Până la ce vârstă rămân femeile însărcinate?

Până la ce vârstă rămân femeile însărcinate?

Alina Nedelcu - Redactor Senior

În ultimele decenii, în contextul transformărilor ce țin de stilul de viață, al schimbării mentalităților, dar și pe fondul regândirii priorităților, vârsta la care o femeie intenționează să devină mamă s-a modificat semnificativ. De aceea, nu sunt puține cazurile în care această intenție este amânată până când se consideră că a sosit într-adevăr momentul potrivit. De altfel, să iei o asemenea decizie presupune să ții cont de numeroase aspecte și, în cazul în care ai dificultăți în a rămâne însărcinată, nu ezita să consulți un medic ginecolog sau un specialist în infertilitate.

Până la ce vârstă rămân femeile însărcinate?

Înainte de a afla până la ce vârstă rămân femeile însărcinate, trebuie să ții cont de următorul aspect: între fertilitate și vârsta unei femei există o legătură strânsă. Astfel, fertilitatea se diminuează în mod natural pe măsură ce înaintezi în vârstă, ceea ce va micșora și posibilitatea de a rămâne însărcinată.

O femeie poate să rămână însărcinată din momentul în care are prima menstruație (în perioada pubertății) și până când menstruația va înceta, adică până când va intra la menopauză. Aceasta din urmă presupune lipsa menstruației pentru 12 luni consecutive și implică și încetarea fertilității. În medie, perioada fertilă a unei femei se extinde între vârsta de 12 și 51 de ani. 

Medicii ginecologi precizează că vârsta optimă la care o femeie ar trebui să rămână însărcinată este între 20 și 35 de ani, considerându-se că nivelul cel mai ridicat de fertilitate este cuprins între ultimii ani ai adolescenței și până în jurul vârstei de 30 de ani. După 30 de ani, fertilitatea începe să scadă treptat, declinul devenind mai vizibil după ce ajungi în jurul vârstei de 35-37 de ani. Potrivit „Colegiului American al Obstetricienilor și Ginecologilor” (ACOG), cam 1 din 4 femei sănătoase, aflate în jurul vârstei de 20 sau de 30 ani, pot rămâne însărcinate pe durata unui ciclu menstrual. În schimb, în jurul vârstei de 40 de ani, cam 1 din 10 femei sănătoase reușesc să rămână însărcinate pe parcursul unui ciclul menstrual.  

barbat-tânar-care-tine-in-mana-un-test-de-sarcina-in-timp-ce-se-afla-intr-un-moment-de-tandrete-cu-sotia-lui

Sursă poză: pexels.com

Până la ce vârstă rămân femeile însărcinate depinde mult de numărul și de calitatea ovulelor. Spre exemplu, când venim pe lume avem în jur de 2 milioane de ovule, până la vârsta de 37 de ani rămânem cu aprox. 25.000, iar în jurul vârstei de 51 de ani rămân aprox. 1000. De asemenea, calitatea lor scade odată ce timpul trece, în aceste condiții existând riscul ca dintre ovulele rămase să existe și unele ce au cromozomi anormali și astfel să intervină anomalii cromozomiale care vor afecta fătul. 

Alți factori care pot interveni și care influențează până la ce vârstă pot rămâne femeile însărcinate sunt și aceștia:

  • Prezența unor afecțiuni care afectează fertilitatea (precum endometrioza, sindromul ovarului polichistic, fibromul uterin, afecțiuni tiroidiene etc.)
  • Prezența unor infecții cu transmitere sexuală (de pildă, infecția cu chlamydia afectează negativ fertilitatea)
  • Tratamente pentru tratarea cancerului (chimioterapia și/sau radioterapia)
  • Fumatul și/sau consumul excesiv de alcool
  • Greutatea corporală (femeile supraponderale sau obeze, care au un indice al masei corporale de 30 sau mai mare, sunt mai predispuse problemelor de fertilitate)

Experții din cadrul „Colegiului American al Obstetricienilor și Ginecologilor” vin cu următoarea precizare: femeile de peste 35 de ani care încearcă, timp de cel puțin 6 luni, să rămână însărcinate și nu reușesc, ar trebui să consulte un specialist în fertilitate. Ceasul biologic variază mult în fiecare caz, de aceea vor fi recomandate teste care să verifice nivelul hormonilor (de exemplu, nivelul FSH- hormonul de stimulare foliculară, responsabil de producerea foliculilor ovarieni și dezvoltarea de ovocite; testarea FSH este utilă pentru detectarea eventualelor probleme de fertilitate), vor fi indicate diferite modalități de creștere a fertilității și, dacă va fi necesar, se va asigura un tratament. 

Înainte de a se adresa unui specialist, cele care au depășit 35 de ani și care se întreabă până la ce vârstă rămân femeile însărcinate, pot consulta forum-uri pentru a afla despre experiența celor care au rămas însărcinate în jurul vârstei de 40 de ani. Spre exemplu, despre sarcina la 39 de ani se discută și pe forum-urile din țara noastră:

„Am 39 de ani. Îmi doresc un copil. Este târziu? Aștept părerile voastre?”

Răspunsurile primite din partea altor mame au fost:

  • „Bună, nu este deloc târziu. Sunt însărcinată (a doua oară, ce-i drept), am 37 de ani și o sarcină de 30 de săptămâni, avem un băiat de 16 ani și avem pe drum o fetiță...Suntem tare fericiți...Stau la pat pentru că am colul uterin deschis, dar în rest bebelușa este foarte bine, vorbesc cu ea. Sunt mai atentă la orice detaliu, spre deosebire de prima sarcină, când eram mai tânără” 
  • „Eu am născut la 39 de ani și 17 zile, adică acum un an (am avut sarcină obținută prin fertilizarea in vitro). Am avut o sarcină OK, m-am plimbat până în ultima zi. L-am născut pe fiul meu la 39 de săptămâni și, dacă nu ar fi fost cezariana, cred că mai puteam să stau o săptămână. Știu o mulțime de mămici de 42 de ani, așa că dă-i bătaie, nu mai sta”
  • „Dacă vrei cu adevărat un copil, niciodată nu e prea târziu. Știu pe cineva care la 45 de ani a rămas gravidă și mai avea un copil destul de mare. A păstrat sarcina și acum este mămica unei fetițe superbe. Deci se poate!”

(sursă: comunitate.desprecopii.com/forums/)

Dacă există dificultăți în a rămâne însărcinată sau dacă se dorește amânarea unei sarcini, există și posibilități precum:

  • Fertilizarea in vitro (FIV)- Este o formă de tehnologie de reproducere asistată, ce presupune alăturarea ovocitelor și a spermei în afara corpului, urmând apoi ca embrionul/embrionii să fie plasat/plasați în uter. Se pot utiliza atât ovocite (celule sexuale feminine, eliberate de ovar la ovulație) proprii și spermă de la partener, cât și ovocite și spermă ce provin de la donatori
  • Inseminarea artificială (intrauterină)- Reprezintă o procedură prin care sperma prelucrată va fi introdusă în uter pentru a se mări șansele de fertilizare
  • Crioprezervarea ovocitelor mature- Se poate spune că această procedură influențează răspunsul la întrebarea până la ce vârstă rămân femeile însărcinate în condițiile în care, cu ajutorul ei, vârsta până la care poți rămâne însărcinată va crește, chiar și după 50 de ani. Crioprezervarea ovocitelor presupune ca ovocitele să fie recoltate, să fie congelate fără să fie fertilizate înainte și să fie stocate pentru a putea fi utilizate în viitor. Ulterior, ovocitul va fi fertilizat cu un spermatozoid și, când embrionul va fi format, va ajunge să fie transferat în uter. Această tehnologie de reproducere asistată este posibilă și în țara noastră (nu există încă bănci de donatori de ovule, dar există specialiști ce colaborează cu asemenea bănci și cu clinici aflate în străinătate)

Poți rămâne însărcinată la premenopauză?

Premenopauza (perimenopauza) este un proces natural ce se produce odată ce ovarele încep gradual să-și stopeze activitatea, fiind o perioadă de tranziție spre menopauză. Ea poate dura 2-10 ani și pe parcursul ei poți sesiza schimbări, precum faptul că menstruațiile și ovulația devin mai neregulate sau la un moment dat chiar se opresc. Aceste schimbări sunt, în general, în jurul vârstei de 40 de ani, dar sunt femei care le sesizează și în jurul vârstei de 35 de ani. 

Manifestările care însoțesc premenopauza sunt foarte diverse (spre exemplu, prezența uscăciunii vaginale, fluctuații ale dispoziției, valuri de căldură noaptea, transpirații mai abundente, dureri de cap etc.), dar una dintre cele mai importante se referă la diminuarea fertilității. Aceasta din urmă va scădea întrucât ovulațiile vor fi tot mai neregulate, iar nivelurile de estrogen și de progesteron vor fi fluctuante. Cu toate acestea, poți rămâne însărcinată și la premenopauză, deși posibilitatea să se întâmple așa este mai redusă decât în intervalul de vârstă 20-30 de ani, în special după ce treci de 40 de ani. Dacă vrei să știi până la ce vârstă rămân femeile însărcinate în perioada de premenopauză, răspunsul este acesta: până la vârsta la care vei sesiza că menstruația a încetat timp de 12 luni consecutive. Poți evita o sarcină dacă vei folosi în continuare măsuri contraceptive. 

femeie-de-varsta-mijlocie-extrem-de-surprinsa-tinand-in-mâna-un-test-de-sarcina

Sursă poză: istockphoto.com

O sarcină în perioada de premenopauză, mai ales după vârsta de 42 de ani, implică riscuri atât pentru mamă, cât și pentru copil. De exemplu, există un risc mai mare de pierdere a sarcinii, în condițiile în care calitatea ovulelor scade, există fluctuații hormonale și schimbări la nivelul uterului. Faptul că ovulele au o calitate mai scăzută va crește și riscul de anomalii cromozomiale și de apariția unor afecțiuni precum sunt trisomia 21 (sindromul Down), trisomia 13 (sindromul Patau) sau 18 (sindromul Edwards). Alte riscuri pentru bebeluș se referă la nașterea prematură sau la o greutate mai redusă decât ar fi normal la naștere. Sfatul medicilor ginecologi este, pentru femeile care intenționează să rămână însărcinate în jurul vârstei de 45 de ani, să facă analize pentru a vedea dacă au sau nu diabet și să meargă și la un control cardiologic pentru a se vedea dacă nu cumva prezintă semne ale unei afecțiuni cardiovasculare. 

În ciuda riscurilor care trebuie luate în calcul, în legătură cu până la ce vârstă rămân femeile însărcinate și în perioada de premenopauză medicii spun că este posibilă o sarcină pe cale naturală și la 45 de ani. Posibilitatea să se întâmple așa ceva este foarte scăzută (de aprox. 3-4%), riscul pierderii ei este ridicat și, pentru a se mări șansele unei sarcini, se recurge în special la tehnicile de reproducere asistată. Care tehnică va fi aleasă va depinde de sfatul medicului, iar dacă se va recurge la fertilizarea in vitro folosindu-se ovulul pacientei va fi necesar să se realizeze un screening genetic preimplantațional (celule din embrionul ce a fost obținut in vitro vor fi verificate, cu trei sau cinci zile înaintea transferului, pentru a se identifica acei cromozomi cu structură normală și care au numărul complet).

Despre posibilitatea unei sarcini la premenopauză, de pildă dacă te întrebi dacă la 43 de ani poți rămâne însărcinată, se discută și pe forum-uri. Spre exemplu, despre sarcina la 43 de ani există păreri pe forum-urile din străinătate:

„Bună, sunt însărcinată în 26 de săptămâni și am 43 de ani. Aș vrea să aflu cum se descurcă și alte mămici aflate în situații similare. Eu am doi copii adolescenți și unul în vârstă de 6 ani și sunt foarte entuziasmată de lărgirea familiei mele. Întrucât în anul 2011 am suferit două pierderi de sarcină, am ținut să ținem această sarcină secretă cât de mult s-a putut și chiar nici acum nu discut prea mult despre ea. Până acum totul a fost bine, bebelușul este activ și se dezvoltă bine...Sunt îngrijorată de faptul că poate sunt prea sensibilă în ceea ce privește atitudinea celor din jur față de mamele mai în vârstă și uneori mă întreb dacă nu cumva sunt judecată chiar dacă nu mi se spune nimic în față. ”

Păreri venite din partea altor mame și a unei fiice:

  • „Mama mea a avut gemeni la 43 de ani. Acum ei au 14 ani. Cred că acum este ceva obișnuit să ai copii mai târziu. Nu contează ceea ce spun ceilalți, tu ar trebui să fii fericită. Toate femeile însărcinate sunt judecate (fie că sunt mai tinere, mai în vârstă, fie că sunt mai sărace, că sunt singure etc.), dar viața este prea scurtă să îți pese de alții, trebuie să îi iei în seamă doar pe cei care se bucură pentru tine”
  • „Prietena mea are 44 de ani și este însărcinată în 4 luni și se simte la fel ca tine, dar eu cred că nu ar trebui să-ți pese de ceea ce gândesc sau spun ceilalți, prietena mea a încercat timp de 8 ani să rămână însărcinată, așa că pentru ea sarcina asta e un miracol. Cred că ar trebui să te bucuri- vârsta e doar un număr!”
  • „Am 51 de ani și am născut o fetiță la 43 de ani (mai am alți patru copii trecuți de 20 de ani). Mi-ar fi plăcut să mai am și un alt copil, dar la 45 de ani am avut o sarcină extrauterină și era să mor atunci. Cred că este riscant să ai o sarcină după 40 de ani, dar dacă ești sănătoasă și îți vei face regulat controale medicale totul va fi bine. Felicitări pentru sarcină!”

(sursă: netmums.com)

Până la ce vârstă rămân femeile însărcinate vei putea afla și raportându-te la exemplele unor vedete, care au reușit să devină mame după vârsta de 45 de ani. De pildă, actrița Kelly Preston (soția lui John Travolta, decedată în 2020 din cauza unui cancer) a avut o sarcină la 47 de ani și a devenit mamă pentru a treia oară. Alte exemple similare sunt actrițele Kenya Moore și Holly Hunter, care au născut tot la 47 de ani. 

Alte staruri au avut un copil și la vârsta de 48 de ani. Exemple sunt actrițele Geena Davis (care a născut băieți gemeni în anul 2006) și Rachel Weisz (aceasta a avut la 48 de ani cel de-al copil și primul ei copil alături de al doilea soț, actorul Daniel Craig). 

Sarcina la 40 de ani: riscuri

Deși rata de infertilitate estimată la femeile cu vârsta între 40-44 de ani este de cca. 30%, spre deosebire de cele între 15-34 de ani, la care această rată este de 7-9%, există posibilitatea unei sarcini și la 40 de ani. Trebuie să știi însă că șansele de a concepe natural devin tot mai mici după vârsta de 40 de ani și că vor fi mai multe riscuri, atât pentru mamă, cât și pentru făt.

În privința riscurilor pentru mamă, în primul rând este vorba despre cele care țin de pierderea sarcinii. În al doilea rând, trebuie luat în calcul și riscul unei sarcini ectopice (embrionul va fi localizat în afara uterului). Acesta va fi mai ridicat în cazul în care suferi de diabet, de hipertensiune arterială sau dacă ești supraponderală. Nu în ultimul rând, sarcina în jurul vârstei de 40 de ani crește riscul de placenta previa (când placenta acoperă parțial sau total colul uterin), de sângerări, de travaliu prematur și de naștere prin cezariană. 

Când te gândești până la ce vârstă rămân femeile însărcinate, trebuie să ai în vedere și riscurile ce apar pentru copil pe măsură ce o viitoare mamă înaintează în vârstă. Unul dintre cele mai însemnate este cel care ține de anomaliile cromozomiale. Statisticile au dovedit că există o legătură directă între vârsta mamei și creșterea incidenței sarcinilor cu sindrom Down. Spre exemplu, o statistică arată în cazul mamelor ce au sub vârsta de 20 ani frecvența sindromului Down este de aprox. 40 la 100.000 de nașteri (de copii născuți vii), în intervalul de vârstă 35-39 ani este de aprox. 270 la 100.000 de nașteri, iar în jurul vârstei de 40 de ani poate fi în jur de 855 la 100.000 de nașteri. 

Pentru a se identifica eventuale anomalii cromozomiale în cadrul unei sarcini în jurul vârstei de 40 ani, se vor efectua teste precum dublul și triplul test. Dublul test poate fi efectuat încă din primul trimestru de sarcină (cu ajutorul lui se poate identifica riscul de sindrom Down sau trisomia 21, dar și de anomalii precum trisomia 13 sau 18). Efectuarea triplului test în cel de-al doilea trimestru permite nu doar identificarea riscului de sindrom Down, ci și de sindrom Smith-Lemli-Opitz (acest sindrom duce la imposibilitatea de a se sintetiza sau de a se produce colesterol din cauza lipsei enzimei care este implicată în sinteza acestuia), de trisomie 18 și de defect de tub neural. În funcție de rezultatele de la dublul sau de la triplul test poate fi indicată și amniocenteza. 

Alte riscuri ce pot interveni pentru copil în cazul unei sarcini la 40 de ani sunt: o greutate mai mică decât ar fi normal la naștere sau nașterea prematură. 

La 50 de ani mai poți rămâne însărcinată?

O întrebare care ține de până la ce vârstă rămân femeile însărcinate este și dacă la 50 de ani mai există această posibilitate. Nu este imposibil să rămâi însărcinată în jurul vârstei de 50 ani, chiar dacă ovulele tale și-au pierdut mult calitatea și și-au redus substanțial numărul. Din acest motiv, șansele să rămâi însărcinată pe cale naturală sunt foarte mici, iar în general cele care își doresc o sarcină la 50 de ani recurg la un tratament hormonal și la diferite tehnici de reproducere asistată. 

Despre o sarcină la 50 de ani se discută și pe forum. Iată un exemplu în acest sens, disponibil pe un forum din străinătate:

„Bună, știți cumva pe cineva care are 49 sau 50 de ani și care este însărcinată sau care încearcă să rămână?”

Răspunsuri primite:

  • „Desigur! Am văzut femei care se străduiau să rămână însărcinate în jurul vârstei de 40 de ani sau chiar de 50 de ani...Dar în cele mai multe dintre aceste cazuri nu este vorba despre sarcini naturale. Anul trecut, am fost la un centru de reproducere asistată cu verișoara mea. Erau numeroase femei ce reușiseră să rămână însărcinate prin inseminare artificială sau prin fertilizare in vitro...Cred că este în regulă să apelezi la tehnici de reproducere asistată. Dacă ai și tu o asemenea intenție, îți doresc mult noroc!”
  • „Bună, eu am mai mult de 50 de ani, am 53 de ani și tocmai am aflat că sunt însărcinată!”
  • „Am 50 de ani și am rămas însărcinată apelând la fertilizarea in vitro. Am folosit embrioni donați”
  • „Am 49 de ani, am rămas însărcinată cu ajutorul embrionilor donați, voi împlini 50 de ani la 1 lună după ce voi naște”

(sursă: community.whattoexpect.com)

femeie-de-varsta-mijlocie-cu-parul-strans-stand-in-picioare-si-tinand-in-mana-un-test-de-sarcina

Sursă poză: istockphoto.com

Sarcina naturală după 50 de ani: tot ce trebuie să știi

Până la ce vârstă rămân femeile însărcinate depinde în special de următorul aspect: când se face intrarea la menopauză. O sarcină naturală la 50 de ani sau după această vârstă este posibilă dacă nu s-a intrat încă la menopauză, dacă te afli încă în perioada premenopauzei. Odată ce ai intrat la menopauză poți rămâne gravidă cu ajutorul tehnicilor de reproducere asistată (de exemplu prin donarea de ovocite), iar dacă nu ai intrat la menopauză și te străduiești să rămâi însărcinată, este recomandat să consulți cât mai rapid un specialist în fertilitate, în condițiile în care numărul de ovule va continua să scadă. Acesta poate să-ți prescrie medicamente care să te ajute să ai în continuare ovulație, astfel încât să poată fi eliberate mai multe ovule care să poată fi fertilizate în intervalul unui ciclu menstrual. În același timp, dacă se va stabili să se recurgă la fertilizarea in vitro, se vor utiliza ovocite donate sau se va folosi un embrion format cu ajutorul ovocitelor obținute prin crioprezervare.

Un aspect pe care nu trebuie să-l neglijezi când depășești vârsta de 50 ani și încerci să rămâi însărcinată este să nu confunzi simptomele unei sarcini cu acelea ale menopauzei. De pildă, grețurile matinale sunt specifice sarcinii și nu sunt legate de menopauză, în timp ce prezența „valurilor” de căldură de peste noapte este specifică intrării la menopauză. Totodată, trebuie să știi că o sarcină în jurul vârstei de 50 ani, fie că este naturală, fie că nu este, te va pune în fața unui disconfort mai ridicat decât în cazul unei sarcini la femeile mai tinere. De pildă, te vor supăra mai tare manifestări precum:

  • Dureri musculare
  • Dureri articulare
  • Stări de epuizare
  • Mâini și picioare inflamate 
  • Stări de iritabilitate și/sau prezența depresiei

femeie-insarcinata-de-varsta-mijlocie-in-rochie-portocalie-avand-o-durere-de-cap-si-stand-pe-canapea

Sursă poză: istockphoto.com

O sarcină la 50 de ani sau după 50 de ani este considerată de risc ridicat, de aceea este necesar să reduci, pe cât posibil, riscurile pentru tine și pentru copil. Pentru mame, complicațiile și riscurile asociate sarcinii sunt:

  • Sarcina ectopică
  • Avortul spontan
  • Preeclampsia (presupune valori ridicate ale tensiunii arteriale și acumularea excesivă de proteine în urină după săptămâna 20 a unei sarcini)
  • Diabetul gestațional (o afecțiune temporară, manifestată pe parcursul sarcinii, întrucât corpul nu produce o cantitate suficientă de insulină din cauza hormonilor produși de placentă)
  • Placenta previa (care duce la riscul de sângerări abundente, de travaliu prematur și de efectuarea unei cezariene)

Riscurile asociate unei sarcini la 50 de ani sau la peste 50 ani, pentru copil, se referă la:

  • Prezența riscului de mortalitate fetală (acesta poate fi dublu prin comparație cu mamele cu vârsta de 20-29 ani)
  • Anomaliile cromozomiale (în urma acestora, va crește riscul de apariție a unor afecțiuni genetice precum sindromul Down, sindromul Edwards etc.)
  • Diverse malformații
  • Nașterea prematură  
  • Greutate și înălțime mai mici decât ar fi normal la naștere (riscul poate fi de trei ori mai mare prin comparație cu mamele de 20-29 ani)

Dacă ai 50 de ani sau mai mult și dorești să te bucuri de o sarcină sănătoasă, cu cât mai puține riscuri pentru tine și pentru copil, ține seama și de următoarele sfaturi:

  • Discută cu medicul despre toate riscurile pe care le aduce o sarcină la această vârstă
  • Va trebui să te duci mai des la controale medicale decât femeile ce rămân însărcinate mai tinere- Acestea sunt esențiale și pentru a se urmări evoluția sarcinii, dacă nu cumva există întârzieri în dezvoltarea fătului
  • Te vei testa încă de la începutul sarcinii pentru a vedea dacă nu cumva suferi de diabet și vei face un control cardiologic dacă știi că suferi de hipertensiune arterială
  • Vei avea nevoie de screening-uri prenatale și de alte investigații menite să identifice eventuale anomalii cromozomiale 
  • Urmează sfaturile medicului cu privire la modalitățile în care vei avea grijă de tine pe parcursul sarcinii
  • Îți vei monitoriza cu mai mare atenție eventualele afecțiuni și, dacă ți se va recomanda, vei urma întocmai anumite tratamente 
  • Urmează o dietă cât mai echilibrată
  • Încearcă să-ți menții o greutate corporală normală

Întrebându-te până la ce vârstă rămân femeile însărcinate, vei găsi răspuns și cunoscând câteva exemple de celebrități care au născut în jurul vârstei de 50 de ani:

  • Janet Jackson- Aceasta a născut un băiețel în anul 2017, la vârsta de 50 de ani
  • Gianna Nannini- A dovedit că este posibil să ai un copil și după vârsta de 53 de ani. Pe când avea 54 de ani, cântăreața de origine italiană a anunțat că va deveni pentru prima dată mamă. Fiica ei, Penelope, s-a născut în noiembrie 2010
  • Brigitte Nielsen- Actrița de origine daneză a născut cel de-al cincilea copil (o fetiță) în anul 2018, la vârsta de 54 de ani 

Femei însărcinate cu vârste record

Faptul că există femei care fac copii și după vârsta de 50 de ani este demonstrat și de următoarele exemple. Cele mai multe dintre femeile menționate au devenit mame grație fertilizării in vitro, dar printre ele se numără și câteva care au susținut că au avut sarcini naturale. 

Mangayamma Yaramati

O femeie din India a dovedit că răspunsul la întrebarea până la ce vârstă rămân femeile însărcinate poate fi incredibil. Astfel, în anul 2019, Mangayamma Yaramati, cu vârsta de peste 70 de ani (unele voci susțin că ar fi avut 73 de ani, nu 74, cât s-a susținut inițial), a devenit mamă pentru prima oară dând naștere la două fetițe gemene. 

Ea nu s-a ferit să dezvăluie faptul că atât ea, cât și soțul ei, își doriseră de foarte mulți ani copii și că adesea erau criticați de comunitatea din care făceau parte pentru că nu ajunseseră să fie părinți până la vârsta lor. A adăugat faptul că sarcina a fost posibilă cu ajutorul fertilizării in vitro, prin donarea de ovocite și prin utilizarea spermei soțului ei. 

Cu un an înainte, în 2018, a intrat în atenție cazul unei femei de 71 de ani din Mexic, care și-a dorit să devină iar mamă și la un moment dat chiar a crezut că era însărcinată cu cel de-al optulea copil. Maria de la Luz Rodriguez era convinsă, în momentul în care a simțit dureri abdominale, amețeli și dureri de picioare, că așteaptă un copil. Investigațiile efectuate au dovedit că nu era vorba despre o sarcină, ci despre o tumoare. 

Xinju Tian

Exemplul acestei femei arată din nou că răspunsul la întrebarea până la ce vârstă rămân femeile însărcinate poate surprinde: și la peste 65 de ani. Xinju Tian, originară din China, avea 67 de ani în anul 2019 când a născut o fetiță sănătoasă, de 2,5 kg. Femeia a precizat faptul că aceasta a fost concepută pe cale naturală și că a descoperit că era însărcinată la un control medical de rutină. Spitalul în care a născut nu a putut confirma dacă într-adevăr a fost vorba despre o sarcină naturală întrucât, în momentul în care Xinju Tian a fost luată în evidență acolo, era deja însărcinată.  

Maria del Carmen Bousada de Lara

Este considerată cea mai în vârstă mamă care a putut fi verificată, oferind următorul răspuns la întrebarea până la ce vârstă rămân femeile însărcinate: datorită tehnicilor de reproducere asistată și după vârsta de 65 de ani. Având 67 de ani și 3 zile când a născut, în anul 2006, doi băieți gemeni (Pau și Christian, de câte 1,6 kg, la un spital din Barcelona, prin cezariană), era cu 130 de zile mai în vârstă decât Adriana Iliescu. Nașterea a fost prematură, Maria del Carmen Bousada de Lara apelând la donare de ovocite și la fertilizare in vitro în California. 

Cea care a devenit mamă la 67 de ani a decedat 3 ani mai târziu, în anul 2009, copiii ei rămânând în grija unui nepot al ei.

Adriana Iliescu

Și cazul Adrianei Iliescu, fost profesor universitar, permite ca la întrebarea până la ce vârstă rămân femeile însărcinate să se răspundă astfel: până în jurul vârstei de 67 de ani. Adriana Iliescu avea 66 de ani și 230 de zile când a devenit mamă pentru prima dată (cu ajutorul fertilizării in vitro). Fiica ei, Eliza Maria Bogdana, a venit pe lume pe 16 ianuarie 2005, la Maternitatea Giulești din București, prin cezariană. Fetița s-a născut prematur, cu aprox. 6 săptămâni mai devreme de termen și a cântărit 1,4 kg. 

Arceli Keh

Ținând seama de exemplele anterioare, ale unor femei ce au devenit mame după 65 de ani, nu ar trebui să fie o surpriză când se va răspunde, la întrebarea până la ce vârstă rămân femeile însărcinate, că și până la 63 de ani.

Originară din Filipine și ajungând să locuiască alături de soțul ei în California, Arceli Keh avea 63 de ani în 1996, când a devenit mamă. Fiica ei, Cynthia, s-a născut cu ajutorul fertilizării in vitro la 14 ani de când Arceli intrase la menopauză.

Pentru a-și vedea împlinit visul de a avea un copil, femeia nu le-a spus de la început vârsta ei reală celor ce se ocupau de programul de reproducere asistată din cadrul „Universității Southern California” întrucât limita de vârstă pentru participare era de 55 ani. Vârsta reală a lui Arceli s-a aflat când avea 13 săptămâni de sarcină. 

Rosanna Della Corte

Căutând un răspuns la întrebarea până la ce vârstă rămân femeile însărcinate, vei putea să te raportezi și la cazul unei femei din Italia. În 1994, pe când avea 62 de ani, Rosanna Della Corte a născut prin cezariană un băiețel.

Vorbind despre sarcină și precizând că a apelat la fertilizarea in vitro, femeia a explicat că își dorea foarte mult să devină din nou mamă după ce și-a pierdut primul copil (un băiat, Riccardo) într-un accident de motocicletă pe când acesta avea 17 ani. De altfel, l-a numit și pe cel de-ai doilea copil tot Riccardo. 

Maria Rosaria Veneruso

Un alt record legat de până la ce vârstă rămân femeile însărcinate este și cazul altei femei din Italia. Maria Rosaria Veneruso avea 61 de ani în anul 2016, când a născut un băiețel de 3,3 kg la un spital din regiunea Campania. Atât ea, cât și soțul ei, Enzo, au susținut că nu au fost urmate tratamente pentru fertilitate și că fiul lor a fost conceput în mod natural. 

Dawn Brooke 

Este un alt exemplu demn de luat în seamă când te gândești până la ce vârstă pot rămâne femeile însărcinate. De altfel, Dawn Brooke, originară din Marea Britanie, este considerată cea mai în vârstă mamă care a avut o sarcină naturală și care a fost verificată și autentificată de „Cartea Recordurilor” (în anul 2017). Ea avea 58 de ani când a rămas însărcinată și a născut un băiețel când avea 59 de ani, în anul 1997. 

Această mamă și-a făcut cunoscută povestea în anul 2007, menționând că a aflat că era însărcinată după ce și-a făcut mai multe controale medicale în urma unor dureri survenite pe când era într-o vacanță în străinătate. Atunci s-a confirmat faptul că era în 16 săptămâni de sarcină. 

Potrivit statisticilor oferite de „Human Fertilisation and Embriology Authority”, anual în Marea Britanie se nasc peste 20 de copii cu mame de peste 50 de ani prin donare de ovocite și fertilizare in vitro. 

Raisa Akhmadieva

Și această femeie din Rusia este o dovadă că la întrebarea legată de până la ce vârstă rămân femeile însărcinate se poate răspunde și așa: până după 55 ani. Raisa Akhmadieva a rămas cunoscută după ce s-a susținut că ea era cea mai în vârstă mamă din Rusia care a conceput natural. În 2008, când a născut un băiețel sănătos de 2,6 kg,  avea 56 de ani și a explicat că și-a dorit neapărat să aibă un copil cu soțul ei, Rashid, chiar dacă acesta mai avea trei copii dintr-o căsătorie anterioară. 

Kathleen Campbell

Cea care a devenit mamă pentru a șaptea oară, fiind totodată și bunică, a confirmat și ea până la ce vârstă rămân femeile însărcinate: și când se depășește vârsta de 50 de ani. Kathleen Campbell (originară din Marea Britanie) era deja mama a șase copii (cu vârsta medie cuprinsă între 16 și 22 ani) și avea 55 de ani și 4 luni în 1987 când a născut un băiețel.

Chiar dacă inițial medicii îi spuseseră să nu rămână iar însărcinată întrucât avea 108 kg și suferea de hipertensiune arterială, mama nu a renunțat la dorința de a avea iar un copil și a reușit să slăbească pe parcursul sarcinii aprox. 31 kg. 

Până la ce vârstă rămân femeile însărcinate? Prin raportare la cazurile prezentate, dar și ținând seama de progresele din domeniul tehnicilor de reproducere asistată, se poate spune că, în zilele de astăzi, o sarcină este posibilă și în jurul vârstei de 70 de ani.  

Surse: acog.org, chicagotribune.com, comunitate.desprecopii.com, cmed.ro, dailymail.co.uk, donna-medicalcenter.ro, edition.cnn.com, eu.usatoday.com, fabiosa.com, fetalcare.ro, healthline.com, hopkinsmedicine.org, kidspot.com.au, mayoclinic.org, medicalnewstoday.com, medicinenet.com, netmums.com, oldest.org, reginamaria.ro, romedic.ro, scmp.com, sheknows.com, slice.ca, sphweb.bumc.bu.edu, totuldespremame.ro, verywellhealth.com, vpfw.com, webmd.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, youtube.com

Articolul urmator
Aceasta este ultima lună în care voi încerca să rămân însărcinată. Am obosit!
Aceasta este ultima lună în care voi încerca să rămân însărcinată. Am obosit!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Până la ce vârstă este interzis popcornul în alimentația copiilor și de ce?
    Până la ce vârstă este interzis popcornul în alimentația copiilor și de ce?

    Delicioase și sănătoase, floricelele de porumb reprezintă un real pericol pentru sănătatea copiilor mici, dacă nu sunt mestecate corespunzător. Amenințarea posibilității de...

    Până la ce vârstă este normal ca frații de sex diferit să împartă camera?
    Până la ce vârstă este normal ca frații de sex diferit să împartă camera?

    Pentru copiii, împărțirea camerei cu sora sau cu fratele este o mare bucurie. Însă pe măsură ce cresc, s-ar putea să nu mai fie la fel de entuziasmați de acest lucru. Uite...

    Femeile sau cuplurile care nu pot face copii vor primi ajutor de la stat în valoare de până la 15.000 de lei
    Femeile sau cuplurile care nu pot face copii vor primi ajutor de la stat în valoare de până la 15.000 de lei

    Începând din luna decembrie, Guvernul va acorda câte 15.000 de lei celor care au nevoie de fertilizare în vitro. Anunțul a fost făcut ieri, de ministrul Familiei,...

    Până la ce vârstă e în regulă ca cei mici să facă baie împreună?
    Până la ce vârstă e în regulă ca cei mici să facă baie împreună?

    Nimic nu e mai drăguț decât frații care se bălăcesc și fac baie împreună, înainte de culcare. Există o limită de vârstă după care părinții trebuie să se...

    Mirela Vaida a vorbit despre cel mai greu moment al vieții ei, de care nimeni nu a știut până acum. „Vei arăta ca o graviduță, ai toate simptomele unei femei însărcinate, dar nu ai copil"
    Mirela Vaida a vorbit despre cel mai greu moment al vieții ei, de care nimeni nu a știut până acum. „Vei arăta ca o graviduță, ai toate simptomele unei femei însărcinate, dar nu ai copil"

    Mirela Vaida povestește în podcastul la care a fost invitată de către colega ei de breaslă, Teo Trandafir, cum a pierdut trei sarcini până a reușit să își aducă pe...

    Până la ce vârstă și în ce condiții trebuie plătită pensia alimentară a unui copil?
    Până la ce vârstă și în ce condiții trebuie plătită pensia alimentară a unui copil?

    Pensia alimentară reprezintă dreptul financiar al copilului în urma divorțului părinților și poate fi un subiect destul de sensibil pentru toate părțile implicate. Dat fiind...

    Părinții și social media: în medie, un copil apare pe rețelele sociale de 1300 de ori până la vârsta de 13 ani
    Părinții și social media: în medie, un copil apare pe rețelele sociale de 1300 de ori până la vârsta de 13 ani

    În ultimii ani, atât psihologii, cât și experții în parenting, atrag atenția asupra următorului fenomen: din ce în ce mai mulți părinți aleg să posteze...

    De la ce vârstă se pot epila fetițele? Fiica mea de 10 ani a refuzat să poarte pantaloni scurți până nu am lăsat-o să se epileze pe picioare
    De la ce vârstă se pot epila fetițele? Fiica mea de 10 ani a refuzat să poarte pantaloni scurți până nu am lăsat-o să se epileze pe picioare

    Părul de pe picioare sau de la axilă poate fi un motiv de bullying și de rușine pentru copii, mai ales pentru fetițe. Există o vârstă ideală pentru ca părinții să permită...

    © 2025 Qbebe