Sarcina si anxietatea: tot ce trebuie sa stii

Sarcina si anxietatea: tot ce trebuie sa stii

Irina Olteanu - Redactor Senior

In timpul sarcinii anxietatea, mai ales daca exista si in prealabil, dobandeste proportii inimaginabile. Ce anume o caracterizeaza, ce simptome trebuie sa va ingrijoreze si ce metode de tratament poate necesita in timpul aceste perioade speciale din viata veti afla in continuare.

Ce este anxietatea

In general, anxietatea poate fi definita drept un raspuns normal la stres, fiind de fapt un instrument pentru a va mentine concentrarea, un aspect esential al intregii umanitati. Toti oameniii se ingrijoreaza cu privire la vietile lor, iar sarcina poate amplifica adesea aceste griji; unele femei se intreaba daca bebelusii lor vor fi sanatosi (ca urmare a unor pierderi de sarcina sau a problemelor de fertilitate), altele se tem ca nu se vor descurca bine ca parinti, ca se va modifica modul in care decurg relatiile cu partenerii, se intreaba cum vor reactiona ceilalti membri ai familiei sau se gandesc la aspectele financiare asociate cresterii unui copil. Dar exista o diferenta intre ingrijorarile normale si cele de tip anxios din timpul sarcinii, desemnate drept anxietate antenatala.

anxietate

Daca va confruntati cu probleme in concentrarea la rutina zilnica, nu puteti sa va desfasurati activitatea la munca sau acasa, experimentati un sentiment frecvent de panica, teama sau agitatie, suferiti de ganduri obsesive sau nu va mai bucurati de lucrurile care inainte va provocau bucurie, este recomandat sa apelati la un specialist. Pot aparea si simptome pe plan fizic, inclusiv palpitatii cardiace si tensiune musculara.

Conform unui sondaj realizat de Asociatia pentru Anxietate si Depresie din America, un procent de 52% din gravide au raportat o stare crescuta de anxietate si depresie, prezentand o predispozitie persoanele cu: un diagnostic anterior de tulburare de anxietate, anxietate in timpul unei sarcini anterioare, o pierdere de sarcina resimtita in trecut sau lupta cu probleme de fertilitate, complicatii cu sarcina sau odihna la pat, stres acasa sau la locul de munca.

Citeste si:

Stresul in timpul sarcinii 

Simptome ale anxietatii

Simptomele ce caracterizeaza aceasta afectiune pot fi uneori ignorate, deoarece se dezvolta in mod gradual in timp. Tinand cont de faptul ca fiecare om experimenteaza la un moment dat o oarecare anxietate, poate fi dificil de realizat o diferenta intre o anxietate normala si una crescuta. Iata ce este bine sa luati in considerare: o senzatie de anxietate sau teama care va intrerupe gandurile si interfereaza cu sarcinile zilnice, atacuri de panica (rabufniri de teama si panica extrema care sunt coplesitoare si nu pot fi controlate), anxietate si griji persistente care revin constant in minte, senzatie constanta de irascibilitate/agitatie sau ca va aflati pe marginea prapastiei), musculatura tensionata, strangere in piept si palpitatii cardiace, incapacitate de a va relaxa sau o durata mai lunga de timp necesara pentru a adormi, anxietate sau teama care va impiedica sa iesiti afara. Alaturi de simptome ale anxietatii pot aparea si unele de depresie.

Tratament

Multe femei se afla sub impresia eronata ca cea mai buna modalitate de a se confrunta cu anxietatea consta in tolerarea sa. Insa daca in cazul vostru este severa si va consuma, cel mai bine este sa apelati la ajutor de specialitate. Cercetarile au demonstrat ca femeile care sufera de anxietate netratata in timpul sarcinii sunt mult mai predispuse sa se confrunte cu episoade de depresie postpartum. De asemenea, anxietatea pe termen lung, grava, poate afecta dezvoltarea copilului; studiile au indicat faptul ca poate creste sansele de nastere prematura (inainte de 37 saptamani) si greutate mica la nastere si, cel mai important, un copil la randul sau poate sa se confrunte cu provocari emotionale sau comportamentale.

Riscurile pentru copil ale unei anxietati netratate in timpul sarcinii mai includ: scor Apgar mic, adaptare redusa la mediul extrauterin (detresa respiratorie si icter). Riscurile pentru mama ale unei anxietati netratate includ: anxietatesinucidere, pierderea sarcinii, abuzul de alcool sau droguri, atasament defectuos fata de copil, lipsa unei ingrijiri adecvate a propriei persoane, preeclampsie, travaliu prematur, necesitatea unei nasteri cezariene. 

Majoritatea medicamentelor care trateaza anxietatea intra in aceeasi clasa cu antidepresivele, prin urmare poate fi riscanta recomandarea lor in timpul sarcinii. In timp ce studiile nu au identificat niciun efect al expunerii bebelusilor la ele, se pare ca nu exista studii prea multe desfasurate asupra gravidelor. Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie avertizeaza faptul ca acest tip de medicamente in timpul sarcinii ar trebui sa includa intotdeauna o analiza foarte detaliata asupra riscurilor si beneficiilor; alaturi de Asociatia Americana de Psihiatrie, acesta recomanda urmatoarele: femeile care planuiesc sa intemeieze o familie si manifesta simptome depresive usoare timp de 6 luni sau mai mult pot intrerupe medicatia (nu este cazul pentru femeile cu istoric de anxietate/depresie severa sau cele cu istoric de tulburari bipolare si incercari de sinucidere), femeile insarcinate si stabile din punct de vedere psihiatric care prefera sa continue administrarea medicatiei pot face acest lucru dupa consultarea cu specialistul, femeile care sunt gravide si sufera o depresie sau anxietate grava ar trebui sa urmeze medicatia si sunt expuse unui risc crescut de recidiva. In plus, unele femei pot beneficia de terapie de substitutie sau suplimentare.

Daca medicamentele sunt necesare pentru a asigura o stare de bine pentru viitoarea mama si copil, specialistul si terapeutul pot decide alaturi de voi care dintre ele ofera cele mai multe beneficii si cele mai putine riscuri (si doza cea mai mica care va poate fi prescrisa pentru a putea mentine acele beneficii). Daca urmati de asemenea o medicatie pentru atacuri de panica, anxietate sau depresie inainte de sarcina, se poate impune o modificare sau ajustare a acesteia.

Citeste si:

Tratamente naturiste pentru anxietate 

Alte sfaturi

Sedintele de terapie cu un psihiatru, psiholog sau terapeut va pot indica ce anume determina anxietatea, precum si un plan pentru a va reduce gradul de ingrijorare, eventual deprinderea unor tehnici de relaxare. Pot ajuta si urmatoarele strategii: o odihna corespunzatoare (lipsa somnului poate exacerba anxietatea), consumati alimente integrale si proaspete (alimentatie echilibrata, densa nutritiv fara alimente procesate este considerata a sustine bacteriile sanatoase din tractul intestinal), pastrati o doza de activitate fizica (cel putin 10 minute de mers scad nivelele de stres), invatati cat mai multe despre sarcina si nastere pentru a sti la ce sa va asteptati, apelati la prieteni si rude cand va simtiti coplesite, programati-va un interval de timp special pentru relaxare (yoga, muzica sau masaj).
In concluzie, medicatia pentru anxietate nu este chiar indicata pe timpul sarcinii, mai ales in primul trimestru. Daca nu aveti nicio alta varianta, incercati sa o urmati cat mai putin. Este bine sa urmariti si ce factori va declanseaza anxietatea pentru a detine cat mai bine controlul asupra ei.

Surse:

www.fitpregnancy.com; www.beyondblue.org.au; www.whattoexpect.com; www.adaa.org;www.parents.com

Articolul urmator
Treburile casnice pe care trebuie neapărat să le eviți în sarcină
Treburile casnice pe care trebuie neapărat să le eviți în sarcină

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Anxietatea și fobia de mersul la toaletă, la copii. Ce trebuie să știe părinții
    Anxietatea și fobia de mersul la toaletă, la copii. Ce trebuie să știe părinții

    Mulți copii se confruntă cu anxietatea și în unele cazuri, chiar cu fobia mersului la toaletă. Dacă și copilul tău se află printre ei, atunci acest articol este pentru tine.

    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi
    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi

    Colonul iritabil este o tulburare digestivă inflamatorie, ale cărei simptome sunt crampele și durerea în zona abdominală, schimbările de tranzit intestinal, balonarea,...

    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament
    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament

    Atașamentul apare încă din primele zile de viață și reprezintă conexiunea emoțională puternică între bebeluș și persoana care îl îngrijește. Acest concept...

    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi
    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi

    Te gândești să adopți un prieten pe viață pentru tine și familia ta? Ei bine, mărimea este un factor important de care trebuie să ții cont atunci când decizi că vrei...

    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent
    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent

    Tehnologia avansează în mod constant în ceea ce privește știința medicală, așa încât asistăm, an de an, la introducerea pe piață a unor noi vaccinuri, cu...

    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii
    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii

    Printre afecțiunile pielii se află și bolile autoimune cutanate, ce survin când sistemul imunitar va ataca propriile țesuturi. Aceste boli pot afecta și copiii, iar pentru unele...

    Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii
    Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii

    Problemele digestive sunt destul de frecvente în rândul celor mici. Acestea apar, de cele mai multe ori, în primii ani de viață și pot continua pe măsură ce copilul se...

    Îmbunătățirea atenției și memoriei la copil: tot ce trebuie să știi
    Îmbunătățirea atenției și memoriei la copil: tot ce trebuie să știi

    Creierul copiilor trece prin numeroase transformări pe măsură ce se dezvoltă. Aceste transformări permit și îmbunătățirea abilităților cognitive, inclusiv a capacității de...

    © 2024 Qbebe