Sarcina si depresia
Exista o multime de situatii in care se impune initierea sau continuarea tratamentului farmacologic al depresiei in perioada sarcinii sau dupa nastere, iar medicamentele antidepresive constituie optiunea principala in acest sens. Ele pot ameliora simptomele si va pot transmite o stare de bine, insa nu mai este vorba doar despre voi, ci si despre o noua viata care se dezvolta in corpul vostru.
Hormonii din timpul sarcinii au fost considerati odata a proteja femeile de depresie, dar se pare ca aceasta nu constituie o informatie cu fundament stiintific. In plus, sarcina poate declansa o serie de emotii care determina dificultati in gestionarea acestei afectiuni. Trebuie subliniat insa faptul ca tratamentul depresiei in timpul sarcinii este crucial; multe gravide pot din cauza acestei afectiuni sa nu urmeze o ingrijire prenatala corespunzatoare, sa nu consume alimentele necesare sau sa nu dispuna de energia pentru a-si purta de grija, sa abuzeze de tutun/alcool, ceea ce poate determina o nastere prematura, greutate mica la nastere a copilului, precum si alte probleme - un risc crescut de depresie postpartum pentru mama, dar si dificultate in crearea unei legaturi cu copilul.
Decizia de administrare a antidepresivelor in timpul sarcinii se bazeaza pe echilibrul dintre riscuri si beneficii. In ansamblu, riscul de defecte la nastere si alte complicatii pentru bebelusii ai caror mame au urmat tratament cu antidepresive este destul de redus; exista totusi cateva medicamente demonstrate cu certitudine a fi sigure si altele asociate cu probleme grave de sanatate.
Citeste si: Depresia in timpul sarcinii - ce este, factori de risc, simptome si tratament
Antidepresive sigure de administrat
In general, urmatoarele constituie o optiune pe perioada sarcinii:
- Anumiti inhibitori selectivi ai recaptarii de serotonina inclusiv citalopram, fluoxetina (Prozac) si sertralina (Zoloft)
- Inhibitori ai recaptarii de serotonina - norepinefrina, inclusiv duloxetina (Cymbalta) si venlafaxina (Effexor)
Bupropion (wellbutrin), utilizat si pentru depresie si renuntarea la fumat; nu este prima optiune, insa poate fi de ajutor femeilor care nu au raspuns la alte medicamente sau celor care vor sa-l foloseasca de asemenea pentru a se lasa de fumat
- Antidepresivele ciclicice care includ amitriptilina si nortriptilina; in general, nu sunt tratament de prima intentie, ci mai degraba utile femeilor care nu au reactionat la alte variante medicamentoase.
Probleme cauzate de antidepresive
Unele cercetari stiintifice asociaza utilizarea de citalopram, fluoxetina si sertralina cu probleme pulmonare grave la nou-nascuti (hipertensiune pulmonara persistenta - afectiune grava a vaselor de sange din plamani) daca sunt administrate in ultima jumatate a sarcinii. Alte defecte la nastere rare au fost sugerate ca risc potential in unele cercetari, risc extrem de redus, precum pierderea sarcinii, defecte ale inimii, anencefalie (afectarea maduvei si a creierului), craniostenoza (afectarea creierului), omfalocel (afectarea organelor abdominale) si malformatii ale membrelor, nastere prematura, greutate mica la nastere (2,5 kg). Simptomele de sevraj la bebelusii expusi la antidepresive in mediul intrauterin includ: probleme cu respiratia, nervozitate/irascibilitate (la nastere), probleme cu hranirea, hipoglicemie, tonus redus.
Din acest motiv, urmatoarele antidepresive ar trebui evitate pe parcursul perioadei de sarcina: paroxetina poate fi asociata cu un usor risc in defecte cardiace fetale, inhibitorii de monoaminoxidaza, inclusiv fenelzina (Nardil) si tranilcipromina (parnat) sunt de asemenea descurajate deoarece pot cauza restrictie de crestere intrauterina.
Totusi, limitarea dozajului catre finalul sarcinii nu este in general recomandata; nu va minimiza simptomele de sevraj la copil, in plus, poate cauza provocari in perioada postpartum, respectiv un risc crescut de probleme cu dispozitia si anxietatea.
Stoparea medicamentelor antidepresive in timpul sarcinii cauzeaza un risc de recidiva, in plus urmatoarele simptome in cazul inhibitorilor selectivi ai recaptarii de serotonina: greata si varsaturi, frisoane, oboseala, anxietate si irascibilitate.
Citeste si: Top 7 moduri prin care gravida afecteaza bebelusul fara sa stie
Sfatul specialistului
Doamna Maria Cristina Olteanu, Medic specialist Obstetrica-ginecologie, Clinica de Diagnostic Gral a avut amabilitatea de a ne oferi urmatoarele informatii:
"Terapia antidepresiva in sarcina reprezinta in continuare un subiect controversat, atat in randul medicilor specialisti, cat si al pacientelor, aflati deopotriva in fata aceleiasi dileme: este mai riscanta continuarea sau intreruperea acestei terapii potential nocive pentru fat?
Studiile arata ca majoritatea claselor de antidepresive nu sunt asociate cu riscuri semnificativ mai mari de malformatii congenitale sau afectiuni neonatale, incurajand continuarea terapiei cu antidepresive la pacientele cu forme moderat-severe ale bolii, cu recurente multiple si tentative suicidare. Terapiile alternative (psihoterapie, metode de relaxare) reprezinta o optiune pentru formele usoare de depresie.
Antidepresivele considerate acceptabile in schemele terapeutice pentru pacientele insarcinate sunt:
-Inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (SSRIs), dintre care fluoxetina (Prozac), sertralina (Zoloft) si citalopramul; fluoxetina administrata in ultimul trimestru de sarcina poate determina hipertensiune pulmonara la nou nascut
-Inhibitorii recaptarii serotoninei si norepinefrinei: duloxetina si venlafaxina
-Bupropion
-Antidepresive triciclice (amitriptilina, nortriptilina): de evitat in primul trimestru de sarcina, cand pot creste riscul de malformatii ale membrelor
Clasele de antidepresive contraindicate in sarcina sunt:
- Paroxetina (creste riscul de malformatii congenitale cardiace)
- Inhibitorii de monoaminoxidaza (determina restrictie de crestere intrauterina)
Administrarea antidepresivelor in trimestrul III de sarcina poate determina tulburari de adaptare postnatala a nou-nascutului (frecvent iritabilitate, tulburari de somn si alimentatie), tranzitorii si fara efecte pe termen lung asupra dezvoltarii neurosenzoriale a copilului. Totusi, intreruperea brusca a medicatiei in perioada perinatala nu este indicata, riscul de recadere fiind major in perioada leuziei.
In concluzie, decizia terapeutica (selectionarea unei anumite clase de antidepresive, stabilirea dozelor minim eficace si monitorizarea atenta a simptomatologiei) este ideal a fi luata in echipa: medicul specialist psihiatru, medicul obstetrician, gravida si familia acesteia."
De retinut
Decizia de a continua sau de a intrerupe medicatia antidepresiva depinde de voi si de specialistul care va urmareste sarcina. Preocuparile cu privire la potentialele riscuri trebuie cantarite in comparatie cu posibilitatea ca inlocuirea medicamentului sa nu aiba succes si sa urmeze o recidiva. Atat expertii in psihiatrie, cat si in ginecologie sunt de acord ca o usoara depresie lipsita de simptome timp de cel putin 6 luni va va permite sa stopati medicatia sub supravegherea medicului inainte de sarcina sau in timpul acesteia. Psihoterapia alaturi de masuri luate in stilul de viata va vor permite sa va gestionati depresia. Exista posibilitatea sa finalizati sarcina fara medicatie antidepresiva: vorbind periodic cu terapeutul, facand mai des exercitii fizice, petrecand timp afara, practicand yoga si meditatia, minimizand nivelul de stres. Insa, daca aveti istoric de depresie grava sau recurenta, un istoric de alte boli mentale (tulburare bipolara) sau tendinte suicidare, nu este bine sa intrereupeti medicatia.
Multumim doamnei doctor Maria Cristina Olteanu pentru informatiile oferite.
Surse:
www.ncbi.nlm.nih.gov; www.mayoclinic.org; www.webmd.com