Somnul la sugari

Somnul la sugari

Delia Raluca Moisa

Poti preveni eventualele probleme pe care le poate avea sugarul tau cu somnul prin stabilirea unor obiceiuri sanatoase de somn, stabilite din timp. Asadar, afla acum tot ce trebuie sa stii despre somnul sugarului.


Ce trebuie sa stiu despre somnul sugarului?

Trebuie sa stii ca somnul sugarilor are un tipar mai putin obisnuit fata de somnul adultilor. Daca tu, ca parinte, ai nevoie de opt ore de somn fara intrerupere pe noapte, afla ca sugarul tau poate dormi intre douasprezece si douazeci de ore pe zi.

Cu cat cresc, sugarii au nevoie de tot mai mult somn, iar pana in sase luni, sugarii trebuie alaptati de cel putin doua ori pe noapte. De aceea, in primele trei luni, somnul sugarului este unul foarte sensibil intrucat sugarul are nevoie de hrana si liniste si detine foarte putine moduri de comunicare. Drept urmare, sugarul va incepe sa planga de fiecare data cand are nevoie de ceva spre a-i atrage atentia mamei.

Sugarul va putea face diferenta intre somnul de zi si noapte abia dupa trei- patru luni de viata cand va realiza ca, de cele mai multe ori, somnul lui depinde de programul de somn al parintilor sau este apropiat de acesta.

Cate ore trebuie sa doarma sugarul pe noapte?

Timpul de somn al sugarului depinde de varsta acestuia, astfel incat sugarii cu varsta de pana la sapte saptamani va dormi intre saisprezece si douazeci de ore pe zi, in reprize de doua- trei ore. Cu cat creste, nou-nascutul doarme mai putin, astfel incat incepand cu varsta intre una si trei luni va dormi saisprezece ore: opt ore ziua si opt ore noaptea. Sugarul cu varsta intre trei si sase luni creste perioada de somn pe timpul noptii pana la zece ore, iar ziua va dormi si cinci ore.  Sugarul va scadea perioada de somn ziua, asadar cu varsta intre sase si noua luni va dormi aproximativ unsprezece ore noaptea si doua- trei ore ziua.

De asemenea, sugarul cu varsta intre noua si douasprezece luni va dormi in jur de unsprezece ore si jumatate noaptea, iar in timpul zilei va dormi intre doua si trei ore.

Care sunt etapele somnului la sugar?

Sugarii nu fac diferenta dintre zi si noapte, de aceea este de datoria parintilor sa isi ajute copii sa doarma linistiti. Trebuie sa creezi un ritual de adormit copilul care sa il ajute sa doarma, intrucat somnul nu tine de programul de somn impus, ci de temperamentul acestuia.

Somnul sugarului trece prin aceleasi faze ca somnul adultilor: mai intai o etapa de atipire si somn usor, apoi somn profund si apoi etapa de somn cu vise, apoi din nou somn usor. Diferenta dintre somnul nou-nascutilor si cel al adultilor este ca etapele sunt mult mai scurte.  Daca la un adult ciclul de somn dureaza in medie o ora si jumatate, la nou-nascuti somnul dureaza o ora.

Cum se manifesta etapa de somn usor la sugar? Etapa de somn usor se manifesta prin miscarea pleoapelor si respiratia neregulata. De asemenea, mainile si picioarele sunt flexibile, pumnii sunt inclestati si poate tresari usor. In aceste momente, sugarul se poate trezi foarte usor daca este miscat sau aude zgomote.

Dupa aproximativ jumatate de ora, timp in care respiratia capata un ritm regulat si muschii se relaxeaza, sugarul intra in faza de somn profund.

Daca pana acum ai tinut copilul in brate, ajutandu-l sa adoarma, acum este momentul sa-l lasi in patut.

In momentul in care trece de la somnul cu vise (din nou) la somnul usor, adica la aproximativ fiecare ora din momentul in care a adormit, sugarul se poate trezi foarte usor, daca ii este foame sau simte vreo durere.

Aceasta perioada vulnerabila a somnului sugarului dureaza aproximativ zece minute, timp in care se poate intoarce de pe o parte pe alta in patut, miscandu-si usor pleoapele si incordandu-si muschii.

Daca vei rescunoaste aceasta etapa, iti poti ajuta bebelusul sa-si continue somnul, fredonand un cantec de leagan.

In jurul varstei de sase luni, somnul sugarului va incepe sa se maturizeze si in acest mod va intra mai repede in stadiul de somn profund si se va trezi de mai putine ori in timpul noptii.

Cum pozitionez bebelusul pentru somn?

In ceea ce priveste pozitionarea copilului pentru somn, recomandarea medicilor specialisti este ca bebelusii cu varsta de pana in douasprezece luni sa fie asezati pe spate, aceasta fiind pozitia cea mai favorabila pentru evitarea sindromului de moarte subita. De asemenea, este foarte important sa nu lasi copilul sa doarma pe o suprafata foarte pufoasa si poroasa, cum ar fi o perna intrucat sugarul se poate sufoca.

Trebuie sa stii ca cea mai sigura suprafata de dormit pentru sugari este o saltea tare, acoperita cu lenjerie.

Asigura-te intotdeauna ca sugarul doarme culcat pe spate, nu pe burta. Desi pana nu demult aceasta pozitie era recomandata, studiile au aratat recent ca aceasta pozitie de somn a sugarului creste riscul mortii subite in timpul somnului.

Este important sa te asiguri ca bebelusul tau doarme cat este indicat la aceasta varsta fiindca acestia cresc in somn, iar nevoia de somn variaza de la un sugar la altul. De asemenea, asigura-te ca bebelusul tau doarme pe spate si nu pe burta, spre a nu pune viata acestuia in pericol.

Articolul urmator
S-a publicat noul ghid de siguranță la somn pentru copii. Iată ce trebuie să știe toți părinții
S-a publicat noul ghid de siguranță la somn pentru copii. Iată ce trebuie să știe toți părinții

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Este copilul pregătit să renunțe la somnul de prânz? Cum îți dai seama
    Este copilul pregătit să renunțe la somnul de prânz? Cum îți dai seama

    Nu toți copiii vor dormi la prânz până la aceeași vârstă, indiferent de insistențele părinților. Uite cum știi că cel mic este pregătit să renunțe la somnul de...

    Asimilarea vitaminei D la sugari. Cum o putem gestiona?
    Asimilarea vitaminei D la sugari. Cum o putem gestiona?

    Vitamina D face parte dintre nutrienții de care un copil are nevoie încă din primele sale zile de viață. Astfel, nu numai că această vitamină joacă un rol esențial în...

    Cum te vindecă somnul?
    Cum te vindecă somnul?

    Știai că, atunci când dormi, corpul tău, de fapt, lucrează intens la propria recuperare și reparare, pentru ca tu să te trezești odihnită și gata de o nouă zi de muncă?...

    BienDormir – pentru nopțile în care somnul vine greu și durează puțin
    BienDormir – pentru nopțile în care somnul vine greu și durează puțin

    Pui capul pe pernă, aștepți să vină somnul, te foiești, deschizi telefonul, îl închizi repede, te cuprinde iritarea când te gândești că în curând...

    Cât de important este somnul? Cum ne asigurăm că ne odihnim corect
    Cât de important este somnul? Cum ne asigurăm că ne odihnim corect

    Potrivit celor mai recente statistici, nu mai puțin de 62% din populația lumii are probleme cu somnul, cele mai frecvente tulburări de somn fiind insomnia și apneea obstructivă. Nici...

    Studiu: somnul de prânz în sesiuni scurte te face un părinte mai bun
    Studiu: somnul de prânz în sesiuni scurte te face un părinte mai bun

    Una dintre cele mai importante provocări cu care te confrunți mai ales în primii ani de viață ai copilului tău este aceasta: să îți învingi oboseala acumulată...

    De ce se trezește copilul imediat ce adoarme părintele? Explicația unui expert în somnul la cei mici
    De ce se trezește copilul imediat ce adoarme părintele? Explicația unui expert în somnul la cei mici

    Somnul copiilor este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă părinții. Cu siguranță, nu de puține ori ți s-a întâmplat că după ce ai reușit să...

    „Mergi în camera ta, ești pedepsit!” - Efecte pe termen lung asupra copilului
    „Mergi în camera ta, ești pedepsit!” - Efecte pe termen lung asupra copilului

    Dacă micuțul tău este agitat, plânge, sau are o criză de furie care pare că nu se mai termină, probabil crezi că o soluție ar fi să-l închizi în camera lui,...

    © 2025 Qbebe