Înalta Curte de Justiție a României a anunțat că deschiderea unui cont pe rețelele de socializare cu numele altei persoane, cont în care sunt folosite fotografii, clipuri video sau alte informații despre persoana în cauză, constituie “infracțiune de fals informatic” și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.
“Înalta Curte admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Brașov prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept:
Dacă fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului (reţea care nu solicită dovezi din care să reiasă folosirea numelui real de către deţinătorul unui cont), furnizând ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date reale vizând această persoană (informaţii, fotografii, imagini video etc.) realizează condiţiile de tipicitate ale infracţiunii de fals informatic, prevăzută de art. 325 din Codul penal, cu referire la cerinţele ca acţiunea de introducere a unor date informatice să fie realizată fără drept şi, respectiv, să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului” și stabilește că:
Fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, întruneşte două dintre cerinţele esenţiale ale infracţiunii de fals informatic prevăzută în art. 325 din Codul penal, respectiv cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept şi cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului.
Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României.”
Vedete afectate de conturile false de Social Media
Legea vine și ca o susținere pentru persoanele publice, care de multe ori se confruntă cu situații neplăcute, privind conturi false care se folosesc de statutul lor. “Dragii mei, am primit mesaje care m-au anuntat ca anumite persoane, folosind conturi false cu numele meu, solicita bani pentru "actiuni umanitare". Va rog din suflet sa le ignorati si sa nu va lasati pacaliti de acest gen de mesaje.” scria Andra în urmă cu câțiva ani pe contul ei de Facebook.
Citește și: De ce le-a făcut Andra conturi de Instagram copiilor ei
De curând, Mădălin Ionescu și familia lui au fost victimele unei rețele de infractori. Prezentatorul a făcut plângere la poliție. „Sunt hărțuit de peste 2 ani de o grupare infracțională. Am făcut o plângere la poliție. La început am crezut că este o joacă sau cel mult niște manifestări haotice ale unor scelerați. Sau a unor 'stalkeri', a unor hărțuitori clasici. Nu e chiar așa și am constatat că în timp acești hărțuitori și-au dezvoltat extrem de mult acțiunile, pare să fie o rețea și am început să primesc mesaje de la persoane de sex feminin din toată lumea care-mi reclamau faptul că au fost abordate de indivizi pe Facebook sau pe Instagram care foloseau pozele mele, au creat conturi false. Au folosit pozele mele și ale fiicei mele, Petra, abordând femei din toată lumea. În Statele Unite există chiar permise de conducere cu fața mea de care se folosesc acești escroci”, a povestit acesta.
Problema însă se propagă și la nivelul populației de rând, fiind milioane de conturi false care se folosesc de pozele unor oameni reali pentru a înșela oamenii, fie material, fie emoțional. Un articol din Vice a atras atenția asupra acestui pericol, care pândește de peste tot. Legea, prin urmare, este binevenită, în contextul a tot mai multor astfel de cazuri.