Unul dintre cele mai frecvente motive pentru prezentarea la medicul ginecolog și totodată, un real motiv de îngrijorare pentru o femeie, este sângerarea vaginală anormală, uneori percepută ca și o menstruație de două ori pe luna, fie că vorbim de o menstruație diferită față de cea anterioară sau de o sângerare între menstruații.
De început: ce înseamnă ciclu menstrual normal?
Un ciclu menstrual normal poate dura între 24 și 38 de zile, suferind modificări în funcție de statusul hormonal. La ce ne referim când zicem status hormonal? Luăm drept exemplu pubertatea. În această perioadă se pot întalni cicluri menstruale care să dureze 38 sau chiar mai multe zile, acest lucru fiind perfect normal.
Ce înseamnă dacă ai menstruație de două ori pe lună?
Răpunsul la această întrebare pare să fie unul complex. Ceea ce este de reținut este că orice modificare a ciclului menstrual poate fi rezultatul unei probleme de sănătate. Tocmai de aceea, consultul oferit de un specialist este foarte important. Pentru a face experiența consultului ginecologic cât mai ușoară, poți să vii cu niște răspunsuri deja pregătite de acasă:
- cât de mult durează un ciclu menstrual și dacă acesta este normalul pentru tine,
- când au început modificările ciclului menstrual și sângerarile anormale,
- ce culoare are sângerarea vaginală și daca sunt prezente cheaguri de sânge,
- câte absorbante/tampoane interne umpli într-o oră și
- dacă există și alte simptome asociate sângerarii.
Când spunem că o sângerare vaginală este anormală?
Sângerarea vaginală anormală care se întâlnește la femeia de vârstă fertilă, în afara sarcinii, înseamnă o sângerare cu modificări în regularitate, flux, durată sau frecvență a apariției. Episodul este considerat acut, cu debut brusc, atunci când sângerarea vaginală presupune intervenție imediată din partea medicului, iar o sângerare cronică este acel episod care durează de mai mult de șase luni.
Reținem faptul că 3 pași sunt esențiali în managementul unei sângerari vaginale anormale: evaluarea rapidă a sângerării, stabilirea cauzei care a provocat sângerarea și recomandarea unui tratament adecvat.
Ce înseamnă dacă ai menstruație de două ori pe lună?
Menstruația de două ori pe lună se poate întâlni în cazul unui ciclu menstrual mai scurt, spre limita inferioară, de 24-28 zile, adică o sângerare menstruală care va apărea la începutul lunii și apoi se va repeta spre finalul lunii. Acesta este unul dintre cazurile posibile și o variantă a normalului.
Când excludem o variantă de normal, un ciclu menstrual mai scurt poate fi cauzat și de alte afecțiuni medicale precum: lipsa ovulației, modificări ale hormonilor tiroidieni (hipotiroidism sau hipertiroidism), menopauza sau pubertate, chist ovarian, fibroame uterine sau chiar perioade stresante care afectează viața de zi cu zi, lipsa unei alimentații complete și corespunzătoare ca în cazul anorexiei sau bulimiei sau administrarea de anticoncepționale orale sau de alte terapii hormonale.
Dar ce se întâmplă daca menstruația vine de două ori pe lună, la intervale mult mai scurte?
Sau dacă nu este menstruație? Avem vreun motiv de îngrijorare? În primul rând, trebuie să încercam să ne dam seama dacă, într-adevăr, este vorba de menstruație sau de o sângerare intermenstruala. Menstruația normală va fi acea sângerare care va duce la umplerea unui absorbant/tampon intern în decurs de câteva ore, putând să aibă culoare și aspect diferite, de la roșu deschis la roșu închis, maroniu sau roz.
O sângerare între menstruații poartă denumirea de metroragie disfuncțională, uneori fiind cunoscută și sub termenul de “spotting”, cantitatea de sânge pierdut fiind mult mai mică decât la o menstruație normală și având o culoare maronie sau roșu închis.
Trebuie să reținem că în 1-2% din ciclurile normale poate apărea o sângerare vaginală dată de momentul ovulației și care este considerată un eveniment fiziologic, adică normal.
După ce primul pas a fost făcut și reușim să diferențiem sângerarea anormală de o menstruație, trebuie să ne gândim la cauzele care ar fi putut provoca sângerarea.
Poți fi însărcinată daca ai menstruație de două ori pe lună?
Răspunsul este da. Sângerarea vaginala în sarcină se poate întâlni frecvent, mai ales în primul trimestru de sarcină și de obicei, are caracteristicile spotting-ului amintit mai sus: cantitate mică, de culoare roșu închis sau maroniu. Daca ți se pare că nu este o menstruație normală ca și regularitate, frecvență, flux sau durată, cel mai bine este să te adresezi medicului ginecolog și să faci un test de sarcina. Iar orice sângerare vaginală într-o sarcină confirmată anterior, trebuie să fie foarte bine documentată. Daca știi că ești însărcinată, o sângerare vaginală abundentă poate fi un semn al pierderii de sarcină.
În momentul în care este exclusă posibilitatea unei sarcini, ne putem gândi și la alte cauze care pot duce la sângerare vaginală anormală, în afara menstruației, cum ar fi bolile cu transmitere sexuală care pot cauza spotting și modificarea secreției vaginale. Cel mai indicat este, în acest caz, să te adresezi către medicul ginecolog și efectuarea unui examen de secreție vaginală care să includă și testarea organismelor care provoacă bolile cu transmitere sexuală.
Care sunt factorii de risc pentru două menstruații pe lună?
Nu putem să prevenim totul în viață, însă putem macar să încercam să prevenim anumite lucruri. Tocmai de aceea, mai ales pentru o femeie, istoricul familial este foarte important. Riscul de a avea doua menstruații pe lună sau sângerări anormale între menstruații crește în momentul în care în familie exista rude de sex feminin diagnosticate cu chist ovarian, fibroame uterine sau menopauza cu debut precoce. Trebuie să ne adresam medicului ginecolog în caz de dureri pelviabdominale intense care nu cedează la calmante, sângerare vaginală intre menstruații, sângerare menstruală anormală, cu cheaguri de sânge sau dureri în timpul actului sexual.
Anticoncepționalele pot da sângerări vaginale, chiar și intre menstruații?
Răspunsul este da. Terapia hormonală, aflatp sub orice formă, fie că vorbim de contraceptivele combinate orale cunoscute că și pilule anticoncepționale, administrarea de progesteron, montarea de dispozitive intrauterine cunoscute ca sterilete, plasturi hormonali sau implantul/injecțiile hormonale pot cauza sângerări vaginale în afara menstruației, mai ales în primele luni de la administrare. De asemenea, este de reținut faptul că orice administrare de terapie hormonală, mai ales într-o manieră continuă, poate provoca, la un moment-dat, anumite sângerări vaginale neprevăzute. Deopotrivă, daca ratezi una din pilulele anticoncepționale sau întâmpini scaune diareice sau vărsături, pot apărea sângerări vaginale între menstruații, întrucât se schimbă concentrația de hormoni disponibili.
O patologie des întâlnită și care poate da, la rândul ei, modifcări ale sângerării vaginale, este uterul fibromatos. Fibroamele uterine sau leiomioamele/ mioamele cum mai sunt denumite, sunt formațiuni benigne, necanceroase, nu se încadrează în sfera de malignitate, care pot fi simptomatice sau asimptomatice. În funcție de localizare și de dimensiuni, fibroamele uterine pot da modificări ale fluxului menstrual sau chiar sângerări intre menstruații.
Poate veni menstruația la o săptămână după ce a trecut?
O menstruație care apare la o săptămână după menstruația anterioară nu se încadrează în sfera evenimentelor fiziologice, adică nu face parte din acea categorie de normal menționată mai sus. Tocmai de aceea, orice modificare de acest fel trebuie investigată de un medic specialist, pentru a descoperi cauza și pentru a recomanda un tratament adecvat.
Stresul cotidian ne afectează pe toate planurile, iar modificările care duc la menstruații resimțite ca de două ori pe luna sau sângerări vaginale anormale nu par să fie o excepție. Ideal ar fi să încercam să limitam efectele stresului prin momente de relaxare, chiar și de meditație sau de exercițiu fizic regulat. Nu trebuie să uitați că întotdeauna puteți cere ajutor când vă simțiți copleșite de anumite situații sau chiar puteți să apelați la terapie de specialitate.
Ce înseamnă sângerările după terminarea menstruației?
Sângerările care apar după terminarea menstruației pot avea mai multe cauze. Printre cele mai frecvente se numără
- sindromul ovarelor polichistice,
- leziuni la nivelul colului uterin (eroziuni sau ectropion cervical),
- polipi endometriali sau cervicali,
- fibroame uterine,
- uscăciune vaginală sau leziuni rezultate în urma actului sexual și nu în ultimul rand, afecțiuni din sfera malignă, printre altele.
- Nu sunt de neglijat nici efectele administrării pilulei contraceptive de a doua zi (“pastila de a doua zi”). Aceasta se poate administra până la 5 zile după contactul sexual și poate avea reacții adverse printre care, cele mai frecvente fiind durerile de cap sau amețelile. De asemenea, pilula contraceptivă de a doua zi poate provoca sângerări intermenstruale sau o menstruație care să apară mai devreme sau mai târziu decât în mod obișnuit și mult mai dureroasă.
Pot modificările în greutate să dea sângerare vaginală anormală?
Răspunsul este da și vine din legătura strânsă dintre sistemul reproducător și substanțele care regleză apetitul alimentar. Tulburările de alimentație pot duce la complicații precum infertilitate, sarcina neplănuită sau avort spontan, alimentație necorespunzătoare în timpul sarcinii, un copil cu o greutate mică la naștere sau depresie postpartum. Studii recente au arătat că anorexia se asociază cu tendința de încetare precoce a alăptării, pe când bulimia se asociază cu sindromul ovarelor polichistice. Obezitatea sau anorexia, exercițiul fizic în exces sau scăderea ponderală excesivă pot produce modificări hormonale care să rezulte în sângerări vaginale anormale.
Ce complicații poate da o sângerare vaginală anormală?
O sângerare vaginală anormală poate duce la numeroase complicații, cea mai frecventă fiind anemia. Anemia este definită ca afecțiunea în care hemoglobina scade sub valorile de referință și poate varia în funcție de vârstă, sex și poate, de asemenea, să fie influențată de perioada de sarcină. Deși există mai multe tipuri de anemie, fiecare cu propria cauză, sângerarea vaginală anormală poate duce la anemie prin scăderea nivelului de fier disponibil. Anemia poate fi temporară sau poate exista pe termen lung și poate să varieze de la moderată la severă, fiind un important semn al unei afecțiuni medicale. Dacă simți că ești obosită și nu știi cauza, recomandarea este să te adresezi unui medic: oboseala poate masca o anemie cronică.
Cum se manifestă anemia?
Printre cele mai frecvente semne ale anemiei se numără paloarea, amețeală, oboseală, dificultățile în respirație, durerile de cap, slăbiciunea, palpitațiile, tahicardia. Medicul poate recomanda analize suplimentare cu scopul de a determina nivelul de hemoglobina și de fier.
Ce tratament poate fi recomandat în cazul unei sângerări vaginale anormale?
Cum anemia reprezintă o complicație des întâlnită în sângerarea vaginală anormală, medicul poate recomanda, în urma investigațiilor corespunzătoare, administrarea de suplimente pe bază de fier, de cele mai multe ori, pe cale orală. Din păcate, există și cazuri extreme, când valoarea hemoglobinei scade foarte mult și terapia cu fier nu poate fi eficientă și pot fi recomandate și transfuzii de sânge. În momentul în care alte afecțiuni sunt implicate în sângerarea vaginală anormală, terapia hormonală poate fi unul din tratamentele recomandate.
Tratamentul altor cauze care pot duce la sângerare vaginală anormală
Când sângerarea vaginală nu pare să aibă o cauza ginecologică, medicul poate recomanda un consult endocrinologic de specialitate pentru a exclude o cauză hormonală, iar hormonii tiroidieni pot juca un rol deosebit de important. Hipotiroidismul se întâlnește atunci când glanda tiroidă nu produce cantitatea de hormoni necesară unei bune funcționari a organismului. Hipertiroidismul, din contră, ia naștere atunci când glanda tiroidă produce mai mult decât îi este necesar organismului. În ambele situații, medicul endocrinolog poate recomanda terapia de substituție sau de inhibiție hormonală, cu multiple variante de administrare, printre care, cel mai frecvente, cea pe cale orală.
Ce înseamnă dacă ai menstruație de două ori pe lună? Înseamnă un subiect demn de a fi dezbătut pe îndelete. Detaliile sunt multe, însă importante pentru sănătatea ginecologică a unei femei. Sângerările vaginale anormale reprezintă un subiect important în viața unei femei, mai ales pentru cele aflate la vârsta fertilă și nu numai. Fie că vorbim de simple alterări hormonale sau de alte afecțiuni medicale existente, pot exista momente în care ne întâlnim cu astfel de situații. Recomandarea este ca în momentul în care întâmpini modifcări de acest fel, să te adresezi medicului specialist cu încrederea că veți putea găsi împreună cauza și că va recomanda cel mai potrivit tratament.
O femeie informată va putea fi mereu pregătită să facă față provocărilor de zi cu zi. Să nu uităm că sănătatea este cel mai de preț lucru pe care îl avem și că este de datoria noastră să o îngrijim cum trebuie. Alege să fii informată!
Surse:
- nhs.uk/common-health-questions/womens-health/what-causes-bleeding-between-periods/
- healthline.com/health/womens-health/two-periods-in-one-month#treatment
Surse foto: pixabay