- Poti lucra pe tot parcursul sarcinii
- Ce se intampla daca ai un job ce presupune mult efort fizic
- Ce trebuie sa faci daca lucrezi intr-un mediu toxic
- Ce complicatii ale sarcinii determina incetarea job-ului
- Cum poti mentine o imagine profesionala chiar daca sarcina progreseaza
- Cum poti sa te simti confortabil insarcinata la locul de munca
Poti lucra pe tot parcursul sarcinii
Daca esti o femeie sanatoasa si cu o sarcina normala si ai un job intr-un mediu sigur, este posibil sa reusesti sa lucrezi pana aproape de termen. Spre sfarsitul sarcinii, totusi, s-ar putea sa te misti un pic mai greu, asa ca ia lucrurile cat mai usor posibil.
Chiar daca te simti bine si nu ai nicio problema, nu este cazul sa fii un martir - daca iti permiti sa incepi concediul de maternitate cu o saptamana sau doua inainte de data la care esti programata sa nasti, profita de acest timp si incearca sa te odihnesti, sa te pregatesti si sa te resfeti un pic, deoarece aceasta poate fi ultima oara cand ai timp doar pentru tine.
Ce se intampla daca ai un job ce presupune mult efort fizic
In anumite profesii, vei avea nevoie sa faci unele modificari in timpul sarcinii. Unele studii au aratat ca femeile care depun efort fizic intens in timpul sarcinii - inclusiv ridicarea de greutati, statul in picioare pentru perioade lungi - sunt mai predispuse sa nasca prematur sau sa dea nastere unor copii mai mici in greutate. De asemenea, efortul fizic intens poate duce la marirea tensiunii arteriale in timpul sarcinii.
Daca jobul tau presupune munca obositoare, va trebui sa discuti cu conducerea despre modul in care poti duce sarcina la bun sfarsit in conditii de siguranta. Ar fi mai bine, daca ai putea trece la un tip de munca care te implica mai putin fizic pe parcursul sarcinii. De exemplu, ai putea face schimb de sarcini cu un co-lucrator, astfel incat tu sa faci munca de birou in timp ce acesta indeplineste sarcinile care necesita mult mers pe jos si statul in picioare. Daca acest lucru nu este posibil la locul tau de munca, incearca sa iei ocazional cate o zi de concediu prenatal pentru a diminua oboseala si pentu a reduce numarul de ore lucrate sau timpul petrecut in picioare, mai ales spre sfarsitul celui de-al doilea si al treilea trimestru.
Ce trebuie sa faci daca lucrezi intr-un mediu toxic
Vei avea nevoie cu siguranta sa faci o schimbare la locul de munca, de preferinta, chiar inainte de a concepe, daca lucrezi intr-un domeniu in care vii in contact cu substante toxice, cum ar fi metalele grele ca plumbul si mercurul, substantele chimice, precum solventii organici, anumiti agenti biologici si radiatii. Acestea sunt teratogeni - agenti care pot cauza probleme cum ar fi avortul spontan, nastere prematura si o dezvltare anormala a fatului atunci cand o femeie este expusa la ele in timpul sau chiar inainte de sarcina.
Ce complicatii ale sarcinii determina incetarea job-ului
Iata o lista cu conditiile cele mai comune sau factorii de risc care te pot determina sa te opresti din lucru sau sa reduci orele de la job pe parcursul sarcinii:
• Daca esti supusa riscului de a avea travaliu prematur. Femeile care au nastere gemelara sunt cele mai predispuse la acest lucru.
• Daca ai tensiunea arteriala crescuta.
• Daca bebelusul tau nu creste in mod corespunzator.
Cum poti mentine o imagine profesionala chiar daca sarcina progreseaza
Sarcina ar putea sa iti afecteze putin ritmul pe care-l aveai la locul tau munca. Pe parcursul primelor doua trimestre vei simti disconfort si oboseala, ba chiar vei avea o stare de agitatie si de nervozitate din cauza hormonilor.Desi vizibile, sarcinile pot fi private. Din moment ce doresti sa continui sa fii perceputa ca inainte, incearca sa nu te vaiti sau sa vorbeasti despre sarcina prea mult. Acestea pot avea efect invers, mai ales daca superiorul sau colegii de serviciu nu sunt atat de sustinatori cu tine. Daca poti apuca cateva momente de intimitate in timpul zilei, poti sa faci ce vrei - sa visezi cu ochii deschisi sau sa furi zece minute de somn - dar trebuie sa fii prudenta, atunci cand seful este prin preajma.
Cum poti sa te simti confortabil insarcinata la locul de munca
Chiar daca job-ul tau necesita sa stai putin in picioare si singurul efort fizic este decat ridicarea receptorului de la telefon, este indicat un minim de efort pentru o sarcina usoara.Iata cateva sfaturi:
• Fa pauze dese. Daca ai stat mult in picioare, pune picioarele sus pe birou si freaca-te in jurul gambelor - astfel iti pui in miscare muschii si te ajuta sa impingi sangele din picioare inapoi pana la inima. Daca, invers, ai stat jos o perioada lunga de timp jos, fa o mica plimbare la fiecare doua ore. Acest lucru te ajuta sa eviti umflarea picioarelor si ar trebui sa te simti mai confortabil. Atunci cand te ridici de pe scaun fa si cateva exercitii de intindere a bratelor si extenisii, pentru a-ti proteja spatele.
• Poarta pantofi confortabili si haine largi. Ai putea incerca colanti de maternitate sau pantaloni cu elastic de sprijin pentru burtica. Acestia te ajuta de asemenea sa previi umflarea venelor varicoase.
• Bea apa multa. Ia-ti la birou o cana mai adanca si umple-o cu apa plata de multe ori. Acest lucru iti va oferi, de asemenea, o sansa de a lua o pauza. Si nu te abtine sa mergi la toaleta. Du-te la baie ori de cate ori ai nevoie.
• Fa-ti timp pentru a lua mese regulate si gustari nutritive. Acestea ajuta la prevenirea greturilor si varsaturilor. Adauga alimente bogate in fibre in dieta ta pentru a preveni constipatia.
• Reducerea stresului. Daca nu poti elimina un factor de stres la locul de munca, incearca sa gasesti modalitati de a gestiona tensiunea, cum ar fi sa te intinzi, efectuarea de exercitii de respiratie adanca sau yoga sau de a face o scurta plimbare.