Pentru a face fata cu brio temperaturilor ridicate ale verii, indiferent daca acestea ne surprind sub o umbrela pe plaja, printre brazi, cucerind un nou munte sau in briza aerului conditionat de la birou, specialistii ne sfatuiesc sa ne hidratam de-a lungul intregii zile. „Din cauza temperaturilor ridicate, corpul nostru elimina prin transpiratie o cantitate importanta de lichide care trebuie neaparat compensata printr-o hidratare corecta. Alaturi de apa, esentiala pentru a reechilibra organismul in zilele de vara, putem adauga insa si alte tipuri de bauturi cu un rol rehidratant dovedit, in functie de preferintele fiecaruia dintre noi, de la sucuri naturale, la lapte, de pilda. Conform studiilor, chiar si cei care prefera berea au motive de bucurie, intrucat cercetatorii au concluzionat ca ea poate contribui cu succes la o hidratare corecta, in completarea apei", spune Corina Zugravu, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.
Apa la temperatura camerei
Corpul uman este alcatuit in proportie de 70% din apa, asa ca nu este de mirare de ce aceasta ocupa intotdeauna primul loc in recomandarile medicilor. Lipsa ei este asociata cu senzatia de oboseala, de stres si de nerabdare, poate ingreuna concentrarea si poate reduce nivelul de atentie si de vitalitate. Secretul consta in consumul apei la temperatura camerei, nu rece. Astfel, corpul nostru nu va fi nevoit sa consume energie pentru a aduce temperatura apei consumate la temperatura corpului.
Ceaiul fierbinte
O cana de ceai reprezinta echivalentul unei cani cu apa plus beneficiile aduse de antioxidantii sai si variatia gustului. Printre recomandari se numara ceaiul de menta ce ofera un efect racoritor, dar si ceaiul verde, renumit pentru proprietatile lui medicinale. Traditiile Arabiei Saudite ne dezvaluie un secret pentru zilele calduroase de vara: contrar asteptarilor, ceaiul consumat cald, chiar fierbinte, favorizeaza efectul racoritor. Acest fapt este explicat de incalzirea temperaturii interne a corpului ce "forteaza" corpul sa transpire, efectul de evaporare a apei de pe piele fiind de fapt cel perceput de noi ca senzatie revigoranta.
Berea
Berea este una dintre cele mai consumate bauturi, mai ales pe timpul verii. Datorita continutului sau redus de alcool, berea poate contribui la hidratarea organismului, in completarea consumului apei. Mai mult, datorita ingredientelor sale naturale, berea este recomandat sa fie consumata chiar dupa sustinerea unui efort fizic indelungat, ea contribuind la recuperarea echilibrului hidric si mineral din organism. Potrivit studiilor internationale, berea contribuie in aceeasi masura, ca si apa, la refacerea echilibrului organismului dupa pierderea cauzata de efortul fizic, datorita continutului sau de aminoacizi, minerale, vitamine din grupa B si antioxidanti. Alaturi de o dieta echilibrata, berea poate fi consumata zilnic de catre persoanele sanatoase intr-o cantitate moderata, echivaland 660 ml/zi pentru barbati si 330 ml/zi pentru femei.
Sucurile de fructe si laptele - pe urmatoarele locuri in top
In topul celor mai populare bauturi pe timpul verii, apreciate de consumatori si recomandate de specialisti se numara sucurile naturale si laptele. Sucurile naturale din fructe care contin o cantitate mare de apa (pepene rosu, pepene galben, zmeura, capsune, afine, cirese, zmeura si piersici) au si un aport important de vitamine, in timp ce laptele contine combinatia perfecta intre sodiu, proteine si carbohidrati astfel incat mentine productivitatea intreaga zi.
Centrul de Studii despre Bere Sanatate si Nutritie
Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie este o entitate cu caracter stiintific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina - Aurelia Zugravu, lector universitar in cadrul UMF "Dr. Carol Davila", careia ii revine si calitatea de Presedinte in cadrul Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, dr. Alin Popescu, medic primar in medicina sportiva si consultant in probleme de nutritie, detinand calitatea de Secretar general, si dr. Mihaela Begea, doctor in stiinte ingineresti.
Infiintat in luna decembrie a anului 2011 si lansat oficial in data de 7 martie 2012, Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii stiintifice si diseminarea informatiilor in domeniu in randul comunitatii medicale si a publicului larg.
Pentru a contribui activ la promovarea domeniului cercetarii de la noi din tara, Centrul va finanta anual studii de cercetare in domeniu, sub forma de burse acordate studentilor, masteranzilor, doctoranzilor sau cadrelor universitare, indiferent de varsta.Toate detaliile privind structura si componenta Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie pot fi gasite la adresa: www.beresanatatenutritie.ro.