- Ce este testul Harmony?
- Este invaziv testul Harmony?
- Ce afecțiuni pot fi detectate asupra fătului cu testul Harmony?
- Când este indicat să faci testul Harmony?
- De ce este recomandat să faci testul Harmony?
- Care este diferența dintre testul Harmony și testul Panorama?
- Cât costă testul Harmony?
- Poate fi decontat de CAS?
Ce este testul Harmony?
Testul Harmony este una dintre investigațiile prenatale prin care este evaluată starea de sănătate a bebelușului. Este vital să detectezi la timp anumite probleme de sănătate la făt, deoarece acestea afectează atât dezvoltarea fizică, cât și pe cea mentală. Fiecare viitoare mămică trebuie să țină cont de faptul că mare parte dintre anomaliile genetice se transmit ereditar, dar altele se pot dezvolta oricând pe timpul sarcinii.
Acest test Harmony constă, mai precis, într-o analiză de sânge. Sângele mamei conține fragmente de ADN ale fătului. În urma efectuării unui test Harmony, sunt detectate anumite anomalii genetice. După recoltare, rezultatele testului Harmony sunt gata în maxim 10 – 14 zile. De asemenea, după aflarea rezultatului, viitoarele mămici pot alege dacă să facă sau nu și alte investigații suplimentare.
Este invaziv testul Harmony?
Testul Harmony este non-invaziv, fiind o analiză de sânge. După efectuarea unui test Harmony, gravidele mai pot face și teste invazive precum biopsia de vilozități coriale sau amniocenteza.
Ce afecțiuni pot fi detectate asupra fătului cu testul Harmony?
Testul Harmony evaluează riscul de sindrom Down (trisomia 21), sindrom Edwards (trisomia 18) sau sindrom Patau (trisomia 13). Testul Harmony a indentificat de-a lungul timpului 99% dintre cazurile de sindrom Down, având o rată de fals-pozitiv de 0,1 %. Acest test Harmony a fost realizat pentru viitoarele mame de sub 35 de ani, dar și mai în vârstă. De asemenea, testul Harmony poate evidenția și prezența afecțiunilor apărute din cauza unei copii suplimentare și în absența cromozomilor X sau Y.
Un lucru interesant despre acest test Harmony este faptul că părinții pot afla în urma lui și ce sex va avea bebelușul. Testul Harmony depistează potențialele anomalii cromozomiale, însemnând că oferă informații și despre cromozomii sexuali. Astfel, părinții nerăbdători pot afla dacă vor avea o fetiță sau un băiețel încă din primul trimestru de sarcină.
Când este indicat să faci testul Harmony?
Cea mai bună perioadă când poți face un test Harmony este între săptămânile 10 și 12 de sarcină. Este recomandat să faci testul Harmony cât mai devreme în sarcină, mai ales dacă ai peste 35 de ani sau ai în istoricul familial cazuri de anomalii cromozomiale. O mamă care și-a făcut testul Harmony încă din primul trimestru de sarcină este pregătită să facă față eventualelor complicații, iar medicul are timp să minimizeze riscurile.
Citește și: Ce teste genetice trebuie să facă în sarcină o viitoare mămică?
De ce este recomandat să faci testul Harmony?
Este recomandat să faci testul Harmony, deoarece testele de sânge tradiționale pot omite până la 20% dintre cazurile de anomalii cromozomiale la femeile gravide. Acest test Harmony a fost realizat tocmai pentru a oferi un screening prenatal cât mai exact, chiar și la gravidele trecute de 35 de ani. Prin efectuarea unui test Harmony, riscul de apariție a unei anomalii nediagnosticate scade.
Care este diferența dintre testul Harmony și testul Panorama?
Dacă nu ai făcut până acum un test Harmony sau Panorama, probabil nu ai multe informații despre aceste investigații prenatale. Într-adevăr, ambele sunt teste de screening și au rolul de a-ți arăta cât de mare este riscul să naști un bebeluș cu anomalii cromozomiale. Însă, trebuie să știi faptul că există o diferență între cele două teste. Testul Harmony se poate face la gravidele cu sarcină unică, multiplă, dar și pentru sarcinile obținute prin FIV.
Însă, pentru sarcinile cu mai mult de un făt testul nu poate oferi informații în ceea ce privește cromozomii de sex. Pe de altă parte, testul Panorama nu se poate efectua la femeile cu sarcini multiple sau la cele obținute prin FIV. Mai multe păreri despre testul Harmony poți afla și de pe forumuri, chiar de la femeile care au efectuat această investigație. De asemenea, pentru orice nelămurire pe care o ai, poți întreba medicul, iar acesta îți va oferi toate informațiile de care ai nevoie.
Citește și: Analize în primul trimestru de sarcină
Cât costă testul Harmony?
Testul Harmony se realizează în doar câteva dintre clinicile private din România. Medlife și Regina Maria sunt două dintre centrele medicale unde îți poți face testul Harmony, iar prețurile sunt cuprinse între 1.900 și 2.500 de lei. Rezultatele testului sunt gata în 10 – 14 zile lucrătoare.
Citește și: Test gratuit pentru gravide anunțat de Ministerul Sănătății
Poate fi decontat de CAS?
Casa Națională de Asigurări de Sănătate NU suportă costurile testului Harmony. Deși acest test Harmony nu este decontat, există și alte investigații recomandate pentru gravide. În acest sens, dacă vrei să faci și alte analize și nu știi dacă acelea sunt decontate sau nu, trebuie sa consulti lista cu toate investigațiile medicale gratuite la care au acces toate viitoarele mămici.
Sarcina vine de la sine cu multe lucruri neprevăzute, dar fiecare gravidă trebuie să știe totul despre sănătatea bebelușului încă din primele săptămâni. Un test Harmony care este non-invaziv îți oferă informații precise despre cât de mare este riscul să ai un bebeluș cu anomalii cromozomiale. Dacă nu ești hotărâtă încă în privința unui test Harmony, discută cu medicul tău, iar împreună puteți lua cea mai bună decizie pentru tine.
Surse: harmonytest.com, reginamaria.ro, medlife.ro, fetalcare.ro, clubulbebelusilor.ro
Surse foto: istockphoto.com