozitioneaza bebelusul la san corect
- 3. Alapteaza bebelusul la ambii sani la fiecare masa
- 4. Goleste sanii folosind pompa de san
- 5. Maseaza bland sanii inainte si in timpul suptului
- 6. Consuma ceaiuri pentru stimularea lactatiei
- 7. Evita oferirea biberonului si a suzetei cat timp alaptezi
- 8. Mananca in continuare sanatos si consuma cel putin 2 litri de lichide pe zi
- 9. Stresul este inamicul numarul 1 al alaptarii, elimina-l!
- 10. Consulta un specialist in lactatie
Qbebe iti pune la dispozitie aceste trucuri pentru stimularea lactatiei:
1. Alapteaza la cerere si cat mai des in primele zile de la nastere
Nou-nascutii au nevoie pentru a se satura de maxim 20 ml de lapte, de aceea ei sug putin si des. Aparitia laptelui are loc la 2, maxim 6 zile de nastere, pana atunci sanii elibereaza o cantitate de colostru. In maternitati copiii sunt hraniti de asistente cu lapte praf, pana la pornirea lactatiei proaspetei mamici, ceea ce poate duce la refuzul ulterior al bebelusului de a mai suge la sanul mamei. De accea nou-nascutul trebuie pus la san cat mai des si tinut cat mai mult posibil. Cu cat bebelusul trage mai mult, cu atat se formeaza mai repede mamelonul si sanul produce lapte mai repede si intr-o cantitate mai mare.
2. Pozitioneaza bebelusul la san corect
|
O pozitionare corecta a bebelusului la san este primul pas catre o alaptare fara probleme. Fixarea corecta a bebelusului la san este aceea in care bebelusul prinde cu gurita mamelonul, si in acelasi timp atinge sanul cu barbia. Insa unii bebelusi sunt mai somnorosi sau mai lenesi si, daca laptele nu curge incep sa planga, sa se agite. Aceste crize ale bebelusului o pot agita pe mamica si o pot face sa renunte sa isi mai alapteze copilul. Insa medicii neonatologi sau pediatrii le sfatuiesc sa insiste si sa nu faca compromisul de a le oferi biberonul. Apuca cu mana libera sanul si introdu-l in gurita bebelusulu, masand in acelasi timp cu degetul mare sanul, pentru stimularea canalelor. |
3. Alapteaza bebelusul la ambii sani la fiecare masa
Incearca metoda de alaptare incrucisata. Adica la fiecare masa a bebelusului sa faci schimb de sani constant. La inceput, copilul suge viguros timp de cateva minute, apoi incepe sa incetineasca ritmul si acest supt lenes poate continua o perioada lunga de timp. Incearca sa il treci la celalalt san imediat dupa ce a incetinit ritmul, chiar daca au trecut doar cateva minute de cand ai inceput sa alaptezi. Fa acelasi lucru si pentru celalalt san pana cand copilul a supt de 2 ori din fiecare san, apoi lasa-l sa suga la unul dintre sani cat de mult timp vrea. Aceasta comutare a bebelusului de la un san la altul iti ofera siguranta ca bebelusul primeste cantitatea de lapte necesar, in timp ce ambii tai sani beneficiaza de stimularea adecvata.
4. Goleste sanii folosind pompa de sanCel mai bun stimulent al secretiei lactate este golirea sanilor completa si aceasta se realizeaza daca copilul suge. Insa in primele saptamani bebelusii nu sug foarte mult si adorm la san dupa cateva minute de alaptare. De aceea poti apela la ajutorul unei pompe de san electrice sau manuale. Aceasta te ajuta sa stimulezi productia de lapte matern. Foloseste pompa pentru a mulge sanii, dupa fiecare masa a bebelusului. Unele mamici nu au fost multumite de efectul pompelor de san si au apelat la o metoda mai bruta, si anume folosirea unei seringi de 20 ml. Aceasta se taie la capatul unde se pune acul (pe acolo introducand-se pistonul) iar partea cu fluturas se lipste de san si se aspira cu seringa. Cele care au folosit aceasta metoda au recunoscut ca este o metoda dureroasa, dar face treaba buna. |
|
5. Maseaza bland sanii inainte si in timpul suptului
Masajul este o tehnica de relaxare dar si de incurajare a sanilor sa produca o cantitate de lapte suficienta. Poti opta sa iti masezi sanii sub jetul de apa fierbinte, inainte de alaptare sau sa aplici comprese calde pe sani, inainte cu 3-5 minute de punerea bebelusului la san. Sau poti opta sa masezi usor sanul in timp ce copilul suge. Ambele variante folosite separat sau consecutiv, la fiecare sesiune de alaptare, vor preveni angorjarea sanilor si te vor ajuta sa iti alaptezi copilul o perioada lunga de timp.
6. Consuma ceaiuri pentru stimularea lactatiei
O metoda pentru stimularea lactatiei ar putea fi consumul de ceaiuri naturale, preparate din plante care favorizeaza productia de lapte (chimen, anason, urzica vie, frunze de melisa, cimbrisor, menta etc.). Acestea se gasesc la plafar sau la farmacie si sunt special create pentru mamele care alapteaza. Ingredientele acestor ceaiuri sunt naturale si nu provoaca nici un fel de disconfort bebelusului. De asemenea substantele active care trec in lapte, favorizeaza calmarea tulburarilor digestive ale micutului, precum; colicile, crampele sau durerile abdominale. Este indicat sa bei 3-4 cani pe zi de infuzie.
7. Evita oferirea biberonului si a suzetei cat timp alaptezi
Bebelusii sunt inteligenti si vor simti diferenta de textura dintre tetine si sanul mamei si pot deveni confuzi. Este recomandat sa eviti oferirea suzetei sau a biberonului copilului, cel putin in primele saptamani de la nastere, pana cand nou-nascutul si-a format deja un program de alaptare. Daca bebelusul tau are nevoie de completare a cantitatii de lapte sau vrei sa ii dai ceai, foloseste lingurita sau o seringa.
8. Mananca in continuare sanatos si consuma cel putin 2 litri de lichide pe zi
Draga mamica, stim ca principala preocupare din viata ta este acum sanatatea, siguranta si confortul bebelusului. Este normal ca o mama sa uite de sine, odata cu aparita bebelusului pe lume, insa daca alaptezi exclusiv, sanatatea micutului depinde de calitatea laptelui matern furnizat de organismul tau. Un motiv bun pentru a avea grija in continuare de ceea ce mananci si bei. Cat timp alaptezi ai nevoie de minim 1800 de calorii pe zi si cel putin 6-8 pahare de apa sau alte lichide pe zi. Nu este cazul sa tii o dieta pentru pierderea in greutate in timp ce alaptezi. Vei slabi natural, daca mananci alimente cu un continut scazut in grasimi si vei evita dulciurile.
9. Stresul este inamicul numarul 1 al alaptarii, elimina-l!
Este posibil ca, la un moment dat sa observi ca sanii tai numai produc suficient lapte. La 3 saptamani, 6 saptamani, 3 luni si 6 luni, copilul emite o cerere mai mare de lapte. Este posibil ca atunci sa nu mai faci fata necesitatilor micutului, dar nu este cazul sa intri in panica. Dupa cateva zile va reveni la ritmul sau obisnuit. Stresul, nervii si agitatia sunt potentiali inamici ai productiei de lapte matern. In cazuri nu tocmai rare, stresul poate reduce secretia de lapte, ba chiar oprind definitiv productia de lapte matern. Autosugestia este un truc benefic- sa nu te gandesti niciodata ca nu o sa ai lapte.
10. Consulta un specialist in lactatie
Daca ai incercat toate trucurile si metodele de mai sus, insa constati ca sanii tai nu sunt in regula si te simti rau, nu amana sa apelezi la un specialist in lactatie. Aceste metode sunt ideale pana in momentul in care sanii incep sa doara, sa creasca in volum. Odata cu acestea, hranirea bebelusului devine deficitara si este posibil ca tu sa te confrunti cu complicatii ale alaptarii, cum ar fi mastita, angorjarea sanilor, obstructionarea canalelor galactofere etc. Renuntarea la alaptare nu este o rezolvare a acestor probleme ci poate duce chiar la complicatii si mai grave, care nu se mai pot solutiona decat pe cale chirurgicala.
Tu, ce metode ai folosit pentru stimularea lactatiei?