Pe data de 8 ianuarie 2024, Papa Francisc a făcut o declarație puțin spus șocantă care a vizat părinții din întreaga lume. Înalta față bisericească cere interzicerea la nivel mondial a conceperii copiilor prin intermediul mamelor surogat. Această practică este catalogată deplorabilă și o încălcare gravă a demnității femeii și copilului.
„Consider deplorabilă practica așa numitei maternități surogat care reprezintă o încălcare gravă a demnității femeii și a copilului, bazată pe exploatarea situațiilor de nevoi materialele mamei. În consecință, îmi exprim speranța pentru un efort al comunității internaționale de a interzice această practică în mod universal”, declară Papa Francisc.
Ce reprezintă mama surogat și câte legală este această practică în România?
Pe noi, românii, nu ar trebui să ne afecteze prea mult cuvintele Suveranului Pontif, pentru că la noi legislația nici nu interzice, dar nici nu permite această practică a aducerii copiilor pe lume prin intermediul unor mame surogat. Termenul se referă la acele femei care ajută alte femei ce nu pot avea copii din motive medicale, să își îndeplinească visul de a deveni mame.
Mama surogat este deja o practică în țări din străinătate, în timp ce în România nu există dispoziții legale care să interzică reproducerea umană asistată cu folosirea unei mame surogat. Surogatul este o modalitate nouă prin care unele cupluri pot construi o familie, în condițiile în care soția nu poate avea copii. Unii privesc cu scepticism acest lucru, în timp ce alții îl îmbrățișează cu drag.
Mama purtătoare sau mama „de împrumut” este femeia care acceptă, pe baza unui contract semnat la notar, să ducă o sarcină la termen, să nască un bebeluș pentru un cuplu sau pentru o femeie infertilă, renunțând la orice drept parental asupra copilului de bunăvoie.
În unele țări, precum Austria, Germania, Franța, Norvegia, Suedia sau Estonia, această practică este interzisă. Surogatul necomercial nu este interzis în Olanda, Danemarca, Portugalia, Marea Britanie și Republica Cehă. Țările în care procedura este legală includ Rusia, Ucraina, Belarus, Italia, în timp ce în Grecia, Belgia, Spania, Finlanda și România metoda nu este reglementată de lege și nici nu este interzisă.
Conform articolului 442 din Codul Civil în România: „părinții care, pentru a avea un copil doresc să recurgă la reproducerea asistată medical cu un terț donator, trebuie să își dea consimțământul în prealabil, în condiții în care să asigure deplina confidențialitate în fața unui notar public, care să le explice în mod expres consecințele actului lor cu privire la filiatie”.
Mama surogat trebuie să fie sănătoasă din punct de vedere clinic, să efectueze toate investigațiile recomandate de către medicul ginecolog, să fie expusă unei evaluări psihologice și să își dea acordul asupra purtării în pântece a unui copil care nu este al ei.
Mama-surogat: o solutie controversata pentru cuplurile infertile
Impactul declarațiilor Papei Francisc asupra părinților care se luptă cu infertilitatea din întreaga lume
Cu siguranță, impactul acestei declarații este major pentru părinții care se luptă de ani de zile cu infertilitatea, cu pierderea sarcinilor, cu tratamente de fertilizare in vitro nereușite, bani cheltuiți, stres acumulat. Papa Francisc este un lider respectat la nivel global, iar Vaticanul are o influență foarte mare asupra comunităților catolice și nu numai din întreaga lume.
Problema este că discursul Papei se va dovedi descurajator pentru oamenii care speră să devină părinți, chiar dacă asta implică alegerea unei mame surogat. Părinții care aduc pe lume copii în acest fel sunt tot părinți, doar că au neșansa de a purta propriul copil în pântece.
Comentariile Papei Francisc sunt susceptibile de a stârni o mulțime de reacții negative din partea atâta cuplurilor infertile, cât și a grupurilor proLGBT, pentru că maternitatea surogat este folosită de partenerii de lesbiene sau partenerii homosexuali care doresc să aibă copii.
Cu toate acestea, discursul Suveranului Pontif urmează deciziei sale istorice care a stârnit din nou o mulțime de controverse, aceea de a permite preoților să binecuvânteze cuplurile de același sex. Cei care critică această practică, avertizează asupra potențialului de prejudecată a sărăciei la adresa celor care decid să devină mame surogate, din cauza nevoilor financiare.
Mama surogat: ce înseamnă și cum funcționează în România
În Italia, țara care înconjoară Vaticanul, maternitatea surogat este ilegală. Mai mult, cei aflați la guvernare promovează o lege în parlament care extinde interdicția existentă pentru a pedepsi cuplurile ce doresc să meargă în străinătate pentru a efectua procedura.
Deși la noi nu este o practică foarte des întâlnită, aceea a mamei surogat, cu siguranță ar ajuta foarte multe cupluri să își vadă visul împlinit fără a trece prin proceduri costisitoare, lacrimi, pierderi de sarcini. Cum comentați asupra declarațiilor Papei Francisc?
Surse foto: instagram.com, pixabay.com
Surse articol: parents.com nytimes.com reginamaria.ro