In cadrul studiului, cercetatorii au observat 462 de femei, dintre care 311 au trait pana la varste exceptionale. Astfel, oamenii de stiinta au descoperit ca femeile care au nascut ultimul copil dupa varsta de 33 de ani au avut de doua ori mai multe sanse sa traiasca pana la 95 de ani, comparativ cu femeile care au nascut ultimul copil la varsta de 29 de ani.
"Bineinteles, acest lucru nu inseamna ca femeile ar trebui sa astepte pana la varste mai inaintate pentru a avea copii si astfel sa-si imbunatateasca sansele de a trai mai mult", a declarat doctorul Thomas Perls, de la Centrul Medical al Universitatii Boston.
In schimb, rezultatele cercetarii au aratat si faptul ca posibilitatea de a naste la varste mai inaintate este un semn al incetinirii procesului de imbatranire.
"Posibilitatea naturala de a avea un copil la maturitate indica faptul ca sistemul reproductiv al femeii imbatraneste mai incet. Deci si restul corpului ei face la fel", a mai spus Perls.
Cercetatorii au mai descoperit ca a avea mai mult de
trei copii este un lucru ce a temperat legatura dintre varsta materna crescuta si supravietuirea pana la o varsta inaintata. In alte cuvinte, sa ai mai mult de trei copii poate fi un fapt ce functioneaza impotriva avantajelor genetice pe care le pot avea mamele mature.
Datele folosite pentru studiu au provenit de la o investigatie sociala si genetica pe 550 de familii cu membri care au trait pana la varste exceptionale in Statele Unite ale Americii si in Danemarca. Cercetatorii au explicat faptul ca a trai pana la o varsta exceptionala inseamna sa traiesti mai mult fata de cat traiesc 95% dintre oameni.
Rezultatele studiului, care au fost publicate in revista Menopause, sunt in concordanta cu un studiu anterior. Acela demonstrase faptul ca femeile care nasc un copil dupa
40 de ani au de patru ori mai multe sanse sa traiasca pana la 100 de ani, comparativ cu femeile care nasc ultimul copil la o varsta mai frageda.
De asemenea, alte studii au scos la iveala faptul ca aproximativ 80% dintre oamenii care ajung pana la 80 de ani reusesc acest lucru datorita factorilor de mediu, cum ar fi stilul de viata, in timp ce restul, de 20 de procente, pot ajunge la 80 de ani numai pe baza criteriilor genetice.
Surse: www.huffingtonpost.com, www.forbes.com, www.dailymail.co.uk