Se recomanda foarte des ca viitoarea mamica sa manance sanatos in timpul sarcinii. Alimentatia variata si echilibrata este un tel catre care tinde fiecare dintre noi tot timpul, insa in perioada sarcinii ii acordam o atentie sporita datorita faptului ca ceea ce mancam nu ne hraneste doar pe noi, ci si pe bebelusul din burtica. In afara de alimentele recomandate in mod deosebit pentru perioada sarcinii, fiecare viitoare mamica ar trebui sa stie si ce este interzis sau nerecomandat in alimentatia ei in aceasta perioada.
Peste si fructe de mare
Desi carnea de peste este foarte recomandata mai ales pentru a avea un bebelus "mintos", nu trebuie totusi sa exagerezi. Evita sa mananci cantitati mari de peste, mai als din cel oceanic, indiferent in ce mod ar fi preparat. In timpul sarcinii este interzis consumul de peste de prada, cum ar fi pestele-spada sau rechinul, deoarece carnea lor contine mercur in cantitate nociva pentru bebelusul tau. De asemenea sunt interzise preparatele pe baza de peste crud, cum ar fi sushi sau icrele. Mare atentie si la produsele tip "fructe de mare". In general exista tendinta de a prelucra termic mult prea putin acest fel de produse, iar riscul imbolnavirii este crescut.
Carne cruda
Carnea cruda este unul dintre alimentele strict interzise in perioada sarcinii. Carnea (indiferent ca este vorba de carne de pui, vita, porc, etc.) poate contine anumite bacterii daunatoare (Listeria, Salmonella, etc.) ori paraziti periculosi (Toxoplasma, Trichinella spiralis, etc.). Nu manca niciun fel de produs pe baza de carne neprelucrata termic sau prelucrata insuficient (gen fripturi in sange).
Produse lactate nepasteurizate
Indiferent ca este vorba de lapte sau branzeturi, orice produse din lapte nepasteurizat, sunt interzise in timpul sarcinii. Laptele sau produsele din lapte nepasteurizat te pot imbolnavi de Toxoplasmoza, dar si de TBC ganglionar.
Ficat
Ficatul contine o cantitate mare de vitamina A, iar in timpul primului trimestru de sarcina, ingerarea vitaminei A in exces poate provoca malformatii grave ale fatului. Poti consuma totusi, cate o portie de ficat pe saptamana, cu conditia de a fi prelucrat termic foarte bine (exclus "in sange"!).
Oua
Desi ouale nu sunt interzise in timpul sarcinii, mare atentie la produsele preparate cu oua crude - sunt strict interzise. Ouale pot contine o bacterie numita salmonella, care poate imbolnavi mama, dar provoaca si malformatii fatului. Evitati ouale fierte moi, dar mai ales maioneza care contine oua crude (puteti consuma maioneza din comert care este pasteurizata sau puteti prepara maioneza numai din oua fierte). Timpul optim de fierbere pentru ouale consumate in timpul sarcinii este de 7 minute. Spalati cu grija orice vesela folosita pentru contactul cu ouale crude.
Indulcitorii artificiali
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca anumiti indulcitori artificiali consumati in exces cresc riscul de cancer, de aceea recomanda limitarea consumului acestora. In perioada sarcinii, mai mult decat oricand, trebuie sa evitam alimentele care contin indulcitori artificiali si sa folosim, pe cat posibil, indulcitori naturali (zahar - orice fel, miere - cu moderatie).
Alcool
Desi pare sa nu faca parte din dieta noastra la categoria "alimente" atragem atentia asupra consumului de alcool. Este strict interzis consumul de alcool in perioada sarcinii. Chiar daca auzim sfaturi de genul "nu se intampla nimic de la un pahar de vin" este bine sa eliminam alcoolul din dieta si obiceiurile noastre in timpul sarcinii. Alcoolul este vinovat intr-un numar foarte mare de malformatii fetale, retard psihic si chiar accidente de tot felul.
Desigur ca, in functie de particularitatile starii de sanatate proprii fiecarei gravide, in afara de alimentele enumerate in lista de mai sus medicul curant poate adauga pe "lista neagra" si altele. Tineti intotdeauna cont de sfatul medicului in ceea ce priveste alimentatia in timpul sarcinii, asa cum urmati fiecare sfat al sau.