Tot ce trebuie să știi despre tratamentul candidei în sarcină direct de la specialist

Tot ce trebuie să știi despre tratamentul candidei în sarcină direct de la specialist

Dr. Ana Turcu Duminica

Sarcina reprezintă perioada din viața unei femei în care au loc numeroase schimbări, atât din punct de vedere psihologic, cât și la nivelul corpului. În sarcină, viitoarele mămici sunt mult mai predispuse la a dezvolta infecții, fie că vorbim de cele urinare sau de cele vaginale. Apariția candidozei în sarcină este o afecțiune frecventă, iar tratamentul infecției cu Candida în sarcină este un subiect important, mai ales că o viitoare mămică dorește să fie bine informată înainte de a utiliza orice tratament medicamentos. Rândurile de mai jos își propun să treacă în revistă cele mai importante detalii despre tratamentul candidei în sarcină.

Ce este candidoza vaginală?

Candidoza vulvovaginală este o infecție care apare din cauza colonizării cu o ciupercă denumită Candida. În timpul vieții, 3 din 4 femei sunt afectate de o afectiune ginecologică cunoscută sub denumirea de candidoză vaginală. 40% dintre ele vor avea cel puțin două episoade pe parcursul vieții, iar majoritatea femeilor afectate sunt femeile gravide. Cel mai des întâlnit tip de candidoza vaginală este cel provocat de Candida albicans, în aproximativ 80-90% din cazuri, însă există mai multe tipuri de candidoze, printre care cele provocate de Candida glabrata sau de Candida tropicalis.

pictura-femeie-insarcinata-pe-fond-de-natura

Cei mai importanți factori de risc pentru apariția candidozei vaginale sunt:

  • Sarcina – modificările hormonale care apar împreună cu sarcina pot predispune la apariția candidozei vaginale; acest fenomen este influențat și de schimbările de pH vaginal care apar în sarcină;
  • Diabetul zaharat – infecțiile, mai ales cele cauzate de fungi, vor descoperi un mediu propice pentru a crește și a se dezvolta în cazul persoanelor care suferă de diabet zaharat. De ce? Pe de-o parte datorită efectului de imunosupresie pe care diabetul îl are și pe de altă parte datorită hiperglicemiei care reprezintă un excelent mediu de dezvoltare pentru fungi;
  • Folosirea antibioticelor – paradoxal, folosirea unor medicamente precum antibioticele vor duce la un risc crescut de apariție a candidozei. Răspunsul este simplu: antibioticele pot acționa și asupra bacteriilor care fac parte din flora vaginală normală. Astfel, fungii vor avea mai mult spațiu la dispoziție pentru a crește și a se dezvolta;
  • Boli sau tratamente care provoacă imunosupresie: infecția cu HIV sau tratamente precum chimioterapia provoacă alterări la nivelul sistemului imunitar; în acest fel, organismul va fi mult mai expus și va face față unei infecții fungice cu resurse mai puține;
  • Activitatea sexuală – o femeie activă din punct de vedere sexual va fi predispusă la a dezvolta infecții fungice; dispareunia sau durerea în timpul actului sexual poate fi un semn de candidoză vaginală;
  • Spălăturile intravaginale: spălăturile intravaginale pot dezechilibra flora vaginală normală;
  • Perioadele de stres: stresul poate fi asociat cu o creștere a ratei de infecție cu Candida; de ce? Stresul duce la eliberarea unei cantități crescute de cortizol, substanță care poate favoriza apariția infecțiilor fungice;
  • Alte cauze: un regim igieno-dietetic neadecvat, cu exces de zaharuri sau de carbohidrați, anemia sau simpla alegere a unei lenjerii intime din materiale sintetice care favorizează umiditatea: toate pot predispune la infecție cu Candida.

Care sunt simptomele candidozei vaginale?

Fiind cunoscută ca cea mai frecventă infecție fungică regăsită la oameni, candidoza se poate manifesta prin mai multe simptome:

  • Mâncărime – senzație neplăcută la nivel vulvo-vaginal;
  • Iritație;
  • Secreție vaginală anormală – de obicei, albicioasă, în cantitate crescută;
  • Miros neplăcut – secreția modificată se poate însoți de un miros neplăcut, de drojdie;
  • Dispareunia – durere în timpul contactului sexual;
  • Disurie – durere în timpul urinatului;

Cum se transmite și cum se diagnostichează candidoza?

Ocazional, candidoza poate fi transmisă în timpul contactului sexual. Pentru a avea parte de un diagnostic corect și pentru a avea un tratament al candidozei adecvat, recomandarea este să te adresezi medicului ginecolog. O anamneză amănunțită, urmată de un consult ginecologic și recoltarea de secreție vaginală pentru examen microbiologic și culturi vor pune diagnosticul corect.

De ce apare Candida (infecția vaginală cu Candida) în sarcină?

De ce se întâmplă ca femeile însărcinate să fie mult mai predispuse la a dezvolta infecție vaginală cu Candida? Studiile arată că femeile însărcinate sunt mai predispuse la a dezvolta infecție cu Candida albicans pe de-o parte datorită conținutului ridicat de estrogeni din timpul sarcinii, pe de altă parte datorită conținutului crescut de glicogen din secreția vaginală, un mediu propice pentru a dezvolta infecții vaginale.

tablete-medicamente-pe-masa-alba

Schema de tratament pentru Candida

Cum infecția cu Candida este frecventă, mai ales la femeile însărcinate, este important să înțelegem mecanismul prin care apare această infecție și mai ales care este tratamentul Candidei ăn sarcină. În momentul în care organismele fungice se dezvoltă în exces la nivelul mucoasei vaginale, atunci apare candidoza. Simptomele se pot ameliora, însă rapid, dacă respectăm câteva reguli simple și administram tratament antifungic.

Schema de tratament pentru Candida este reprezentată de antifungice precum butoconazol, clotrimazol, miconazol, fluconazol, terconazol sau nistatin. Denumirile par complicate, nu? Află că aceste substanțe pot fi administrate atât sub formă de capsule, cât și local, sub formă de cremă sau de ovule. De asemenea, agenții antiseptici ar putea înlocui cu succes antifungicele în tratamentul Candidei. Acidul boric reprezintă una dintre variantele acceptate.

Tratament pentru Candida în sarcină?

Viitoarele mămici diagnosticate cu infecția cu Candida în timpul sarcinii vor dori să știe dacă există un tratament sigur care poate fi administrat pe parcursul sarcinii. Răspunsul este da. Deși acidul boric este contraindicat în sarcină, combinația dintre imidazol și triazol sau clotrimazol este considerată sigură pentru a putea fi administrată pe parcursul sarcinii, datorită absorbției mici și a riscului scăzut de a cauza malformații fetale.

Complicațiile candidozei în sarcină

Infecția cu Candida poate avea, în primul rând, un impact psihologic important, datorită sentimentului neplăcut cauzat de simptome precum iritație, uscăciune vaginală, mâncarime sau chiar sângerare vaginală. În timpul contactului sexual, într-o mică măsură, fungii care cauzeaza infecția cu Candida pot fi transmiși și partenerului. Și deși nu reprezintă o afecțiune gravă, candidoza, dacă este prezentă în momentul travaliului, poate fi transmisă, într-o mică măsură, viitorului bebeluș. Trebuie să rețineți că infecția cu Candida poate apărea de mai multe ori pe parcursul vieții și poate duce și la disconfort în timpul actului sexual, datorită durerii sau iritației care poate apărea în zona vulvo-vaginală.

bust-femeie-chilot-alb-cu-mar

Ovule permise pentru tratamentul infecției cu Candida în sarcină

Substanțele antifungice pot fi regăsite și sub formă de ovule care se pot administra intravaginal. Majoritatea acestor ovule sunt permise și în timpul sarcinii, recomandarea fiind să vă adresați medicului pentru un tratament corect și să nu utilizați aplicatorul vaginal care uneori poate provoca răni la nivelul colului.

Tratament naturist pentru infecția cu Candida în sarcină

Pe parcursul sarcinii, tratamentele naturiste împotriva infecției cu Candida nu sunt recomandate. De ce? Anumite preparate care se administreaza intravaginal pot produce răni la nivelul colului sau substanțele eliberate pot avea efect nefast asupra colului sau a bebelușului. 

Alte recomandări pentru infecția cu Candida

Există câteva lucruri pe care le poți face pentru a te ajuta să combați infecția cu Candida:

  • Suplimentarea dietei cu probiotice;
  • Utilizarea lenjeriei intime de bumbac, care să nu favorizeze umezeala;
  • Igiena intimă fără spălături intravaginale și fără a utiliza produse cu parfum;
  • Regim adecvat bogat în lactate și evitarea dulciurilor;
  • Atenție sporită la spălarea lenjeriei intime: la temperaturi ridicate și clătirea lor de mai multe ori pentru a îndepărta orice urmă de detergent. 

În concluzie, candidoza este o patologie des întâlnită în sarcină, rareori având consecințe nefaste asupra fătului. Tratamentul candidozei în sarcină este posibil, fără a influența evoluția sarcinii. Este important să rețineți că există câteva lucruri pe care le puteți face zi de zi pentru a evita apariția candidozei. 

Sursa: ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2654841/

Surse foto: pixabay

Articolul urmator
Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori
Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist
    7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist

    Ann Anderson este medic specialist ATI (Anestezie și Terapie Intensivă) la secția de neonatologie din cadrul unui spital de copii din Nebraska, SUA. Ea dezvăluie 7 lucruri pe care...

    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi
    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi

    Colonul iritabil este o tulburare digestivă inflamatorie, ale cărei simptome sunt crampele și durerea în zona abdominală, schimbările de tranzit intestinal, balonarea,...

    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament
    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament

    Atașamentul apare încă din primele zile de viață și reprezintă conexiunea emoțională puternică între bebeluș și persoana care îl îngrijește. Acest concept...

    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi
    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi

    Te gândești să adopți un prieten pe viață pentru tine și familia ta? Ei bine, mărimea este un factor important de care trebuie să ții cont atunci când decizi că vrei...

    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent
    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent

    Tehnologia avansează în mod constant în ceea ce privește știința medicală, așa încât asistăm, an de an, la introducerea pe piață a unor noi vaccinuri, cu...

    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii
    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii

    Printre afecțiunile pielii se află și bolile autoimune cutanate, ce survin când sistemul imunitar va ataca propriile țesuturi. Aceste boli pot afecta și copiii, iar pentru unele...

    Tot ce trebuie să știi despre administrarea vitaminei D. Doze recomandate și durata corectă
    Tot ce trebuie să știi despre administrarea vitaminei D. Doze recomandate și durata corectă

    Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsime, fiind prezentă în anumite alimente sau adăugată ulterior, prin fortificare și, de asemenea, este disponibilă sub formă de...

    Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii
    Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii

    Problemele digestive sunt destul de frecvente în rândul celor mici. Acestea apar, de cele mai multe ori, în primii ani de viață și pot continua pe măsură ce copilul se...

    © 2025 Qbebe