Ce inseamna sarcina in sezonul rece?
Pe toata perioada rece, sistemul nostru imunitar este mai slab decat in mod normal si suntem vulnerabili la orice fel de boli. Tocmai din aceasta cauza, gravidutele trebuie sa aiba mare grija atunci cand frigul bate la usa.
Sarcina este una dintre cele mai frumoase perioade din viata unei femei, dar este si foarte solicitanta in acelasi timp. Se petrec multe schimbari importante de natura hormonala care au ca scop cresterea si dezvoltarea bebelusului. Printre acestea se numara si scaderea imunitatii. Chiar daca este foarte des intalnita la femeile insarcinate, slabirea sistemului imunitar poate creste riscul de imbolnaviri, ca rezultat al unor bacterii sau virusuri ce invadeaza corpul. Este foarte important de stiut care sunt factorii ce contribuie la un o imunitate scazuta si care sunt metodele prin care o mamica poate sa treaca peste aceasta perioada. Sunt foarte multe lucruri pe care o femeie insarcinata le poate face pentru a-si intari organismul si pentru a preveni aparitia bolilor de sezon.
Cauze ale bolilor din sezonul rece
Principala cauza pentru care o graviduta ajunge sa aiba un sistem imunitar scazut este dezechilibrul hormonal. Dupa ce oul fertilizat se implanteaza, placenta incepe sa elibereze un hormon numit hCG. Productia acestui hormon creste odata cu dezvoltarea sarcinii si cauzeaza mai multe simptome specifice perioadei de sarcina: raul de dimineata, ameteala, lipsa menstruatiei si o stare permanenta de rau. Cand simte aceste schimbari, corpul incearca sa aduca totul la normal, mecanismul de aparare intra in functiune, iar rezultatul este o imunitate scazuta.
O alta cauza care poate duce la slabirea sistemului imunitar este hranirea defectuoasa. Daca mamica nu mananca suficiente alimente benefice pentru sarcina, atat ea cat si bebelusul vor avea de suferit. Corpul incearca sa o sustina atat pe graviduta cat si pe piticul din burtica ei, asa ca are nevoie de mai multe nutrimente decat in mod obisnuit. Daca nu primeste suficiente minerale, organismul slabeste si poate cauza unele simptome ce pot duce medicii cu gandul la boli mai grave.
Sarcina are in mod sigur un impact major asupra sistemului imunitar. " In timpul sarcinii, imunitatea este suprimata astfel incat sperma tatalui, embrionul sau fatul sa nu fie respins de corp ca fiind ceva strain", a adaugat medicul ginecolog Brad Douglas.
Remedii naturale pentru imunitatea gravidei
Inainte sa te gandesti sa iei medicamente sau antibioticele pe care ti le recomanda cunoscutii, poti incerca cateva remedii simple cu ajutorul carora iti poti ajuta organismul sa isi creasca imunitatea.
Cea mai usoara cale de a-ti transforma organsimul dintr-un slabit in unul puternic este sa apelezi la remediile naturale.
Alimentatia sanatoasa
In sezonul rece este foarte important sa lupti cu toate armele impotriva bolilor. Daca inainte de sarcina obisnuiai sa mananci mai mult la fast-food sau la ore nepotrivite, acum trebuie sa iti schimbi stilul de viata. Trebuie sa stii ca mancarea de tip junk food este plina de grasimi nesanatoase, nu are nicio valoare energetica si este plina de calorii.
Include in alimentatia zilnica cat mai multe fructe si legume pentru ca sunt extrem de bogate in vitamine, minerale si antioxidanti. Latham Thomas, un consilier specializat in sanatatea mamei si copilului este de parere ca gravidutele ar trebui sa manance cat mai mult usturoi, legume verzi, sucuri naturale si sa bea foarte multa apa. Si ceaiul poate fi un aliat de nadejde atunci cand vrei sa iti cresti imunitatea, iar cel mai indicat in timpul sarcinii este ceaiul verde. Redu cat mai mult cofeina, sau daca poti, elimin-o de pe lista ta de placeri vinovate. Totodata, stai cat de mai departe de fructele de mare pentru ca iti pot da alergii sau te pot chiar intoxica.
Citricele si mierea
Citricele si mierea sunt extrem de eficiente in cresterea imunitatii datorita continutului ridicat de Vitamina C si antioxidanti. Acestea ajuta celulele albe sa raspunda mai repede la infectii si de aceea se considera a avea un rol important in sistemul imunitar. Iti poti face chiar tu acasa un remediu simplu si natural. Ai nevoie de 2 lamai, 2 bucatele de ghimbir proaspat cam de marimea degetului aratator si miere. Taie bucatele lamaia si ghimbirul si adauga-le amestecate intr-un borcan. Torna miere peste ele pana cand se umple borcanul si depoziteaza amestecul in congelator. Pasta rezultata poate fi folosita la ceaiurile tale preferate sau poti manca 2-3 lingurite pe stomacul gol.
Probioticele
Stim ca iaurtul este foarte bun pentru digestie datorita continutului de probiotice. In urma unor studii s-a ajuns la concluzia ca iaurtul poate ajuta organismul sa lupte impotriva bacteriilor si infectiilor pentru ca poate stimula productia de interferon. Poti folosi iaurtul intr-o multime de retete, toate la fel delicioase. De exemplu, ia o jumatate de cana de capsune taiate, rastoarna-le intr-un blender si adauga peste ele iaurt. Vei obtine o crema delicoasa. Daca ai pofta de o gustare, taie mai multe fructe in bucatele mici, amesteca-le cu iaurt si astfel vei obtine ceva bun si sanatos.
Proteinele
Latham Thomas cat si ginecologul Brad Douglas cred ca cel mai bun sfat pe care il pot da unei femei in timpul sarcinii este ca ea sa manance cat mai multe proteine. "Niciodata nu poti consuma suficiente proteine, asa ca mananca multa carne de porc, pui sau peste. Grasimile esentiale sunt foarte importante asa ca poti include cu incredere nuci si seminte alimentatia zilnica", au adaugat cei doi. Poti gati supe de pui, carne de porc la cuptor sau chiar peste fiert. Tine minte ca trebuie sa mananci cat mai sanatos, asa ca exclude ideea de a praji carnea. Ouale si branza iti pot fi aliati de nadejde in cresterea imunitatii, asa ca nu le exclude nici pe ele din alimentatie.
Ai grija la microbi
Microbii sunt pretudindeni si nimeni nu poate scapa de atacul lor, insa o imunitate crescuta ii poate impiedica sa te imbolnaveasca. Igiena este foarte importanta atunci cand esti insarcinata, asa ca spala-te pe maini mai des. Mentine-ti in permanenta mainile curate pentru ca doar asa iti poti ajuta sistemul imunitar sa se refaca. In plus, este foarte important sa incerci sa eviti pe cat de mult posibil contactul cu persoanele bolnave si sa nu te duci in locuri aglomerate.
Fa sport
Sportul este foarte important atunci cand vrei sa iti cresti imunitatea in perioada sercinii. Incearca sa faci exercitii in mod regulat pentru ca au un rol extrem de important in cresterea imunitatii. Iti intaresc organismul, ajuta la o mai buna circulatie a sangelui si ajuta la eliminarea toxinelor. "Femeile care fac sport se refac mult mai bine dupa nastere in ceea ce priveste greutatea, au mai putine dureri , au un risc mai scazut de a face diabet gestational, iar sistemul imunitar se intareste", a accentuat medicul ginecolog Brad Douglas. Este foarte import de stiut ca exercitiile fizice trebuie facute sub indrumarea medicului care te supravegheaza si nu la indrumarea oricarei persoane.
Pe langa toate aceste remedii naturale, mamicile mai pot apela la un prieten de nadejde - Oscillococcinum. Este un aliat ce lupta cu succes impotriva imunitatii scazute la bebelusi si poate fi folosit si pentru a preveni, nu numai pentru a trata. O doza pe saptamana previne imbolnavirea, asa ca gripa si raceala mai pot astepta. Pentru a veni in sprijinul mamicilor - printr-un control mai bun asupra tratamentului si o mai buna acoperire acum exista Oscillococcinum intr-o noua prezentare- OSCILLOCOCCINUM 30 DOZE.
Aceasta noua formula prezinta mai multe avantaje:
- permite o mai buna acoperire pe toata perioada de iarna fara a intrerupe tratamentul
- asigura tratamentul pentru intreaga familie
- este raspunsul la recurenta episoadelor gripale
Oscillococcinum este recomandat atat femeilor gravide cat si persoanelor in varsta deoarece nu are contraindicatii si nici interactiuni cu alte medicamente. Se poate administra si la sugari, cu mentiunea sa fie dizolvat intr-o cantitate de apa plata/apa fiarta si racita si administrat cu lingurita.
Oscillococcinum se poate administra:
Preventiv- 1 tub doza sublingual, pe saptamana pe toata perioada de expunere gripala
De la primele simptome ale starilor gripale: 1 tub doza sublingual cat mai repede posibil apoi se poate repeta administrarea de 2 sau 3 ori la intervale de 6 ore
Stare gripala instalata- 1 tub doza sublingual dimineata si 1 tub doza seara, timp de 3 zile.
Oscillococcinum are o posologie unica si simpla pentru toti pacientii.
Surse: pregnancyandbaby.com, buzzle.com, health.india.com, simplegreensmoothies.com