Ce este dopul gelatinos?
Întotdeauna când apar semnele eliminării dopului gelatinos, survin numeroase întrebări: oare acesta este momentul când trebuie să te îndrepți spre spital? Oare cât va mai dura până la momentul nașterii? Zile, săptămâni sau ore? Este important să rețineți că nu întotdeauna travaliul va debuta prin pierderea dopului gelatinos. Alte semne precum ruperea membranelor sau contracțiile dese și regulate vor anunța debutul travaliului. Totuși, este important să recunoști pierderea dopului gelatinos pentru a te pregăti pentru ceea ce urmează, macar psihologic, dacă nu doar fizic.
Dopul gelatinos este, de fapt, un strat protector de la nivelul canalului cervical, strat alcătuit, în principal, din mucus. În timpul sarcinii, la nivelul colului uterin există un strat de mucus, un fluid, cu o consistență gelatinoasă care are drept scop protejarea și hidratarea canalului cervical. În timp, acest dop gelatinos ajunge să aibă o acțiune de sigilare a canalului cervical. Dopul gelatinos previne trecerea bacteriilor sau a altor microorganisme care ar putea provoca infecții intrauterine.
Ce înseamnă pierderea dopului gelatinos?
Pierderea dopului gelatinos poate fi un semn al debutului travaliului. Pe măsură ce canalul cervical se deschide, dopul gelatinos este eliminat la nivelul vaginului. Din nefericire, dopul gelatinos nu poate prevesti cu acuratețe momentul debutului travaliului. Unele gravide vor experimenta travaliul în ore sau în zile, pe când, în alte situații, travaliul va debuta chiar în decurs de câteva săptămâni.
La cât timp poți naște după pierderea dopului gelatinos?
Travaliul poate debuta prin pierderea dopului gelatinos. Însă pierderea dopului gelatinos poate fi un semn care apare cu câteva săptămâni anterior debutului travaliului. Alte semne care prevestesc debutul travaliului sunt:
- Coborârea burticii – spre finalul sarcinii, veți observa faptul că burtica va coborî și veți experimenta o respirație mult mai ușoară; însă, pe măsură ce bebelușul va coborî în pelvisul matern, uterul va apăsa din ce în ce mai mult pe vezica urinară a mamei, provocând senzații cvasipermanente de a urina;
- Pierderea dopului gelatinos – așa cum pierderea dopului gelatinos poate anunța debutul unui travaliu, astfel sunt viitoare mămici care nu experimentează deloc pierderea acestui dop gelatinos;
- Ruperea membranelor – pierderea de lichid amniotic;
- Modificări la nivelul colului uterin – pe măsură ce se apropie momentul nașterii, canalul cervical se scurtează și se șterge, pregătindu-se pentru trecerea bebelușului; aceste modficări sunt date de contracțiiile uterine;
- Dilatarea colului uterin – dilatarea și ștergerea colului uterin atestă faptul că travaliul a debutat; dilatarea colului uterin semnifică gradul de deschidere a colului uterin; deși colul uterin poate rămâne deschis mai multe săptămâni anterior nașterii, dilatația de 10 cm semnifică faptul că sunteți gata să nașteți;
- Contracțiile regulate – deși pe parcursul sarcinii este posibil să experimentați contracții uterine, contracțiile care anunță nașterea sunt cele care duc la dilatarea colului, adică acele contracții foarte dese și dureroase care durează preț de mai multe secunde; contracțiile reprezintă singura modalitate ca bebelușul să avanseze prin canalul nașterii.
Dopul gelatinos și ruperea memebranelor
Termenul popular pentru ruperea membranelor rămâne „ruperea apei” acest lucru luând naștere atunci când sacul amniotic care înconjoară bebelușul se rupe și se eliberează lichidul amniotic. Lichidul amniotic poate varia cantitativ, pierderea de lichid putând fi resimțită treptat, în cantitate mică sau brusc, într-o cantitate importantă. De asemenea, ruperea membranelor poate semnifica și debutul contracțiilor uterine. Pe măsură ce momentul nașterii se apropie, contracțiile uterine devine din ce în ce mai dureroase și cu o intensitate crescută. Recomandarea este ca imediat după momentul ruperii membranelor, să vă prezentați într-o unitate spitalicească.
Pierderea treptată a dopului gelatinos
Datorită faptului că în sarcină crește cantitatea de secreție vaginală, aprecierea momentului exact când dopul gelatinos se elimină poate fi dificilă în unele cazuri. Există mai multe explicații pentru pierderea dopului gelatinos: fie colul uterin se pregătește pentru naștere și își schimbă consistența, fie dopul gelatinos este deplasat ca urmare a unui contact sexual sau a unui examen vaginal.
Ce înseamnă un dop gelatinos maroniu?
De cele mai multe ori, un dop gelatinos poate îmbrăca mai multe aspecte, variind de la culoarea albă la roz sau chiar maronie. Indiferent de săptămânile de gestație, recomandarea este să vă adresați unui medic dacă experimentați semnele debutului de travaliu. Orice sângerare vaginală poate fi semnul unei placente jos inserate sau a unei dezlipiri de placentă, printre altele, iar tocmai de aceea, în cazul unui dop gelatinos însoțit de semne de sângerare recentă precum sânge roșu aprins, proaspăt, trebuie să vă ducă de urgență la cea mai apropiată unitate spitalicească.
O altă situație care poate apărea pe parcursul unei sarcini este pierderea unui dop gelatinos de culoare verzuie, cu un miros neobișnuit. Acestea pot fi semne ale unei infecții, semne care necesită un consult medical de specialitate.
Dopul gelatinos la a doua sarcină
Se spune că a doua sarcină poate fi mai ușoară decât prima sarcină, datorită experienței acumulate. O mămică poate fi mai relaxată la a doua sarcină, știind deja care sunt semnele travaliului. Însă, este bine de știut că la a doua sarcină, este posibil ca travaliul să debuteze mult mai rapid și să dureze mult mai puțin decât la prima sarcină, iar pierderea dopului gelatinos poare fi un semn precoce al debutului travaliului.
Sursa: healthline.com/health/pregnancy/losing-your-mucus-plug#what-to-expect
Surse foto: pexels.com