Sarcina si locul de munca - sfaturi si informatii utile

Sarcina si locul de munca - sfaturi si informatii utile

Alexandra Negreanu

Minunea mult asteptata a avut loc si in interiorul tau va bate in curand o inimioara sau poate chiar mai multe. Esti cea mai fericita femeie si vrei ca in urmatoarele noua luni nimic si nimeni sa nu-ti strice aceasta bucurie. Iti pui intrebari cu privire la efortul depus la locul de munca? Noi ti-am venit in ajutor cu sfaturi care te vor ajuta sa te simti confortabil la job pe tot parcursul sarcinii.

Poti lucra pe tot parcursul sarcinii 

Daca esti o femeie sanatoasa si cu o sarcina normala si ai un job intr-un mediu sigur, este posibil sa reusesti sa lucrezi pana aproape de termen. Spre sfarsitul sarcinii, totusi, s-ar putea sa te misti un pic mai greu, asa ca ia lucrurile cat mai usor posibil.

Chiar daca te simti bine si nu ai nicio problema, nu este cazul sa fii un martir - daca iti permiti sa incepi concediul de maternitate cu o saptamana sau doua inainte de data la care esti programata sa nasti, profita de acest timp si incearca sa te odihnesti, sa te pregatesti si sa te resfeti un pic, deoarece aceasta poate fi ultima oara cand ai timp doar pentru tine.

Ce se intampla daca ai un job ce presupune mult efort fizic

In anumite profesii, vei avea nevoie sa faci unele modificari in timpul sarcinii. Unele studii au aratat ca femeile care depun efort fizic intens in timpul sarcinii - inclusiv ridicarea de greutati, statul in picioare pentru perioade lungi - sunt mai predispuse sa nasca prematur sau sa dea nastere unor copii mai mici in greutate. De asemenea, efortul fizic intens poate duce la marirea tensiunii arteriale in timpul sarcinii.

Daca jobul tau presupune munca obositoare, va trebui sa discuti cu conducerea despre modul in care poti duce sarcina la bun sfarsit in conditii de siguranta. Ar fi mai bine, daca ai putea trece la un tip de munca care te implica mai putin fizic pe parcursul sarcinii. De exemplu, ai putea face schimb de sarcini cu un co-lucrator, astfel incat tu sa faci munca de birou in timp ce acesta indeplineste sarcinile care necesita mult mers pe jos si statul in picioare. Daca acest lucru nu este posibil la locul tau de munca, incearca sa iei ocazional cate o zi de concediu prenatal pentru a diminua oboseala si pentu a reduce numarul de ore lucrate sau timpul petrecut in picioare, mai ales spre sfarsitul celui de-al doilea si al treilea trimestru.

Ce trebuie sa faci daca lucrezi intr-un mediu toxic

Vei avea nevoie cu siguranta sa faci o schimbare la locul de munca, de preferinta, chiar inainte de a concepe, daca lucrezi intr-un domeniu in care vii in contact cu substante toxice, cum ar fi metalele grele ca plumbul si mercurul, substantele chimice, precum solventii organici, anumiti agenti biologici si radiatii. Acestea sunt teratogeni - agenti care pot cauza probleme cum ar fi avortul spontan, nastere prematura si o dezvltare anormala a fatului atunci cand o femeie este expusa la ele in timpul sau chiar inainte de sarcina.

Ce complicatii ale sarcinii determina incetarea job-ului

Iata o lista cu conditiile cele mai comune sau factorii de risc care te pot determina sa te opresti din lucru sau sa reduci orele de la job pe parcursul sarcinii:

Daca esti supusa riscului de a avea travaliu prematur. Femeile care au nastere gemelara sunt cele mai predispuse la acest lucru.
• Daca ai tensiunea arteriala crescuta.
• Daca bebelusul tau nu creste in mod corespunzator.

Cum poti mentine o imagine profesionala chiar daca sarcina progreseaza

Sarcina ar putea sa iti afecteze putin ritmul pe care-l aveai la locul tau munca. Pe parcursul primelor doua trimestre vei simti disconfort si oboseala, ba chiar vei avea o stare de agitatie si de nervozitate din cauza hormonilor.

Desi vizibile, sarcinile pot fi private. Din moment ce doresti sa continui sa fii perceputa ca inainte, incearca sa nu te vaiti sau sa vorbeasti despre sarcina prea mult. Acestea pot avea efect invers, mai ales daca superiorul sau colegii de serviciu nu sunt atat de sustinatori cu tine. Daca poti apuca cateva momente de intimitate in timpul zilei, poti sa faci ce vrei - sa visezi cu ochii deschisi sau sa furi zece minute de somn - dar trebuie sa fii prudenta, atunci cand seful este prin preajma.

Cum poti sa te simti confortabil insarcinata la locul de munca

Chiar daca job-ul tau necesita sa stai putin in picioare si singurul efort fizic este decat ridicarea receptorului de la telefon, este indicat un minim de efort  pentru o sarcina usoara.

Iata cateva sfaturi:
Fa pauze dese. Daca ai stat mult in picioare, pune picioarele sus pe birou si freaca-te in jurul gambelor - astfel iti pui in miscare muschii si te ajuta sa impingi sangele din picioare inapoi pana la inima. Daca, invers, ai stat jos o perioada lunga de timp jos, fa o mica plimbare la fiecare doua ore. Acest lucru te ajuta sa eviti umflarea picioarelor si ar trebui sa te simti mai confortabil. Atunci cand te ridici de pe scaun fa si cateva exercitii de intindere a bratelor si  extenisii, pentru a-ti proteja spatele.  

• Poarta pantofi confortabili si haine largi. Ai putea incerca colanti de maternitate sau pantaloni cu elastic de sprijin pentru burtica. Acestia te ajuta de asemenea sa previi umflarea venelor varicoase.

• Bea apa multa. Ia-ti la birou o cana mai adanca si umple-o cu apa plata de multe ori. Acest lucru iti va oferi, de asemenea, o sansa de a lua o pauza. Si nu te abtine sa mergi la toaleta. Du-te la baie ori de cate ori ai nevoie.

• Fa-ti timp pentru a lua mese regulate si gustari nutritive. Acestea ajuta la prevenirea greturilor si varsaturilor. Adauga alimente bogate in fibre in dieta ta pentru a preveni constipatia.

• Reducerea stresului. Daca nu poti elimina un factor de stres la locul de munca, incearca sa gasesti modalitati  de a gestiona tensiunea, cum ar fi sa te intinzi, efectuarea de exercitii de respiratie adanca sau yoga sau de a face o scurta plimbare.

 

 

Articolul urmator
O sarcină gemelară poate da un test de sarcină fals negativ? Care este explicația
O sarcină gemelară poate da un test de sarcină fals negativ? Care este explicația

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Mi-a fost refuzată promovarea la locul de muncă pentru că mi-am înșelat soțul
    Mi-a fost refuzată promovarea la locul de muncă pentru că mi-am înșelat soțul

    O promovare la locul de muncă este așteptată întotdeauna cu nerăbdare, în special când știi că ai muncit din greu. Cu toate acestea, când nici nu te aștepți,...

    Conflicte la locul de muncă: cum le gestionezi corect
    Conflicte la locul de muncă: cum le gestionezi corect

    Conflictele survin din cauza diferențelor, fie că este vorba, de exemplu, de diferențe de valori, de percepție, fie că este vorba de diferențe de idei sau de dorințe. În ceea ce...

    Ajungem MARI lansează platforma CDT – Cu De Toate, locul în care tinerii găsesc informaţii importante pe înţelesul lor
    Ajungem MARI lansează platforma CDT – Cu De Toate, locul în care tinerii găsesc informaţii importante pe înţelesul lor

    Cei mai mulţi dintre adolescenţi se simt neînţeleşi, judecaţi, puşi la zid de adulţii din jurul lor, cunoscuţi sau nu. Iar reversul la criticile constante şi la sentimentul de...

    Sfaturi utile pentru ora de baie a micuțului de la o mamă de 7 copii
    Sfaturi utile pentru ora de baie a micuțului de la o mamă de 7 copii

    Crezi că este greu să îi faci baie unui singur copil? Stai să vezi cum se descurcă această mamă când vine momentul să se ocupe de cei șapte copii ai săi! Jackie B., o...

    Drumețiile cu copiii pot fi amuzante! Sfaturi utile pentru părinți
    Drumețiile cu copiii pot fi amuzante! Sfaturi utile pentru părinți

    Plecați în drumeție cu cei mai mici membrii ai familiei? Iată cum trebuie să vă pregătiți, astfel încât excursia să devină o amintire plăcută.

    10 sfaturi utile pentru viitorii tătici care vor să fie de ajutor în momentul nașterii
    10 sfaturi utile pentru viitorii tătici care vor să fie de ajutor în momentul nașterii

    Momentul nașterii este unul cel puțin emoționant, atât pentru viitoarea mămică, dar mai ales pentru mândrul tătic căruia îi revine sarcina de a fi alături de...

    12 lucruri pe care să le faci dacă soțul alege familia lui în locul tău
    12 lucruri pe care să le faci dacă soțul alege familia lui în locul tău

    Odată ce te căsătorești, cel mai mult îți dorești să ai parte de dragostea și de atenția soțului tău. Cu toate acestea, nu este exclus ca, la un moment dat, să sesizezi că...

    Ce locuri de muncă pot avea elevii care nu au luat BAC-ul? Peste 6000 de joburi care nu necesită diplomă de absolvire a studiilor
    Ce locuri de muncă pot avea elevii care nu au luat BAC-ul? Peste 6000 de joburi care nu necesită diplomă de absolvire a studiilor

    Peste 30000 de tineri au picat examenul maturității în sesiunea din vară. Pentru ei sunt disponibile mii de locuri de muncă în țară și peste hotare!

    © 2025 Qbebe