Sarcina si bolile cronice: diabetul, astmul si epilepsia

Sarcina si bolile cronice: diabetul, astmul si epilepsia

Delia Raluca Moisa

Faptul ca esti bolnava cronic nu trebuie sa te impiedice sa devii mama. Afla totul despre diabet, astm si epilepsie, simptome si tratament si mai ales despre cum influenteaza bolile cronice sarcina si sanatatea copilului tau.

Diabetul in timpul sarcinii

Din cauza diabetului, mama va avea mai multe probleme de infruntat in timpul sarcinii. Care este cea mai importanta datorie fata de tine si mai ales fata de copilul tau? Cea mai importanta datorie este aceea de a-ti tine glicemia sub control. Nu te speria, caci nu vei fi singura pe acest drum. Cu ajutorul medicului tau specialist iti poti monitoriza glicemia si poti evita complicatiile ce ar putea aparea ulterior pe toata durata sarcinii. Care sunt medicii de care ai nevoie pentru ca tu si copilul tau sa fiti in siguranta? Ai nevoie de un specialist in diabet, un obstretician, un pediatru si un nutritionist. Cel mai important lucru pe care trebuie sa il faci pentru siguranta si sanatatea copilului tau este sa iti tii glicemia sub control.

Cum iti poti tine glicemia sub control

Una din modalitatile de a-ti tine glicemia sub control este terapia intensiva cu insulina. Aceasta modalitate presupune monitorizarea frecventa a glicemiei si utilizarea unor diferite tipuri de insulina in doze diferite. Aceste doze si tipuri de insulina vor fi prescrise de medicul tau in functie de schimbarile glicemiei si de dieta.

Daca ai diabet de tipul II, medicul iti va recomanda sa iei insulina pentru ca nu se cunosc foarte bine efectele pe care le au medicamentele pentru diabet asupra copilului tau, dar si pentru ca  terapia intensiva cu insulina te ajuta sa-ti controlezi mai bine glicemia.

Femeile care nu sufera de diabet, dar fac diabet gestational, pot lua medicamente orale. Diabetul gestational apare doar in al doilea trimestru, atunci cand organele copilului tau s-au format si astfel nu mai exista pericolul unor boli congenitale. Sa nu te sperie faptul ca specialistii iti vor recomanda sa-ti masori frecvent glicemia. Corpul tau sufera schimbari rapide pentru a suporta cresterea copilului.

Riscurile unei glicemii crescute pe timpul sarcinii

Controlul glicemiei este important atat pentru tine, cat si pentru copil. Daca in primele sase-opt saptamani de sarcina glicemia ta este crescuta, copilul tau poate face boli congenitale. Mai mult decat atat, poti suferi un avort spontan.

Pe parcursul sarcinii, glicemia foarte mare poate provoca moartea copilului, iar nivelurile mai putin extreme ale glicemiei pot duce la o dezvoltare a copilului mai mult decat este normal si sa duca la aparitia unor complicatii la nastere.

Daca glicemia ta este mare, copilul s-ar putea naste cu o glicemie prea mica. In acest caz, copilul necesita tratament de urgenta. O alta complicatie posibila este culoarea galbuie a pielii din cauza unei acumulari de celule vechi ale sangelui pe care ficatul copilului nu le poate indeparta destul de repede.

Complicatiile ce pot aparea in perioada sarcinii daca ai diabet

Complicatiile care pot aparea la femeile insarcinate care au diabet, includ tensiunea mare, inrautatirea complicatiilor provocate de diabet, in special ale bolilor de ochi.

Astmul si sarcina

Stiai ca astmul este o afectiune frecvent intalnita la femeile insarcinate, chiar daca boala nu a existat inainte? Aproximativ 10% dintre gravide sufera de astm bronsic.

Astmul bronsic este o boala complicata care afecteaza foarte multe persoane, fiind un sindrom inflamator cronic al cailor aeriene.

Riscurile astmului in timpul sarcinii

Sarcina poate influenta astmul in mai multe moduri: fie se amelioreaza, fie se agraveaza, fie nu apar mari schimbari.

Riscurile pentru femeia insarcinata cu astm bronsic sunt hipertensiune arteriala de sarcina, afectiuni ale rinichilor, ficatului si creierului, varsaturi aparute precoce si in cantitati mai mari decat in mod normal, travaliul care nu se declanseaza in mod natural, hemoragia vaginala, toxemia.

Numarul de avorturi spontane este de doua ori mai mare la femeile cu astm decat cel inregistrat in cazul altor femei sanatoase insarcinate.

In timpul sarcinii, astmul afecteaza mama, dar in acelasi timp reduce si cantitatea de oxigen care ajunge la fat. Riscurile majore la care sunt supusi bebelusii mamelor care sufera de astm sunt nasterea prematura, dezvoltare prea lenta a fatului si greutatea scazuta la nastere si chiar moartea la nastere.

Factorii declansatori ai crizei de astm

Pentru a controla evolutia sarcinii si a mentine sanatatea copilului tau, trebuie sa stii care sunt factorii declansatori ai crizelor astmatice. Trebuie sa fii atenta la praful de casa care contine microorganisme cu potential alergizant (acarieni) ce sunt invizibil (care se hranesc cu particule descuamate de pe piele), mucegaiurile, produsele de secretie ale animalelor, ale pasarilor de casa, hrana pestilor de acvariu, la polen, la medicamente precum aspirina, diclofenacul, indometacinul, fenilbutazona, propranololul, metoprololul, infectiile respiratorii virale, substantele chimice (coloranti, vopsele, lacuri, formol, acetona), poluantii atmosferici, ceata, fumul, aerul rece, fumatul activ si pasiv, efortul fizic, stresul, refluxul gastro-esofagian, respectiv colorantii si aditivii alimentari (tartrazina din bauturi racoritoare colorate).

Cum se manifesta astmul bronsic

Astmul bronsic se manifesta prin dificultate respiratorie (dispnee), in principal dificultate in a da aerul afara din plamani, respiratie suieratoare numita si wheezing, tuse uscata, iritativa.

Evolutia astmului bronsic este in general stabila. Se produce, de obicei, o ameliorare in primul trimestru si in saptamanile care preced nasterea, cu o crestere a frecventei crizelor intre saptamanile a 29-a si a 36-a.

Este necesara monitorizarea stricta a functionarii plamanilor prin spirometrie, monitorizarea starii fatului prin intermediul ultrasunetelor (ecografie fetala), respectiv monitorizarea saturatiei oxigenului si mentinerea lui la un nivel de peste 95 %.

Tratamentul impotriva astmului bronsic in timpul sarcinii

Tratamentul pe cale inhalatorie prezinta cele mai mici riscuri pentru mama si fat.

Acestea sunt permise in perioada sarcinii si a alaptarii. Se vor administra cu prudenta in cele 72 ore inaintea travaliului.

Sunt anumite medicamente care trebuie evitate in timpul sarcinii, de aceea este necesar consultul periodic.

Epilepsia si sarcina

Epilepsia este o tulburare neurologica care cauzata de anumiti factori ce interfereaza cu impulsurile electrice la nivelul creierului. Sistemul nervos produce descarcari electrice bruste care duc la aparitia convulsiilor.

Factorii care cresc riscul de a face epilepsie

Factorii care duc la aparitia epilepsiei sunt predispozitia genetica, o rana semnificativa la cap (o fractura a unui os al craniului sau o leziune in profunzimea creierului) cu pierderea cunostintei sau amnezie pentru mai mult de 24 de ore, o lovitura care a afectat vasele de sange din creier,  tumorile cerebrale, infectiile sistemului nervos central, cum ar fi encefalita sau meningita, intoxicatii voluntare sau involuntare cu plumb, cu alte toxice sau fum, probleme de dezvoltare a creierului inainte de nastere sau boala Alzheimer.

Epilepsia se poate dezvolta chiar daca o persoana nu prezinta nici unul dintre factorii de risc enumerati.

Cum se manifesta epilepsia in timpul sarcinii

Unele femei nu au deloc crize epileptice in timpul sarcinii, timp in care altele se pot confrunta cu o crestere a numarului acestora. Crizele puternice maresc riscul de a produce leziuni copilului tau. Sansele de a avea un copil sanatos sunt de peste 90% chiar daca ai epilepsie. Rareori se ivesc probleme mai serioase de genul spina bifida sau diverse malformatii la nivelul inimii.  

Nu exista nici un motiv pentru care epilepsia sa te impiedice si sa alaptezi. Chiar daca orice medicament antiepileptic pe care il iei se va regasi, in cantitati mici in laptele tau, acest lucru nu este daunator, deoarece copilul tau s-a obisnuit cu medicamentele pe perioada existentei sale in uter.

La pacientele cu epilepsie, o sarcina trebuie planificata din timp, orice schimbare a tratamentului trebuie facuta inainte de conceptie. Ulterior, medicul specialist va prescrie medicamentatia care nu afecteaza copilul.

Articolul urmator
„Am avut o primă sarcină dificilă și recunosc că am fost extrem de temătoare și la a doua"
„Am avut o primă sarcină dificilă și recunosc că am fost extrem de temătoare și la a doua"

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Epilepsia, una dintre cele mai frecvente boli neurologice la copii. Care sunt semnele
    Epilepsia, una dintre cele mai frecvente boli neurologice la copii. Care sunt semnele

    Epilepsia este o afecțiune neurologică ce apare destul de frecvent la copii și care poate fi recunoscută cu ușurință după crizele și convulsiile care afectează calitatea vieții...

    Bolile autoimune la copii: care sunt cele mai frecvente?
    Bolile autoimune la copii: care sunt cele mai frecvente?

    Bolile autoimune reprezintă un grup de afecțiuni în care sistemul imunitar al organismului atacă în mod eronat celulele și țesuturile proprii, confundându-le cu...

    O mamă este considerată abuzivă de internauți după ce aceasta a spus că aplică doar remedii holistice pentru bolile copiilor ei
    O mamă este considerată abuzivă de internauți după ce aceasta a spus că aplică doar remedii holistice pentru bolile copiilor ei

    O mămică din Statele Unite își crește copiii într-un stil de viață complet „bio”. Familia nu merge la medic, nu ia medicamente și nu consumă decât...

    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?
    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?

    Corpul femeii în sarcină trece prin numeroase transformări, care se văd ulterior, în perioada postpartum. Indiferent câte kilograme în plus a acumulat mama...

    Mi-am ascuns sarcina de mama mea vitregă și iată de ce am ales să fac asta
    Mi-am ascuns sarcina de mama mea vitregă și iată de ce am ales să fac asta

    O femeie de peste hotare povestește pe Reddit motivele pentru care a ales să-și ascundă sarcina de mama sa vitregă. Parcurge articolul pentru a afla toată povestea.

    Studiu: Dacă bei cafea în sarcină, riști să ai un copil scund
    Studiu: Dacă bei cafea în sarcină, riști să ai un copil scund

    Copiii ai căror mame au consumat cofeină în timpul sarcinii s-au dovedit a fi, în medie, mai scunzi decât copiii femeilor care nu au consumat cofeină în timpul...

    Am sângerat până în săptămâna 27 de sarcină, dar copilul meu este perfect sănătos acum
    Am sângerat până în săptămâna 27 de sarcină, dar copilul meu este perfect sănătos acum

    O femeie de peste hotare povestește că în timpul sarcinii, a sângerat intensiv până la 27 de săptămâni. Din fericire, bebelușul este bine acum.

    Sunt însărcinată și extrem de anxioasă, după ce am pierdut altă sarcină, iar soțul meu nu mă susține deloc
    Sunt însărcinată și extrem de anxioasă, după ce am pierdut altă sarcină, iar soțul meu nu mă susține deloc

    O mămică din Marea Britanie a postat pe un forum situația dificilă în care se află cu soțul ei, fiind însărcinată și anxioasă, după ce a pierdut o sarcină cu puțin...

    © 2025 Qbebe